محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827491410
آمريکاي لاتين، خط مقدم جنگ سرد نوين
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ آبان ۱۳۹۳ (۱۹:۳۰ب.ظ)
آمريکاي لاتين، خط مقدم جنگ سرد نوين با ظهور قدرت هاي اقتصادي جديد در جهان، عملا جنگ سرد جديدي در حال شکل گيري است که حول محور اقتصاد چرخيده و با توجه به شرايط ايجاد شده، قدرت هاي حاضر در اين جنگ، حال در آمريکاي لاتين با يکديگر درگير شدهاند.
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، ميخائيل گورباچف، آخرين رهبر شوروي سابق در مراسمي که به بهانه بيست و پنجمين سالگرد فروريختن ديوار برلين برگزار شده بود از ايجاد يک جنگ سرد جديد در دنيا سخن گفت. اما آيا به واقع چنين جنگي در حال انجام است؟
شرق و غرب
جنگ سرد اصطلاحي است که به دورهاي از کشمکشها و رقابتها بين ايالات متحده، شوروي و همپيمانان آنها در طول دهههاي ۱۹۴۰ تا ۱۹۹۰ اطلاق ميشود. دوراني که با تنشهايي هميشگي همراه بوده و جهان همواره در تب و تاب ايجاد يک جنگ بينالملل ديگر به سر ميبرد.
با فروپاشي کمونيسم و ايجاد يک جهان تک قطبي به رهبري بلوک غرب و آمريکا، شرايط به گونه اي رقم ميخورد که گويي براي اين قدرت ها رقيبي نخواهد آمد، ليکن با ظهور قدرت هاي اقتصادي جديد، کار به نحوي بالا گرفت که حال از دل همان سرمايه داري غربي، رقباي جديدي از نقاط ديگر دنيا سربرآوردهاند.
بريکس
وقتي به سابقه 5 قدرت جديد اقتصادي جهان نگاهي مي اندازيم، متوجه ميشويم که اين وضعيت فعلي با چه مشقتي ايجاد شده است.کشورهاي بريکس امروز تعيين کننده شرايط جديد اقتصادي دنيا هستند و آمريکا و همپيمانانش تنها در حال دست و پا زدن براي جلوگيري و ياتاخير در پيشرفت آنها مي باشند.
روسيه پس از فروپاشي نظام کمونيستي يک بازنده ورشکسته بود با بدترين اقتصاد ممکن. اين درحالي بود که با جدايي سرزمين هاي قفقاز، بخش عمدهاي از ثروت شوروي سابق نيز از دست مسکو خارج و در اختيار کشورهاي جديد قرار ميگرفت.
چين نيز وضعيتي اينگونه داشت. وقتي در دهه هفتاد ميلادي براي نخستين بار درهاي اين کشور به روي خارجيان باز شد، دنيا ملتي را ميديد که به مانند عقب افتادگان، خيره به اطراف خويش مينگرد. وقتي در همان دوران اين تئوري مطرح مي شد که به زودي چين بدل به کارخانه دنيا خواهدشد، براي بسياري قابل باور نبود. همانگونه که در يک دهه قبل باور اينکه اين کشور بدل به اقتصاد نخست جهان گردد در باور کسي نميگنجيد.
هندوستان پس از خروج بريتانيا از اين کشور داراي نظامي بيهدف بود که تنها ايستايي خويش را جستجو مي کرد. زاد و ولد تنها ابزار مردم آن بود همين امر نيز سرانجام سبب شد تا اقتصاد بر پايه نيروي کار به مانند چين سبب ساز پيشرفت هند گردد.
برزيل و آفريقاي جنوبي نيز وضعيتي همينگونه داشتند. برزيل در دو دهه قبل يکي از اقتصادهاي وابسته و متزلزل آمريکاي لاتين محسوب ميشد و آفريقاي جنوبي تازه سربرآورده از آپارتايد، با کمک نفوذ ماندلاي فقيد تلاش داشت تا ابتدا غبار از چهره کريه اين کشور بروبد و آنگاه با بهره گيري از فرصت حضور تمامي ملت اعم از سياه و سفيد، سعي در اعتلاي اقتصاد کشور نمايد.
چند قطبي مدرن
آنچه نظام دو قطبي دوران جنگ سرد را مي ساخت نه خود ابرقدرتها که حاميان آن بود. حال اين حاميان بصورت مستقيم حمايت خود را اعلام ميکردند (به مانند کوبا) و يا اين حمايت همسو بودن با يک جريان قدرت مي بود(به مانند ژاپن).
