واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: استراتژی نوعثمانی ترکیه و رویای تجزیه سوریه!
موافقت پارلمان ترکیه با اعزام نیروی زمینی به سوریه برای به ظاهر مقابله با داعش، اوضاع بحرانی سوریه را پیچیده تر خواهد کرد.
حسن هانی زاده*: ترکیه در طول 40 ماهی که از بحران سوریه میگذرد، از رهگذر تشکیل یک مثلث تخریبی با شرکت عربستان و قطر در تشدید بحران داخلی سوریه نقش پررنگی را ایفا کرد. نگاه ترکیه به بحران همسایه خود یعنی سوریه یک نگاه برگرفته از رویکرد نوعثمانی دولت رجب طیب اردوغان است. از آنجایی که دولت «رجب طیب اردوغان» نسبت به گسترش حوزه نفوذی خود در شرق دریای مدیترانه دارای نگاهی توسعه طلبانه است، لذا بحران سوریه فرصت مناسبی برای ترکیه در راستای تجزیه بخشی از خاک سوریه ایجاد کرده است.
تجزیه شهر ادلب در نزدیکی مرز مشترک ترکیه و سوریه و پیوست دادن آن به خاک ترکیه، بخشی از استراتژی دولت نو عثمانی اردوغان را تشکیل میدهد. ترکیه همواره در سازماندهی نیروهای مخالف بشاراسد در طول 3 سال گذشته فعالیت گسترده ای انجام داده و تشکیل ارتش آزاد سوریه در این راستا قرار دارد. اکنون آمریکا و غرب به کمک همپیمانان منطقه ای خود مستقیما وارد بحران سوریه شده اند و دولت ترکیه نیز فرصت را برای عملیاتی کردن طرحهای خود مناسب دیده است. ورود نیروی زمینی ترکیه به خاک سوریه به ویژه در منطقه کردنشین کوبانی، شرایط منطقه را بیش از پیش پیچیده خواهد کرد.
از سوی دیگر با وجود رگه های ارتباطی میان دولت ترکیه و داعش، دولت ترکیه مایل نیست که به طور مستقیم با گروهک داعش وارد درگیری شود. در همین حال، عبدالله اوجلان، رهبر زندانی گروه پ.پ.ک در ترکیه تهدید کرد که اگر دولت ترکیه امنیت کردهای سوریه را تامین نکند مبارزات مسلحانهی خود را علیه دولت ترکیه از سر خواهد گرفت. از آنجایی که این تهدید می تواند شرایط دشواری را برای اردوغان به وجود بیاورد لذا تردیدهای زیادی پیرامون مبارزه جدی دولت ترکیه با داعش وجود دارد.
وجود 12 میلیون علوی طرفدار بشار اسد در ترکیه و 20 میلیون کرد ترک در این کشور در حقیقت فشارها را از داخل علیه سیاست های اردوغان تشدید خواهد کرد. به نظر میرسد اکنون وضعیت به گونه ای است که اگر نیروی زمینی ترکیه وارد خاک سوریه شود این احتمال وجود دارد که جنگ میان دو کشور سوریه و ترکیه آغاز شود و به مرزهای ترکیه کشیده شود.
همچنین ورود احتمالی نیروی زمینی ارتش ترکیه به خاک عراق به ویژه در مناطق شمالی، شرایط را در آینده برای حاکمیت حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه دشوار خواهد کرد. لذا بسیاری از کشورهای منطقه از جمله ایران، نسبت به پیامدهای دخالت ترکیه در مسائل داخلی سوریه و عراق هشدار داده اند. هشداری که می تواند در حقیقت فضای منطقه را بحرانی تر کند و بحران سوریه و عراق از کنترل کشورهای منطقه خارج شود، به همین دلیل به نظر می رسد که طی هفته های آینده شرایط پیچیده تری بر منطقه حاکم خواهد و دولت سوریه، عراق و ترکیه و حتی ایران برای مهار این بحران وارد گفت وگو شوند و این بحران را به وسیله یک کنفرانس منطقه ای به حل بگذارند.
* کارشناس مسائل بینالملل
۱۲ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]