واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۶ آبان ۱۳۹۳ (۱۲:۱۰ب.ظ)
پورمحمدي تاکيد کرد: خود را صاحب مردم ندانيم، ما خدمتگزاريم/ افزايش دو برابري شعب سازمان تعزيرات در کشور سازمان تعزيرات به عنوان يک مجموعه که ماموريت طولاني مدتي را بر عهده دارد بايد دوران بازسازي و نوسازي خود را شروع کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، مصطفي پورمحمدي وزير دادگستري در همايش مديران ارشد ستادي و اجرايي سازمان تعزيرات حکومتي در خصوص رسالت اين سازمان گفت: به هر حال يکي از اهداف و رسالت هايي که هر جامعه اي براي خوب زندگي کردن به آن نيازمند است سلامت محيط کسب و کار است زيرا اين حوزه معاش انسان ها را تامين مي کند.
وي ادامه داد: روابط در اين حوزه بايد عادلانه، منصفانه و صحيح باشد ضمن آنکه حق، حرمت و انصاف نيز بايد رعايت شود تا در تامين و احساس آرامش و اميدواري در زندگي مردم سهيم باشيم.
پورمحمدي با اشاره به اينکه حوزه کسب و کار يک حوزه روزمره است نيز اشاره داشت و افزود: براي تمامي جوامع محيط کسب و کار از اولويت بالايي برخوردار است زيرا شاهد آن هستيم که شاخص هاي رتبه بندي در اين حوزه طي هر ماه تغيير مي کند.
وي با اشاره به ماموريت سازمان تعزيرات در بخش کسب و کار گفت: مهم ترين ماموريت اين سازمان نظارت و کنترل است که جزو مهم ترين وظيفه ماست و امروز که جايگاه اين سازمان تثبيت شده اميدواريم با بهبود روش ها و کيفي سازي روابط بتوانيم استحکام رفتار و اخلاق در شاخص کسب و کار را ارتقا دهيم.
وزير دادگستري با اشاره به شاخص هاي مطلوبيت در اين حوزه اشاره داشت و تصريح کرد: ساختمان سازي افزايش بودجه و نيرو به عنوان شاخص هاي توسعه ما مي تواند ارائه شود اما مهم ترين شاخص مطلوبيت نيست. مطلوبيت از نظر ما بايد آن باشد که مردم احساس کنند که در تامين معاش خود با آرامش محصولات باکيفيت و قيمت مناسب را بدون دغدغه از اجناس نامطلوب و همچنين بدقولي ها در بازار را بتوانند تهيه کنند.
وي تاکيد کرد: زماني که اين شاخص بر بازار کسب و کار ما حاکم شد آن موقع مي توانيم ادعا کنيم که اقدامات ما خوب بوده است.
وي با اشاره به اينکه اکثر سازمان ها گرفتار فرايندها هستند گفت: متاسفانه دغدغه هيچ سازماني محصول و نتيجه يک اقدام نيست بلکه گرفتار فرايندهاي قبل از آن هستيم؛ فرايند زماني براي ما ارزش پيدا مي کند که نتيجه آن يک محصول خوب و عالي باشد.
وي درباره پايين بودن شاخص بهره وري نيز گفت: با توجه به اينکه قرار بود شاخص بهره وري در کشور ما به بالاي 3 درصد برسد متاسفانه نرخ اين شاخص امروز منفي است و بايد بر روي اين قصه بيشتر تامل کنيم.
وي در مورد تعارفات در سازمان ها نيز اشاره کرد: مسوولان بايد تعارفات کنار بگذارند زيرا يک انسان هيچ گاه از تعارف سير نمي شود، آنچه که مهم است بايد در ميدان عمل گام برداريم و اگر نتيجه اقدامات صورت گرفته در گزارشات ما مثبت بود آن موقع بايد ابراز خوشحالي کنيم زيرا کاهش مشکلات مردم را رقم زده ايم.
وي در خصوص نمرات سازمان تعزيرات نيز گفت: متاسفانه آمارها با فاکتورهايي که گرفته شده و حتي به دور از بخش هايي که با ما با زاويه نگاه مي کنند و حتي با حذف گزارشات سياسي نمرات و شاخص هاي ما خوب نيست.
وي ادامه داد: از لحاظ نظارت و برخورد منطقه اي حوزه اصلي مانور سازمان تعزيرات است؛ بايد خودمان را تقويت کنيم و همچنين با تقويت ساير بخش ها در راستاي نظارت قوي پيش برويم.
پورمحمدي تاکيد کرد: نبايد سازمان تعزيرات در مقطعي تند برود و ساير نهادهاي نظارتي آهسته حرکت کنند. اما در مجموع بايد در بين نهادهاي نظارتي حرکتي منسجم رخ دهد.
