تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834469670
مدارس آمریکایی در ایران
واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
تأسیس مدارس آمریکایی در ایران، با آغاز فعالیت میسیون آمریکایی در این کشور همراه است. گفتگو از فعالیت فرهنگی میسیون شاید در نگاه اول غریب بنماید؛ زیرا میسیونر مترادف با انسان والایی است که در سختترین شرایط و با امکاناتی ناچیز، سخاوتمندانه و با فداکاری تحسینبرانگیز به یاری محرومان جهان میشتابد. در حقیقت فعالیت میسیون چه در مرحله تکوینی خود که موجدش کلیسا بود و انگیزهاش رساندن پیام انجیل به مردم دنیا، و چه بعد از آن که به اقصی نقاط سفر کرد و به همه جا سرکشید، آگاهانه یا ناآگاهانه، پنهان یا آشکار، با سیاست استعماری غرب مرتبط بود.(1) این واقعیت از چشم میسیونرها پوشیده نبود. از این رو همواره میکوشیدند تا آن را به گونهای توجیه کنند. «دکتر جانالدر» که در دوران سلطنت خاندان پهلوی مدتها رئیس میسیون پروتستان در ایران و همچنین رئیس هیئت مدیره کالج البرز بود، (2) در پیشگفتار یکی از کتابهای خود برای اینکه خاطر خوانندگان نوشتهاش را یکسره آسوده کند و تردیدها را از اذهان بزداید، بر این نکته تاکید کرد که : «خدمات میسیونرهای مسیحی در ایران و سایر کشورهای دنیا از ناحیه دولت آنها نبوده و مطلقاً از طرف کلیساهای آمریکا به وجود آمده و توسط خود آنها اداره میشود».(3) به هر حال در سال 1832/ م 1211 ش، دو کشیش آمریکایی به نامهای «اسمیت» و «دوایت» از سوی هیئت میسیونری آمریکا برای مطالعه در احوال مسیحیان آذربایجان به ایران آمدند. این در حالی است که هیئت اعزامی پیشین، کار در میان مسلمانان ایران را صلاح نمیدانست. اسمیت پس از بازگشت به آمریکا در گزارشی به هیئت میسیونری درباره آسوریهای ارومیه نوشت: «مزرعهای که در اینجا موجود است به نظر من آماده حصار میباشد. اینجانب، در تمام مسافرت خود مردمی ندیده است که به اندازه آسوریهای ایران حاضر به قبول انجیل مسیح باشند.» (4) گزارش اسمیت، جمعیت مبشرین پروتستانی مذهب آمریکا را بر آن داشت تا کشیشی به نام «جوستن پرکینز» را برای تبلیغ روانه آذربایجان سازد. وی با پزشکی به نام «آساهل کوانت» همراه با همسرانشان وارد ارومیه شدند. با وجود این تبلیغات میسیون بر اساس مذهب پروتستان بود، خشم کاتولیکها برانگیخته شد و در کار پرکینز دشواریهایی پدید آمد. پرکینز برای رهایی مدرسه خود از تعرض کاتولیکها، به یاری قاسم میرزا، عموی محمد شاه که به او انگلیسی آموخته بود، فرمانی از شاه گرفت تا به آسودگی به کار خود بپردازد. پرکنیز در 1846 م (1225 ش) دبستان خود را به خارج ارومیه انتقال داد و آن را به یک مدرسه شبانهروزی تبدیل کرد.
کمی پیش از آن، یعنی در ماه مارس 1838، خانم گرانت همسر یکی از پزشکان دستگاه میسیونری که زبان ترکی آذربایجانی را به خوبی فرا گرفته بود، دبستان دخترانهای تأسیس کرد که فقط چهار شاگرد آسوری داشت. خانم گرانت یک سال پس از آن درگذشت و به جای او دوشیزه «فیدلیافیسک» از آمریکا به ارومیه وارد شد. در سال (1843 م، 1221 ش) فیسک مدرسهای شبانهروزی تاسیس کرد تا در محیطی مطمئن و به دور از تأثیرات خانواده، تعلیمات انجیل را آموزش دهد. میسیون نیز برای تشویق خانوادهها پرداخت هزینه خورد و خوراک شش نفر دانشآموز این مدرسه را به عهده گرفت. بدین قرار، پس از گذشت دو سال تعداد شاگردان مدرسه به چهل تن رسید. در این هنگام میسیون نیز از پرداخت هزینه تحصیل بچهها سرباز زد. میسیون علاوه بر مدارسی که در ارومیه داشت، مدارس دیگری در روستاها احداث کرد.
