واضح آرشیو وب فارسی:کورد نیوز: تاریخ انتشار : 10:35:59 , 1393/08/18
فاضل قيطاسي
هوره هویت فرهنگي و شفاهي کردها
تاریخ نو یسان و موسیقی دانان معروف جهان معتقدند که کردستان مهد تمدن موسیقی جهان به حساب میآید.
گزنفون تاريخ نويس يوناني در اينباره نوشته است: در سال 401 قبل از ميلاد، بعد از حمله يونان به ايران و شکست کوروش هخامنشي از يونانيها، هنگامي که لشگر يونان قصدبازگشت از کردستان را داشت، کردها با خواندن نغمهها و سرودهاي دستهجمعي يونانيها را مورد حمله قرار دادند.گزنفون افزوده است، که چگونه کردها در آن زمان با هنر موسيقي آشنايي داشتند و حتي از آن در جنگها هم استفاده ميکردند.
در ويژهنامه موسيقيايي فاسکه که در فرانسه منتشر ميشود، آمده است که ايران قديم و سرزمين "ميسوپوتاميا" يعني جايگاهي که کردها اکنون در آن سکونت دارند، قديميترين مهد موسيقي جهان بوده است. هوره ضربان تاريخ سرزمين کردها است، لالايي و زبان مشترک زاگرس با درختهاي سربه فلک کشيده بلوط و مردماني به زلالي چشمههاي کوهپايه. در سرايش هوره کلمات به نرمي و در چينشي مرواريد گونه به آرامي بر زبان جاري ميشوند و داغ و درد و غريبي و شکوه از روزگار را نهفته در لا به لاي خود به ذهن شنونده ميبخشند.
هوره با قدمتي هزاران ساله به ژرفاي تاريخ اين سرزمين مربوط به دوران حضرت زرتشت است و بخش مهمي از کتاب اوستا هوره را نداي حقطلبي و کرداري نيک و پنداري نيک ميداند. هوره يكي از مزامير باستاني در ستايش اهورا مزدا بوده و اهوره پاره نخست اهورا مزدا است كه در بسياري ازجاهاي اوستا به تنهايي به كار رفته است. (اهوره) دراوستا به معني بزرگ و سرور به عنوان صفتي براي (ايزدان مهر) و به معني فرمانروا و سالار و بزرگ در مورد آدميان نيز آمده است.
هوره ?? مقام دارد که مي توان از چر،به سحري ، بان ملهاي ، سرسواري ، دو دنگي ، اركوازي چر و پا و موري و ... نام برد. هوره از ريتم آزاد پيروي ميكند و اشعار آن ??هجايي بر وزن مستفعلاتن ، مستفعلاتن و يا فعولن ، فعولن است و اشعاري كه از اين وزن خارج شود در قالب هوره نميگنجد. تحقيقات نشان ميدهد هوره نخست يك آواي نيايشي و آواي خوانش متون باستاني بوده و كلمه هوره نيز از لفظ اهورامزدا گرفته شده است. هوره مادر آواهاي باستاني است اما متاسفانه كساني كه امروز هوره گوش ميكنند يا ميخوانند مورد بيمهري و كم لطفي و حتي تمسخر قرار ميگيرند.
هوره يك ظرف موميايي بوده كه بسياري از فرهنگ هاي گذشته را تا امروز سالم به ما رسانده در حالي كه بسياري از عناصر فرهنگي ما به دليل اينكه مكتوب نبوده از بين رفته است. هوره از ديرباز زبان ارتباط نسلهاي گذشته با دنياي پيرامون بوده و در آتشکدهها با اين زبان به گفت و گو با اهورامزدا پرداختهاند.
سيد قلي كشاورز، علي كرمي نژاد معروف به حاجي طوسي، بهرام بيگ ولد بيگي، سيد علي عسكر كردستاني، نجات، بساط عثمانوند، ابراهيم حسيني، ايل خان اركوازي، علي نظر منوچهري، اولعزيز، ياسمي، كريم صادقي و عبد الصمد عبدي پور هوره خوانان معروف استان هاي ايلام، كرمانشاه و كردستان هستند. شناخت و معرفي هوره اين آواز باستاني نشانه خودباوري و قدمت ملت کرد است و اميد مي رود اين شناسنامه فرهنگي ما همچنان پا بر جا بماند و هوره خوان هاي عزيز مورد لطف بيشتري قرار گيرند.
10:35:59 , 1393/08/18
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کورد نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]