واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > شمال > آذربایجان غربی پیرمرادی به مهر خبر داد:
بیابانزدایی و تثبیت شنهای روان در 83 هزار هکتار از اراضی حوزه آبریز ارس و بورالان
ارومیه - خبرگزاری مهر: مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی از بیابانزدایی و تثبیت شنهای روان در 83 هزار هکتار از اراضی حوزه آبریز ارس و بورالان خبر داد.
علی پیرمرادی در گفتگو با خبرنگار مهر، از در دست اجرا بودن طرح بيابانزدايي و تثبيت شنهاي روان در سطح 68 هزار هكتار از حوزه آبريز رودخانه ارس و 15 هزار هكتار از مناطق بحراني بورالان خبر دادو افزود: در این راستا 15 هزار هكتار از اراضي بورالان ماكو كه در معرض تهديد فرسايش بادي قرار دارند نهالكاري مي شود. وی اجرای عمليات قرق و حفاظت در سطح يك هزار هكتار، نهالكاري در سطح 72 هكتار، احيا پوشش طبيعي درختچه هاي اسكنبيل، مديريت چراي دام، احداث ايستگاه پمپاژ آب و اجراي طرح ترسيب كربن بورآلان ماكو را از دیگر اقدامات انجام شده برای کاهش مشکل بیابان زایی در این منطقه برشمرد. مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی با اشاره به اجراي طرح ترسيب كربن در بورالان ماكو اظهارداشت: با توجه به شرايط اقليمي و توپو گرافي منطقه بورالان ماكو متاسفانه از سالها پيش اين منطقه با پديده شن زايي مواجه بوده كه در حال حاضر اين طرح نيازمند تزريق اعتبارات پيش بيني شده است. پیرمرادی با اعلام اینکه با دريافت اعتبارات لازم طرح مبارزه با پديده شن زايي در منطقه بورآلان بطور جامع و كامل با مشاركت خود اهالي منطقه و روستاييان اجرایی می شود، عنوان کرد: هم اکنون در اين منطقه بيش از یک هزار و 500 هكتار حصار كشي شده تا با اجراي عمليات طرح پمپاژ آب و هدايت آن به اراضي بالادست و با كشت درختان، از نوع گونه هاي مقاوم سطح جنگلكاري اين منطقه را افزايش داده و در واقع اين درختان بعنوان باد شكن، از فرسايش هاي بادي منطقه جلوگيري کنند. دشت بورالان به واسطه زیبایی طبیعی در ایام گذشته به بهشت ایران معروف بوده، دشت پهناوری که 32 روستا و 1410 خانوار روستایی و عشایری را با 100 هزار واحد دامی در خود جای داده و هم اکنون به بیابان و منطقه ای لمیزرع تبدیل شده است.
دشت بورالان منطقه ای واقع در نقطه صفرمرزی ایران و ترکیه، دشتی با 68 هزار هکتار وسعت است که علاوه بر ترکیه با جمهوری نخجوان و ارمنستان مرز مشترک دارد.
بورالان می توانست به واسطه چشمه پرآب "چشم ثریا" و مجاورت با کوه های پوشیده از برف آرارات در خاک ترکیه و حضور عشایر و روستاهای متعدد با فرهنگها و آداب و رسوم مختلف و بالاخره همسایگی با سه کشور، یکی از قطب های گردشگری ایران بویژه توریسم طبیعی باشد.
متاسفانه پدیده شنهای روان از سالهای دهه 70 به دلیل عوامل انسانی، چرای بی رویه دام و شرایط خاص جغرافیایی منطقه در اثر وجود سنگهای بازالتی و وجود تندبادهای شدید به همراه بارش بارانهای فصلی در منطقه اتفاق افتاده و اثرات این پدیده هنوز هم در منطقه قابل مشاهده است.
حدود سه هزار سال پیش گدازه های آتشفشانی ناشی از فوران رشته کوه های آرارات تاثیرات نامطلوبی بر این منطقه بجا گذاشت و به دنبال آن هوازدگی و فرسایش خاکی و بادی و چرای بی رویه دام امروز پدیده شنهای روان را در منطقه ایجاد کرده است.
۱۳۹۳/۷/۱۲ - ۱۰:۴۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]