در همه این مدارس، علوم جدید، زبان انگلیسی، تعلیمات دین مسیح و مختصری زبان فارسی تدریس میشد. (5) پرکینز، مؤسس میسیون ایران در آخرین روز سال 1869 م (1248 ش) پس از 36 سال اقامت در ایران درگذشت. با مرگ او نخستین مرحله از خدمات میسیونرهای پروتستان در ایران به پایان رسید. همزمان با مرگ پرکنیز، هیئت مرکز میسیون در آمریکا تصمیم گرفت، دامنه فعالیت خود را در ایران گسترش دهد. از این رو، نام «میسیون برای نسطوریان ایران» به «میسیون آمریکایی در ایران» مبدل شد و توجه میسیون به نقاط دیگری چون تهران، تبریز و همدان معطوف گشت. در 1872 م/ 1250 ش، یک هیئت میسیونری آمریکایی به ریاست «جیمز باست» مامور تشکیل شعبه میسیون در تهران یا همدان گردید. باست، پس از بررسیهای همه جانبه، تهران را برگزید و پس از ورود به این شهر، به فراگیری زبان فارسی پرداخت. در آن هنگام ارمنیهای ساکن پایتخت، دبستان کوچکی داشتند که هزینه آن از رهگذر شهریه دانشآموزان تامین میشد. در 1251 ش، میسیون دبستان دیگری برای ارامنه در نزدیک دروازه قزوین احداث کرد. این مدرسه که در آغاز فقط ده شاگرد داشت، نخستین پایه دبیرستان البرز به شمار میآید. (6) در 1885 م/ 1264 ش، میسیونر «اسموئل وارد» از آمریکا به تهران آمد. همان وقت میسیون در خیابانی که بعدها قوامالسلطنه نامیده شد (30 تیر کنونی) زمینی خرید تا ساختمانی برای تاسیس یک مدرسه در آن بنا کند. گفتنی است که کلنگ این ساختمان را ناصرالدین شاه به زمین زد. پس از انجام کار، طبقه دوم ساختمان به آقای وارد و خانوادهاش واگذار شد تا در آن زندگی کنند. طبقه اول به محل مدرسه اختصاص داده شد و پانزده نفر دانشآموز مدرسه دروازه قزوین نیز به آنجا منتقل شدند. در ضمن چند کودک یهودی هم در مدرسه پذیرفته شدند. در آن حال، مدرسه شش کلاس و پنجاه دانشآموز داشت. به تدریج در میان برخی از خانوادههای مسلمان این تمایل پیدا شد که کودکان خود را به آن مدرسه بفرستند. (7) دوره تحصیل در این مدرسه هفت سال بود و در آن، گذشته از انگلیسی، فارسی و عبری نیز تدریس میشد. با گذشت زمان بر وسعت مدرسه و تعداد شاگردان همچنان افزوده میشد، تا آنجا که در سال تحصیلی 76- 1275 ش، یکصد و سی و چهار دانشآموز در آن تحصیل میکردند که نیمی از آنان مسلمان بودند. (8) در 1898 م/ 1277 ش، اسموئل وارد از ایران به آمریکا رفت و به جای او دکتر «ساموئل جردن»، به تهران اعزام شد. در آن هنگام دبستان مزبور، شش کلاس برای دانشآموزان مقطع ابتدایی داشت. جردن در آغاز کار دو کلاس دبیرستانی به آن افزود و سرانجام موفق شد دبیرستان با شش کلاس ایجاد کند. به این ترتیب در 1913م/ 1292 ش، ایران دارای دوره کامل دوازده ساله آموزش ابتدایی و متوسطه شد. (9) برای توسعه دبیرستان مزبور، در سال 1292 ش، زمین بزرگتری به مساحت صد و پنجاه هزار ذرع خریداری شد. این زمین که از یوسفآباد تا خیابان پهلوی سابق (ولیعصر فعلی) امتداد داشت، از املاک بهجتآباد و جزو مرده ریگ میرزا یوسفخان مستوفیالممالک بود دختر مستوفیالممالک و شوهرش شاهزاده جلالالدوله این املاک را در بانک شاهنشاهی انگلیس به گرو گذاشته بودند.
