واضح آرشیو وب فارسی:سیری در ایران: یکی از مهم ترین اثار باستانی روستای کنت قلعه ای می باشدکه در ۱۵ کیلومتری بخش هیدوچ و در ۴۵ کیلومتری شهرستان سیب وسوران قرار دارد. قلعه «کنت» متعلق به دوره افشاریه می باشد. این قلعه روی صخره های طبیعی در سه طبقه ساخته شده و ورودی آن در قسمت جنوبی قلعه حدود ۱۳متر از سطح زمین فاصله دارد. این قلعه توسط مردم عادی و با زور حاکم قدیم در سه طبقه ساخته شده است که طبقه اول مخصوص غلامان کنیزان و محل اسطبل اسب نگاه داری گاو و گوسفند های حاکم بوده است. طبقه دوم وسوم ان حاکم و اقوامش زندگی می کردند. مردم عادی حق زندگی در قلعه را نداشتند این قلعه از خشت وگل خام ساخته شده است. ناگفته نماند که این بنا بر روی یک تپه ساخته شده است ومردم خشت هارا از پائیین تپه با خر یا اسب به بالای تپه می بردند و جه بسا ان مردمانی که هیچ وسیله برای بار بردن نداشتند خشت هایی باابعاد ۴۰در۴۰ را بر پشت خم شده خود گذاشته و به بالا ی تپه می بردند . مردم در یک صف بزرگ طویل ایستاده بودنند وموادو مصالح را دست به دست به محل کار می بردند تا کارشان زودتر تمام شودودر صورت کوتاهی توسط حاکم وقت تنبیه می شدند.این قلعه در زمینی با مساحت ۹۷۰ متر وزیر بنای ۸۴۰متر ساخته شده است. سبک معماری این اثر تاریخی همچون قلعه سیب میباشد که درب ورودی این بنا درظلع جنوبی قلعه واقع شده است پوشش سقفی ان از تنه درخت خرما وشاخه های ان به نام کرز میباشد درب وپنجره های ان چوبی بوده وجاه اب ان نیز در حصار قلعه واقع شده است که مخصوص غلامان و حیوانات که قلعه بوده است. آب آشامیدنی حاکم روستای کنت از روستای سیب تهیه می شد زیرا در ان زمان آب سیب آبی شیرین بدون هیچ گونه املاهی بوده است وخدمت گذاران از روستای کنت حرکت میگردند وبعد از سه روز به روستای سیب میرسیدند و اب را داخل مشک می کردند وبه نزد حاکم میاوردند.
دستور ساخت قلعه را سردار شهسوارصادر کرده است که در آن زمان از قدرت زیادی بر خوردار بوده است.بیشترین قدرت درآن زمان در اختیار اقوامی به نام سرداران بوده است والقابی به نام حاکم وجود نداشته است.
بعد از آن که اتاق های پایین قلعه تمام شد،سردار شهسوار برای سکونت و حکمرانی به آنجا رفت .پس از اینکه سردار شهسوار ازدنیا رفت پسرش یعنی میر للََِِّ به سرداری رسید .وی توانست با انجام کارهای خوب خود را در دل مردم جا دهد .پس از مدتی تصمیم گرفت بر بنای ابتدایی قلعه بیفزاید ، بنابراین اتاقهای ضلع جنوبی را بنا کرد . پس از اینکه این اتاق ها ساخته شد ودر آنها سکونت یافت ،جشن بزرگی را برگزار کرد که گفته می شود هفت شبانه روز طول کشید واز آن پس قلعه کنت ،به قلعه ی میر للَََِّ معروف شد .پس از گذشت سالها میر للََّ درگذشت پسرش نور محمد جانشین پدر شد . اما از سرداری او زمان زیادی نگذ شته بود که یوسف خان ، سردار سیب، به قلعه ی کنت حمله کرد و سردار نور محمد را از قلعه بیرون کرده ،خود را سردار قلعه خواند.تغییری که سردار یوسف خان نسبت به بقیه سرداران داشت این بود که سیاست هایی که بکار می برد بیشتر درجهت جلب رضایت مردم بود . یوسف خان سردار به کمک مردم به تجدید وبازسازی قلعه پرداخت و دومین طبقه را بنا کرد که در قسمت شمال شرق قرار دارد . بعد از مرگ یوسف خان سردار ،غلام رسول خان روی کار آمد و وخود را حاکم قلعه خواند. غلام رسول خان سرداری خود را به حاکمی تغییر داد .حاکم قلعه با کمک گرفتن از بنّایان معروف وماهری به نام های جلال و دادرحمن ،طبقه بالای قلعه را بنا کرد . افراد نزدیک حاکم خانه های خود را دور قلعه ساختند ودر آنها سکونت یافتند که کار به دستور حاکم انجام گرفته بود . حاکم از این کار چند دلیل داشت، مهمترین آن جلوگیری از حمله راهزنان بود .در آن زمان حاکمان محصولات مردم رابه زور می گرفتند وبه انبار های قلعه می بردند و همچنین مالیات های هنگفتی می گرفتند و چنانچه کسی از دادن مالیات خودداری یا اعتراض می کرد ،مورد آزارو اذیت وشکنجه ی سربازان حاکم قرار می گرفت بعد از غلام رسول خان پسرش محمد شاه برتخت حاکمی نشست . محمد شاه همانند پدرش شیوه ی ظلم ستم را پیشه گرفت وبه زور زمین های مردم را می گرفت.محمد شاه پس از ظلم ستم های زیاد به مردم بیچاره به حالت دردناکی از دنیا رفت . پس از محمد شاه پسرش احمد خان عهده دار قلعه شد اما همچون پدر عمل نکرد .یعنی رفتاری خوب وبدور از ظلم و ستیزی با مردم داشت . بر روی تخت حاکمیت ننشست و روابط خوبی با مردم داشت وزندگی را در داخل روستا ودر بین مردم به سکونت در قلعه ترجیح داد. بنابراین وی مدت زیدی در قلعه نماند. دوران زندگی احمد خان مصادف بود با رژیم شاهنشاهی پهلوی ایران وبا پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۷ حاکیت احمد خان به پایان رسیدوسلسله ی حاکمی جای خود را به حکومت مردمی داد .و سرانجام احمد خان آخرین فرزند حاکم کنت پس از ۶۹سال زندگی از این دنیا رخت بر بست وزندگی را الوداع گفت. فرزندان احمد خان پس از وی به زندگی داخل روستا وبین مردم بسنده کردند . پس از اینکه قلعه رها شد ، در اثر عوامل طبیعی باد وباران دچار تخریب جدی شد و هم اکنون با بودجه ی میراث فرهنگی ، در حال بازسازی وتعمیر است تا از ویرانی آن جلو گیری شود و برای آیندگان باقی بماند .
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیری در ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]