پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1851013557
زندگی ساده طلبگی/ از پادگان عشرتآباد تا دانشگاه امام صادق(ع)
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: چند سطر با ابوذر انقلاب/5
زندگی ساده طلبگی/ از پادگان عشرتآباد تا دانشگاه امام صادق(ع)
ما از لحاظ معیشت، زندگی متوسطی داشتیم، زندگیمان سخت نبود، در یک حد متوسط بود. البته پدر ما در زندگی قانع بود و اهل اسراف و تجمیل بود و به طور کلی با تجمل مخالف بود و تا زمانی که زنده بود به من و اخوی،آقا مهدی، که در قم درس میخواندیم کمک میکرد. منزلی که در تهران داشتیم همان منزل پدری بود که در خیابان «زریننعل» بالای میدان «شهدا» نزدیک دروازه شمیران بود که الان اسم دیگری به نام یکی از شهدای جنگ تحمیلی دارد.
به گزارش خبرنگار حوزه احزاب باشگاه خبرنگاران، به پنجمین بسته از گزارش خاطرات «آیتالله مهدویکنی» رسیدیم.
در این قسمت، آیتالله مهدوی به وضعیت معیشتی خود و دیگر طلاب پرداخته است.
معیشت
ما از لحاظ معیشت، زندگی متوسطی داشتیم، زندگیمان سخت نبود، در یک حد متوسط بود. البته پدر ما در زندگی قانع بود و اهل اسراف و تجمیل بود و به طور کلی با تجمل مخالف بود و تا زمانی که زنده بود به من و اخوی،آقا مهدی، که در قم درس میخواندیم کمک میکرد. منزلی که در تهران داشتیم همان منزل پدری بود که در خیابان «زریننعل» بالای میدان «شهدا» نزدیک دروازه شمیران بود که الان اسم دیگری به نام یکی از شهدای جنگ تحمیلی دارد بعد از فوت پدر، طبق وصیتشان آن منزل را به عنوان ثلث به من بخشیدند و من تا یک سال قبل از آن که به زندان بیفتم؛ حدود سال 1352 در آن منزل ساکن بودم. در آن موقع چون خیلی قدیمی و خرابه بود آن را تعمیر کردیم و سپس آن را فروختیم و منزل دیگری در خیابان سرباز روبهروی پادگان ولیعصر (عج) که در قدیم به آن «عشرت آباد» میگفتند خریدیم که تا چهار پنج سال پس از انقلاب در آن ساکن بودیم. بعد آن منزل را هم فروختیم و به دانشگاه امام صادق(ع) آمدیم.
در مجموع زندگی من از راه کمک پدر بود. من هم معمولا منبر که میرفتم وجهی نمیگرفتم البته اگر به عنوان هدیه میدادند قبول میکردم نه به عنوان اجرت منبر و در خیلی از هیئتها که قبل از انقلاب سخنرانی داشتم، اصلا وجهی نمیگرفتم. از زمانی که امام مرجعیت تام پیدا کردند؛ از آنجا که بنده با ایتشان ارتباط داشتم مجاز بودم از طرف ایشان از وجوهات استفاده کنم یا به دیگران بدهم.
معیشت طلاب
درباره معیشت طلاب باید بگویم که طلاب اوضاع خوبی نداشتند. یادم میآید در آن زمان معمولا طلاب از طبقات مستضعف و یا حداقل متوسط جامعه بودند و در میان آنها خانوادههای متمول و پولدار خیلی کم بود. بسیاری از طلاب از راه همان کمکهای اندکی که از طریق شهریهها به آنها داده میشد، امرار معاش میکردند و عدهای هم مقداری از هزینه زندگی را از راه کمکهای خانوادگی تأمین میکردند و در واقع زندگی سادهای داشتند.
روحیه طلبگی در آن زمان روحیه بسیار جالبی بود. بعد از شهریور 1320 که حوزهها رونق یافت معمولا افرادی به حوزهها میآمدند که واقعا علاقه داشتند و روحا با روحانیت و ادامه راه روحانیت و آموزش و تعلیم و تعلم در مسیر معارف دینی تناسب داشتند. اگر چه در سابق گزینشی برای انتخاب طلاب نبود که مثلا طلبهها را از نظر علمی و اخلاقی یا از نظر خانوادگی گزینش کنند و هر کس که علاقه داشت به حوزه میآمد، ولی یک گزینش طبیعی، یک صافی طبیعی و به عبارتی یک گزینش درونی وجود داشت؛ بدین صورت که اولا کسانی که واقعا ناسالم بودند کمتر در حوزهها وارد میشدند و اگر هم میآمدند از آن جا که وضع مادی طلاب خوب نبود و در آینده نیز از نظر مادی آینده خوبی برای آنها متصور نبود قهرا آن افراد در وسط راه خودشان میرفتند و دوام نمیآوردند.