میسیون آمریکایی همین زمین را از بانک خرید؛ اما بر سر تعیین حدود املاک مزبور با مشکلاتی مواجه شد. از آن جمله میرزا هاشم آشتیانی که خود را برای زمینهای بهجتآباد سهیم میدانست و سندی هم برای گرفتن حق در دست داشت، بر ضد آمریکاییها اقامه دعوا کرد. علیاکبر داور، از سوی آمریکاییها به حمایت فراخوانده شد، او هم پنجاه و چهار هزار ذرع از زمینهای خریداری شده را به میرزا هاشم واگذار کرد. همچنین میرزا حسنخان مستوفیالممالک نسبت به زمینهایی که با نام اراضی جلالیه خریداری شده بود، اعتراض داشت که سرانجام با میانجیگری ارسلان خلعتبری و به خاطر اهداف تربیتی آمریکاییها، از اعتراض خود چشم پوشید. (10) همانطور که قبلاً دکتر جردن پس از ورود به ایران، ریاست مدرسه هشت کلاسهای را به عهده گرفت که ارزش گواهینامه آن برابر با گواهینامه دوره متوسطه بود. حال در خور یادآوری است که در همین هنگام بود که مدرسه آمریکایی راه خود را یافت و برآمد و بلند آوازه شد. این مدرسه پس از انتقال به محل ساختمان دبیرستان البرز در سال 1308ش، با داشتن نهصد دانشآموز در شمار یکی معروفترین و مهمترین مدارس کشور در آمد. دکتر جردن در واقع بنیانگذار اصل کالج البرز است و چهل دو سال تمام 1899- 1940 م 1278- 1319ش، در ایران به سر برد و به خوبی با فرهنگ و ادب ایران آشنا شد. سرانجام دولت ایران در سال 1312ش، مدارس ابتدایی خارجیان از جمله مدارس آمریکایی را تعطیل کرد و به دنبال آن در سال 1319ش، نیز مدارس متوسطه را به تعطیلی کشاند. از آن پس میسیون آمریکایی مدرسه مختلطی به نام «کامینتی اسکول» تاسیس کرد و به اداره آن پرداخت و چون با وجود این مدرسه به اهداف خود دست نمییافت، دو موسسه دیگر به نامهای «ایران بتیل» و «بنیاد البرز» را تاسیس و به آن اضافه کرد. (11) پینوشتها:
1ـ درباره پیوند میسیون با استعمار غرب ر ک: مقاله پیوند تاریخی کیش مسیح با استعمار غرب و ... مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد بهار و تابستان 1366.
2ـ مشاغل دیگر جانالدر در ایران عبارت بود از رئیس کمیته فولبرایت ایران، عضو کمیته آیزنهاور، رئیس کمیته کلیسایی کمک به زلزلهزدگان و رئیس مدرسه آمریکایی.
3ـ الدر، جان؛ تاریخ میسیون آمریکایی در ایران، ترجمه سهیل آذری، انتشارات نورجهان، 1333 ش، ص 1 .
4ـ همان، ص 4.
5ـ کاویانپور، احمد؛ تاریخ رضائیه، انتشارات آسیا، ص 236.
6ـ سالنامه دبیرستان البرز، سال تحصیلی، 29ـ 1328، ص 2.
7ـ سدهنامه دبیرستان البرز، سال تحصیلی 1354، ص 2.
8ـ تاریخ میسیون آمریکایی در ایران، همان، ص 37.
9ـ سالنامه دبیرستان البرز، سال تحصیلی 29ـ 1328، ص 3 و 5.
10ـ همان.
