تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 10 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):دانشمندی که از علمش سود برند ، از هفتاد هزار عابد بهتر است .
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835735862




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

کدام طرف از توافق هسته‌ای سود بیشتری می‌برد


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: کدام طرف از توافق هسته‌ای سود بیشتری می‌برد
در روابط بین الملل، دو رویکرد نظری نورئالیسم و نولیبرالیسم، در دو جنبه اختلاف نظر حادی دارند وآن، سودهای نسبی یا سودهای مطلق است که به نظر می رسد در بحث مذاکره هسته ای با گروه 1+5 می تواند تبیین کننده بسیاری از پیچیدگی های موضوع باشد.
آفتاب- سرویس سیاسی: شهروز ابراهیمی- نظریه نورئالیسم که نظریه بدبینانه‌ای برای همکاری دولت‌هاست، بیان می کند که دولت‌ها به عنوان واحدهای تحلیل سیاسی در روابط بین‌الملل با توجه به اینکه در چارچوب منفعت ملی به دنبال سودهای نسبی همکاری هستند، بویژه در مباحث امنیتی، از همکای بیشتر فرو می مانند. 


به عنوان نمونه از کیک همکاری بدست آمده ناشی از همکاری، هر طرف، یک چشم به آنچه که نصیب خود شده دارد و چشم دیگر به آنچه که نصیب رقیب شده است. اگر میزان سهم بدست آمده از کیک با میزان سهمی که رقیب حاصل کرده خیلی تفاوت داشته باشد، واحد سیاسی، که سهم کمتر بدست آورده حاضر می شود که کل بازی همکاری را برهم زند چرا که در یک بازه زمانی بلندمدت، ممکن است موازنه قدرت به سود رقیب افزایش یابد. 


ولی برعکس، نولیبرالیست‌ها بیان می‌کنند که دولت‌ها در چارچوب سود مطلق (بدون مقایسه سود خود با دیگران) دست به مذاکره و تصمیم گیری می‌زنند چرا که اولأ سهم بدست آمده به هر میزان که باشد بهتر از بدست نیاوردن است و دوماً موضوعات و سلسله مراتب اولویت‌ها درروابط و مناسبات بازیگران به‌قدری پیچیده و چندلایه است که دولت ها دقیقأ نمی توانند دست به ارزیابی سودهای بدست آمده با اعداد و ارقام بزنند. این رویکرد کلان در روابط بین الملل، همکاری میان دولت ها را با چنین برداشتی از سودها (سود مطلق) امکان پذیر می داند.                                                                               
حال به نظر می رسد که رگه‌هایی از هردو رویکرد در موضوع مذاکرات هسته ای ایران با 1+5 نیز بویژه در مورد ایران و آمریکا که از حساسیت زیادی برخوردار است، قابل مشاهده است. این که بیش از یک دهه است که بین ایران و غرب توافق هسته ای جامع بدست نیامده تا اندازه زیادی موید نظر نوواقعگرایان در برداشت خود از سود (سود نسبی) است. به نظر می رسد در برخی محافل داخلی هردو کشور نیز که علائم نگرانی از توافق احتمالی آشکار می گردد، بیشتر به این موضوع برمی گردد که کدام یک در این توافق سهم بیشتری می برد (مثل قضیه کیک بدست آمده ناشی از همکاری و سهم هر یک از کیک). 


در هردو سو نسبت به این که کدام یک بیشتر می برد، حساسیت های زیادی به چشم می خورد. این حساسیت بویژه در مورد اثرات بلند مدت برد- باخت بویژه در چارچوب مفهوم "موازنه قدرت "رئالیستی است. در طرف ایرانی می تواند این برداشت ن وجود داشته باشد که اگر طرف دیگر از کیک همکاری بیشتر نصیبش گردد، موازنه قدرت در منطقه در بلند مدت به سود آن رقم خواهد خورد. چیزی که به عنوان مثال در مورد لیبی تا انداازه زیادی اتفاق افتاد. البته به شکل بدبینانه طبیعی است که سرنگونی قذافی چندان ربطی به این قضیه ندارد. سرنگونی آن در چارچوب تحولات مربوط به قیام های مات های عربی اتفاق افتاد. این تحولات چندان مجالی نداد که ما اثرات از بین بردن تأسیسات هسته ای لیبی با فشار نومحافظه‌کاران امریکایی را در یک بازه زمانی بلندمدت ببینیم. 


