تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 9 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):اى على! از ارجمندى مؤمن در نزد خدا اين است كه برايش وقت مرگ، معيّن نفرموده است...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1846209044




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اقتدار در آسمان/ نگاهی به فعالیت نیروی هوایی در دفاع مقدس


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اقتدار در آسمان/ نگاهی به فعالیت نیروی هوایی در دفاع مقدس تهران - ایرنا - راهبرد و استراتژی نیروی هوایی در طول هشت سال دفاع مقدس، متوقف ساختن ماشین جنگی دشمن بود.


بر این اساس فعالیت های رزمی نیروی هوایی در طول دوران هشت ساله دفاع مقدس را می توان شامل انهدام نیروگاه های تولید برق، پالایشگاه های نفت برای قطع صدور نفت، صنایع بزرگ، پایگاه های نیروی هوایی دشمن در عمق خاک آن کشور، نیروی دریایی دشمن، پل های ارتباطی روی رودخانه های بزرگ، بنادر و تأسیسات باراندازهای ساحل رژیم بعث صدام بوده است. فعالیت های پشتیبانی رزمی نیروی هوایی شامل پشتیبانی نزدیک هوایی از یگان های زمینی و دریایی در طول جنگ، عکسبرداری هوایی و شناسایی هوایی، حمل و نقل نیرو، تجهیزات و مجروحان، پوشش هوایی امن آسمان کشور و مناطق عملیاتی و اسکورت کاروان کشتی های تجاری و نفتکش در طول 2964 روز جنگ تحمیلی بوده است.
ظهر روز 31 شهریور ماه 1359، هواپیماهای رژیم بعثی صدام در یک حمله هوایی گسترده پایگاه های هوایی و فرودگاه های ایران را مورد هدف قرار می دهند. دقایقی بعد از حمله رژیم بعثی صدام، نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، در واکنشی سریع و غیرقابل باور برای دشمن، به پایگاه های هوایی رژیم بعثی صدام حمله کردند. به عبارتی دیگر، دو ساعت پس از حمله دشمن، هواپیماهای ما روی اهداف مورد نظر خود در عراق، اولین بمب ها را روی خاک دشمن ریختند. فردای آن روز 140 فروند هواپیما تقریباً به طور همزمان کلیه پایگاه ها و مناطق حساس رژیم بعثی صدام را در سراسر خاک عراق مورد تاخت و تاز خود قرار می دهند، که در تاریخ به کمان 99 معروف شده است.
در آغاز جنگ نیروی هوایی میزان صادرات نفت عراق را که روزانه
سه و نیم میلیون بشکه نفت خام بود به 250هزار بشکه در روز تقلیل داد و تا پایان جنگ در همین میزان باقی ماند و با بمباران هوایی نیروگاه های تولید انرژی الکتریکی رژیم بعثی صدام مجبور به خرید برق از کشور ترکیه شد.
در شش ماه نخست جنگ یعنی تا پایان سال 1359، در برخورد با توان رزمی دشمن، هواپیماهای خودی سنگین ترین حملات را علیه ستون های نظامی دشمن داشتند. زیرا در آن ایام نیروهای نظامی و مردمی کشورمان به علت درگیری با غائله کردستان و مناطق شمالی کشور همانند جنگ های چریکی عمل می کردند و حرکت کلاسیک و حساب شده ای علیه دشمن وجود نداشت. بنابراین نیروی هوایی مأمور تثبیت دشمن شده بود تا نگذارد بیش از پیش پیشروی کند. در این راستا مسئولیت حمله به تانک ها، ستون های نظامی و نیروهای پیاده دشمن به نیروی هوایی واگذار شده بود. حجم بمباران در آن موقع فوق العاده بالا و اکثر این عملیات ها متوجه نیروی زمینی دشمن بود. تمامی دست اندرکاران جنگ بر این مهم متفق القول هستند که انجام عملیات های وسیع نیروی هوایی که در قالب بمباران محل های تجمع، پل ها، خطوط مواصلاتی، پادگان ها و دیگر موارد مشابه انجام می گردید به همراه نتایج حاصله از اقدام های مشابه هوانیروز، در متوقف ساختن ماشین جنگی عراق تأثیر غیر قابل انکاری داشت.