11ـ سدهنامه دبیرستان البرز، سال تحصیلی 29ـ 1328، ص 5ـ 11. منبع: ماهنامه الکترونیکی دوران، شماره دوم، اردیبهشت 1385
11 مهر 1393 ساعت 16:52
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]
صفحات پیشنهادی
فارس گزارش میدهد نمایشگاه بازگشایی مدارس بستر توسعه فرهنگ ایرانی ـ اسلامی
فارس گزارش میدهدنمایشگاه بازگشایی مدارس بستر توسعه فرهنگ ایرانی ـ اسلامینمایشگاه ویژه بازگشایی مدارس با عرضه نوشتافزار کیف و پوشاک مورد نیاز خانوادهها بستر مناسبی برای توسعه فرهنگ ایرانی ـ اسلامی را فراهم کرده است به گزارش خبرگزاری فارس از رشت فرا رسیدن بازگشایی مدارس سبب رلاریجانی سخنان مقامات آمریکایی را کلاهبرداری مدرن دانست |اخبار ایران و جهان
لاریجانی سخنان مقامات آمریکایی را کلاهبرداری مدرن دانست کد خبر ۴۳۶۰۹۷ تاریخ انتشار ۳۰ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۵ ۲۷ - 21 September 2014 رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مقامات آمریکایی در آستانه مذاکرات هسته ای با حرف های نسنجیده قصد منحرف کردن مذاکرات را دارند گفت این تصور اشتباهیبا هدف تعامل مدارس اسلامی انجام شد سفر هیأت اندونزی به ایران و بازدید از مدارس اسلامی
با هدف تعامل مدارس اسلامی انجام شدسفر هیأت اندونزی به ایران و بازدید از مدارس اسلامیگروهی از مدیران مدارس سازمان حزب محمدیه اندونزی جهت تعامل با مدارس اسلامی در ایران حضور دارند به گزارش خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاری فارس مؤسسه بینالمللی فرهنگی آموزشی نور مبین طی اقدامی با هدجانشین آمریکاییها در صنعت نفت تعیین شد/ مشارکت جدید گازی ایران و اروپاییها
جانشین آمریکاییها در صنعت نفت تعیین شد مشارکت جدید گازی ایران و اروپاییها همزمان با خروج شرکت های نفتی ارائه کننده خدمات حفاری آمریکایی از صنعت نفت ایران با مشارکت یک شرکت اروپایی نخستین کارخانه ساخت تجهیزات تكمیل چاههای گاز ایران در جزیره کیش به بهره برداری رسید به گزارش نخبر مقام آمریکایی از مذاکره دوجانبه با ایران
خبر مقام آمریکایی از مذاکره دوجانبه با ایران یک مقام آمریکایی روز پنجشنبه با بیان اینکه مذاکرات دوجانبه نمایندگان ایران و آمریکا در نیویورک بر موضوع هستهای متمرکز است گفت شاید مسائل دیگری هم مطرح شود اما هدف اصلی مسئله هستهای است یک مقام آمریکایی روز پنجشنبه با بیان اینکهایجاد سه پایگاه آمریکایی در اقلیم کردستان عراق |اخبار ایران و جهان
ایجاد سه پایگاه آمریکایی در اقلیم کردستان عراق یکی از منابع نزدیک به حزب دموکرات کردستان عراق فاش کرد که قرار است ارتش آمریکا در اقلیم کردستان سه پایگاه بزرگ نظامی ایجاد کند که یکی از آنها مختص فرود بالگردهای آپاچی است کد خبر ۴۳۷۷۴۹ تاریخ انتشار ۰۵ مهر ۱۳۹۳ - ۲۱ ۴۸ - 27 Septemجلیلی: آمریکاییها نگران اورانیوم گم شده باشند |اخبار ایران و جهان
جلیلی آمریکاییها نگران اورانیوم گم شده باشند کد خبر ۴۳۸۴۱۸ تاریخ انتشار ۰۷ مهر ۱۳۹۳ - ۲۱ ۵۴ - 29 September 2014 سعید جلیلی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی درمراسم افتتاحیه دومین کنفرانس بین المللی افق نو در هتل لاله تهران گفت بشر امروز وارث تمدنی است که از چند قرن پیش به نام رiهویت قاتلان خبرنگاران آمریکایی مشخص شد |اخبار ایران و جهان
iهویت قاتلان خبرنگاران آمریکایی مشخص شد کد خبر ۴۳۷۲۳۰ تاریخ انتشار ۰۳ مهر ۱۳۹۳ - ۲۱ ۵۹ - 25 September 2014 پلیس فدرال آمریکا از شناسایی هویت قاتل دو خبرنگار آمریکایی در سوریه خبر داد به گزارش تسنیم به نقل از اسکای نیوز پلیس فدرال آمریکا اعلام کرد که هویت قاتل داعشی که دو خبرنگواکنش شمخانی به سخنگوی آمریکایی |اخبار ایران و جهان