ما آن موقع زندگی ساده طلبگی و حجرههای سادهای داشتیم. مدارسی که در قم یا تهران بود، مدرسها یا مراکزی که ما میرفتیم درس میخواندیم و مباحثه میکردیم هیچ وسیله و امکاناتی نداشت. یادم میآید در قم فقط بعضی از حجرههای ما حصیر یا زیلو داشت. مدرسه فیضیه حتی زیلو هم نداشت و بعضی از حجرههایش حداکثر یک زیلوی کهنه داشت. در بسیاری از مساجد قم که در آنها درس میخواندیم چه در زمستان و چه در تابستان فقط حصیر داشت.
برای مثال مسجد «عشقعلی» که مرحوم آیتالله «بروجردی» درس میدادند و درسهای ما هم در مقطع سطوح آنجا بود اغلب قسمتهایش حصر بود، نور هم نداشت.
ساختمان مساجد هم ساختمانهایی بود که نور خورشید در آن کمتر منعکس میشد. شب هم یک چراغ کوچک در آن بود. در تابستان نه پنکهای داشت نه کولری و در زمستان هم بخاری نداشت. یادم میآید بعضی از اساتید ما حتی همین عباهای تابستانی در زمستان روی دوششان بود یعنی عبای زمستانی نداشتند و همین طور میلرزیدند و درس میدادند، ولی نشاط درس خیلی زیاد بود و آن هم به خاطر علاقه و انگیزه معنوی که در طلاب آن وقت وجود داشت بود و هیچ کس هم از این اوضاع ناراحت نبود، چون با اختیار این امر را پذیرفته بودند؛ یعنی زی طلبگی و زندگانی طلبگی را همین میدانستند و بیش از این توقع نداشتند. در حجرهها هم همینطور زندگانی ساده بود تا آنگاه که به تدریج مدرسههایی با وسایل و امکانات بهتر ساخته شد.
مدرسه فیضیه یک حوض داشت. در تابستان ماهی یک دفعه آب در آن میآمد که این حوض همه چیز در آن بود. ظرفها را همان جا میشستیم و وضو هم در آن میگرفتیم. به تدریج آب آن کم میشد و دیگر برای ما امکان استفاده از آن نبود.
در قم یک رشته قنات شور وجود داشت که آب آن را به خانهها و باغها تقسیم میکردند و در تابستان ماهی یک بار به مدرسیه فیضیه میرسید.
چنین حالتی در تمام مدارس حکمفرما بود در آن زمان ما معمولا میوه نمیخوردیم، کمتر طلبهای قدرت خریدن میوه داشت. صبحها نان و قنداق میخوردیم و بیشتر طلاب امکان خرید پنیر و کره و مانند آن را نداشتند و غذای پختنی و گرم هم خیلی کم بود. در مدرسهها آشپزخانهای نبود تا غذا به قیمت ارزان یا مجانی به طلبهها بدهند. غذا خوردن در بیرون از مدرسه و در رستورانها میان طلاب مرسوم نبود بلکه زشت بود. آن زمان اگر کسی در مهمان خانهای غذا میخورد انگشتنما بود که آنجا نشسته و از باب مثال از دیزی علی نقلی در هتلی بلوار خورده است. زیرا فکر میکردند که وضع این طلبه خوب شده است که رفته و در رستوران غذا خورده است. آن هم رستورانی که بعد از سالها درست شده بود.
ما هفتهای یکی دو بار غذای گرم میخوردیم ظهر که میشد دوستان طلبه پس از پایان درس میآمدند میگفتند چی بخوریم؟ دو سه نفری که با هم بودند قرار میگذاشتند نان و پنیری بخوردند، نان و ماستی بخوردند و یادم میآید در تابستان که فصل انگور و هندوانه بود نان و هندوانه یا نان و پنیر و هندوانه میخوردیم و این غذای خوب تابستان بود.
در هوای گرم شهریور ماه که در قم بودیم نه یخی در مدرسه پیدا میشد و نه پنکهای وجود داشت. مثل حالا نبود که تعطیل کنند، یعنی اگر هم تعطیل میکردند چند ماه تعطیل نمیکردند. غالب طلبههای درسخوان در قم میماندند و ما گاهی در همان گرمای تابستان روزه میگرفتیم. وسیله رفاهی بسیار ناچیز بود. البته مردم هم زندگیشان پایینتر از حالا بود، اما طلبهها در مقایسه با مردم وضعشان خیلی سادهتر بود. ولی با همه این سادگی، روحیهها برای تحمل این کمبودها آمادگی داشت. من از طلبهها کمتر شنیدم که درباره وضع زندگی گلهمند باشند. واقعا به همین زندگی خویش بودیم. من بهترین دوران زندگیام را همان دوران طلبگی میدانم.
