واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۱ آبان ۱۳۹۳ (۱۵:۵۸ب.ظ)
مرکز پژوهش هاي مجلس مطرح کرد؛ استمرار مذاکرات هسته اي ايران و واکنش هراس آلود سعودي ها مرکز پژوهش هاي مجلس اظهارات اخير تندروانه و اتهام آميز وزير امور خارجه عربستان سعودي عليه ايران را واکنش هراس آلود از استمرار مذاکرات هسته اي ايران دانست.
به گزارش خبرگزاري موج، مرکز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي، اظهارات وزير امور خارجه عربستان سعودي در مورد نقش منطقه اي ايران را تحليل کرد، دفتر مطالعات سياسي اين مرکز اعلام داشت: عربستان سعودي از بازيگران مهم خاورميانه و حوزه خليج فارس است. اين کشور خود را سنتا قدرت منطقه اي قلمداد کرده و سعي در عمل به الزامات آن دارد.
اظهارات اخير وزير خارجه اين کشور عليه ايران در يک کنفرانس مطبوعاتي با حضور وزير خارجه آلمان بيانگر اين سياست کلان است. همان گونه که عربستان بازيگر قدرتمند سنتي منطقه است، ايران نيز داراي ظرفيت ها و سابقه ايفاي نقش قدرتمند منطقه اي بوده و از اين رو، عربستان کشورمان را رقيب ژئوپليتيک و استراتژيک خود مي پندارد. به ويژه پس از پيروزي انقلاب اسلامي، مقامات سعودي، ايران را يک رقيب ايدئولوژيک براي خود مي دانند و اين در حالي است که جمهوري اسلامي ايران همواره بر وحدت جهان اسلام و جلوگيري از انشقاق ميان سني و شيعه تاکيد کرده است. با اين حال اظهارات اخير تندروانه و اتهام آميز وزير امور خارجه سعودي عليه ايران را بايد در انگيزه هايي مانند رفع انزواي منطقه اي عربستان، مقابله با جايگاه تقويت شده جبهه مقاومت در منطقه ، واکنش هراس آلود از استمرار مذاکرات هسته اي ايران، نگراني از تحولات بيداري اسلامي در يمن، نگراني از بهبود روابط ايران با اروپا، فرافکني اعتراضات سياسي داخلي در عربستان در ادامه موج بيداري اسلامي و هراس از اشاعه اين موج به مردم آن کشور، مقابله با ناکامي هاي سياستي خود در سوريه و عراق، تصحيح چهره رياض در راه اندازي گروه تروريستي موسوم به داعش و کم اهميت جلوه دادن چالش در شوراي همکاري خليج فارس با محوريت اختلاف و تنش با قطر جستجو کرد.
بر اساس اين انگيزه ها و دلايل، رويکرد ايران به اظهارات اين مقام سعودي در سه بخش قابل درک است. در واقع، محافل سياسي ايران اين سخنان را بر اساس فرافکني نقش غيرسازنده عربستان در تحولات منطقه مانند سوريه، سند نفوذ و مقابله با نقش منطقه اي ايران از طريق موازنه سازي و ادامه همان سياست متهم سازي ايران و ايران هراسي تجزيه و تحليل مي کنند.
بر پايه اين گزارش، وزير خارجه عربستان سعودي در کنفرانسي مطبوعاتي با حضور وزير خارجه آلمان در اظهاراتي تند و به دور از آداب ديپلماتيک و بدون ملاحظه وضعيت همسايگي دو کشور و ضرورت هاي ناظر بر سياست خارجي رياض و تهران و با ناديده انگاشتن الزامات منطقه اي، ايران را به مداخله در امور داخلي ساير کشورهاي منطقه به ويژه عراق و سوريه متهم ساخت. وي همچنين ايران را، بخشي از مشکلات بي ثباتي و ناامني منطقه اي دانسته و نه بخشي از راه حل منطقه اي.
وي در ادامه سخنان غيرواقعي خود، ايران را به مثابه کشوري مداخله گر و اشغالگر در سوريه قلمداد و سعي کرده به تحريک افکار عمومي عليه ايران بپردازد. بي ترديد انگيزه هايي در پس اين اظهارات نهفته که وزير خارجه عربستان را واداشته تا با اين صراحت و به دور از ملاحظات واقع بينانه، مکنونات سياست خارجي عربستان را فاش سازد.
در اين گزارش ضمن برشمردن دلايل و انگيزه هاي وزير خارجه عربستان در ايراد اتهامات بي اساس عليه ايران، به طرح رويکرد ايراني به محتواي اظهارات وي پرداخته شده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]