واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: چالش های سیاسی و اقتصادی بلغارستان پس از انتخابات پارلمانی بلگراد - ایرنا - انتخابات زودهنگام پارلمانی در بلغارستان که با هدف چاره اندیشی جهت تشکیل دولت پایدار و قوی برای بهبود وضع اقتصادی این کشور روز یکشنبه هفته برگزار شد، به عقیده تحلیلگران نتوانسته است برای رفع چالش های سیاسی و اقتصادی بلغارستان مفید و سودمند باشد.
حزب جناح راستگرای میانه (GERB) اگر چه با 33 درصد آرا بیشترین رای مردم را در انتخابات زودهنگام پارلمانی هفته گذشته به دست آورد، ولی بدون ائتلاف با دیگر احزاب سیاسی نمی تواند از حمایت اکثریت در پارلمان برخوردار شود.
تشکیل دولت ائتلافی با چند حزب و یا برگزاری انتخابات پارلمانی گزینه های در پیش روی بلغارستان برای نجات از چالش های بزرگ سیاسی و اقتصادی به شمار می روند.
با توجه به اینکه انتخابات اخیر پارلمانی گره های بسته این کشور را باز نکرده است، بحران سیاسی در بلغارستان به گونه ای است که حزب پیروز در انتخابات نیز نمی داند چه کسی نخست وزیر آینده کشور خواهد بود و دولت جدید چه زمانی تشکیل می شود.
اوضاع کنونی در بلغارستان حکایت از این دارد که این کشور باید هفته ها و شاید ماه ها شاهد مذاکرات بین احزاب مختلف برای تشکیل دولت جدید باشد تا از انتخابات جدید پارلمانی که هزینه سنگینی را برای حکومت صوفیه در بر خواهد داشت، نجات یابد.
در صورتی که مذاکرات برای تشکیل دولت ائتلافی بین احزاب پارلمانی نتیجه بخش نباشد، در آن صورت چاره ای جز برگزاری انتخابات پارلمانی وجود ندارد. هر چند که چنین اقدامی وضع اقتصادی این کشور را که اکنون با معضلات فراوانی مواجه است، بدتر خواهد کرد.
در هر صورت بدون انتخابات و یا با برگزاری انتخابات جدید، دولت آینده بلغارستان با چالش های زیادی از جمله در بخش های بانکداری، انرژی و اصلاحات در نهادهای دولتی مواجه خواهد بود.
"دیمتار بچف" تحلیلگر و استاد علوم سیاسی و اقتصاد در این رابطه در مصاحبه ای با خبرگزاری دولتی صربستان (تانیوگ) به حضور تعداد کم رای دهندگان در حوزه های رای گیری در انتخابات پارلمان 13 مهرماه امسال اشاره کرد و گفت: شهروندان تفاوت زیادی بین احزاب سیاسی نمی بینند و از طرف دیگر در بین نخبگان سیاسی نیز یک نا امیدی بزرگ حاکم شده به خصوص بین احزاب سیاسی بزرگ و همین امر باعث شده که حزب های کوچکتر سهم بزرگی از آرای مردم را در انتخابات پارلمانی از آن خود کنند.
وی همچنین یکی دیگر از ویژگی های این انتخاب را نتیجه ضعیف سوسیالیست ها در صحنه سیاسی کشور دانست و گفت: در 25 سال گذشته چنین نتیجه ای برای سوسیالیست ها در انتخابات بی سابقه بوده و این امر نشان می دهد که چپ گرایان از صحنه سیاسی این کشور به تدریج ناپدید می شوند.
"بویان یوروکف" دیگر تحلیلگر بلغاری در گفت و گو با تانیوگ در رابطه با وقایع سیاسی این کشور پس از انتخابات پارلمانی گفت: بزرگترین بخت این کشور این است که حزب جناح راستگرای میانه (GERB) با جناح راستگرا اصلاح طلب (RB) ائتلاف کند. ولی با این حال از حمایت اکثریت نمایندگان پارلمان برای تشکیل دولت برخوردار نخواهند بود و به سختی می توان باور کرد که از حمایت ملی گرایان میانه رو و یا دیگر احزاب کوچک سوسیالیست ها برخوردار شوند.
احتمالا حزب جناح راستگرای میانه برای گریز از انتخابات مجدد پارلمانی، ممکن است با جبهه اصلاح طلب و میهن پرستان ائتلاف و دولت جدید را تشکیل بدهد که چنین اقدامی به چند هفته مذاکرات نیاز دارد.
