واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مولانا ابوالکلام، مفسر قرآن که ملقب به بنیانگذار آموزش هند شد دهلی نو- ایرنا- روز 11 نوامبر سالروز تولد مولانا ابوالکلام آزاد مفسر قرآن مجید که به نام روز ملی آموزش در هندوستان نام گرفته همه ساله با برگزاری مراسم ویژه ای گرامی داشته می شود.
امسال نیز در این مراسم رییس جمهوری و نخست وزیر هند درسخنانی یاد این دانشمند بزرگ را که منشاء تحولات عظیمی در آموزش هند شده، گرامی داشتند.
ابوکلام آزاد همچنان درنزد مردم هندوستان و بویژه مسلمانان و شیعیان اعتبار و اهمیت خاصی دارد و آرامگاه وی در کنار مسجد جامع دهلی است .
*افلاطون هندوستان
گاندی در مورد ابوالکلام گفته است:اوافلاطون، ارسطو و فیثاغورث هندوستان است و جواهر لعل نهرو از او به عنوان امپراتور آموزش و علم و میر کاروان هندوستان یاد کرد.
مولانا ابوالکلام محی الدین احمد آزاد ادیب، سیاستمدار، مفسر بزرگ قرآن، از رهبران استقلال هند و چهره ای انقلابی در هند شناخته می شود.
این اندیشمند در سال 1888 میلادی، درخانواده ای فارسی خراسانی به نام"فیروز بخت" در شهر مکه به دنیا آمد و پدرش مولوی خیرالدین از علمای بزرگ خراسان، در سال 1898 به دعوت علمای هند به همراه خانواده به هندوستان کوچ کرد و به همراه پدرش در شهر کلکته ساکن شد.
مادر ابوکلام دختر شیخ محمد ظاهر وطری، از علمای بزرگ هند مقیم مدینه بود.
او مدتی رهبری حزب کنگره ملی هند را به عهده داشت و در واقع جوانترین رهبر این حزب بود.
ابواکلام نخستین وزیر فرهنگ هند بعدازاستقلال و از رهبران تراز نخست جنبش استقلال هندوستان بود.
فصاحت کلام وشیوایی بیان او باعث نفوذ وی در میان مسلمانان شد.
آوازه او بزودی در بسیاری از کشورهای اسلامی پیچید و در ایران و مصر نیز اعتبار خاصی یافت.
این اندیشمند، یکی از برجسته ترین رهبران مسلمان هند بود که بر اتحاد و همبستگی هندوها و مسلمانان پافشاری می کرد و با جدایی مسلمانان هندوستان و تشکیل بنگلادش و پاکستان مخالف بود.
همزمان بااستقلال هند، او به پست وزیر فرهنگ وآموزش هند رسید.
مولانا آزاد، که مسوولیت مجلاتی چون الهلال والبلاغ را بر عهده داشت و در آنها دیدگاههای اندیشمندان مسلمان وقت و همچنین دیدگاههای سید جمال الدین اسدآبادی و محمدعبده و سید قطب را می نگاشت.
* میانه روی و اعتدال
ابوالکلام همواره در کنار گاندی به میانه روی و اعتدال تاکید می کرد و مسلمانان و هندوها را به میان روی و همبستگی دعوت می کرد.
علامه اقبال لاهوری و دکتر شریعتی تا حدود زیادی تحت تاثیر اندیشه های وی بودند.
وی که حنبلی بود، به شیعیان احترام می گذاشت و همواره بر فلسفه شیعه مبنی برنپذیرفتن ظلم وظلم ستیزی شیعه تاکید می کرد.
او به زبانهای فارسی، اردو، عربی و هندی مسلط بود و به هر سه زبان اشعاری سروده است .
* ذوالقرنین
یکی از معروفترین آثار ابوالکلام برای ایرانیان تفسیر او از ذوالقرنین است که برای اولین بار ثابت کرد ذوالقرنین همان کوروش است.
عبدالمنعم النمر بالاترین مقام دینی (وزیر اوقاف و امور دینی مصر)و بزرگترین چهره اسلام شناس معاصر در مصر که در مجله العرب پس از بیان دلایل ابوکلام آزاد و دلایل مفسرین قبلی نتیجه می گیرد که ابوکلام در مورد کوروش و ذوالقرنین استدلالهای منطقی ارایه کرده است.
مقاله النمر مورد توجه جهان عرب قرار گرفت و بارها چاپ و نقد شد.
علامه طباطبایی نیز در تفسیرالمیزان، از نظر ابوکلام آزاد در باره ذوالقرنین یاد کرده است.
* آثار
تفسیرترجمان القرآن،هندآزادی گرفت،غبارخاطر،تذکره، البصائر،تحصیل السعادتین،البرهان،القول الثابت،الدین الخالص ازجمله آثار او است.
امسال نیز همانند سال های گذشته دانشجویان و دانش آموزان ایرانی روز سه شنبه در روز ملی آموزش هند با حضور در آرامگاه این دانشمند بزرگ که درنزدیکی مسجد جامع دهلی است یاد وی را گرامی داشتند.
*آساق*1600 *1577
22/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]