واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مدیرکل راه و شهرسازی قم: 20 درصد سازه های شهری قم در بافت های فرسوده قرار دارند قم - ایرنا - مدیرکل راه و شهرسازی استان قم گفت: نزدیک به 20 درصد از سازه های شهری قم در بافت های فرسوده قرار گرفته اند که نیازمند به مقاوم سازی هستند.
به گزارش ایرنا، "محسن بهشتی" روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگاران افزود: همچنین دردو هزار هکتار بافت فرسوده قم نزدیک به 80 درصد ساختمانها اسکلت فلزی یا بتنی ایمن ندارند.
وی بیان داشت: شهر قم نزدیک به 12 هکتار است که نزدیک به دو هزار هکتار از این میزان سکونتگاه های غیر رسمی و بافت فرسوده است که در مدیریت بحران اولین چیزی که به ذهن همه خطور می کند برخورد با این گونه بافت های شهری است.
وی ادامه داد: نفوذناپذیری و کم عرض بودن معابر بافتهای فرسوده امکان خدمات رسانی را کاهش می دهد و درقم با این مشکل مواجه هستیم.
وی ابراز داشت: در قالب مقررات ساختمان باید از ساخت ساختمانهای غیر ایمن جلوگیری شود و اگر در این بین شاهد مشارکت مردم نباشیم اتفاق خاصی نخواهد افتاد.
مدیرکل راه و شهرسازی قم افزود: باید با تسهیلات ارزان قیمت ، تخفیف ها و حتی کمکهای بلاعوض بتوانیم بافتهای فرسوده را ترمیم کنیم و با آمادگی قبل از حادثه به مقابله با بلایای طبیعی برویم.
وی ادامه داد: افرادی که پروانه تنها می توانند اقدام به کار ساخت و ساز کنند و بیمه ساختمانها نیز باید جدی گرفته شود و خوشبختانه اکنون در قم در بافت فرسوده اتفاقات خوبی افتاده و از جمله ایجاد شبکه معابر جدید است.
وی با اشاره به آخرین وضعیت آزاد راه قم – گرمسار گفت: امور اصلی زیرسازی و آسفالت جاده به پایان رسیده و ایمنی، خط کشی و نصب علائم این جاده باقیمانده است و قطعا این جاده تا دهه فجر زیر بار ترافیک خواهد رفت.
مدیرکل راه و شهرسازی قم ابراز داشت: استفاده کنونی مردم از طریق راه های فرعی از جاده قم – گرمسار غیر ایمن است و با توجه به حضور ماشین آلات سنگین و کارگاهی از مردم می خواهیم تا زمان بهره برداری کامل از این جاده استفاده نکنند تا جاده ای ایمن و با کیفیت را در اختیار آن ها قرار دهیم.
وی در پاسخ به سووالی در مورد مجوز داشتن یا نداشتن احداث شهر فرودگاهی قم اظهار داشت: به علت نبود فرودگاه شاهد توقف کوتاه زائران خارجی در قم هستیم ،یکی از ویژگی های شهر بین المللی چون قم آن است که دارای زیرساخت های بین المللی باشد.
بهشتی گفت: از 100 ملیت در قم زندگی می کنند که درکشور کم نظیر است ، از این رو وجود فرودگاه و زیرساخت های خدمات گردشگری در قم امری ضروری است.
وی ابراز داشت: شهر فرودگاهی بحثی جدا از فرودگاه است که نیاز به مطالعه دارد، قم مجوز فرودگاه را دارد اما در بحث شهر فرودگاهی نیز مذاکراتی شده است که در شورای عالی شهرسازی نسبت به آن مطالعه صورت گیرد تا ضرورت ایجاد و مقیاس آن مورد بررسی قرار گیرد.
مدیرکل راه و شهرسازی قم اظهار داشت: فرودگاه بین المللی قم اولین فرودگاه خصوصی کشور است و باید از پیمانکار آن حمایت لازم صورت گیرد اما هنوز شورای عالی شهرسازی مصوبه ای در مورد احداث شهر فرودگاهی قم نداده است.
وی افزود: امیدواریم سرمایه گذار بتواند مسوولان استان قم را توجیه کند و نباید سرنوشت فرودگاه به شهر فرودگاهی گره زده شود و این شهر باید ضوابط و مسیر خود را طی کند و به نتیجه برسد.
وی با اشاره به فرا رسیدن هفته کاهش بلایای طبیعی از 19 لغایت 25 مهرماه ابراز داشت: کشورما از نظر جغرافیایی در منطقه ای قرار گرفته است که به میزان زیادی تحت تاثیر بلایای طبیعی هستیم و از 49 حادثه غیرمترقبه جهان 34 مورد در ایران اتفاق می افتد.
مدیرکل راه و شهرسازی قم بیان داشت: در استان قم 18 مورد از بلایای طبیعی امکان رخ دادن دارد و باید در حوزه راه و شهرسازی در ساخت و ساز با مقاوم سازی شهرها و کانون های جمعیتی بتوانیم جامعه ایمنی را داشته باشیم.
وی افزود: آموزش همگانی مردم نقش موثری در کاهش بلایای طبیعی دارد و این آموزش باید به صورت عام صورت گیرد و اگر مردم عادی آموزش خوبی دیده باشند در کمک های اولیه اقدامات موثری خواهیم دید. ک/2
7408/ 550/
20/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]