در صورتی که مذاکرات برای تشکیل دولت جدید بیش از دو ماه طول بکشد و پارلمان در ساختار کنونی نتواند به لایحه های بودجه و یا دیگر قوانین رای دهد، برگزاری انتخابات مجدد پارلمانی مسلم خواهد شد و احتمالا انتخابات جدید برای فوریه و یا مارس سال آینده میلادی برگزار می شود.
بنا به نتایج انتخابات زودهنگام پارلمانی در روز یکشنبه هفته قبل در بلغارستان حزب جناح مخالف راست گرای میانه (گرب) با کسب 33 درصد آرا بیشترین آرا را کسب کرده است.
حزب سوسیال دمکرات پس از حزب جناح راست گرای میانه با کسب 16 درصد آرا دومین حزبی است که بیشترین آرای مردم را در دومین انتخابات پارلمانی در 19 ماه گذشته در بلغارستان از آن خود کرده است.
در این انتخابات حدود شش هزار نامزد در قالب 19 حزب و شش ائتلاف به همراه سه نامزد مستقل برای به دست آوردن 240 کرسی پارلمان با یکدیگر رقابت کردند.
ائتلاف به رهبری سوسیالیست ها که رهبری دولت بلغارستان را تا ژوییه (خرداد/تیر) امسال به عهده داشت با بحران های زیادی از جمله فساد مالی در عرصه گاز از روسیه و تظاهرات گسترده خیابانی توده های ناراضی مردم از وضعیت رفاهی و اجتماعی همراه بود.
انتخابات زودهنگام پارلمانی در پی فروپاشی دولت سوسیالیستی بلغارستان در ماه ژوییه ، برنامه ریزی شده بود.
مشکلات مالی فراوان، بیکاری و ناتوانی مردم برای پرداخت قبوض مختلف از جمله برق موجب شد که خیابان های پایتخت بلغارستان شاهد تظاهرات ضد دولتی باشد و نتیجه این تظاهرات برگزاری چهل و سومین انتخابات پارلمانی بود که در 13 مهرماه امسال برگزار شد.
بلغارستان با پیروی از سیاست بروکسل و واشنگتن در اعمال تحریم بر علیه روسیه با چالش های جدیدی رو به رو شده که افزایش بحران های مالی و نارضایتی های بیشتر مردم بخشی از این معضلات است.
"پلامن اورشاسکی" نخست وزیر بلغارستان که به خاطر بحران اقتصادی، سیاسی و نتیجه ضعیف حزبش در انتخابات پارلمان اروپا در اول مرداد ماه امسال پس از 13ماه فعالیت از این سمت استعفا داد، راه را برای انتخابات زودهنگام پارلمانی در این کشور هموار کرد.
اروپای شرقی پس از فروپاشی شوروی سابق و دولتهای کمونیستی، با مشکلات اقتصادی رو به رو شد و در این مسیر سیاست های نادرست در واگذاری شرکت های دولتی به بخش خصوصی، دولت های این منطقه را با معضلات بزرگ مالی و بیکاری وسیع مواجه کرد.
بلغارستان که از طیف بحران های اقتصادی در این بلوک جدا نیست، به رغم همه تلاش های صورت گرفته، نتوانسته است اقتصادش را سامان دهد و با افزایش بهای هزینه های عمومی در کشور از جمله برق، خود را در باتلاق فرو برد.
بلغارستان که تا قبل از فروپاشی بلوک شرق در دهه 90 میلادی روابط بازرگانیش بیشتر با شوروی سابق بود، پس از این دگرگونی ها با کمبودهای شدید کالاهای ضروری رو به رو شد.
بلغارستان پس از فروپاشی بلوک شرق نسبت به دیگر کشورهای اروپای شرقی لطمه و ضررهای اقتصادی زیادی را متحمل شده است.
بلغارستان با جمعیت هفت میلیون و 364 هزار نفر در جنوب شرقی اروپا قرار دارد و پایتخت آن شهر "صوفیه" است. این کشور با توجه به اینکه هر ساله حدود یک درصد از جمعیت آن کاسته می شود، بیشترین رشد منفی جمعیت را در جهان دارد.
بلغارستان، فقیرترین کشور عضو اتحادیه اروپا محسوب می شود که با فساد و نارضایتی گسترده از نخبگان حاکم دست به گریبان است.
اروپام**2**436**1479
19/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]