پشتیبانی از عملیات های نیروی های زمینی ارتش و سپاه
در عملیات نصر، ثامن الائمه(ع)، طریق القدس، بدر، خیبر و والفجر8 هم نیروی هوایی نقش تعیین کننده و سرنوشت ساز داشته است، عملیات والفجر8 به معنای واقعی یک نقطه عطف در تاریخ نیروی هوایی و پدافند هوایی کشور محسوب می شود که موفق به انهدام و سرنگونی حدود 70 فروند هواپیمای دشمن شوند.در عملیات فتح المبین حضور نیروی هوایی ارتش بسیار چشمگیر بود تا حدی که بیش از 22 فروند هواپیمای دشمن طی این عملیات سقوط کرد. در عملیات بیت المقدس نیز بعد از فتح پادگان حمید و سرازیر شدن رزمندگان اسلام به سمت خرمشهر، نیروی هوایی با تهیه عکس های هوایی، مقابله با تهاجمات هواپیمای دشمن و برقراری امنیت آسمان میهن اسلامی مان که به صورت شبانه روزی انجام می گرفت، زمینه را برای فتح نهایی مهیا کرد. یکی از بزرگترین اقدامات در این عملیات جابه جایی چندین هزار نیروی رزمنده از نقاط دور دست به منطقه عملیات در طول یک شب توسط هواپیماهای ترابری نیروی هوایی ارتش، و تخلیه مجروحان از منطقه عملیات و سوخت رسانی هوایی با 2494 سورتی پرواز بود.
اجرای عملیات های استراتژیکی مستقل و سرنوشت ساز
نیروی هوایی در طول مدت جنگ، تقریباً تمام استانداردهای پروازی را به هم ریخته و بالاترین رکوردها را به دست آورده است. رکورد سوختگیری هوایی در بمباران پایگاه «الولید یا H-3» در مرز اردن حاصل می گردد. در همین راستا، انجام عملیات سوختگیری در شب، در هوای طوفانی و رعد و برق، کار بسیار دشواری است که توسط نیروی هوایی بارها انجام گرفت. از جمله دیگر رکوردها، مدت زمان حضور خلبانان در کابین یک جنگنده در صحنه عملیاتی بوده که 10 ساعت است. یعنی خلبانان نیروی هوایی، 10 ساعت بدون وقفه بر فراز مناطق عملیاتی و در ارتفاع پایین پرواز داشتند که البته کار بسیار مشکل و طاقت فرسایی است.
پشتیبان اقتصاد جنگ
از دیگر اقدامات مؤثر نیروی هوایی در دوران هشت ساله دفاع مقدس، حفاظت و حراست از نفتکش ها بود که با همه حمایت هایی که از کل استراتژی جنگی رژیم بعثی صدام در منطقه می شد، بخصوص حمایت های چشمگیر بین المللی از نیروی هوایی آن کشور، با این وجود رژیم بعثی صدام موفق به قطع صادرات نفت جمهوری اسلامی نگردید. طبق آمارهای موجود، از بهار سال 61 تا پاییز 1363، دشمن بعثی با انجام چهل نوبت حمله و بمباران جزیره خارک، فقط توانست خللی کوچک بر صدور جریان نفت از این جزیره استراتژیک بگذارد. این در حالی بود که تعداد قابل توجهی از هواپیماهای حمله ور شکاری بمب افکن خود را در مصاف با شبکه دفاع هوایی این جزیره از دست داده، حمله های بسیار زیادی به این جزیره نیز قبل از هر اقدامی توسط نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران خنثی شده بود. یک فروند از هواپیماهای سوپر اتاندارد که پیش بینی می شد بتواند در جنگ نفتکش ها تعادل قوا را بر هم زده و تا حدودی برای عراق سرنوشت ساز باشد، در همان ابتدای عملیاتشان مورد اصابت موشک های هواپیماهای شکاری رهگیر نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت و در آب های خلیج فارس سرنگون شد. با سرنگونی دومین هواپیما بر فراز خارک و خلیج فارس عراق ناگزیر شد دو فروند هواپیمای سوپر اتاندارد باقیمانده از مجموع هواپیماهای استیجاری را به فرانسه بازگرداند. در بمباران های ارتفاع بالا توسط هواپیمای میگ25 نیز، عراق نتوانست آن طور که کارشناسان نظامی پیش بینی می کردند موفق به انهدام تأسیسات و اسکله های جزیره خارک شود و با از دست دادن یک فروند میگ25 در مصاف شکاری رهگیری نیروهای هوایی برای آگاهان نظامی قطعیت یافت که قطع صادرات نفت ایران را غیر ممکن کرده و نیروی هوایی ارتش عبور کشتی های تجاری، بارگیری و تخلیه در بنادر ایران را تضمین و زنجیر اقتصاد جنگ در ایران تا روز برقراری آتش بس کماکان حفظ و به صورت پویا
تداوم می یابد.