وزير دادگستري در خصوص گشت هاي مشترک نهادهاي نظارتي اظهار کرد: نتيجه گشت هاي مشترک بايد به همراهي جمعي و حرکت براي تحقق يک هدف مشترک کمک کند و هدف همه دستگاه ها بايد عمليات مثبت در راستاي بهبود شرايط مردم باشد.
وي درباره نوسازي در سازمان تعزيرات اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: سازمان دوران استقرار و ثبات را به اتمام رسانده و امروز نيازمند دوران بازسازي و نوسازي سازماني است؛ به عنوان مجموعه اي که ماموريت طولاني و درازمدت را بر عهده گرفته بايد نوسازي را در دستور کار خود قرار دهد.
وي با اشاره به شاخص ساختار به عنوان اولين نياز در نوسازي گفت: در چارت سازماني تجديدنظرهايي شد و بسته به نياز سازمان هايي که امکان ادغام بود را ادغام و جمع بندي هاي انجام گرفته در سازمان را اجرايي کرديم.
وي در مورد بحث نيروي انساني نيز به عنوان دومين شاخص اشاره کرد و اذعان داشت: در جاهايي که بحث قضاوت مطرح است نيروي انساني حرفه اي حرف اول را مي زند و اگر از نيروي باهوش برخودار باشيم نتيجه خوبي خواهيم گرفت؛ امروز در سازمان جمعيت کمي را داريم و حتي بايد افزايش و جذب نيرو را در برنامه ها قرار دهيم تا به موقع به کمک ما بيايند ضمن آنکه آينده سازمان را هم تضمين کنيم.
وي ادامه داد: خوشبختانه با افزايش قابل توجه و موثر نيروي انساني طي امسال و سال آينده اميدواريم شاهد تحول بزرگ در بخش نيروي انساني مجرب برسيم.
وي درباره تعداد شعبات سازمان تعزيرات گفت: قرار است تعداد شعب را به دو برابر افزايش دهيم اما نبايد با بحث افزايش شعب پرونده هاي بيشتري به سازمان سرازير شوند بلکه بايد با کار دادرسي و اجراي احکام و مخصوصا نظارت ها باعث افزايش پرونده هاي حقوقي به سازمان باشيم.
پورمحمدي در خصوص ارتقاي درجه هاي قضات نيز اشاره داشت و تاکيد کرد: پيشنهادي از سوي بنده ارائه شد که زماني قاضي اي ارتقاي درجه خود را دريافت کند که بالاي 90 درصد از پرونده هاي او داراي نقص نباشد؛ اين پيشنهاد با اقبال رئيس دستگاه قضايي مواجه شد اما اين نکته هم ذکر شد که اجراي آن بسيار سخت است.
وي ادامه داد: اما امروز درصد ارتقاي کارکنان به 85 درصد پرونده هايي است که در مراجع قضايي بلانقص در نظر گرفته شود و امکان ارتقاي يک قاضي اين گونه فراهم مي گردد.
پورمحمدي درباره ماموريت هاي اين سازمان نيز اشاره و تصريح کرد:طبق قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، سازمان بايد به تخلفات رسيدگي کند زيرا در اين قانون مرزبندي خوبي موقع تخلف شده است.
وزير دادگستري در خصوص جايگاه اجتماعي سازمان تعزيرات گفت: بخش زيادي از جامعه هنوز با ماموريت هاي سازمان آشنايي ندارند و از اين جهت کسري در برنامه هاي ما وجود دارد و بايد به طور جدي مردم را با حوزه تعزيرات آشنا سازيم.
وي با تاکيد به حرمت داري مراجعين به شعب تعزيرات گفت: مردم بايد در زمان مراجعه به هر شعبي احساس کنند که در مقابل جايگاه و فردي هستند که آنها با محبت و خيرخواهي مي خواهند مشکلات مردم را حل کنند.
پورمحمدي با اشاره به اينکه از اين قضيه فاصله زيادي داريم تصريح کرد: متاسفانه بزرگ ترين ضعف ما آن است که خودمان را صاحب مردم مي دانيم نه خادم مردم؛ نبايد زماني که مردم به ما مراجعه مي کنند با بداخلاقي، تندي و عصبانيت با مردم برخورد کنيم.
وي ادامه داد: اصناف يک طيف و طبقه اي شريف هستند زيرا آنها خدمتگزار و موتور رشد در جامعه به حساب مي آيند و بايد حرمت اين افراد را نگهداريم حتي اگر آنها تخلف کرده باشند نيز بايد با جريمه با آنها برخورد کنيم نه با برخوردي شديد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]