واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۵ مهر ۱۳۹۳ (۱۲:۳۶ب.ظ)
مذاکرات نيويورک؛ مفيد و سازنده اما؛ کند گروه سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، هفتمين دور مذاکرات جامع ايران و 1+5 در نيويورک نيز بدون پيشرفت قابل ملاحظهاي در موضوعات مورد اختلاف پايان يافت.
يک منبع نزديک به مذاکرات ايران و 1+5 پس از دومين نشست سه جانبه وزراي خارجه ايران، آمريکا و مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا با بيان اينکه اين مذاکرات در فضايي کاملا جدي و صريح صورت گرفته و ابعاد مختلف فني، سياسي و حقوقي برنامه هستهاي کشورمان و نيز تحريمها را در بر گرفت، خاطرنشان کرد: اين مذاکرات در مجموع مفيد و سازنده بوده اگرچه منجر به پيشرفت قابل ملاحظهاي در موضوعات مورد اختلاف نشد.
اين منبع عنوان کرد: با عنايت به مجموعه شرايط و بحثهاي فني فشرده اي که تاکنون صورت گرفته است، طرفين تصميم گرفتند مشورتها در آينده نزديک از سر گرفته شود.
ايران و گروه 1+5 پيش از اين شش بار در شهر وين درباره راهحل جامع هستهاي به گفتوگو نشستند که در پنجمين دور مذاکرات نگارش متن پيشنويس توافقنامه جامع هستهاي آغاز شد. در ششمين دور مذاکرات در وين 60 تا 65 درصد پيشرفت در تدوين متن پيش نويس حاصل شد، ولي به دليل اينکه اختلافات بر سر موضوعات اصلي از جمله غني سازي، راکتور آب سنگين اراک، تحريمها و بازه زماني اجراي توافق جامع باقي ماند توافق شد که اين مذاکرات براي چهار ماه ديگر نيز تمديد شد و مذاکرات نيويورک اولين دور رسمي بعد از تمديد توافق ژنو (براي مدت 4 ماه) محسوب مي شود.
با نگاه به اظهارات مقامات ايران وآمريکا در حين انجام گرفتن مذاکرات نيويورک مي توان گفت که طرفين در اين دور از مذاکرات با جديت تمام در تلاش بودند تا جائي که امکان آن وجود دارد بهترين توافق را براي خود رقم بزنند. آخرين اظهارات رئيس جمهور کشورمان نزد رسانه هاي بين المللي پيرامون مذاکرات عمدتا حول برداشته شدن تحريم ها بود. روحاني در بخشي از سخنانش گفت: "در موضوع هسته اي و مذاکرات ايران و گروه 5+1 از سال گذشته تاکنون پيشرفت هاي قابل ملاحظه اي داشته ايم. وي افزود: برغم همه اختلافات و مسائلي که داشتيم، توانستيم در ژنو تحت عنوان اقدام مشترک به توافق کوتاه مدت دست پيدا کنيم. روحاني گفت: پس از پايان آن توافق باز هم توافق کرديم که زمان را تمديد کنيم اما فکر مي کنم بعد از 12 سال فراز و نشيب بايد نسبت به آينده و در اين باره شجاعانه تصميم بگيريم".
نکته قابل تامل در اظهارات روحاني آنجايي بود که وي در مورد برداشته شدن تحريم ها گفت: "تحريم ها بطور کامل بايد برداشته شود و در هر توافقي که مسئله پايان تحريم به صراحت و قاطعانه بيان نشده باشد آن توافقنامه از ديدگاه مردم ايران قابل قبول نخواهد بود."
در آن سوي طيف يک ديپلمات غربي نزديک به مذاکره کنندگان هسته اي با بيان اينکه همچنان بر سر ميزان غنيسازي و نحوه لغو تحريمهاي ايران اختلاف نظر وجود دارد، ميگويد کشورهاي غربي آمادهاند تا تحريمهاي يکجانبه را به سرعت لغو کنند، اما لغو تحريمهاي شوراي امنيت سازمان ملل به مرور و بر اساس پايبندي تهران به توافق لغو ميشود. اين ديپلمات غربي گفت: "آنچه که آنها ميخواهند اين است که خيلي سريع و فورا از شر تحريمهاي شوراي امنيت خلاص شوند. اما اين دقيقا آن چيزي نيست که ما فکر ميکنيم."
همچنين وندي شرمن مذاکره کننده ارشد آمريکا در مصاحبه با شبکه بي بي سي ضمن اعلام آنکه به نظر وي پيشرفت، در اين دور از مذاکرات اتفاق افتاده است گفت: "هنوز نميدانيم که توافق هستهاي حاصل خواهد شد يا نه اما تصميمات سخت براي هر دو طرف به ويژه ايران باقيمانده است."
دور هفتم مذاکرات هسته اي به پايان رسيد و مذاکره کنندگان ارشد براي مشورت و هماهنگي بيشتر با مقامات داخلي به کشورهايشان بازگشتند. يک ديپلمات غربي که نامش فاش نشده است روز جمعه در نيويورک اعلام کرد که دور بعدي مذاکرات بين نمايندگان ايران و گروه موسوم به 1+5 در خصوص برنامه هستهاي اين کشور قرار است در ماه اکتبر (اواخر مهر تا اواسط آبان) برگزار شود. با اين حال مکان و زمان دقيق مذاکرات هنوز مشخص نشده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]