خودکفایی مهندسی هواپیما
جنگ در شرایطی شروع شد که در نظام طاغوت همه کارها توسط مستشاران خارجی طراحی و آن ها حتی اجازه انجام یک تعمیر ساده به صورت مستقل را هم به نیروهای داخلی نمی دادند. با این وجود در طول سال های جنگ متخصصان داخلی توانستند سراسر کشور را پوشش دفاعی بدهند و به عنوان مثال در شرایطی که آنقدر تکنولوژی و هواپیماهای مدرن و تجهیزات ضد رادار به عراق تزریق شده بود که روش های معمول کلاسیک هم در جهت مقابله با آن ها کارایی نداشت، شهید سرلشکر بابایی به اتفاق تعدادی افراد دلسوز و متعهد با تغییر روش های معمول در جنگ و ایجاد قرارگاه رعد توانستند تحولی در این مقوله ایجاد کنند که نتیجه آن در عملیات والفجر8 به دست آمد. در این عملیات روزهایی وجود داشت که هشت تا ده فروند هواپیمای عراقی در منطقه سرنگون می شد. گفتنی است که نقش پدافند نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در آن عملیات نیز نقشی بی بدیل بود که توسط سرلشکر شهید ستاری و قهرمانان پدافندی اش رقم خورد. قرارگاه رعد بیشترین و بالاترین پشتیبانی را از نیروهای در خط و بخصوص عملیات های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بسیج مردمی انجام می داد. برای انهدام میل جنگجویی دشمن و تضعیف ماشین جنگی او در صحنه های نبرد، نیروی هوایی به دنبال عملیات روز یکم مهرماه سال 1359 خود، ضربه زدن به صنایع سنگین، تأسیسات پالایش نفت، خطوط اتصال نفت و نیرو، پل های مهم و خطوط ارتباطی زمینی، تأسیسات بارانداز ساحلی، پایگاه های هوایی در عمق خاک عراق و بالاخره جنگ نفتکش ها را تا پایان جنگ ادامه داده و از این حیث فشار خرد کننده ای را بر اقتصاد عراق وارد ساخت.
شهید سرلشکر خلبان عباس دوران، با شهادت آگاهانه و انتخابی خردمندانه، تحت شرایطی که قدرت برگزیدن راه های دیگری را هم داشت، با ناامن کردن فضای امنیتی بغداد، کنفرانس غیرمتعهدها را که برای عراق دارای ارزش سیاسی و نظامی و بین المللی بود بر هم زد.
شهید سرلشکر خلبان و سید الاسراء حسین لشکری که مدت 16 سال از 18 سال (6410 روز) اسارت خویش را به عنوان سند شروع جنگ از سوی ایران علیه عراق، در زندان انفرادی به سر برد اما به عنوان یک سرباز کوچک ارتش اسلام به آرمان های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و ولی امر مسلمین به عنوان فرماندهی معظم کل قوا(مدظله العالی) خیانت نکرد.
*سرهنگ قاسم اکبری مقدم
*روزنامه ایران
اول**


23/07/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن