واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > مرکز > البرز مهر گزارش می دهد/
البرز پر آب در انتظار حق آبه کشاورزی/ 78 درصد آبهای البرز نصیب استانهای همجوار می شود
کرج – خبرگزاری مهر: در استان متنوع البرز به لحاظ زیستی و اقلیمی و میزان دبی سالانه آب های سطحی و زیر زمینی و همچنین با وجود دو سد امیر کبیر و طالقان بخشی از زمین های کشاورزی تشنه آب هستند زیرا 78 درصد از آبهای موجود در البرز سهم دیگر استانهای همجوار می شود.
به گزارش خبرنگار مهر، استان البرز پس از قرار گرفتن در لیست استان های کشور 6 شهرستان کرج، ساوجبلاغ، طالقان، نظرآباد، هشتگرد و فردیس را در دل خود جای داده است، بر اساس نقشه این استان خوش آب و هوا با قرار گرفتن در منطقه البرز مرکزی از شمال با مازندران، از شرق با پایتخت، از غرب با استان مرکزی و از غرب با قزوین همجواری دارد. وضعیت جغرافیایی استان البرز حاکی از آن است که دو سوم استان در بخش های کوهستانی و کوهپایه ای و یک سوم از آن را دشت ها و شوره زارها تشکیل داده اند. بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی آب منطقه ای البرز یک هزار و 100 متر ارتفاع حداقل پایین ترین نقطه استان در بستر آب رودخانه شور و چهار هزار و 375 متر بالاترین ارتفاع البرز در ارتفاعات کوه های هفت خان است که این ارتفاعات نشان از تنوع زیستی و اقلیمی درالبرز را دارند. در مساحت پنج هزار و 833 کیلومتری استان البرز سالانه 755 میلیون مترمکعب آب از منابع زیر زمینی در البرز دبی می شود. همچنین البرز دارای دو مخزن تامین آب از سد طالقان و سد امیرکبیر است که ظرفیت سد نخست 420 میلیون مترمکعب و ظرفیت سد دوم 205 میلیون مترمکعب می باشد اما به گفته تاج الدینی مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان البرز با توجه به مخازن یاد شده، منابع آب زیر زمینی و آبهای سطحی، حدود 715 میلیون متر مکعب از آب البرز از دسترس استان خارج می شود به طوری که 464 میلیون متر مکعب برای شرب پایتخت نشینان و 250 میلیون مترمکعب برای کشاورزی استان همجوار (قزوین) مورد استفاده قرار می گیرد.
65 درصد آب مصرفی استان در بخش کشاورزی استفاده می شود چندی پیش در خبرگزاری مهر خبری مبنی بر کاهش کشت پاییزه در کرج در صورت عدم تامین آب منتشر شد و این امر بهانه ای شد برای گفتگو با محمد تاج الدینی مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان البرز؛ وی در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام کرد: البرز از منابع آبی مناسبی برخوردار است و اگر منابع آبی در اختیار استان قرار گیرد به وضعیت مطلوبی در آب کشاورزی خواهیم رسید. تاج الدینی گفت: زمین های کشاورزی منطقه ماهدشت کرج متاسفانه از وضعیت مناسبی به لحاظ تامین آب برخوردار نیستند و سال گذشته نیز اقدام موثری برای رفع این مشکل در منطقه یاد شده صورت نگرفت. مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان البرز با بیان اینکه طرح تصفیه پساب برای مصرف بخش کشاورزی در این منطقه کلید خورده است و امید می رود با بهره برداری از آن مشکلات این منطقه رفع شود، اظهار داشت: در شرایط کنون برنامه ریزی برای ارائه آموزش ها و تغییر رویه است زیرا متولیان مدیریت منابع آب در شرایط بحرانی مصرف خانگی را در اولویت قرار می دهند. وی تصریح کرد: 65 درصد آب مصرفی استان در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد و آمارها حاکی از مصرف 90 درصدی آب استان در بخش کشاورزی صحیح نیست. تاج الدینی افزود: بخش قابل توجهی از آب های موجود در البرز برای توسعه و شرب به استان های همجوار منتقل می شود و این امر چالش بزرگی برای مصرف آب در استان البرز در بخش های مختلف ایجاد کرده است.