واکنش شمخانی به سخنگوی آمریکایی کد خبر ۴۳۹۰۵۰ تاریخ انتشار ۰۹ مهر ۱۳۹۳ - ۲۰ ۰۲ - 01 October 2014 دبیر شورای عالی امنیت ملی اظهار داشت جمهوری اسلامی ایران در چارچوب مقررات بینالمللی و بر اساس درخواست کشورهای در معرض تهدید تروریسم آماده ارایه پشتیبانی وانتقال تجربیات خود در زمیافزایش واردات کالای آمریکایی به ایران
افزایش واردات کالای آمریکایی به ایرانتاریخ انتشار سه شنبه ۲۵ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۵ ۳۷ واردات ایران از آمریکا در ماه جولای مرداد سال جاری افزایش یافت به گزارش ایسنا دفتر آمار آمریکا اعلام کرد که در ماه جولای سال جاری میلادی تجارت آمریکا و ایران معادل ۱۹ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار بفیروزآبادی: نتانیاهو سگ هار آمریکایی است |اخبار ایران و جهان
فیروزآبادی نتانیاهو سگ هار آمریکایی است وی در پاسخ به این سئوال که ارزیابی شما از سخنان رئیس جمهور در سازمان ملل چیست اظهار داشت روحانی عقلانیت سیاست و منشش درست است و تمام این موارد را در سخنرانی اش در سازمان ملل نشان داد کد خبر ۴۳۹۰۴۵ تاریخ انتشار ۰۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۹ ۳۲ - 0وزیر امور خارجه دولت خاتمی:ائتلاف آمریکایی علیه داعش مشکوک است/ ایران نقش فعالی در مبارزه با داعش دارد
وزیر امور خارجه دولت خاتمی ائتلاف آمریکایی علیه داعش مشکوک است ایران نقش فعالی در مبارزه با داعش دارد کمال خرازی رییس شورای راهبردی روابط خارجی ایران با بیان این که ائتلاف آمریکایی در مقابله با داعش مشکوک است گفت جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با گروه تروریستی داعش نقش فعالیدیدارهای دو ساعته ایران با هیئتهای آمریکایی و روسی طی دیشب و امروز
عراقچی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران خبر داد دیدارهای دو ساعته ایران با هیئتهای آمریکایی و روسی طی دیشب و امروز مذاکره کننده ارشد کشورمان گفت مذاكرات دوجانبه با هياتهاي آمريكايي و روسي ديشب و امروز پنجشنبه صبح انجام شد عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد کشورمان در گفتگو با خبرنگار900 معلم در نوبت اعزام به خارج از کشور هستند/ تحصیل 15 هزار دانش آموز ایرانی در مدارس خارج
استانها مرکز قزوین بابالو در گفتگو با مهر 900 معلم در نوبت اعزام به خارج از کشور هستند تحصیل 15 هزار دانش آموز ایرانی در مدارس خارج قزوین- خبرگزاری مهر قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در مدارس خارج از کشور گفت در حال حاضر 900 معلم در نوبت اعزام به مدارس ایرانی خارج از کشور هگسترش دامنه تحریمها تا مقالات علمی / رابطه بین دانشمندان ایرانی و عدم چاپ مقالات در مجلات آمریکایی چیست؟
زاهدی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران مطرح کرد گسترش دامنه تحریمها تا مقالات علمی رابطه بین دانشمندان ایرانی و عدم چاپ مقالات در مجلات آمریکایی چیست رئیس کمیسیون آموزش مجلس گفت جای بسیار تعجب و تأسف دارد که تحریمها را حتی تا دامنه مقالات دانشمندان ایرانی توسعه دادهاند محمد مفلسطین زدایی از کتب درسی مدارس اردن |اخبار ایران و جهان
فلسطین زدایی از کتب درسی مدارس اردن اقدام دولت اردن در حذف متون مرتبط به فلسطین در کتب آموزشی مدارس خشم مردم این کشور را به همراه داشته است کد خبر ۴۳۵۰۴۷ تاریخ انتشار ۲۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰ ۱۹ - 17 September 2014 اقدام دولت اردن در حذف متون مرتبط به فلسطین در کتب آموزشی مدارس خشمیک روایت آمریکایی-ایرانی از هنر در ایران قبل و بعد انقلاب/ تمجید از توجه پهلوی به هنر!
یک روایت آمریکایی-ایرانی از هنر در ایران قبل و بعد انقلاب تمجید از توجه پهلوی به هنر کتاب هنر معاصر ایران از خیابان تا استودیو نوشته تالین گریگور که نگاهی سیاه به فضای فرهنگی هنر پس از انقلاب اسلامی ایران دارد چند روز پیش توسط انتشارات دانشگاه شیکاگو منتشر شد به گزارش خبر-
گوناگون
پربازدیدترینها