طلاب شهریههای ناچیزی هم میگرفتند. در این اواخر که مرحوم آیتالله حجت میدادند که مجموع اینها در ماه به شصت تومان نمیرسید. در آن زمان البته گرانی نبود. ولی با این حال اجازه یک اتاق در قم کمتر از پنجاه تومان نبود. یادم میآید مرحوم شهید «مطهری» رضوانالله تعالی علیه که شهریه ایشان بعد از تاهل حدود 50 تومان بود، زندگی برایشان مشکل بود. خود ایشان میفرمودند که اگر من ماهی 100 تومان داشتم 50 تومانش را اجاره میدادم و با پنجاه تومان بقیه زندگی خود را اداره میکردم و در قم میماندم. اما این 50 تومانی که آقا مرحوم آیتالله بروجردی میدهند فقط پول کرایه خانه ماست و واقعا این طور زندگی برای طلبهها سخت بود و این مقدار هم شهریهای بود که طلاب میگرفتند.
بنده به تشویق پدرم به طلبگی علاقه پیدا کردم در ابتدا چند روز در مدرسه سپهسالار جدید (شهید مطهری فعلی) نزد استادی به نام آقای شیخ «حسین کرمانی» که تا پس از انقلاب زنده بود صرف میر را شروع کردم.
در آن زمان مدرسه سپهسالار مرکز رفت و آمد دانشجویان دانشکده معقول و منقول (دانشکده الهیات فعلی) بود و طلاب سنتی کمتر وجود داشت. برای من حضور در فضای آن مدرسه جالب نبود از این رو به مدرسه «لرزاده» واقع در خیابان خراسان انتقال یافته و به محضر مرحوم حجتالاسلام و المسلمین آقای شیخ «علیاکبر برهان» رسیدم و دوران طلبگی را از آنجا آغاز کردم. فکر میکنم طلبگی را در سال 1324 از چهارده سالگی شروع کردیم. در آن زمان مقطع ابتدایی را در شش کلا به مدت شش سال طی میکردند. مرحوم برهان به پدرم گفتند اگر پسرت را برای خدا وقف کردهای او را اینجا بگذار و برو و اگر برای دنیا آوردهای بردار و برو. پدرم از آن جا که به روحانیت علاقه وافر داشت اشک در چشمانش جمع شد و گفت: نه، من او را وقف کردم و تا زنده هستم در حد امکان او را کمک میکنم تا زندگیاش در حد طلبگی اداره بشود و زندگی ما با وجوهی که ایشان کمک میکرد اداره میشد.
یادم میآید که در یک دورهای ایشان ماهی بیست و پنج تومان برای ما که در قم بودیم میفرستادند. البته ما که میگوییم چون اخوی هم بودند. بیست و پنج تومان هم مال ایشان بود و با این بیست و پنج تومان زندگی ما اداره میشد؛ هم خرج خوراک و غذا و هم لباس و کتاب همه اینها را با همان اندک پول فراهم میکردیم و زندگی را اداره میکردیم. مدتی ما شهریه نمیگرفتیم چون پدرمان به ما کمک میکرد، حتی زمانی که متأهل دم از پدرم کمک هزینه نمیگرفتم.
اخوی تا آخر شهریه نمیگرفتند، زیرا ایشان احتیاط میکرد. احتیاطش بیش از بنده بود، لذا از سهم امام نمیگرفت و پولی را هم که از پدر میگرفت در قبال آن تابستانها برای پدر، در کن کار میکرد؛ یعنی تابستانها سه چهار ماهی در ملک پدری کشاورزی میکرد و هم اکنون نیز ایشان این حالت را دارند که از وجوه استفاده نمیکنند. البته بنده این جور نبودم و شهریه را بیشتر صرف خرید کتاب میکردم. تصورم این بود که اگر کتاب بخرم بهتر است.
آنطور که به یاد دارم در اوایل طلبگی در یک مقطع، شهریه مرحوم آقای بروجردی حدود، ده، دوازده تومان بود که به تدریج هم که به مقطع بالاتر رفتم قدری شهریه بیشتر شد و آنگاه متأهل شدم ماهی 50 تومان شهریه میگرفتیم.