پس از اتمام جنگ سرد و احساس اينکه آمريکا بدل به قدرت نخست جهان شده است، دنيا را به دو قطب آمريکايي و ضد آمريکايي تقسيم کرد. بدين ترتيب، هر قدرت نوظهوري که نخواهد همسو با "فرامين" واشينگتن حرکت کند عملا در قطب مقابل جاي ميگيرد. با اين مفهوم، کشورهاي عضو اتحاد بريکس، اصلي ترين دشمنان آمريکا در دنيا لقب ميگيرند.
اما اين رقابت و جنگ سرد جديد نياز به يک ليدر داشت. روسيه به سبب سابقه رقابت با غرب، بهترين گزينه براي اين رهبري مجازي محسوب ميشد. با اين فرق که جنگ سرد نخست، جنگ ايدئولوژي و سرمايهداري بود و اين جنگ بين سرمايهدارهاست. حمايت مالي ضمني چين از روسها توانست به اين روند جلوهاي بارزتر بخشيده و عملا آن را از يک سازوکار ساده به يک نظام هدفمند برساند.
خط مقدم
در زمان جنگ سرد، برلين را خط مقدم اين نبرد مي دانستند. شهري که نيمي از آن هوادار غرب و نيم ديگر در اشغال کمونيستها بود. جاسوسها در اين شهر بيش از هر کجاي ديگر فعاليت داشتند و حتي فروريختن ديوار آن بدل به نماد اتمام اين جنگ شد. حال در نظام چند قطبي مدرن اين عنوان به ناحيهاي از دنيا رسيده است که کمتر در معادلات جهاني به بازي گرفته شده است: آمريکاي لاتين.
تاريخچه دو قرن گذشته اين منطقه نشان مي دهد که همواره از کشورهاي آن به عنوان مناطق دست چندم ياد شده و جز بهره برداري هاي سوء، چيزي از آن در يادها نيست. براي مردم کشورهاي بزرگ دنيا، آمريکاي لاتين معنايي جز مواد خام خوب و مکاني براي عيش و عشرت نبوده و خيزشهاي چند ملت نيز با حضور ديکتاتورها در نطفه خفه شده است.
حال در نظام نوين جهاني، اين ناحيه درصدد است تا با رسانيدن خود به جايگاهي بالاتر، بدل به نقطه تلاقي دو تفکر اصلي حال حاضر سياسي – اقتصادي دنيا شود.
سردمداران اين ناحيه را ميتوان به دو دسته چپ و راست تقسيم کرد. هرچند که اين تقسيم لزوما به معناي جهت گيري هاي آنها در جنگ سرد جديد نيست، اما مي تواند نشانه هاي جديدي از رويکرد در اين ناحيه را نمايان سازد.
اصلي ترين تقسيمبندي در خود اين ناحيه انجام گرفته است. در جايي که دو اتحاديه اقتصادي مرکوسور با رويکردي به سمت روسيه و چين در برابر اتحاد اقيانوس آرام که به سمت غرب و آمريکا تمايل دارد در برابر هم ايستاده اند.
نگاهي به سفرهاي روساي جمهور چين و روسيه به کشورهاي آمريکاي لاتين در سال 2014 و رويکرد اقتصادي آنها در زمينه سرمايهگذاري در آن مي تواند نشانگر نگاه ويژه دو بلوک به اين بخش از دنيا باشد.
در اوج بحران اوکراين و در زماني که اتحاديه اروپا در حال تحريم مسکو بود، وزري امور خارجه اين کشور با آرامش راهي آمريکاي لاتين شد تا در بيخ گوش آمريکا، قراردادهاي تجاري با هدف باطلسازي تحريم هاي غربي در آن ناحيه به امضا رساند.
با وجود يک قرن استفاده از کانال پاناما به عنوان اصلي ترين آبراه ارتباطي دو اقيانوس اطلس و آرام، روسها و چينيها درصدد بر ميآيند تا به هزينهاي گزاف و تنها با هدف دهن کجي به يانکيها در سرزمين عريض نيکاراگوئه کانالي جديد حفر کنند.
دولتهاي اکوادور و آرژانتين با وجود تهديدهاي آمريکا اعلام مي کنند براي مصوبات ناتو و اتحاديه اروپا ارزشي قائل نبوده و حاضرند تا با دور زدن اين تحريمها، مواد اوليم مورد نياز روسيه را تامين کنند.
روسايجمهور برزيل، آرژانتين، ونزوئلا، بوليوي، اکوادور،کوبا و حتي شيلي در مجمع عمومي سازمان ملل علنا سياستهاي آمريکا را زير سوال برده و سردمداران واشينگتن را به چالش ميکشند.
اينگونه است که آمريکايي ها براي عقب نماندن از قافله با کوبا و ونزوئلا از در دوستي در آمده و روزنامه نيويورک تايمز در سرمقاله خود از لزوم پايان دادن به نيم قرن تحريم کوبا سخن ميگويد.
