واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ آبان ۱۳۹۳ (۹:۱۲ق.ظ)
شرق: گذر از نفي به تعداد
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه شرق چنين نوشت:
فرآيند مذاکرات هسته اي ايران و شش قدرت جهاني در حدود يک سال اخير، رشد چشمگيري را نشان مي دهد و مي توان به حصول توافق جامع هسته اي خوشبين بود. آنچه از خبرها، منابع نزديک به مذاکرات و نقل قول مقامات شرکت کننده در گفت وگوها به دست مي آيد اين است که برخلاف گذشته، بحث بر سر رسيدن به درک مشترک نيست؛ بلکه نوعي درک مشترک ميان طرفين حاصل شده است. اين به آن مفهوم است که طرف مقابل، خواهان برچيده شدن برنامه هسته اي ايران نيست و پذيرفته که ايران مي تواند نوعي برنامه هسته اي داشته باشد. بيانيه اخير مشترک آمريکا و فرانسه، ناظر بر همين مساله بود. ايران تاکيد کرده که درصدد استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي است و طرف مقابل هم تا حد زيادي اين واقعيت را تاييد مي کند و اين، نکته مهمي است. ديدگاه افراطي سال هاي گذشته اين بود که ايران به اتهام غيرقابل اعتمادبودن، هيچ نوع برنامه هسته اي را نبايد دنبال کند و سران رژيم اسراييل هنوز هم دنبال احيا و تقويت چنين ديدگاهي در جامعه بين المللي هستند؛ اما تلاش «تل آويو»، تقريبا هيچ خريداري در جهان ندارد. در سمت ايران هم پذيرش واقع بينانه اي در دولت جديد شکل گرفته که نمي توان بدون جلب رضايت جامعه جهاني و تفاهم و تعامل، برنامه هسته اي را پيش برد و انتظار داشت همه کارهاي کشور هم بدون وقفه، به پيش رود. اين نکته در جمله تاريخي آقاي روحاني در ايام تبليغات انتخاباتي وجود داشت که «سانتريفيوژ ها بايد بچرخد اما چرخ زندگي مردم هم بچرخد». نگاه تند اوليه و حتي مانورهاي «دلواپسان» کاهش يافته و مخالفت هاي رسانه هاي تندرو نيز کاسته شده است چرا که سمت وسوي تصميم مجموعه نظام به سمت حل وفصل مساله است.
«درک مشترک» طرفين مذاکره سبب شده تا موضوع محل اختلاف، به کميت و تعداد غني سازي و سانتريفيوژها، خلاصه شود که البته موضوع مهمي است اما در قياس با گذشته که هر يک از طرفين، بيانيه سياسي خود را مي خواند و مذاکرات را ترک مي کرد، تفاوت رفتار بسيار معنا داري را نشان مي دهد. آنطور که گفته شده تقريبا مسايل فيمابين به رشته تحرير درآمده و جاي اعداد خالي است که بايد روي آنها توافق نهايي صورت گيرد. در اين مرحله که اکثر مسايل، موانع و راه حل ها مورد بحث و بررسي قرار گرفته است، نياز به يک تصميم سياسي مانده که نياز به شجاعت همه طرف ها دارد. برداشت نگارنده اين است که اگر با مذاکرات فعالانه برخورد شود و کشورهاي ديگر به ايفاي نقش موثر تري بپردازند، رسيدن به توافق امري ناگزير است که نمي توان اين مهم را ناديده گرفت. حتي مقامات سياسي کشورهاي مذاکره کننده مقابل ايران صراحتا اعلام مي کنند که نمي خواهند به پيش از مذاکرات بازگردند.
بيشينه خواست ايران، حفظ تعداد سانتريفيوژ فعلي است و گرنه نياز لازم براي رسيدن به توليد صنعتي با توجيه اقتصادي، بيش از اعداد فعلي است. به لحاظ سياسي، دموکرات هاي ايالات متحده به دنبال کسب حداکثر امتياز در قبال حداقل هزينه هستند. افکارعمومي ايران هم توقعات مشابهي دارند و امتياز کسب شده در فرآيند 12ساله هسته اي، حساسيت قابل درکي را براي ايرانيان پديد آورده است. سخنان ديروز رييس جمهور نيز ناظر بر همين مساله است که غيرمستقيم به آمريکا مي گويد، مسايل حاصل از انتخابات اخير «کنگره» و «سنا» را در درون خودشان حل کنند و ايران ملزم نيست تا پيامد رقابت هاي سياسي داخلي آمريکا را متقبل شود. اصل حل مساله و رفع تحريم ها پيروزي بسيار بزرگي براي ايران خواهد بود و اگر توافقي در چارچوب منافع ملي به دست آيد، جامعه بدون هيچ تبليغي، با ديده بسيار مثبت به آن مي نگرد. البته رييس جمهور در سخنان روز گذشته تاکيد داشتند که ايران تعديل هاي لازم را در درخواست هاي خود صورت داده است و در فضاي بعد از توافق احتمالي مي توان نياز هسته اي واقعي را مورد بررسي قرار داد و براساس آنچه به دست مي آيد برنامه ريزي کرد.
نويسنده:احمد شيرزاد
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]