واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
باورهای درست و غلط درباره داروهای تقویت مو
امروزه خیلیها یا درگیر ریزش مو هستند یا احتمال میدهند به آن مبتلا شوند. با این حال، درباره روشهای درمانی ریزش مو از دو زاویه پزشکی مدرن و طب سنتی میتوان بحث کرد.
جام جم سرا به نقل از سلامت نیوز: روشهای مدرن عبارتند از: جراحیهایی مانند انواع کاشت مو یا روشPRP، استفاده از انواع داروها مانند فیناستراید و استفاده از انواع محلولها و گاهی شامپوها. در کنار این روشهای رایج در پزشکی مدرن، روشهای طب سنتی مانند استفاده از ترکیبهای گیاهی نیز مطرح هستند. یکی از بهترین راههای رساندن مواد موثر به موضع هدف، استفاده از سیستم خونرسانی است که از آن به عنوان روش سیستمیک یاد میشود، اما وقتی دارویی مصرف میشود تا به شکل سیستمیک به موضع مورد نظر برسد، ممکن است به مناطق دیگر هم وارد شود و عوارض جانبی خاصی ایجاد کند. به همین دلیل گاهی یا این امکان را نداریم که از برخی داروها استفاده کنیم یا با محدودیت مصرف روبرو هستیم. در نتیجه به دنبال این هستیم که عوارض جانبی را به حداقل برسانیم و تلاش میکنیم از روشهای دیگری استفاده کنیم. این روشها به خصوص در رابطه با ریزش مو شامل استفاده از خونرسانی بیشتر، افزایش تکثیر سلولهای حمایتکننده فولیکول مو، کاهش التهاب یا ریزالتهابها و گاهی اوقات مهار برخی آنزیمها است.
داروهای موضعی چطور از پوست عبور میکنند؟ برای نفوذ به پوست راههای مختلفی وجود دارد که شامل انحلال در چربی، استفاده از منافذ بسیار کوچک اطراف فولیکول مو و راه نفوذ از طریق غدد عرقی اطراف فولیکول مو است. البته درمان موضعی به اندازه درمان سیستمیک موثر نیست، به همین دلیل معمولا مجموعهای از عوارض و مزایای یک روش برای انتخاب بهترین راه درمان در نظر گرفته میشود.
آیا نوع شامپو به رشد مو کمک میکند؟ شامپوها به عنوان شوینده و فراهمکننده بستری مناسب برای رشد مو عمل میکنند، نه عاملی برای رویش مو. یعنی اصلا شامپوها به این منظور طراحی نشدهاند، اما در بحث جلوگیری از ریزش مو، به این دلیل که شامپوها میتوانند باعث تنظیم pH پوست سر و به تبع آن بهبود شرایط سد پوستی شوند، موثرند. به علاوه، اطراف فولیکول مو در پوست سر، غدد ترشح چربی هم وجود دارد که از آنها به عنوان غدد سباسه یاد میکنیم. اگر این غدد بتوانند متعادل عمل کنند و ما هم بتوانیم رادیکالهای آزادی که به شکل خارجی در شهرهای آلوده و بزرگ روی پوست مینشینند یا اینکه به شکل درونزا تولید میشوند را با شامپوی مناسب کم کنیم، به کمتر شدن ریزش مو کمک خواهیمکرد. البته فرمول شامپو و استاندارد بودن آن بسیار مهم است.
اثر تراشیدن سر در تقویت مو اگر تراشیدن مو برای رعایت بهداشت انجام شود، میتواند موثر باشد، اما اگر بهمنظور جلوگیری از ریزش مو باشد، نه. افراد معمولا با تراشیدن موهای خود به اندازه موهای بلند متوجه ریزش موهای خود نمیشوند و این را به غلط به کم شدن ریزش موها نسبت میدهند. استفاده از درمانهای گیاهی مانند رزماری، سدر، حنا، فلفل قرمز و... از گذشته برای درمان ریزش مو در کتابهای طب سنتی آورده شده است. بسیاری از این موارد علمی هستند و تاثیر آنها به اثبات رسیده است. مثلا تاثیر گیاه رزماری در افزایش خونرسانی و گشاد کردن قطر رگها و برطرفکردن ریز التهابهای اطراف فولیکول مو اثبات شده است. فلفل قرمز نیز روی گشاد شدن عروق تاثیر دارد. مورد هم با مهار آنزیمی به نام الاستاز باعث استحکام مو میشود اما نکته مهم در روش استفاده از آنهاست که باید زیر نظر پزشک باشد.
درست است که مکملها جلوی ریزش مو را میگیرند؟ برخی مکملها به طور اختصاصی برای مراقبت از پوست، مو و ناخن تهیه میشوند. در ترکیبهای این مکملها عمدتا به روی، مولیبدن، امگا۳، آهن، گوگرد، ویتامینA و اسید فولیک اشاره شده است. همچنین غذاهای حاوی گروه ویتامینهایB و انواع نوشیدنیهای حاصل از فراوردههای تخمیری جو که با طعمهای مختلف وجود دارد، میتواند کمک کننده باشد گاهی این نوشیدنیها با ویتامینB هم غنی میشوند. مصرف ماهی و ریشه برخی گیاهان مانند پیاز هم میتواند به سلامت و رشد مو کمک کند، اما اگر علت ریزش مو ژنتیکی باشد، هیچ کدام از فراوردههای مکمل نمیتواند درمان قطعیاش باشد. (دکتر حمیدرضا احمدی آشتیانی - فارماکولوژیست، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات فرآوردههای آرایشی و بهداشتی)
جمعه 9 آبان 1393 11:01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]