واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: واشنگتن پست: چه خوب بود اگر اوباما به جای ایران با کنگره همکاری می کرد، اما زهی خیال باطل /وقتی پای جان کری به میان آید کاخ سفید پراز تناقض میشود
جان کری وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه ای در روز پنج شنبه گذشته، برای نخستین بار سخنان اطمینان بخشی در مورد مذاکرات هسته ای به زبان آورد.
به گزارش نامه نیوزف جنیفر روبین در واشنگتن پست نوشت: جان کری وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه ای در روز پنج شنبه گذشته، برای نخستین بار سخنان اطمینان بخشی در مورد مذاکرات هسته ای به زبان آورد.
کری گفت: من به همه می گویم، معیارمان روشن است، ایران چهار راه برای دستیابی به بمب هسته ای دارد. تاسیسات فردو، نظنز، راکتور آب سنگین اراک و در آخر فعالیت های مخفیانه. ما قول داده ایم که هدفمان بستن راه های ایران به این بمب باشد.
وی افزود: ما معتقدیم که راه هایی برای دستیابی به این هدف وجود دارد. در هفته های آتی مشخص می شود که ایا ایران می تواند تصمیات دشوار بگیرد. من مدام گفته ایم که هیچ توافقی بهتر یک از توافق بد است. اگر فضا را تعیییر دهیم، جهان امنتخواهد بود و ما از مسابقه تسلیحاتی در منطقه ای که سعودی ها، مصری ها و اماراتی ممکن است به سمت بمب حرکت کنند جلوگیری می کنیم.
عبارت «بستن راه های ایران» اطمینان بخش تر از «قطع اتصال برخی از لوله های» سانتریفیوژهاست. اما نگرانی همیشگی در مورد دولت اوباما این است که آنچه مقامات می گویند و آنچه انجام می دهند در تناقض است. وقتی پای کری به میان می آید، این بحث و تناقض ها به شدت صدق پیدا می کند. به یاد خواهید آورد که که رئیس جمهور چه سخنانی پر شوری درباره ضرورت تنبیه بشار اسد به علت استفاده از سلاح شیمیایی به زبان آورد اما بعداز چندی برای توجیه متوسل نشدن به زور، خط قرمزی را که تعیین کرده بود نادیده گرفت.
مایکل ماکووسکی از "جینسا" (JINSA) هشدار می دهد: «خاطرنشان می کنم که جان کری و کاخ سفید بین "بمب" و "توانمندی جنگ افزار هسته ای" تفاوت قایلند اما باید در اینکه سرویس اطلاعاتی ما بتواند به خوبی رویدادها را با این دقت مشخص کند، تردید داشت. به ویژه درباره فعالیت های مخفیانه ای که اساساً نمی توانیم به روشنی آنها را تشخیص دهیم و همواره پس از تمام شدنشان آنها را کشف می کنیم.» به همین دلیل هر امتیازی که غنی سازی را مجاز کند، ناگزیر سراشیبی لغزنده ای است که فقط به ایران امکان می دهد زمان گریز هسته ای را خود تعیین کند.
مارک دوبوویچ از "بنیاد دفاع از دمکراسی" می گوید: «بر اساس گزارش های خبری، به نظر نمی رسد که در آستانه توافق هستیم مگر اینکه دولت بخواهد تسلیم شود.
در گزارشی از "خبرگزاری فرانس پرس" پیشنهاد دیگری مطرح می شود: روز چهارشنبه یکی از مقامات عالی رتبه گفت ایران خواستار برداشته شدن همه تحریم های غرب به عنوان بخشی از توافق درباره برنامه هسته ای مورد اختلاف خود تا ضرب الاجل نوامبر است. ... دیپلمات غربی نزدیک به مذاکرات با ایران روز دوشنبه گفت دستیابی به توافقی پایدار تا این ضرب الاجل بسیار دور از ذهن است و تهران مجبور شده "ژست های معناداری" بگیرد. هدف این است که تا زمانی که تهران بخواهد بمب اتمی بسازد، با کاستن از برنامه غنی سازی، بستن تأسیسات مشکوک و تحمیل بازرسی های شدید بین المللی، راه ها به روی تهران بسته شود.
در عوض جامعه جهانی تحریم های اقتصادی ای را که بر جمهوری اسلامی ایران تحمیل شده است، تعلیق و سپس به تدریج لغو می کند. اما دو طرف، با وجود گفتگوهای طولانی درباره چگونگی سازگار کردن اهداف خود، همچنان با یکدیگر فاصله دارند.
اگر تا 24 نوامبر توافقی به دست نیاید، فقط تمدید دوباره گفتگوها و برداشتن اندکی دیگر از تحریم ها اشتباه خواهد بود. در حالت مطلوب، دولت باید با درخواست تحریم های تازه موضع خود را تقویت کند. تصور اینکه دولتی که از قطع گفتگوها بیم دارد، با این پیشنهاد یعنی برقراری تحریم ها تازه موافقت کند، دشوار است. اما کنگره جدید فرصت هایی را برای افزایش خواسته ها از ایران و حمایت از متحدان برای تقویت تهدید به اقدام نظامی به وجود می آورد. افزون بر آن، باید به روشنی مشخص کند که تنها پایان یافتن برنامه غنی سازی ایران می تواند غرب را به اطمینانی که می خواهد برساند.
در غیر این صورت، همان طور که دوبوویچ می گوید: «اگر تحریم ها برداشته شوند، دستگاه اطلاعاتی آمریکا با توجه کارآیی ضعیف گذشته خود در کشف تحول هسته ای سریع یک کشور و دولت، به فرستادن این پیام که علاقه ای به توسل به زور ندارد، ادامه می دهد، و در نتیجه ایران برای دست یافتن به راه های متعدد برای رسیدن به بمب، در موقعیت بهتری قرار خواهد گرفت.»
اگر باراک اوباما تلاش های بی فایده برای سازگار کردن منافع ما با منافع ایران را متوقف کند و در عوض با کنگره و متحدان ما همکاری کند –زهی خیال باطل- شاید محاسبات ایران در زمینه سود و زیان اقدامات خود را تغییر دهد. شاید بهتر باشد که اوباما یکی از مقامات ارشد را برکنار و بار دیگر رسماً بر این نکته که گزینه نظامی همچنان بر روی میز است تاکید کند.
منبع: تیک
۱۲ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳:۳۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]