تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 11 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):سه چیز از نشانه های یقین هستند: کوتاهی آرزو، اخلاص در عمل، بی رغبتی به دنیا
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803337235




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مشاور معاون رییس جمهور: نظام بودجه ریزی در سالهای 87 تا 91 بی انضباط بود


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مشاور معاون رییس جمهور: نظام بودجه ریزی در سالهای 87 تا 91 بی انضباط بود مشهد - ایرنا - مشاور معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی نهاد ریاست جمهوری گفت: نظام بودجه ریزی کشور در طول سالهای 1387 تا 1391 مبتنی بر بی انضباطی کامل بود.


"محمد کردبچه" روز چهارشنبه در "دوره آموزشی استقرار نظام بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد" در مشهد افزود: در این سالها تعدد ردیفهای متفرقه و متعدد و ردیفهای بدون برنامه که به مدیران اجازه می داد هر کاری می خواهند بکنند، مشهود بود.
وی گفت: این در حالی است که از سال 1385 تا سال 1387 کارهای ارزشمندی برای تحقق "بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد" صورت گرفت اما در سال 1387 طی دو روز این نظام برداشته شد.
مشاور معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی نهاد ریاست جمهوری تاکید کرد: برای پرهیز از تکرار چنین اتفاقی، اجرای "بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد" باید مورد حمایت مسوولان تراز اول قوای مجریه و مقننه قرار داشته باشد.
وی افزود: موفقیت این نظام منوط به تداوم آن توسط دستگاههای اجرایی ذیربط و کاربرد تدریجی استانداردهای خدمات ارائه شده است.
کردبچه اظهارداشت: نظام بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، متناسب با وظایف و ماموریتهای هر دستگاه بدان بودجه اختصاص می دهد لذا مطالبه دستگاه در اختصاص و تخصیص بودجه تاثیری ندارد.
وی گفت: استقرار بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد پارسال و با شروع فعالیت دولت یازدهم دوباره آغاز شد.
مشاور معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی نهاد ریاست جمهوری تاکید کرد: استقرار این نظام بودجه ریزی از اولویتهای کاری دولت یازدهم اعلام شده بود که با حضور دکتر نوبخت در معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری، بر آن تاکید شد.
وی افزود: برای تحقق این امر در بخشنامه بودجه سال 1393 دو اقدام مقدماتی انجام شد که نخستین اقدام "تهیه برنامه اجرایی دستگاهها" بود.
کردبچه گفت: "برنامه اجرایی" تلاش سازمان یافته یک دستگاه اجرایی با اهداف کمیت پذیر و وظیفه، بودجه و پرسنل مشخص است که تهیه آن مهمترین بخش بودجه ریزی عملیاتی می باشد.
وی افزود: اقدام دیگر "هزینه یابی فعالیتها" بود که نیاز به تلاش زیادی دارد و فرایندش مشابه استانداردهای "حسابداری هزینه نهایی" است.
مشاور معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی نهاد ریاست جمهوری ادامه داد:
در این مرحله مقرر شد وزارتخانه های آموزش و پرورش، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمانهای بهزیستی و ثبت احوال هزینه یابی فعالیتها را انجام دهند.
وی گفت: در نهایت 62 دستگاه برنامه های اجرایی سالانه و 26 دستگاه نیز هزینه یابی خود را انجام دادند که البته کامل نبود اما دو مجلد همراه با لایحه بودجه تهیه شد.
او افزود: امسال قرار شد همه دستگاهها "نظام بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد" را شروع کنند اما باید توجه داشت استقرار این نظام در کوتاه مدت ممکن نیست زیرا دو یا سه سال طول می کشد که دستگاههای اجرایی در مسیر این روش قرار گیرند.
کردبچه گفت: حتی کشورهای توسعه یافته نیز که در این کار سابقه 20 ساله دارند اعتراف کرده اند که در این زمینه به تکامل نرسیده اند.
وی افزود: ویژگی کلیدی "نظام بودجه ریزی بر مبنای عملکرد" تلفیق اهداف نظام مدیریت بودجه با پاسخگویی مناسب است.
مشاور معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی نهاد ریاست جمهوریوی گفت: در این رویکرد عوامل "صرفه جویی و اثربخشی" به ابعاد سنتی بودجه ریزی که همان چانه زنی است اضافه می شود اما همانگونه که گفته شد نباید در سال نخست اجرای این برنامه انتظار داشت صرفه جویی محقق شود.
1922/660


23/07/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن