واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: چرا راز بازندگیهای نفسگیر اهواز پس از یکسال کشف نشد؟!
هنوز راز بارش اول آشکار نشده، بارش های بعدی پاییزی از هم مسموم بر جای گذاشت و حتی دایره مسمویت در منطقه وسیع تر شد تا فرضیات جدید تر ایجاد کند ولی در نهایت آنچه مردم را از مسمویت خلاص کرد، نه اقدام پیشگیرانه و مقابله جویانه مسئولان، که تکرار بارندگی های بود که همه چیز را شست؛ حتی یاد آن اتفاق را از ذهن مسئولان!
کد خبر: ۴۳۹۱۷۴
تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۱ - 02 October 2014
![](http://cdn.tabnak.ir/files/fa/news/1390/12/8/140448_522.jpg)
هنوز یک ماه و چند روز تا سالروز اتفاقات عجیب و غریب پاییزی در اهواز و چند شهر دیگر خوزستان باقیمانده اما همانقدر که در ماههای گذشته به این موضوع پرداخته نشد و رمزگشایی صورت نگرفت، میتوان حدس زد که در یک ماه آینده هم به آن پرداخته نشود؛ مگر آنکه یادآوری این رویداد توفیری ایجاد کند!
به گزارش «تابناک»، نیمههای آبان ماه سال گذشته، زمانی که بارش باران رحمت خدا در بسیاری شهرها به شکستن موج گرما و خوشحالی بسیار از هموطنانمان گره میخورد، از اهواز خبرهایی میرسید که به شدت عجیب و غیر قابل باور مینمود؛ جمع زیادی از مردم به تنگی نفس مبتلا شده و اینقدر اوضاع بحرانی بود که بیش از پنج هزار و پانصد تن را راهی مراکز درمانی کرد.
اوضاع بیماران به شکلی بود که تشخیص بر مسمومیت ایشان داده شد اما اینکه علت این مسمویت چه بود را کسی نمیدانست؛ تنها معلوم بود که از راه تنفس به این مشکل گرفتار آمده اند اما اینکه چه چیزی در هوای پس از باران ایشان را مسموم کرد، کسی نمیدانست؛ آیا باران اسیدی باریده بود، آیا بارش باران فعل و انفعالاتی رقم زده بود که مسمویت آفرینی کرده بود یا اتفاق دیگری رقم خورده بود؟
بدینترتیب به دستور وزیر بهداشت تیمی از متخصصان برای بررسی دقیق اوضاع، در حالی راهی استان شدند که هنوز از وقوع ماجرا چند ساعتی بیشتر نگذشته بود و بازار فرضیه های متعدد درباره علت بروز این مسمویت گسترده، داغ بود؛ فرضیاتی که اغلب ریشه در حدس و گمان داشتند و حتی آنها که بر گرفته از نتایج آنالیزهای اولیه اعلام شده بودند، با شک و تردیدهای متعدد مواجه بودند.
![](http://cdn.tabnak.ir/files/fa/news_albums/439174/14567/resized/resized_427585_868.jpg)
آنجا برای نخستین بار بود که آشکار شد هیچ کدام از نهادهای مرتبط با این دست آلودگی های هوا، به تنهایی قادر به تجزیه تحلیل ماجرا نیستند، چه برسد بخواهند نتایج استخراج شده را دستمایه تصمیمات آتی کرده و سامان دهی اوضاع در آینده را تضمین دهند.
از یکسو محیط زیست نقطه نظرات خود را بیان میکرد، از سوی دیگر وزارت بهداشت نظر متفاوتی داشت و در نهایت سازمان هواشناسی پای خود را خارج از موضوع میگذاشت و مسئولان کشوری خود را محق به ورود به غائله میدانستند تا نتیجه جز شکل گیری چند جلسه، چیز دیگری نباشد.
بدین ترتیب بارش های بعدی پاییزی اهواز، باز هم مسموم بر جای گذاشت و حتی دایره مسمویت به شهرستان های دور تر نیز رسید تا فرضیات جدید تر ایجاد کند و در نهایت اینقدر بارندگی ها تداوم یافت تا همه چیز شسته شد و مسمویت از بین رفت؛ غافل از آنکه این اتفاق میتواند در سال بعد (امسال) باز هم تکرار شود!
اما هرچه ماجرای بارندگی های مسمویت آور اهواز و چند شهر دیگر خوزستان به معمایی عجیب و غریب، حل نشده و البته منحصر به فرد تبدیل شد، ناتوانی از علت یابی منشا اتفاقات جوی به سرعت تکثیر شد و در جاهای دیگر خود را نشان داد؛ یکبار در وقوع توفان سهمگین پایتخت که کسی از وقوع آن خبر دار نشد و بار دیگر در پرونده پیگیری منشا ریزگردها در کشور که رسیدگی به آن، شعار دولت مردان بود.
این در حالی است که هرچقدر درباره توفان تهران، بی سابقه بودن، سرعت وقوع و استدلالات دیگر حکم ابزار توجیه را یافت، در منشا شناسی ریزگردهایی که سالهاست بلای جان ساکنان غرب، جنوب غرب و جنوب کشورمان شده و البته با شدت کمتر، جنوب شرقی و شرق کشور را در مینوردد، چنین ابزارهایی وجود ندارد اما ماجرا بی شباهت به معمای حل نشده اهواز هم نیست.
آنچه همواره به عنوان نخستین گام مقابله با این ریزگردها بیان میشود، ضرورت شناسایی منشا آنهاست، در حالی که اگر امکان منشا شناسی فراهم بود و البته نهاد موظف در این باره شناسایی شده بود، میبایست حکایت نفسگیر اهواز در آستانه سالروز وقوع، رمز گشایی شده بود که این گونه نیست.
مطالب مرتبط
آلودگی یک میلیون هکتار از جنگلهای زاگرس
خطرات گرد و غبار با سیگار برابری میکند
باز هم باران بارید و باز هم نفس خوزستانیها گرفت!
علت ریزش باران اسیدی در اهواز چه بود؟
تنگی نفس خوزستان از «نیترات» بود و سکون هوا
تعیین راز نفس تنگی شایع شده در خوزستان به فردا موکول شد
بارشها 3000 خوزستانی را بیمارستانی کرد!
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]