واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ مهر ۱۳۹۳ (۱۵:۱۴ب.ظ)
در 6 ماهه اول امسال انجام پذيرفت؛ اقدامات ايمن سازي در محورهاي خواف رئيس راه و شهرسازي خواف گفت: در زمينه ايمني در شش ماهه اول سال93 جادههاي شهرستان خواف به طور گسترده ايمن سازي شدند.
به گزارش خبرگزاري موج، سيد مصطفي حسيني شاد در اين رابطه گفت: با توجه به موضوع پر اهميت ايمني در شش ماهه اول در سطح شهرستان خواف در خصوص نصب تابلو و تهيه ساير علايم ايمني كارهاي بسياري شده است كه از جمله ميتوان به تهيه و نصب علايم اخطاري، انتظامي و اطلاعاتي در سطح راههاي استان و استفاده از علايمي مانند بال كبوتري، چشم گربهاي و نصب سرعت گير اشاره كرد.
وي افزود: در مواردي كه علايم گذشته مشكل داشتند و نياز به تعويض بود اقدام به تعويض اين علايم شد.
رئيس اداره راه و شهرسازي خواف با اشاره به نقش نقاط پر حادثه در بروز سوانح رانندگي تاكيد كرد: از اول سال تاكنون در حدود 50 نقطه پر حادثه شناسايي و آشكار سازي و ايمن سازي شده است.
وي اظهار كرد: عمليات لكه گيري و آسفالت اصلي، فرعي و روستايي با هدف بهبود تردد خودروها، ايمني در تردد شهروندان و گردشگران و رسيدن به استاندارهاي مطلوب از ابتداي سال جاري تاكنون با مناسب سازي سطح راههاي حوزه استحفاظي انجام شده است.
حسيني شاد افزود: براي دستيابي به اين مهم در سطح محورهاي ارتباطي به ميزان 350 تن لكه گيري با آسفالت سر دو در محور خواف – قاين حد فاصل محور به ياس آباد- ارگ عمليات سيلكت به طول 22 كيلومتر اقدام به انجام عمليات لكه گيري نموده است.
وي با اشاره به اينكه درزگيري از فعاليتهاي لازم و مهم تعمير و نگهداري در روسازيهاي آسفالتي است، گفت: درزگيري تركها موجب كاهش نفوذ آب و مواد تراكم ناپذير به درون لايههاي اساس و زير اساس شده كه منجر به افزايش دوام و عمر روسازي ميشود.
رئيس راه و شهرسازي خواف هدف از لكه گيري را رفع نواقص موضعي و جلوگيري از گسترش خرابي روسازي و نيز تأمين سطحي ايمن راهها دانست و اظهار داشت: طول كل محور خواف ـ رشتخوار ـ تربت حيدريه 120 كيلومتر ميباشد كه حدود 51 كيلومتر آن در حوزه استحفاظي اداره راه و شهرسازي خواف و 59 كيلومتر در حوزه ادارات راه وشهرسازي رشتخوار و تربت حيدريه قرار دارد.
به گفته وي، به دليل وجود گمرك دوغارون تايباد، كارخانه سيمان زاوه، كارخانه سيمان مجد خواف و معادن سنگ آهن سنگان شهرستان خواف، محور فوق عملاً توسط وسايل نقليه سنگين مورد استفاده قرار ميگيرد و در واقع محور فوق را ميتوان يك محور ترانزيتي محسوب كرد.
رئيس اداره راه و شهرسازي خواف ادامه داد: اين محور، محور مواصلاتي بخش مركزي و بخش سلامي شهرستان به مركز شهرستان بوده و روستاهاي استفاده كننده از اين محور بالغ بر 30 روستا ميباشد.
وي گفت: به دليل حجم بالاي خرابي رويه راه و به منظور جلوگيري از گسترش خرابيها، در سال جاري، درزگيري رويه محور مذكور در دستور كار اداره راه و شهرسازي خواف قرار گرفت. بدين منظور با يك اكيپ راهداري، محور مذكور با استفاده از قير امولسيون و ماسه، اين محور مورد بهسازي قرار گرفت.
رئيس اداره راه و شهرسازي خواف با اشاره به اينكه، استفاده از امولسيون قيري موجب ايمني بيشتر، صرفه جويي در هزينه، تنوع كاربرد، صرفه جويي در انرژي و ايجاد آلودگي كمتر ميشود، گفت: انجام درزگيري سبب جلوگيري از گسترش خرابي رويهي آسفالتي راه و نيز بهبود وضعيت فعلي و جلوگيري از ايجاد حفره و چاله در راه ميشود كه اين امر با كمترين هزينه ممكن انجام شده و سبب ايجاد رويه مناسب در حال حاضر ميشود.
وي اضافه كرد: به دليل اينكه قير امولسيون تحرك مناسبي را دارد، تركهاي لايه زيرين آسفالت نيز گرفته شده و در صورت انجام روكش مناسب پس از مدتي، روكش مناسبي را در راه خواهيم داشت.
حسيني شاد در خصوص عمليات راهداري، تسطيح و بوته كني در محورهاي حوزه شهرستان گفت: اين كار از عمده فعاليتهاي هر ساله اين اداره ميباشد كه علاوه بر اينكه نماي زيبايي به حاشيه راهها ميبخشد تأثير فراواني نيز در ارتقاي ايمني جادهها و حاشيه آنها دارد.
رئيس راه و شهرسازي خواف ميزان تسطيح حريم جادههاي شهري و روستايي اين شهرستان را 20 و 4000 هزار متر مربع اعلام كرد و افزود: رنگ آميزي پايه، لكه گيري محورهاي مواصلاتي، نصب مسير نما، اخباري و اطلاعاتي و تنقيه و لايروبي پلهاي حوزه استحفاظي از ساير اقدامات اداره راه و شهرسازي شهرستان خواف در مدت فوق است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]