واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: رایزنیهای دو جانبه ایران و آمریکا فردا در وین
شهر وین روزهای سهشنبه و چهارشنبه میزبان رایزنیهای دو و سهجانبه بین هیأت مذاکرهکننده ایران، آمریکا و رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپاست.
کد خبر: ۴۴۱۸۲۱
تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۵ - 13 October 2014
شهر وین روزهای سهشنبه و چهارشنبه میزبان رایزنیهای دو و سهجانبه بین هیأت مذاکرهکننده ایران، آمریکا و رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپاست.
به گزارش خبرگزاری فارس، شهر وین روزهای سهشنبه و چهارشنبه هفته جاری 22 و 23 مهر ماه میزبان رایزنیهای دوجانبه و سه جانبه هیأت مذاکره کننده ایرانی به ریاست محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان است.
در همین راستا و در پی توافقات حاصله در هفتمین دور مذاکرات جامع ایران و گروه 1+5 (آلمان، انگلستان، فرانسه، آمریکا، روسیه و چین) در نیویورک و به منظور حل اختلافات موجود قرار شد رایزنیها بعد از دو هفته از سر گرفته شود و اعلام شد که رایزنیها در یکی از شهرهای اروپایی خواهد بود و بر این اساس تیم مذاکره کننده ایرانی به ریاست محمدجواد ظریف رئیس دستگاه دیپلماسی دوشنبه شب راهی وین میشود و سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیرخارجه ایران صبح سهشنبه با ویلیام برنز قائم مقام وزیر خارجه و وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا در هتل پله کوبورگ شهر وین به گفتوگو خواهند پرداخت.
*نشست سه جانبه ظریف، کری و اشتون
سهشنبه شب نیز محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر سر میز شام به گفتوگو و رایزنی خواهند پرداخت.
چهارشنبه 23 مهر ماه نیز نشست سه جانبهای با حضور محمدجواد ظریف، جان کری و کاترین اشتون در این شهر برگزار خواهد شد.
البته این احتمال وجود دارد که این رایزنیها در روزهای بعد نیز ادامه یابد.
سید عباس عراقچی جمعه 18 مهر ماه در شهر مشهد و در جمع خبرنگاران درباره مذاکرات هستهای با بیان اینکه مذاکرات به مراحل حساسی رسیده، خاطرنشان کرد: در نیویورک انتظار میرفت پیشرفت حاصل شود، اما این اتفاق نیفتاد و طرفین برای ادامه مذاکرات جدی هستند.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای ابراز امیدواری کرد که کمال استفاده از زمان مذاکرات بشود و افزود: در مذاکرات وین در خصوص موضوعات کلیدی از جمله تحریمها، چگونگی رفع آنها و در خصوص غنی سازی صحبت خواهیم کرد و امید داریم بتوانیم مسیر جدیدی را باز کنیم.
لازم به ذکر است مرضیه افخم سخنگوی دستگاه دیپلماسی نیز 16 مهر ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران اعلام کرد که پیشرفت مذاکرات بسیار کند است.
*نگاهی به مذاکرات قبل
هفتمین دور مذاکرات ایران و گروه 1+5 درباره راهحل جامع هستهای روز جمعه 28 شهریور ماه در شهر نیویورک رسماً آغاز شد. البته تیم مذاکره کننده هستهای به ریاست محمدجواد ظریف سهشنبه 25 شهریور ماه به منظور حضور در این نشست و همچنین شرکت در نشست مجمع عمومی راهی نیویورک شد و روز چهارشنبه 26 شهریور ماه ظریف و اشتون بر سر میز ناهار به مدت سه ساعت و نیم درباره این مذاکرات به رایزنی پرداختند و پس از آن رایزنیهای دوجانبه و چند جانبه تیم مذاکره کننده ایرانی با هیأتهای 1+5 برگزار و این مذاکرات پنجم مهر ماه بعد از حدود 10 روز آن هم در پی دومین نشست سه جانبه ظریف، اشتون و کری پایان یافت.
یک منبع مطلع بعد از پایان این دور از مذاکرات در گفتوگو با فارس با بیان اینکه این مذاکرات در فضایی کاملاً جدی و صریح صورت گرفته و ابعاد مختلف فنی، سیاسی و حقوقی برنامه هستهای کشورمان و نیز تحریمها را در بر گرفت، خاطرنشان کرد: این مذاکرات در مجموع مفید و سازنده بوده اگرچه منجر به پیشرفت قابل ملاحظهای در موضوعات مورد اختلاف نشد.
