واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۳ مهر ۱۳۹۳ (۹:۳۳ق.ظ)
ترومبوز دليل سه علت اصلي مرگ انسان هاست امسال براي اولين بار روز ۱۳ اکتبر مصادف با ۲۱مهر را روز جهاني ترومبوز نامگذاري کرده اند. بررسيها نشان ميدهد که سه علت اصلي مرگ و مير انسانها در جهان سکته قلبي، سکته مغزي و ترومبوآمبولي وريدي است که هر سه به دليل وجود لخته در عروق يا همان ترومبوز اتفاق ميافتد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، دکتر سيما ذوالفقاري؛ متخصص آسيب شناسي چنين مي گويد: اين آمار بسيار بالاتر از تصور است به طوري که با بررسي هاي انجام شده در اروپا مشخص شده اگر مجموع مرگ و مير سالانه در اثر بيماري ايدز، سرطان سينه، سرطان پروستات و تصادفات جاده اي را در نظر بگيريم باز هم تعداد فوت شدگان در اثر ترومبوز رقمي بالاتر از آن است.
يافتهها نشان مي دهند که تعداد اندکي از مردم درباره ترومبوز ميدانند پس با اطلاعرساني به آحاد جامعه درباره اين عارضه کشنده ميتوان آمار مرگ و مير را به ميزان زيادي کاهش داد.ترومبوز بيماري عروقي است که خون، دريک قسمت از رگ به صورت لخته در ميآيد.
وجود لخته در رگ با علائمي همراه است که بسته به محل آن علايم متفاوت است. البته احتمال بوجود آمدن لخته در هر عضوي از بدن وجود دارد مانند قسمتهاي عمقي لگن و عروق داخل بدن که ممکن است هيچ علامتي هم به خصوص در مراحل اوليه در بيمار پديد نياورند. ولي شايعترين مکان ترومبوز اندام در عروق عمقي اندام تحتاني است که معمولاً علائم واضحي دارند.
هيچ کس از ترومبوز در امان نيست-هر فردي ممکن است به ترومبوز مبتلا شود. ولي تحقيقات نشان داده برخي از شاخصها در بدن فرد شانس ابتلا را بالاتر ميبرد. بيش از دو سوم افرادي که دچار عارضه ترومبوتيک ميشوند، افرادي هستند که در بيمارستان بستري هستند.
دسته بعدي بيماراني هستند که جراحي شکستگي استخوان ران، لگن يا زانو شدهاند. گروه ديگر افرادي هستند که مدت طولاني استراحت در بستر داشته يا مدت زماني بيحرکت مانده اند. حتي افرادي را که در سفرهاي هوائي طولاني چندين ساعت با پاهاي آويزان روي صندلي مي نشينند، هم شامل مي شود.
اين حالت در کارمندان يا کاربران کامپيوتر هم ديده ميشود.
اين افراد بايد در حالت نشسته پاهاي خود را حرکت دهند و ماهيچه هاي ساق پا را مرتب منقبض و منبسط کنند تا مانع از به وجود آمدن لخته در پا شوند و هر از گاهي بلند شده و راه بروند.
افراد بالاي ۸۰ سال هم ۵ الي ۶ برابر بيشتر از افراد ۴۰ ساله در معرض ابتلا به ترومبوز قرار دارند. همچنين خانمهايي که هورمون استفاده ميکنند (هورمونهاي پيشگيري از بارداري) يا باردار هستند يا ايام پس از بارداري را سپري مي کنند تا مدتي بعد از وضع حمل در معرض ترومبوز هستند.
افرادي که در بستگان نزديک خود سابقه ترومبوز و يا سابقه زودرس سکته قلبي و مغزي دارند هم در خطر بيماريهاي ترومبوتيک قرار دارند. در نهايت اضافه وزن يا چاقي (نمايه توده بدن بيشتر از ۳۰) است که خطر ايجاد ترومبوز را افزايش مي دهد که متاسفانه آمار چاقي در کشور رو به افزايش است.
زندگي بي تحرک و چاقي در کودکان در آينده آنان را مستعد ايجاد ترومبوز مي کند که دانستن آن بايد عاملي براي نظارت بيشتر والدين بر شيوه زندگي و تغذيه فرزندانشان باشد. اگر شما هر کدام از عوامل خطر زا فوق را داريد بايد با پزشک خود مشورت کنيد.
شايع ترين عضوي که بيش از بقيه اعضاء در معرض ترومبوز است وريد ران و ساق پاهاست. علامت ترومبوز درد، گرم شدن ناحيه، قرمزي و حساس شدن ناحيه است.
ترومبوز يکطرفه است و دور ساق پاي گرفتار در اندازه گيري با متر به دليل تورم بيشتر از دور ساق پاي سالم است. ترومبوز حرکت ميکند، گاهي لخته جدا و وارد گردش خون ميشود و خود را به ريه ميرساند اين وضعيت اصطلاحاً ترومبو آمبولي ناميده ميشود.
در اين موقع بيمار دچار تنگي نفس، درد قفس سينه، نفسهاي تند، ضربان قلب سريع ميشود و حتي ممکن است لحظهاي کوتاه هوشياري خود را از دست بدهد.اين عوارض هشدارهايي هستند تا خود بيمار تقاضا کمک فوري بکند و اطرافيان وي را خيلي زود به بيمارستان برسانند.
ترومبوز قابل پيشگيري است،همه افرادي که يکي از عوامل خطر زا فوق را دارند بايد هوشيار باشند و موارد گفته شده را به ياد بسپارند و در مواقع اضطراري مثل بستري شدن در بيمارستان يا مراجعه به پزشک، خودشان عوامل خطر را بازگو کنند و نظر پزشک را جويا شوند. حتي افراد آگاه در اين زمينه ميتوانند به دوستان و آشنايان خود در اين باره اطلاع دهند.
در کساني که خطر بالاي ابتلا وجود دارد ميتوان با استفاده از دارو از بروز بيماري جلوگيري کرد و يا در صورت بروز به سرعت دست به کار شده و درمان را آغاز کرد.خيلي وقت ها اگر لختهها وسيع نباشند با درمان هاي دارويي ميتوان لخته را تا حدي از بين برد و از تشکيل مجدد آن جلوگيري کرد.
حتماً قبل از رساندن بيمار به اولين مرکز درماني بايد حرکت او را به حداقل رساند چرا که هر لحظه ممکن است تکهاي از لخته جدا شده و وارد گردش خون شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]