واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ترکیه در اندیشه احیای طرح میانجی گری میان پاکستان و افغانستان اسلام آباد - ایرنا - ترکیه که روابط خوبی با پاکستان دارد، در تلاش است با دولت جدید افغانستان نیز پیوندهای دیپلماتیک محکم ایجاد کند تا از رهگذر این مناسبات، نقش خود را به عنوان میانجی در کاهش اختلافات کشورهای منطقه تثبیت کند.
«رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه، که از روز شنبه سفر به کابل را آغاز کرد، در نشست خبری با «اشرف غنی احمد زی» رییس جمهوری افغانستان گفت: آنکارا به تلاش های خود برای کاستن از اختلافات کابل و اسلام آباد ادامه خواهد داد برای حل و فصل مسایل مرزی و نیز مسایل مربوط به تروریسم میان افغانستان و پاکستان میانجی گری خواهد کرد.
مذاکرات سه جانبه ترکیه، پاکستان و افغانستان با هدف کاستن از اختلافات میان کابل و اسلام آباد و به ویژه حل و فصل مسایل مربوط به امنیت مرزهای دو کشور از سال 2007 میلادی با محوریت آنکارا آغاز شد.
اردوغان که کشورش یکی از اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو - است، روز گذشته گفت: اقدامات مرزی پاکستان پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اخیر در افغانستان، اقدام مثبتی بود که باعث شد تروریست ها نتوانند حین برگزاری انتخابات، از پاکستان وارد افغانستان شوند.
رییس جمهوری ترکیه، با مطرح کردن این موضوع، در واقع ادعاهای افغانستان را مبنی بر اینکه پاکستان به محل امنی برای تروریست ها تبدیل شده است، تایید کرد.
افغانستان ادعا می کند که پاکستان به محلی امنی برای طالبان تبدیل شده است و عوامل طالبان به راحتی از خاک پاکستان به داخل افغانستان نفوذ می کنند و بعد از انجام حملات تروریستی دوباره به خاک پاکستان پناه می برند؛ مساله ای که فقط محدود به مرزهای پاکستان با افغانستان نیست و در این زمینه مشکلات مشابهی نیز در مناطق مرزی جنوب غربی پاکستان در مرز با ایران دارد.
این ادعا در زمان ریاست جمهوری «حامد کرزی» بارها علیه پاکستان مطرح شد و همواره با واکنش پاکستان مواجه شد، ضمن آنکه پاکستان نیز اتهامات مشابهی را علیه افغانستان در این زمینه مطرح کرده است.
پاکستان که نزدیک چهار ماه است در مناطق شمال غربی این کشور در مرز با افغانستان عملیات نظامی گسترده علیه گروه های شبه نظامی و طالبان را آغاز کرده است، مدعی است که عناصر شبه نظامی و طالبان وقتی هدف حمله ارتش پاکستان قرار می گیرند، به راحتی به داخل خاک افغانستان پناه می برند و به همین دلیل دولت افغانستان باید اقدامی جدی در بستن مرزهای خود به روی این افراد صورت دهد.
اکنون که دولت «اشرف غنی احمدزی» در افغانستان مستقر است، اردوغان به عنوان رییس جمهوری ترکیه سعی دارد نقش دیپلماتیک فعال تری در منطقه جنوب آسیا ایفا کند و بازار میانجی گری های خود را در این منطقه از آسیا رونق بخشد.
به اعتقاد کارشناسان، هدف اصلی و نهایی ترکیه از طرح میانجی گری میان افغانستان و پاکستان، ایجاد فضایی مناسب در این کشورها برای حضور گسترده تر شرکت ها، صنایع و سرمایه گذاران ترک در افغانستان و پاکستان است.
امروز - یکشنبه - نیز قرار است «سرتاج عزیز» مشاورعالی نخست وزیر پاکستان در امور امنیت ملی و سیاست خارجی به کابل سفر کند. انتظار می رود در جریان سفر «سرتاج عزیز» به کابل، گفت و گوهایی میان دو طرف درباره سخنان روز گذشته اردوغان صورت گیرد.
آساق*1**1723**1545
27/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]