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۳ - ۰۱:۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
نبوی در دانشگاه امام صادق(ع): آیتالله مهدویکنی قبل از رو شدن دست برخی جریانها نسبت به آنها هشدار میداد
نبوی در دانشگاه امام صادق ع آیتالله مهدویکنی قبل از رو شدن دست برخی جریانها نسبت به آنها هشدار میدادعضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت آیتالله مهدویکنی قبل از آنکه دست برخی از جریانها رو شود آنها را میشناخت و نسبت به آنها هشدار میداد به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس مرپیکر آیت الله مهدوی کنی به دانشگاه امام صادق (ع) منتقل شد
پیکر آیت الله مهدوی کنی به دانشگاه امام صادق ع منتقل شد پیکر آیتالله مهدویکنی رئیس فقید مجلس خبرگان رهبری دقایقی پیش در بیمارستان شهید رجایی تهران تشییع شد پیکر آیتالله مهدویکنی از بیمارستان شهید رجایی به دانشگاه امام صادق ع منتقل شد پیکر آیتالله مهدویکنی رئیس فقید مپیکر آیت الله مهدوی کنی در حوزه علمیه مروی غسل داده می شود/ مراسم وداع فردا شب در دانشگاه امام صادق(ع)
سیاسی سایر حوزه ها بامداد فردا پیکر آیت الله مهدوی کنی در حوزه علمیه مروی غسل داده می شود مراسم وداع فردا شب در دانشگاه امام صادق ع مراسم وداع دانشجویان آشنایان و مقامات با پیکر آیت الله مهدوی کنی فردا در دانشگاه امام صادق ع برگزار شود به گزارش خبرنگار مهر پیکر آیت اللهدانشگاه امام صادق (ع) درگذشت آیتالله مهدویکنی را تسلیت گفت
طی پیامی دانشگاه امام صادق ع درگذشت آیتالله مهدویکنی را تسلیت گفت دانشگاه امام صادق ع در پیامی درگذشت آیت الله مهدوی کنی را تسلیت گفت به گزارش خبرنگار دانشگاه باشگاه خبرنگاران دانشگاه امام صادق ع در پیامی درگذشت آیت الله مهدوی کنی را تسلیت گفت متن این پیام به شرح ذیل امراسم عزاداری در حسینیه دانشگاه امام صادق به مناسبت رحلت آیت الله مهدوی کنی
۲۲۶۹۷۱ ۱۳۹۳ ۷ ۳۰ - ۷ ۳۰گزارش تصویری مراسم عزاداری در حسینیه دانشگاه امام صادق به مناسبت رحلت آیت الله مهدوی کنی عکاس مرتضی یار احمدی اجرا توقف ذخيره تمام تصاوير ۱۳۹۳ ۷ ۳۰ - ۷ ۳۰پیام دانشگاه امام صادق (ع) به مناسبت درگذشت آیت الله مهدوی کنی
سهشنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۳ دانشگاه امام صادق ع در پیامی درگذشت آیت الله مهدوی کنی را تسلیت گفت به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا متن این پیام به شرح ذیل است بسمالله الرحمن الرحیم اذا مات العالم ثلم فی الاسلام ثلمه لا یسدها شیء روح ملکوتی عالم ربانبرگزاری مراسم عزاداری ویژه رحلت آیتالله مهدوی کنی در مسجد دانشگاه امام صادق(ع)
سهشنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۳ ۰۹ مراسم عزاداری ویژه رحلت آیت الله مهدوی کنی در مسجد دانشگاه امام صادق ع برگزار خواهد شد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا مراسمی جهت شادی روح آن مرحوم در مسجد امام صادق ع دانشگاه امام صادق ع امروز 29مهر بعد از نماز ظهر و عصر برگزار خواهد شدتجمع شاگردان مهدویکنی دردانشگاه امام صادق |عکس|
تجمع شاگردان مهدویکنی دردانشگاه امام صادق |عکس| جمعی از دانشجویان و شاگردان مرحوم آیت الله مهدوی کنی برای وداع با پیکر ایشان در دانشگاه امام صادق تجمع کردند سه شنبه 29 مهر 1393 ساعت 13 00برپایی نمایشگاه اسناد مبارزات آیتالله مهدوی کنی(ره) در دانشگاه امام صادق(ع)
