واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تغییر در کنگره آمریکا بر مذاکرات هسته ای موثر است؟ تهران - ایرنا - جمهوری خواهان در آمریکا با پیروزی در انتخابات میان دوره ای، اکثریت کرسی های دو مجلس «سنا» و «نمایندگان» را در اختیار گرفتند؛ این خبری بود که از روز چهارشنبه بسیاری از اخبار دیگر در سراسر جهان را تحت الشعاع خود قرار داده است.
اما اهمیت مضاعف این رویداد برای کشور ما چیست؟ پاسخ، ساده است: تأثیر بر فضا و نتیجه نهایی مذاکرات هسته ای ایران و کشورهای عضور گروه 1+5.
این برای اولین بار از سال 2006 به این سو است که جمهوری خواهان توانسته اند کنترل مجلس سنا و مجلس نمایندگان آمریکا را به دست بگیرند. حضور بیشتر نمایندگان جمهوری خواه در مجالس آمریکا می تواند به معنای مخالفت بیشتر با سیاست های باراک اوباما رئیس جمهور دموکرات ایالات متحده باشد.
سال گذشته اوباما، کنگره را تهدید کرد که در صورت وضع تحریم های نفتی جدید و شدید علیه ایران، مصوبه را وتو خواهد کرد. جمهوری خواهان برای جلوگیری از این حق رئیس جمهور نیاز به دوسوم آراء نمایندگان دارند و حالا به نظر می رسد که این تعداد را لااقل بر روی کاغذ در اختیار داشته باشند.
حال پرسش اساسی این است که آیا تصمیم گیران ایالات متحده آمریکا در برآیند تصمیم گیری های خود، چه تعریفی از «منافع ملی» را روایت خواهند کرد و آیا اوباما خواهد توانست کنگره را تا آنجا که نیاز است با خود در مسیر توافق هسته ای با ایران همراه کند یا جمهوری خواهان، هرآنچه را که رئیس جمهور دموکرات رشته است، پنبه خواهند کرد؟
*حشمت الله فلاحت پیشه نماینده ادوار مجلس: اوباما پیش از استقرار جمهوری خواهان از فرصت استفاده کند
وی گفت: جمهوری خواه شدن کنگره و سنا دست اوباما را برای توافق نهایی با ایران تا حدودی می بندد و احتمالش را کمتر می کند مگر اینکه اوباما پیش از موعدی که نمایندگان جدید مستقر می شوند به توافق نهایی با ایران برسد که در آن صورت نیز دست سنا باز است که سیاست های ایضایی وضع کند. البته در این میان لابی گری های جو بایدن و جان کری در جهت همراه سازی کنگره برای توافق با ایران نیز تا حدودی با مشکل مواجه است.
سیداحمدرضا دستغیب نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس: هنوز نمی توان ارزیابی دقیقی داشت
دستغیب در این زمینه گفت: فعلاً نمی توانیم ارزیابی دقیقی داشته باشیم زیرا رفتارهای احزاب در ایالات متحده آمریکا طی دهه اخیر دچار تغییراتی شده است یعنی رفتار احزاب چه جمهوری خواه و چه دموکرات دستخوش تغییراتی شده و از روال قبلی خود خارج شده است و باید سیاست های اعلامی جدید را در ارتباط با حزب حاکم جدید مورد ارزیابی قرار داد اما کلیت موضوع مربوط به حوزه سیاست خارجی در آمریکا فراتر از احزاب شکل می گیرد و تابعی از لابی های اقتصادی است؛ گرچه ما شاهد تغییر رفتار در دموکرات ها نیز در این چند سال نبودیم و همچنان شاهد شرایط جنگی در منطقه بودیم. باید منتظربماینم که با روی کار آمدن جمهوری خواهان در هر دو پارلمان، سیاست های استکباری آمریکا تعدیل می شود یا نه.
حسین کنعانی مقدم کارشناس مسایل سیاست خارجی: اوباما با چالشی جدی روبروست
وی گفت: با توجه به ترکیب اکثریت جمهوری خواه در سنا و مجلس نمایندگان در کنگره آمریکا، قطعاً قوه مجریه که در رأس آن اوباما است با چالش جدی مواجه می شود زیرا یکی از بندهای توافقنامه 1+5 با ایران، برداشتن تحریم هاست. همانطور که می دانیم تحریم های وضع شده علیه ایران سه بخش است؛ تحریم هایی که سازمان ملل با تصویب در شورای امنیت وضع کرده است و بخشی مربوط به اتحادیه اروپاست و بخشی نیز مربوط به مواردی است که کنگره آمریکا وضع کرده است که برداشتن این تحریم ها مستلزم مطرح شدن در کنگره است و ممکن است با ترکیب جدید کنگره، جمهوری خواهان با برداشتن آنها موافقت نکنند یا اینکه جمهوری خواهان برای تسویه حساب با اوباما بر سر توافق 1+5 با ایران بازی دربیاورند.
منصور حقیقت پور نایب رئیس دوم کمیسیون امنیت ملی مجلس:
از آمریکا باید یک صدا بیرون بیاید
وی گفت: با پیروزی جمهوری خواهان در انتخابات پارلمان، شرایط برای اوباما سخت می شود زیرا همراه بودن سنا با اوباما، حُسنی بود که وی بهتر سیاست هایش را پیش ببرد. در هر صورت اگر قرار باشد این دوره مذاکرات دوره نهایی باشد پس دیگری تمدیدی برای مذاکرات نیست که با روی کار آمدن آنها نگران نرسیدن به توافق باشیم؛ گرچه ما انتظار داریم که از آمریکا یک صدا بشنویم و چندصدایی برای کشوری که ادعایی قدرت دارد یک ضعف بزرگ است. یعنی، چه اوباما و چه کنگره و سنا باید یک صدا را در مقابل پرونده هسته ای ایران داشته باشند و ما معتقدیم با روی کار آمدن جمهوری خواهان شرایط برای اوباما دشوار می شود، نه پرونده هسته ای ایران.
*آستان مقدس حضرت امام خمینی (ره)
اول**
17/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]