بر اساس پيشبيني کارشناسان اقتصادي به زودي چين به عنوان اقتصاد نخست جهان مطرح شده و اين از دست رفتن جايگاه نخست براي آمريکايي ها به معناي از دست رفتن هژموني است که قريب به يک قرن براي به دست آوردن آن تلاش کرده است.تنها چاره براي اين کشور جلوگيري از بسط نفوذ قدرتهاي جديد در دنيااست و نخستين جا، حياطخلوت خودش خواد بود.
نکته آنکه در اين ميان برنده، مردم لاتين تباري هستند که براي نخستين بار در طول حيات سياسي و اجتماعي خود از جايگاهي ويژه در تحولات جهاني برخوردار خواهند شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]
صفحات پیشنهادی
گزارش آمریکایی ها درباره نقش سردار سلیمانی در جنگ با داعش
گزارش آمریکایی ها درباره نقش سردار سلیمانی در جنگ با داعش در حالی که آمریکا حملات هوایی به مواضع داعش را انجام می دهد ایران قاسم سلیمانی و فرماندهان خود را به خط مقدم نبرد فرستاده است تا نقشی کلیدی را در باز پس گیری شهرها عراق ایفا کنند به این مطلب امتیاز دهید به گزارشامتناع مسئولان بلند پایه آمریکایی از دیدار با وزیر جنگ اسرائیل
امتناع مسئولان بلند پایه آمریکایی از دیدار با وزیر جنگ اسرائیل منابع آمریکایی اعلام کرد که مسئولان بلندپایه آمریکایی دیدار با موشه یعلون وزیر جنگ اسرائیل رد کردند به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران به نقل از الاتجاه این منابع اعلام کردند که جوبایدن معاسردار احمدیمقدم در جمع خبرنگاران: اسیدپاشی در استانهای دیگر اتفاق نیفتاده است/ برخی به دنبال برهم زدن فضا
سردار احمدیمقدم در جمع خبرنگاران اسیدپاشی در استانهای دیگر اتفاق نیفتاده است برخی به دنبال برهم زدن فضا و ایجاد ناامنی هستندفرمانده نیروی انتظامی درخصوص برخی اخبار مبنی بر دستگیری مظنونین حادثه اسیدپاشی گفت اگر کسی دستگیر شود و اعتراف کند و ما در این باره به قطعیت برسیم بهآسوشیتدپرس: سردار سلیمانی فرمانده جنگ در عراق است
آسوشیتدپرس سردار سلیمانی فرمانده جنگ در عراق است آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت بیشتر پیروزیهای اخیر در عراق را باید مدیون قاسم سلیمانی فرمانده قدرتمند ایران دانست فرماندهان عراقی سلیمانی را فردی شجاع توصیف و تصریح کردند این مقام ایرانی هرگز در خطوط مقدم جلیقه ضد گلوله به تنهشدار کیسینجر و گورباچف/ جنگ سرد میان کشورهای غربی و روسیه
هشدار کیسینجر و گورباچف جنگ سرد میان کشورهای غربی و روسیه به نظر کیسنیجر عملکرد ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه از سر ضعف استراتژیک است که اما او آن را به عنوان قدرت تاکتیکی پنهان میکند به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس بین الملل جام نیوز هنری کیسینجر وکامرون: انگلیس تمایلی به جنگ سرد جدید با روسیه ندارد
سهشنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰ ۳۳ نخستوزیر انگلیس با اعلام حمایت از تحریمهای شدیدتر علیه روسیه در صورت تداوم آنچه اقدامات این کشور برای ایجاد بیثباتی در اوکراین خوانده شده گفت انگلیس تمایلی ندارد تا با روسیه وارد جنگ سرد شود به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از خگورباچف نسبت به بروز جنگ سرد جدید هشدار داد
شنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۳ - ۱۶ ۱۱ میخائیل گورباچف در سخنانی به مناسب بیستوپنجمین سالگرد فرو ریختن دیوار برلین اظهار داشت که تنشها میان ابرقدرتهای جهان سبب شده جهان در آستانه یک جنگ سرد جدید قرار بگیرد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس گورباچفروستازاده گمنام مازندران سردار شهید نام آور جبهه های جنگ شد
روستازاده گمنام مازندران سردار شهید نام آور جبهه های جنگ شد ساری - ایرنا - حسین بهرامی روستازاده ناشناس و غریب ولشکلا شهرستان ساری که به پاس رشادت و ارائه طرح های نظامی به سردار نام آور در جبهه های جنگ مطرح شد به گزارش خبرنگار ایرنا حسین بهرامی دانشجوی رشته ریاضی دانشسومین سالگرد شهادت سردار حسن تهرانی مقدم
