واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: تحلیل شرق الاوسط از مذاکرات هسته ای: بعد از 24 نوامبر چه خواهد شد؟
شرق الاوسط نوشت: اکنون نگاهها متوجه مذاکرات آمریکا و اروپا و ایران در خصوص پرونده هستهای تهران است که روز 24 نوامبر به عنوان مهلت نهایی برای دستیابی به توافق فراگیر درباره آن تعیین شده است.
به گزارش نامه نیوز، در این شرایط سئوال این است که بعد از روز 24 نوامبر چه میشود؟ به ویژه آن که وزیر امور خارجه آمریکا هفته گذشته گفت این کشور و متحدانش به تمدید ضرب الاجل 24 نوامبر فکر نمیکنند هرچند احتمال تمدید مذاکرات را در صورتی که درباره مسائل اصلی توافق حاصل شود و فقط جزئیات فنی باقی بماند، بعید ندانست. آیا مهلت مذاکرات تمدید خواهد شد؟ در صورتی که مذاکرات با شکست مواجه شود و توافقی به دست نیاید چه خواهد شد؟ در این صورت چه جایگزینی وجود دارد و اوضاع منطقه و روابط غرب به ویژه آمریکا با ایران به چه شکل خواهد بود؟ آیا جنگ روی میدهد یا شرایط نه جنگ و نه صلح با ایران ادامه خواهد یافت و اوضاع خطرناکتر از گذشته خواهد شد؟ آیا در این صورت تهران برنامه هستهای خود را پس از تاریخ یاد شده ادامه خواهد داد؟ در این صورت اسرائیل چه موضعی اتخاذ خواهد کرد؟ اینها پرسشهایی مهم هستند و نادیده گرفته شدن آنها نه فقط در رسانهها بلکه زمانی که برخی سیاستمداران عرب با خوش بینی «مشکوک» درباره این مذاکرات صحبت میکنند؛ عجیب به نظر میرسد. به ویژه اکنون که نقش برخی از این کشورها علنی شده و دیگر محرمانه نیست.
تهران از زبان «علی اکبر ولایتی» اعلام کرده است از «حقوق» هستهای خود صرفنظر نخواهد کرد ولی به مذاکرات پایبند است. در آمریکا نیز باراک اوباما رئیس جمهور این کشور گفت هنوز شکاف بزرگی بین ایران و قدرتهای غربی درباره توافقنامهای وجود دارد که دست نیافتن تهران را به توانایی ساخت سلاح هستهای تضمین کند. وی افزود، دستیابی به چنین توافقی ممکن است دور از دسترس باشد. اوباما گفت در گام آخر ایران باید تضمینهایی قطعی و قابل راستی آزمایی ارائه کند که سلاح هستهای نخواهد ساخت. وی افزود «هنوز شکاف بزرگي وجود دارد» و خاطرنشان کرد «ممکن است نتوانیم به پیشرفت دست یابیم!». اوباما این سخنان را نه به علت واقع بین بودن دولتش -که ممکن است به «توافق بد» با ایران دست یابد- بلکه به این علت بیان میکند که شخص اوباما پس از سیطره جمهوریخواهان بر مجلس نمایندگان و مجلس سنا با مشکلاتی داخلی مواجه است و روشن است که جمهوریخواهان در برابر هرگونه امتیاز دادن اوباما به ایرانیها کوتاه نخواهند آمد.
از این رو پرسش مهم کنونی این است که: بعد از 24 نوامبر چه خواهد شد؟ به ویژه آن که به علت مذاکرات آمریکا و اروپا و ایران، دولت اوباما تلاش کرد پروندههایی مهم را در منطقه نادیده بگیرد. دولت آمریکا مهمترین ائتلافهایش در منطقه را به خطر انداخت به این امید که شخص اوباما به پیروزی سیاسی یعنی توافق با ایران دست یابد. اکنون اوباما در آستانه ورود به آخرین فصل از آخرین دوره ریاست جمهوری خود است و محبوبیتش در پایینترین سطح قرار دارد زیرا هیچ دستاورد سیاسی واقعی نداشته است. از این رو آمریکا و غرب با این پرسش مواجه هستند که بعد از 24 نوامبر چه خواهد شد؟ و کشورهای منطقه با این پرسش مواجه هستند که آیا برای شرایط بدتر آماده هستید؟ هر چه روی دهد، آینده بدون شک بدتر خواهد بود.
منبع: تیک
۲۳ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]