واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: علل سکتههای مغزی/ دو سوم سکتههای مغزی بعد از ۶۵ سالگی
استادیار علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به علل سکتههای مغزی، گفت: حدود دو سوم سکتههای مغزی بالای 65 سالگی اتفاق میافتد هرچند در سنین پایینتر نیز دیده میشود همچنین شیوع این اختلال در مردان بیشتر از زنان است.
به گزارش نامه نیوز، علی یونسی، با بیان اینکه یکی از شایعترین علل مرگ در دنیا سکتههای مغزی است اظهار داشت: سکتههای مغزی وقتی اتفاق میافتند که ضایعهای موجب اختلال در خونرسانی به مغز شود. این اختلال به دو صورت ممکن است انجام شود.
وی افزود: گرفتگی رگ توسط لخته خون یا پارگی رگهای مغزی که باعث می شود خون وارد بافت مغز نشود. علت سکته مغزی ناشی از خونریزی معمولاً فشار خون است که در این راستا بهترین راه پیشگیری کنترل فشار خون است.
وی ادامه داد: در حالت دیگر که به خاطر لخته شدن خون اتفاق میافتد لخته خون از قسمتهای مختلف بدن وارد عروق مغز میشود و در آنجا گیر میکند که در نهایت میتواند موجب اختلال در خونرسانی به بخشهای مختلف مغز شود.
استادیار علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تهران، تصریح کرد: بیشتر دانش ما درباره محل عملکردهای مغزی از بیمارانی است که دچار سکته مغزی شدهاند زیرا وقتی منطقهای آسیب میبیند عملکرد آن منطقه را تحتالشعاع قرار میدهد مثلاً قشر پیشانی در تصمیمگیری نقش دارد و آسیب به این منطقه میتواند در تصمیمگیری اختلال ایجاد کند.
یونسی گفت:سکته مغزی اورژانس پزشکی محسوب میشود درمان سریع آن بسیارتأثیرگذار است.
وی با بیان تفاوت درمان انواع سکتههای مغزی اظهار داشت: همانطور که اشاره شد پارگی میتواند ناشی از فشار خون باشد یا بر اثر شل بودن و عدم ساختار مناسب رگ ایجاد شود.
به گفته وی در این حالت که لخته ایجاد میشود نباید فشار خون را پایین بیاوریم. بلکه باید موادی را وارد بدن کنیم که لخته خون حل شود. از طرفی این درمان برای بیماری که دچار خونریزی شده است کارساز نیست.
وی گفت: درمان سکتههای مغزی در دقایق و ساعات اولیه اهمیت بسزایی دارد زیرا ممکن است ضایعات برگشتناپذیر باشد.
استادیار علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: حدود دوسوم سکتههای مغزی بالای 65 سالگی اتفاق میافتد هرچند در سنین پائینتر نیز دیده میشود همچنین شیوع این اختلال در مردان بیشتر از زنان است.
وی با اشاره به تأثیر استرس و فشارهای روانی بر بروز سکتههای مغزی تصریح کرد: استرس به طور مستقیم در ایجاد این اختلال مؤثر نیست اما فشارهای روانی میتواند موجب افزایش فشار خون و بر هم خوردن تعادل هوورمنی فرد شود و او را مستعد سکتههای مغزی کند.
یونسی ادامه داد: نقش خودمراقبتی در پیشگیری از سکتههای مغزی بسیار مؤثر است، چنانچه فردی در معرض خطر است باید جهت پیشگیری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند چرا که در برخی موارد مصرف آسپرین روزانه زیر نظر پزشک میتواند جلوی بروز سکتههای مغزی را بگیرد.
استادیار علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تهران، گفت: کج شدن یک طرف صورت، افتادگی پلک ضعف شدید در نیمهای از بدن یا پا یا دست و پا به طور موقتی میتواند ناشی از سکته مغزی باشد. در بیشتر موارد قبل از سکته اصلی سکتههای کوچک پیش میآید و علائمی دارد که میتواند هشدار دهنده باشد، مثلاً اختلال در صحبت کردن که بهتر است در این موارد با پزشک مشاوره کنیم.
وی افزود: کنترل فشار خون نقش مؤثری در کاهش ابتلا به سکتههای مغزی دارد بهتر است افرادی که در معرض خطر قرار دارند عوامل خطرزا را کاهش دهند.
یونسی گفت: مبتلایان به دیابت نیز در معرض ابتلا به سکتههای مغزی هستند.
استادیار علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اظهار امیدواری قصد بازتوانی مبتلایان به سکتههای مغزی خاطرنشان کرد: بسیاری از بیماران میتوانند بازتوانی شوند و در مدت کوتاهی عملکردهای خود را به دست آورند. توجه جدی به بازتوانی میتواند نقش مؤثری در بازگشت عملکردهای فرد داشته باشد.
منبع: فارس
۲۸ مهر ۱۳۹۳ - ۱۱:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]