سومین سالگرد شهادت سردار حسن تهرانی مقدمسومین سالگرد شهادت سردار حسن تهرانی مقدم و شهدای اقتدار موشکی صبح امروز دوشنبه با حضور علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در حسینیه امام رضا ع برگزار شد عکس امید وهاب زاده 1393 08 19 - 12 24 دریافت کل گزارش تصویریاستفاده آمریکا از 1000 جاسوس نازی در جنگ سرد
سهشنبه ۶ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹ ۰۴ اسناد محرمانه از طبقه بندی خارج شده در آمریکا نشان میدهد که روسای سازمانهای اطلاعاتی این کشور در طول جنگ سرد از صدها نازی سابق به عنوان جاسوس و خبرچین استفاده کردند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا گفته میشود که مقامهای سازمان اطلاعات مرکسردار جزایری: آمریکاییها میخواهند در مذاکرات 1+5 عملیات فریب بزرگ را به نفع خود به انجام برسانند
سردار جزایری آمریکاییها میخواهند در مذاکرات 1 5 عملیات فریب بزرگ را به نفع خود به انجام برسانندمعاون ستاد کل نیروهای مسلح گفت آمریکاییها میخواهند با تحمیل خطای محاسباتی اشتباه استراتژیک و حرکت شتابزده در مذاکرات هستهای جاری با گروه 1 5 به جمهوری اسلامی عملیات فریب بزرگ رحامد شهبازی بسترهای وقوع جنگ سرد جدید در گفتمان کیسینجر و گورباچف
حامد شهبازیبسترهای وقوع جنگ سرد جدید در گفتمان کیسینجر و گورباچف بدون آزادی بین ملتها بدون احترام ملتها به یکدیگر و بدون سیاست شجاعانه و نیرومند خلع سلاح همه چیز میتواند همین فردا دوباره آغاز شود حتی آنچه میشناختیم و آنچه آن را جنگ سرد مینامیدیم این اظهارات متعلق بهاستفاده آمریکا از ۱۰۰۰ جاسوس نازی در جنگ سرد
استفاده آمریکا از ۱۰۰۰ جاسوس نازی در جنگ سردتاریخ انتشار سه شنبه ۶ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۰ ۰۴ اسناد محرمانه از طبقه بندی خارج شده در آمریکا نشان میدهد که روسای سازمانهای اطلاعاتی این کشور در طول جنگ سرد از صدها نازی سابق به عنوان جاسوس و خبرچین استفاده کردند به گزارش ایسناستقبال سرد شهروندان آمریکایی از گرانترین انتخابات تاریخ کنگره آمریکا + فیلم
بیاعتمادی آمریکاییها به سیاستهای غلط دولتمردانشان استقبال سرد شهروندان آمریکایی از گرانترین انتخابات تاریخ کنگره آمریکا فیلم چند روز پیش شاهد برگزاری انتخابات میاندورهای مجلس سنای آمریکا بودید انتخاباتی که به گفته کارشناسان پرهزینهترین انتخابات میاندورهای در آمریکا بکیسینجر نیز نسبت به بروز یک جنگ سرد جدید هشدار داد
یکشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۶ ۵۱ هنری کیسینجر وزیر امور خارجه اسبق آمریکا با هشدار نسبت به وخامت بحران اوکراین نسبت به آغاز جنگ سرد جدید هشدار داد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا هنری کیسینجر وزیر امور خارجه اسبق آمریکا در مصاحبه با نشریه اشپیگل آلمان نسبت به تاثیر جنگ درهاآرتص توصیه کرد وزیر جنگ اسرائیل باید از آمریکاییها عذرخواهی کند
هاآرتص توصیه کردوزیر جنگ اسرائیل باید از آمریکاییها عذرخواهی کندبعد از خودداری مقامات ارشد آمریکایی از دیدار با وزیر جنگ رژیم صهیونیستی روزنامه هاآرتص تنها راه پیشروی موشه یعلون را عذرخواهی از آمریکاییها عنوان کرد به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس روزنامه اسرائیلی هاآرحسینعلی عالی شهید فهمیده سیستان و بلوچستان/ سردار سنگر علم و جنگ -
مهر گزارش می دهد حسینعلی عالی شهید فهمیده سیستان و بلوچستان سردار سنگر علم و جنگ زاهدان-خبرگزاری مهر دانش آموزان به عنوان نسل جوان و پویای جامعه در پیروزی انقلاب اسلامی و سال های دفاع مقدس نقشی مهم و سازنده داشته که شهادت بیش از ۳۶ هزار دانش آموز در دوران دفاع مقدس و خاطره فرا-
گوناگون
پربازدیدترینها