برپایی نمایشگاه اسناد مبارزات آیتالله مهدوی کنی ره در دانشگاه امام صادق ع مؤسسه مرکز اسناد انقلاب اسلامی برای تبیین هرچه بهتر چهره انقلابی حضرت آیتالله مهدوی کنی ره اقدام به برپایی نمایشگاه مستندی از اسناد مبارزات ایشان در دانشگاه امام صادق ع کرد به گزارش خبرگزاری فارس مؤمراسم ختم آیتاللهمهدویکنی چهارم آبان در دانشگاهامام صادق (ع)
طاهری در گفتگو با باشگاه خبرنگاران خبرداد مراسم ختم آیتاللهمهدویکنی چهارم آبان در دانشگاهامام صادق ع دبیرسابق سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق ع از مراسم ختم آیتالله مهدوی کنی در دانشگاه امام صادق ع خبر داد مصطفی طاهری در گفتگو با خبرنگار دانشگاه باشگاه خبرنگارتشییع پیکر آیت الله مهدوی کنی از بیمارستان به دانشگاه امام صادق(ع)
حسین اسماعیلی تشییع پیکر آیت الله مهدوی کنی از بیمارستان به دانشگاه امام صادق ع در پی ارتحال آیت الله مهدوی کنی رئیس مجلس خبرگان رهبری دانشجویان و مردم عزادار صبح امروز سه شنبه مقابل بیمارستان قلب شهید رجایی تجمع کردند و پس از تشییع پیکر وی به دانشگاه امام صادق ع منتقل شد ۱۳۹بازخوانی سخنان آیتالله مهدویکنی دانشگاهیکردن طلاب را نمیپسندم/ دانشگاه امام صادق(ع) با نقطه مطلوب فاصله دا
بازخوانی سخنان آیتالله مهدویکنیدانشگاهیکردن طلاب را نمیپسندم دانشگاه امام صادق ع با نقطه مطلوب فاصله دارد پایاننامه غربی با بسمالله اسلامی نمیشودآیتالله مهدویکنی میگفت اعتقاد ندارم طلاب را دانشگاهی کنیم دانشگاهی به معنای امروزی دستاوردهای ۱۴ قرن تشیع را نباید دسآموزش عالی در هفتهای که گذشت تعیین تکلیف وزارت علوم در روزهای غمگین دانشگاه امام صادق(ع)
آموزش عالی در هفتهای که گذشتتعیین تکلیف وزارت علوم در روزهای غمگین دانشگاه امام صادق ع رئیس جمهور در حالی نیلی احمدآبادی را به عنوان وزیر پیشنهادی علوم معرفی کرد که جامعه دانشگاهی به خصوص دانشگاه امام صادق ع در عزای آیتالله مهدوی کنی سیاهپوش شدهاند به گزارش خبرنگار گروه دانشپیکر آیت الله مهدوی کنی برای وداع دانشجویان به دانشگاه امام صادق منتقل می شود
پیکر آیت الله مهدوی کنی برای وداع دانشجویان به دانشگاه امام صادق منتقل می شود سیاست > احزاب و شخصیتها - حسام الدین آشنا مشاور رئیس جمهور گفت که پیکر مرحوم آیت الله مهدوی کنی به دانشگاه امام صادق منتقل خواهد شد به گزارش خبرآنلاين حسام الدين آشنا مشاور رئيس جمهور وحجتالاسلام پناهیان دردانشگاه امام صادق(ع): آیتالله مهدویکنی تمام توان و آبروی خود را برای انقلاب گذاشت
حجتالاسلام پناهیان دردانشگاه امام صادق ع آیتالله مهدویکنی تمام توان و آبروی خود را برای انقلاب گذاشتمشاور رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها ضمن بیان خصوصیات اخلاقی اجتماعی و سیاسی آیتالله مهدویکنی گفت ایشان الگوی بسیار خوبی در ولایتپذیری بود و تمام توان ومراسم وداع دانشجویان دانشگاه امام صادق (ع) با پیکر مرحوم آیت الله مهدوی کنی
مراسم وداع دانشجویان دانشگاه امام صادق ع با پیکر مرحوم آیت الله مهدوی کنیمراسم وداع دانشجویان دانشگاه امام صادق ع با پیکر مرحوم آیت الله مهدوی کنی شامگاه چهارشنبه در مسجد این دانشگاه برگزار شد عکس مسعود ساکی 1393 07 30 - 22 32 دریافت کل گزارش تصویریهمزمان با اولین شب خاکسپاری آیتالله مهدویکنی مراسم دعای کمیل در دانشگاه امام صادق (ع) برگزار میشود
همزمان با اولین شب خاکسپاری آیتالله مهدویکنیمراسم دعای کمیل در دانشگاه امام صادق ع برگزار میشودهمزمان با شب خاکسپاری آیتالله مهدویکنی مراسم دعای کمیل در دانشگاه امام صادق ع برگزار میشود به گزارش خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری فارس همزمان با اولین شب خاکسپاری آیتالله مهدو-