تعداد چاه های غیر مجاز چندین برابر مجاز ها! مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان البرز گفت: بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی شرکت آب منطقه ای استان البرز یک هزار و 954 حلقه چاه عمیق در استان وجود دارد و متاسفانه باید گفت چندین برابر این آمار چاه های غیر مجاز عمیق و نیمه عمیق نیز مورد استفاده قرار می گیرد. وی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر سطح زیر کشت زراعت و باغات استان و میزان مصرف آب در این دو حوزه نیز گفت: 45 هزار و 159 هکتار از زمین های کشاورزی استان البرز زیر پوشش زراعت و 24 هزار و 950 هکتار از زمین ها تحت پوشش باغات هستند که برای این سطح با توجه به روش های آبیاری و راندمان مصرف حدود 615 میلیون مترمکعب آب مصرف می شود که 354 میلیوت مترمکعب برای بخش زراعت و 261 میلیون متر مکعب برای باغات مورد استفاده قرار می گیرد. تاج الدینی با بیان اینکه 78 درصد آبهای موجود در البرز نصیب دیگر استان های همجوار می شود، اظهار داشت: با توجه به سطوح زیر کشت و وضعیت موجود آب مدیریت در این زمینه کاری دشوار خواهد بود، البته نیاز استان در بخش آب کشاورزی به وضعیت اقلیم و آب و هوا نیز بستگی دارد. پوشش 10 هزار و 950 هکتار از اراضی به سیستم های نوین آبیاری مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان البرز تصریح کرد: با توجه به وضعیت موجود برنامه ریزی ها برای تولید محصول سالم با افزایش کارایی و استفاده اصولی از عوامل تولید به خصوص در بحت آب و خاک است. وی ادامه داد: بر این اساس سازمان جهاد کشاورزی سیاست هایی از جمله مدیریت مزرعه، توجه به ابعاد و مختصات آرایش زراعت برای افزایش راندمان، استفاده از تکنولوژی های نوین برای کاهش مصرف آب، بهره گیری از ارقام مقاوم به خشکی های پایان فصول و ... را در دستور کار خود قرار داده است که خوشبختانه در حال اجرا نیز می باشد. تاج الدینی اعلام کرد: در حال حاضر حدود 10 هزار و 950 هکتار از اراضی کشاورزی البرز تحت پوشش سیستم های آبیاری نوین قرار دارند و با همکاری موسسه اصلاح و بذر با معرفی 6 رقم جدید گندم شامل پیشتاز، پارسی، بهار، سیون، سیروان و پیشگام در تلاش برای کمک به کشاورزان در جهت افزایش محصول و کاهش مصرف آب هستیم. مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان البرز همچنین از کشت مکانیزه نشا برای محصولات بهاره و تابستانه که دارای نیاز آبی بالایی هستند خبر داد و گفت: امسال برای نخستین بار در استان البرز کشت مکانیزه برای محصولات تجاری مانند ذرت انجام شده است. وی تصریح کرد: یکی دیگر از سیاست های سازمان جهاد در کاهش مصرف آب تحت پوشش قرار دادن محصولات با نیاز آبی بالا در تولیدات گلخانه ای، استفاده از نهال های پایه رویشی و اصلاح سیستم های آبیاری در باغات است. تاج الدینی در پایان اعلام کرد: برای کشت پاییزه امسال در استان البرز 20 هزار هکتار گندم و جو و حدود 150 هکتار دانه روغنی کلزا پیش بینی شده است و تا کنون دو هزار هکتار از سطوح زیر کشت تحت پوشش بیمه محصولات کشاورزی قرار گرفته است.
کشاورزان در انتظار حمایت با توجه به وضعیت بحرانی آب در کشور مسئولان بر این عقیده اند که ذخایر آبی استان البرز نباید تنها برای مصرف استان مورد استفاده قرار گیرد و باید در این حوزه نگاهی ملی و مدیریت صحیح وجود داشته باشد. در کنار نظرات و عقاید کارشناسانه مسئولان اما کشاورزان البرزی تمام امیدشان به نزولات آسمانی و حمایت های مسئولان استانی از کشاورزی البرز است، البرزی که با وجود وسعت اندک به پایتخت کشاورزی کشور شهره است. ................... عاطفه بیات
۱۳۹۳/۷/۲۸ - ۱۰:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]