در طرف آمریکایی هم در چارچوب سودهای نسبی این نگرانی وجود دارد که اگر رقیب (ایران) برد بیشتری داشته باشد ممکن است در بازه زمانی بلند مدت، دست بالا را در منطقه داشته باشد و موازنه قدرت به سود آن رقم خورد. به هر حال به نظر می رسد که سایه این دو برداشت تا اندازه زیادی بویژه بین رقبا در طول سال های مذاکره، سنگینی کرده و اگر همچنان دولت های رقیب در این چارچوب بخواهند ادامه دهند ممکن است مذاکرات به نتیجه لازم نرسد مگر این که برد دوطرف تقریبأ به یک اندازه باشد که البته طبیعی است که نمی توان برد را با مقیاس عددی بطور دقیق سنجید. 


اگر برمبنای محاسبه عددی دولت ها می خواستند برد و باخت را بسنجند عملأ کوچکترین همکاری درروابط بین الملل میسر نمی شد. تجربه همکاری در روابط بین الملل بویژه در مورد اتحادیه اروپا و آسه آن و آمریکای شمالی... برخلاف این را نشان می دهد.      
                           
در اینجاست که ادامه مذاکره با تمام دشواری‌ها و ابراز گاه به گاه خوش‌بینی‌ها، موید رویکرد نولیبرالیست ها هم هست که همکاری را امکان پذیر می دانند. در مسیر پر پیچ و خم مذاکرات با همه دشواری هایش می توان به همکاری دست یافت. در اینجا با توجه به برداشت از سود (سود مطلق بدون مقایسه) بازی برد- برد حاکم است. 


در تیم جدید هسته‌ای با روی کارامدن دولت روحانی، به نظر می رسد که برداشت تیم جدید از مذاکرات هسته ای از سود نسبی دولت قبلی، به سود مطلق متحول شده و با توجه به این تحول است که نسبت به نتیجه رسیدن مذاکرات، به هر حال ابراز خوش بینی می شود. اگر دولت ها بویژه تیم های مذاکره کننده هسته ای در هر دو طرف بتوانند دلواپسان هر دو سو را نسبت به اثرات مثبت اندیشیدن در چارچوب سودهای مطلق (و نه نسبی) مطمئن نمایند، در آن صورت فضای داخلی مساعدی برای همکاری دو طرف بوجود خواهد آمد. ضمن این که از اثرات دیگر مثبت همکاری در موضوع هسته ای نباید غافل شد و آن امکان سرریز شدن این همکاری به ابعاد دیگر همکاری در بلندمدت است. 


اغلب قاعده بازی در روابط بین الملل بر مبنای رویکرد همکاری با حفظ اختلافات شکل می گیرد. زمان نشان خواهد داد که اگر این دو دولت در چارچوب سود نسبی بیاندیشند، اختلافاتشان بیشتر از پیش خواهد شد و برعکس اگر در چارچوب منافع جمعی و سودهای مطلق مذاکره نمایند هردو طرف از مزایای ناشی از همکاری سهیم خواهند شد.
 
مهم این است که هر دو طرف سود می کنند. مهم تر این که تنش های صعود یافته پلکانی بتدریج و پله به پله پایین خواهد آمد و به موازات آن افق همکاری در موضوعات مورد اختلاف دیگر نیز فراروی دو طرف گشوده خواهد شد. دلواپسان (از هردوسوی آمریکا و ایران) هر چند با نیت خیرخواهانه، لازم است قدری به اثرات توافق یا عدم توافق در بلند مدت نیز بیاندیشند.


استادیار روابط بین الملل دانشگاه اصفهان








مطالب مرتبط
تاثیر حضور جمهوری‌خواهان در مذاکرات هسته‌ای
خرازی: باید به نتیجه مذاکرات هسته‌ای امیدوار بود


تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن