واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۳ آبان ۱۳۹۳ (۱۲:۱۱ب.ظ)
پيام وزير بهداشت به مناسبت روز جهاني ديابت: حدود 5 ميليون نفر مبتلا به ديابت در کشور وجود دارد هاشمي گفت: در کشور ما حدود 5 ميليون نفر به بيماري ديابت مبتلا هستند که بي اطلاعي آنها منجر به عوارض ديررس ميشود و هزينه سنگيني را به نظام سلامت تحميل ميکند.
به گزارش خبرگزاري موج، سيد حسن هاشمي، با انتشار پيامي به مناسبت روز جهاني ديابت گفت:
براي کنترل بيماري ديابت ضروري است که مراکز متعددي از جمله وزارتخانه هاي آموزش و پرورش، ورزش و جوانان، شهرداري ها، رسانهها و سازمانهاي مردم نهاد با وزارت بهداشت همراه شوند.
متن کامل پيام بدين شرح است:
بسم الله الرحمن الرحيم
بهبود وضعيت بهداشت عمومي به همراه ارتقاء شرايط اجتماعي و اقتصادي زندگي در چند دهه گذشته، سبب شده بسياري از بيماريهاي واگيردار و مهلک، از فرهنگ سلامت جوامع پيشرفته حذف شود؛ اما همگام با اين پيشرفت، تغييرات گستردهاي در سبک زندگي ـ از تعاملات انساني تا رژيم غذايي ـ بشر پديد آمده که بيماريهاي مزمن و غيرواگير را به مشکل اصلي تهديد کننده سلامت او تبديل کرده است.
امروز 4 گروه بيماري غيرواگير شامل بيماريهاي قلبي ـ عروقي، سرطانها، بيماريهاي مزمن تنفسي و ديابت مهمترين علل مرگ و مير و ناتواني بشر هستند. بيماريهايي که بار سنگين مالي به خانوادهها، جوامع و دولتها تحميل ميکنند. از بين اينها اما ديابت به عنوان بزرگترين اپيدمي قرن، بيشترين افزايش را در کل جهان داشته است.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهاني و فدراسيون جهاني ديابت، در حالي که تعداد بيماران ديابتي در سال 2000 ميلادي کمتر از 200 ميليون نفر بوده است؛ اين عدد در حال حاضر به 382 ميليون نفر رسيده و پيشبيني ميشود در سال 2035 به عدد باور نکردني 592 ميليون نفر برسد.
اين در حالي است که سالانه 5 ميليون نفر به علت ابتلا به ديابت جان خود را از دست ميدهند؛ به عبارت ديگر هر 6 ثانيه يک نفر. يازده درصد کل هزينههاي بهداشت و درمان جهاني هم صرف درمان ديابت يا عوارض آن ميشود و در برخي کشورها اين عدد تا 20 درصد از اعتبارات بهداشتي ـ درماني را در برميگيرد.
هزينهاي که در کل جهان بيش از 550 ميليارد دلار در سال برآورد شده است. اين مبالغ بيشتر صرف درمان عوارض ديابت مانند مشکلات قلبي ـ عروقي، چشمي، کليوي و پاها ميشود. عوارضي که با تشخيص به موقع و درمان مناسب ديابت قابل پيشگيري است. از سوي ديگر تحقيقات ثابت کرده با تغيير سبک زندگي و آموزش شيوه سالم زيستن، ميتوان از 70 درصد موارد ابتلا به ديابت نيز پيشگيري کرد.
بر اساس مطالعات انجام شده، در کشور ما حدود 5 ميليون نفر به اين بيماري مبتلا هستند که بسياري از آنها به دليل بي اطلاعي از بيماري خود به انواع عوارض ديررس ديابت نيز مبتلا ميشوند و هزينه سنگيني را به نظام سلامت تحميل ميکنند. امروزه زندگي پر استرس، کم تحرکي و مصرف غذاهاي پر کالري با ارزش غذايي اندک، سبب چاقي مفرط ميشود که خود از دلايل اصلي ابتلا به ديابت است. کنترل اين شرايط نيازمند مشارکت تمامي افراد، وزارتخانهها، سازمانهاي مردم نهاد و بخشهاي عمومي و خصوصي است.
مراکز متعددي بايد با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي همراه شوند؛ از جمله وزارت آموزش و پرورش براي اطلاع رساني به بيش از 12 ميليون دانش آموز، وزارت ورزش و جوانان براي کمک به گسترش فضاهاي ورزشي و ايجاد تحرک در جامعه، شهرداريها براي تأمين فضاي مناسب ورزشي در اماکن عمومي، رسانهها و بهويژه صدا و سيما براي فرهنگ سازي، سازمانهاي مردم نهاد براي تشکيل شبکههاي فعال مردمي و ديگر موارد.
تأکيد ميکنم که کاهش و کنترل عوامل خطر بيماريهاي غيرواگير به عزمي ملي نياز دارد و بدون اقدامات پيشگيرانه، هر نظام سلامتي هنگام مواجهه با اينگونه مخاطرات، دچار بحران خواهد شد. در چنين شرايطي تخصيص منابع براي کنترل بيماريها کاري عبث خواهد بود.
امروز (23 آبان ماه) در 160 کشور جهان، سازمانها، انجمنها و متخصصان حوزه سلامت به موضوع ديابت ميپردازند. برنامههاي ويژه رسانهاي، گردهماييهاي عمومي، برگزاري کارگاههاي علمي و نشستهاي خبري و دهها فعاليت ديگر انجام ميپذيرد تا مردم بيشتر با اين تهديد کننده بزرگ سلامتي خود آشنا شوند. در کشور ما اما يک هفته به اين موضوع اختصاص يافته که اميدوارم با تلاش همه آنها که آستين همت بالا زدهاند، شاهد ثمرات شيرين اين اقدامات و کاهش بيماريهاي غيرواگير بهويژه ديابت در کشور باشيم.
دکتر سيد حسن هاشمي- وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]