این منبع عنوان کرد: با عنایت به مجموعه شرایط و بحثهای فنی فشردهای که تاکنون صورت گرفته است، طرفین تصمیم گرفتند مشورتها در آینده نزدیک از سر گرفته شود.
مواردی چون تاسیسات فردو، رآکتور آب سنگین اراک، میزان غنی سازی، تحریمها و بازه زمانی لغو تحریمها و بازه زمانی اجرای توافقنامه جامع هستهای از جمله موارد مورد اختلاف بین ایران و گروه 1+5 است.
مقامات کشورمان بارها اعلام کردهاند که اگر طرف مقابل حسن نیت داشته باشد و دست از زیادهخواهی بردارد و در مذاکرات جدی باشد، حصول توافق تا 3 آذر سال جاری امکانپذیر است.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران هفته گذشته در نشست مشترک دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت خارجه با موسسه شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا در تهران طی اظهاراتی با بیان اینکه محروم کردن ایران از برنامه هستهای راهحلی برای این موضوع نیست، گفت: دانش و توانمندی دانشمندان ما قابلیت محدود شدن را ندارد و طرفهای مذاکره باید واقعیتها را بپذیرند و نمیتوان به گذشته بازگشت.
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین خطاب به 1+5 عنوان کرد که باید واقعیتها درباره مسئله هستهای ایران را بپذیرند.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در دیدار سفیر جدید بلژیک درباره مذاکرات هستهای با گروه 1+5 تصریح کرد: جمهوی اسلامی ایران توافقی را که حقوق ملت ایران در آن در نظر گرفته نشود، قبول نخواهد کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین در دیدار «دومینیک دو ویلپن» نخستوزیر و وزیر خارجه اسبق فرانسه با بیان اینکه مذاکرات به مرحله حساسی رسیده و ایران پیشنهادات متعددی را ارائه کرده، گفت: اکنون نوبت طرف مقابل است که اراده خود را برای رسیدن به توافق نشان دهد و متأسفانه تاکنون زیادهخواهیها در برخی اعضای طرف مقابل مانع رسیدن به توافق بوده است.
ایران و گروه 1+5 پیش از این 6 بار با هم مذاکره داشتهاند که در پنجمین دور مذاکرات نگارش متن پیشنویس توافقنامه جامع هستهای آغاز شد. در ششمین دور مذاکرات در وین 60 تا 65 درصد پیشرفت در تدوین متن پیش نویس حاصل شد، ولی به دلیل اینکه اختلافات بر سر موضوعات اصلی از جمله غنی سازی، راکتور آب سنگین اراک، تحریمها و بازه زمانی اجرای توافق جامع باقی ماند توافق شد که این مذاکرات برای چهار ماه دیگر نیز تمدید شود.
وزرای خارجه ایران و 6 کشور به همراه کاترین اشتون در سوم آذر ماه سال گذشته (1392) در شهر ژنو درباره برنامه هستهای ایران به توافقی تحت عنوان «برنامه اقدام مشترک» دست یافتند که این توافقنامه در سی ام دی ماه وارد مرحله اجرا شد و پس از آن مذاکرات برای دستیابی به توافق جامع آغاز شد.
در مقدمه این توافقنامه آمده است: هدف این مذاکرات رسیدن به یک راه حل جامع مورد توافق و بلند مدت است به نحوی که تضمین کند برنامه هستهای ایران کاملاً صلح آمیز باقی خواهد ماند. ایران اعلام میکند که تحت هیچ شرایطی به دنبال دستیابی یا گسترش سلاح هستهای نیست.
راه حل جامع مذکور مبتنی بر این اقدامات اولیه بوده و به یک گام نهایی منجر خواهد شد که دوره زمانی آن مورد توافق قرار گرفته و به رفع نگرانیها میانجامد. این راه حل جامع، ایران را قادر میسازد تا به طور کامل از حقوق خود در بهره گیری از انرژی هستهای برای اهداف صلح آمیز بر اساس مواد مرتبط در معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای و با رعایت تعهدات خود بر طبق معاهده از آن برخوردار شود. این راه حل جامع متضمن یک برنامه غنی سازی با تعریف مشترک و محدودیتهای عملی و اقدامات شفاف ساز به منظور تضمین ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای میباشد.
این راه حل جامع به مثابه یک مجموعه منسجم خواهد بود که هیچ بخشی از آن مورد توافق قرار نمیگیرد مگر آنکه در مورد تمامی بخشهای آن توافق حاصل شود. این راه حل جامع شامل یک فرایند متقابل و قدم به قدم میباشد و به رفع همه جانبه تمامی تحریمهای شورای امنیت، تحریمهای چندجانبه و تحریمهای ملی مربوط به برنامه هستهای ایران میانجامد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]