واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
کشت پاییزه "آنغوزه" در 4 هزار هکتار از مراتع بویراحمد / " آنغوزه" چه خواصی دارد؟
به منظور احیا و غنیسازی عرصههای طبعی کشت پاییزه گیاه پر خواص آنغوزه در 4 هزار هکتار از مراتع بویراحمد آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری فارس از یاسوج، برداشت بیرویه از گیاهان مرتعی، چرای بیرویه دام و جولان سودجویان در مراتع باعث شده تا بخش از زیادی از مراتع غنی شهرستان سردسیری بویراحمد هر روز از وجود گیاهان پاک و به تلی از خاک تبدیل شوند. وجود بیش از 300 گونه گیاه دارویی و خوراکی در عرصههای طبیعی کهگیلویه و بویراحمد به ظرفیتی بزرگ محسوب میشد ولی در برخی مناطق میزان برداشت به حدی است که نسل برخی از این گونههای گیاهی رو به انقراض رفت. مسئولان اما در سالهای اخیر تنها راه نجات مراتع را دخیل دادن مردم در امر حفاظت و بهرهبرداری اصولی از گیاهان مرتعی دانستند و اینگونه شد که کشت گیاهان دارویی و مفیدی چون آنغوزه، باریچه و بادام در دستور کار دستگاههای متولی قرار گرفت، تا از این طریق ضمن غنی کردن مراتع و تثبیت خاک، تضمنی برای درآمد اهالی روستاها و عشایر ساکن در مراتع باشد . عزتالله بهشتیفر در همین زمینه در گفتوگو با خبرنگار فارس با اشاره به اهمیت مقوله حفاظت و تثبیت خاک مراتع اظهار کرد: در حال حاضر بنا به دلایل مختلف مراتع کهگیلویه و بویراحمد در برخی مناطق در حال فقیرتر شدن است.
مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه این استان ظرفیتهای بالای در زمینه تولید گیاهان دارویی دارد، بیان کرد: با شناسایی و ساماندهی این ظرفیتها علاوه بر حفاظت از مراتع میتوان به افزایش تولید و اشتغال نیز کمک شایانی کرد. وی با اشاره به اینکه کشت گیاه آنغوزه از سالهای پیش در برخی مناطق سردسیری کهگیلویه و بویراحمد شروع شده است، تصریح کرد: این موضوع اقتصاد اهالی و مرتعداران را متحول کرده است و مردم به همین دلیل با دغدغه بیشتری به حفاظت و بهرهبرداری از مراتع میپردازند. *کشت آنغوزه در 13 هزار هکتار از مراتع بویراحمد سعید نظری نیز با بیان اینکه تاکنون بیش از 13 هزار هکتار از مراتع بویراحمد به زیر کشت گیاه آنغوزه رفته است، تصریح کرد: کشت این گیاه در مناطقی مانند تنگ سرخ بویراحمد با موفقیت انجام شد و هماکنون بهرهبرداران در این منطقه در حال برداشت شیره مفید گیاه آنقوزه هستند. مدیر منابع طبیعی شهرستان بویراحمد افزود: با توجه به تجربه موفق کشت گیاه آنغوزه در تنگ سرخ کار کشت این گیاه استراتژیک در مناطقی مانند تلگاه، سرداب، مله شوره و کاکان در دستور کار قرار گرفته است و کار کشت پاییزه آنغوزه در این مناطق توسط بهرهبرداران در حال انجام است.
وی با بیان اینکه بذر آنغوزه به صورت مجانی در اختیار بهرهبرداران قرار میگیرد اذعان داشت: خوشبختانه با توجه به سودآوری خوبی که کشت آنغوزه برای بهرهبرداران دارد استقبال خوبی از سوی عشایر و مرتعداران در این زمینه میشود. *صادارت آنغوزه به چندین کشور خارجی وی با بیان اینکه شیره تولیدی گیاه آنغوزه دارای خواص دارویی بسیاری است، تصریح کرد: بخش اعظم شیره تولید شده به کشورهایی نظیر هند، کشورهای حوزه خلیج فارس و حتی کشورهای اروپایی صادر میشود و به همین دلیل این گیاه ارز آوری بالایی برای کشور دارد. وی با برشمردن برخی خواص این گیاه استراتژیک بیان کرد: شیره این گیاه علاوه بر خواص درمانی بینظیر در صنعت چرم و تولید مواد آرایش و بهداشتی نیز کاربردهای فراوان دارد. علی صفایی از بهرهبرداران گیاه آنغوزه با بیان اینکه درآمد قابل قبولی از طریق کشت گیاه آنغوزه عایدش شده است، بیان کرد: در حال حاضر بیش از 100 هکتار از اراضی طبیعی را به زیر کشت آنغوزه برده که در هر هکتار چیزی حدود 150 کیلو شیره آنغوزه برداشت می کند. این بهرهبردار گیاه آنغوزه خاطرنشان کرد: این کار علاوه بر حفاظت از مراتع سود خوبی را نصیب بهرهبرداران میکند. *آنغوزه چیست و چه خواصی دارد؟ زهرا محمدیزاده در گفت وگو با خبرنگار فارس با اشاره به خواص متعدد و کاربردهای گوناگون گیاه آنغوزه در مورد ویژگیهای این گیاه اظهار کرد: آنغوزه از گیاهان دارویی مهم تیره چتریان است که طول آن به 2 متر هم میرسد.
این گیاهشناس اضافه کرد: گیاه تولید کننده آنغوزه به نامهای فارسی خوراکما ، آنگوزاکما و کورنکما ، بوته ای بزرگ و علفی و چند ساله است. وی با بیان اینکه آنغوزه حاوی تعدادی"ترپن" و مواد محلول در چربی است عنوان کرد: همچنین حاوی 20 درصد اسانس، 60 درصد رزین و حدود 30 درصد صمغ است. این دانشآموخته گیاهشناسی همچنین بیان کرد: آنغوزه درمانگر دردهای بسیاری است و به دلیل کشور ایران اصلیترین محل رویش این گیاه است همواره به عنوان گیاهی درمانگر و مفید به حساب میآمد. محمدیزاده خاطرنشان کرد: آنغوزه یکی از گیاهان مهم و صادراتی ایران به شمار میآید که خریداران آن را با روشهای پیچیده آن را تجزیه و دهها ماده ارزشمند از آن تولید میکنند. =============== گزارش از قاسم خشتزر =============== انتهای پیام/2571/
93/07/09 - 01:36
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]