واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دیپلماسی گستاخ ترکیه به جای اصلاح سیاست خارجی تهران- ایرنا-یک رویه ثابت در راهبردهای سیاست خارجی کشورها وجود دارد که بسیاری از روش ها و رویکردهای تأمین منافع ملی بر اساس متغیرهای مربوط به تحولات در حوزه های سیاست خارجی، به روزرسانی می شود و مورد اصلاح قرار می گیرد، حتی کشور هایی که به دلایل غیرذاتی و به دلیل مؤلفه های مؤثر در سیستم تصمیم سازی دچار اختلال در تعیین راهبرد هستند و به روزمرگی دچار شده اند هم اعتقاد دارند که سیاست ها و رویکردهای شکست خورده را اصلاح کرده و بهینه سازی سیاست و روش در دستور کار آنهاست.
روزنامه «جوان» در «یادداشت روز» خود با عنوان «دیپلماسی گستاخ ترکیه به جای اصلاح سیاست خارجی» به قلم «هادی محمدی» نوشته است: بحران چهار ساله سوریه و براندازی به روش و با ابزار تروریسم به یک سیاست شکست خورده تبدیل شده، به نحوی که امروز امریکایی ها، زمام امور را به دست گرفته و به دنبال پالایش عناصر و مجموعه های عملیاتی هستند. البته اصلی ترین ابزار امروز برای بازگشت به منطقه تکیه به داعش است تا وجاهت لازم برای امریکا و ائتلاف مداخله گر را فراهم کند. در بین کشور های منطقه، ترکیه با نوعی شتاب و ریسک در سیاست های اعلامی و عملی، گوی سبقت را از بقیه ربوده است. پروژه اخوانی کردن بحران در سوریه را سعودی ها به افراط گرایی تکفیری و تروریسم داعش و النصره تبدیل کردند و ارتش حر به پدیده های القاعده ای گره خورد و در صحنه عملی نیز در دو سال گذشته جز شکست در کارنامه ترکیه و سعودی و مدیریت امریکایی ثبت نشده است.
دعوا و رقابت قطر- ترکیه با عربستان که هزینه های میلیاردی در بحران سوریه را نیز به دوش کشیده اند، امریکایی ها را خسته کرده تا جایی که امروز با طناب داعش به تعریف یک پروژه جدید دست زده اند و داعش را به ابزار حضور و بازگشت تبدیل کرده اند.
ترک ها که افسار داعش و خیلی از گروه های دیگر را در دست داشتند، مسیر دیگری در سوریه برای خود تعریف کرده اند و اشغال کوبانی را بر گام های تعریف شده امریکایی ترجیح دادند، چرا که منافع راهبردی ویژه ای در آن ثبت شده بود. در مقابل چشم همه جهان به کشتار مردم سوریه آنچنان عادت کرده اند که به راحتی از فرار پناهجویان کوبانی یا مجموعه های امدادی از کردهای ترکیه که برای نجات اهالی کوبانی تلاش می کنند، جلوگیری به عمل آورده و حتی معترضان در شهر های بزرگ ترکیه را اوباش و تروریست نامیدند! اگر تا به حال با زبان دیپلماسی و خیرخواهی به ترک ها تذکر داده شده بود که ادامه سیاست های مداخله گرانه و تروریست پرور به زیان همه کشور هاست و مفید فایده نبوده، به شکست امیدهای واهی در کوبانی، کنترل عصبی مقامات ترک تبدیل به بی ادبی و پرخاش و گستاخی دیپلماتیک شده است. اردوغان ادعا کرده که بشار اسد مسئول کشتار مردم در سوریه است، ولی به کشتار های همه روزه پلیس و ارتش ترکیه، چه در قبال شهروندان معترض که آمار آنها به بیش از 40 نفر رسیده و چه در قبال کردها که پس از سه سال نمایش دوستی، به بمباران مواضع پ.ک.ک منتهی شد. کشتار مردم در سوریه در واقع به عهده بشار اسد نیست که ابزارهای تروریستی ترک ها و سعودی ها و آموزش دهنده های اسرائیلی و غربی، مسئولیت اصلی را دارند، اما در کشتار مردم ترک و کرد، شریکی برای آقای اردوغان وجود ندارد و او مسئول است. با این حال، سیاست خیرخواهانه ایران در قبال ترکیه ادامه دارد تا دست از لجاجت کودکانه و شکست خورده برداشته و سیاست منطقه ای ناکام را کنار گذاشته و آن را اصلاح کند.
اگر مقامات ایرانی، خویشتنداری می کنند و به گستاخی ها پاسخ نمی دهند، برای این است که مقامات ترک با سرعت پشیمان می شوند ولی آنچه باقی می ماند، رفتار ناپخته ترک ها است که با تشویق های هدفمند از سوی برخی بازیگران خارجی، به زیان های بیشتری منتهی می شود. شکست داعش در مرز های لبنان و در کوبانی و سپس در استان الانبار و نینوا، که زمان زیادی را نخواهد گرفت، به معنای یکسره سازی در معادله منطقه ای است و ترکیه با جدا شدن از تیم تکفیری منطقه می تواند نجات یابد و خسارت هایش را جبران کند.
اول**1368**
27/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]