محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830019292
پرسهای میان آنان که کلاس نرفتند، کار رفتند |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: پرسهای میان آنان که کلاس نرفتند، کار رفتند
محمدحسین نجاتی
کد خبر: ۴۳۷۰۳۵
تاریخ انتشار: ۰۳ مهر ۱۳۹۳ - ۰۱:۲۵ - 25 September 2014
«گلپسر یاتاقان 209 داری؟»، «نه دایی؛ برو چارراه سوسکی از بنگاه عمو پروین بگیر!» از سروزبان چیزی کم ندارد. صاحبکارش اصرار دارد، بگوید «زبونش پرز» دارد.
یکروز در باغ آذری (محلهای مابین میدان شوش و ترمینالجنوب) یاتاقانی پیدا کرده و با پیچگوشتی و پارهآجر آنقدر به جان یاتاقان افتاده تا تیلههای آهنیاش را به چنگ آورده. تیلههای آهنی را برداشته به کوچهپسکوچههای جنوبی میدان شوش آورده و موی دماغ اسقاطیفروشها و یدکیفروشهای شوش شده. تیله آهنیها را دانهای 100تومان آب کرده و همین رفتوآمدها و مویدماغشدنهایش، کاری کرده که امروز (سهشنبه اول مهرماه 1393) در اواسط هشتسالگی بهعنوان پادو، کرکره یدکیفروش خیابان احمد جهانیان در میدان شوش را بالا بزند.
«مادرم پول نداره منرو بذاره مدرسه، پدرم مرده و عموم فقط برامون روغن و برنج میاره و دوباره برمیگرده سمنان، به عموم گفتم اومدی دوباره تهران منو بذار مدرسه، هنوز رفته که مارو بذاره مدرسه.» فرهاد یکسال از تحصیل بازمانده و اگر بازنمانده بود باید با همسالانش حالا سر کلاس دوم دبستان مینشست.
«آره خب، خیلی دلم میخواد برم مدرسه اما مامانم میگه ما فرق داریم، ما پول نداریم، میگه رو 200هزارتومن تو حساب کردم، خب منم هیچی نمیگم.» اینجا یدکیفروشیها و اسقاطیفروشیهای شوش است، او بهراحتی در میان فروشندهها و مغازهدارهای این راسته قابل تشخیص است. «نمیدونم اینجا برام خوبه یا نه، تو این دوسال فقط یهبار خیلی ترسیدم؛ روزی که پلیسا اومدن و معتادای دزدیفروش شوشرو جمع کردن، لباس کار من سیاه و روغنیه، ترسیدم بگن منم معتادم.»
فرهاد یک بازمانده از تحصیل است، او امسال باید به کلاس دوم دبستان میرفت و در حالی برای دومین سال از تحصیل بازمانده که وزیر آموزشوپرورش میگوید: «امسال سال تحصیلی را با قوت زیاد آغاز میکنیم و سعی داریم نرخ پوشش تحصیلی را به صددرصد برسانیم.» اما پیداکردن کودکان بازمانده از تحصیل در این شهر نه کار سختی است و نه مانند پیداکردن سوزن در انبار کاه. در اسقاطیها و بلورفروشهای شوش، بازار مواد غذایی مولوی و پارچهفروشیهای این منطقه، بازار تهران در مناطق خیام، چهارراه گلوبندک و سیروس، چهارراه استانبول و... یعنی درست در مناطقی که بخش زیادی از مردم روزانه برای خرید اقلام مصرفی به آنجا مراجعه میکنند میتوان رد این کودکان را زد؛ رد یکی مانند ابراهیم.
ابراهیم سهماه است از خلج، یکی از روستاهای اراک با دامادشان به تهران آمده. او امسال باید کلاس ششم ابتدایی باشد و حالا شاگرد کمکفنرفروش میدان شوش است. ابراهیم به خواست خود از خلج به تهران نیامده. آرام صحبت میکند: «دلم در خلج است، بابام گفت میری تهران مرد برمیگردی خلج، پولی نداشت و دامادمون منرو تا تهران آورد، شبا پیش اون میخوابم و منو آورد گذاشت اینجا که کار کنم.» ابراهیم اصرار زیادی بر مردشدن دارد اما تا حرف درس به میان میآید سرش را پایین میگیرد: «خودم دلم به درسخوندنه، اما پرید، نمیدونستم امروز اول مهره و نمیرسم اینجا برم مدرسه، شب را در پاساژی در بلورفروشها میخوابیم و اونجا کار برای انجامدادن زیاد هست.»
از یک مادرایرانی به دنیا آمدم
تشرهای محمدحسن، روی دوستش که او هم شاگرد اسقاطیفروشهاست، اثر دارد. دوستش اصرار دارد که بگوید مدرسهنرفتن محمدحسن بهخاطر بیپولی است، اما محمدحسن او را پس میزند. او منطق عجیبی برای مدرسهنرفتن دارد: «به من میگن باید بری مدرسه افغانها، من بابام کابلی است، اما مامانم واسه مشهده. من از شکم یه ایرانی به دنیا اومدم اما الان دارن به من زور میگن، منم خوشم نمیاد، نمیخوام برم.»
در این راسته همهجور کودک کاری دیده میشود. برخی که روز اول مهر مدرسه را پیچاندهاند و اول مهرشان از شنبه آغاز میشود، برخی که شیفت بعدازظهر یا شبانه به مدرسه میروند و برخی دیگر مانند محمدحسن بهکلی امسال رنگ کلاس درس و مدرسه را نخواهند دید.
محمدحسن چشمان سبزی دارد و خالهای صورتش، ترکیب چهرهاش را متفاوت کرده، او امسال اگر به مدرسه میرفت باید در نیمکتهای پایه هفتم مینشست. «من فقط دلم میخواد مدرسه عادی برم.» به دوستش اشاره میکند «مثل این بهدردنخور.»
منطقه بلورفروشهای شوش حالا یکسالی است که سنگفرش شده و نمایی به خود گرفته است. خیابان باریک و بلندی که هر روز یک ساختمان و پاساژ بزرگ و بلند در آنجا متولد میشود و صندلیهای میان راه جای مناسبی برای بساطکردن است.
علی اهل مرودشت شیراز است. قرار بود سهماه تابستان اینجا پیش عموی مادرش بماند و کار کند و به مرودشت برود، اما انگار در تهران ماندگار شده. «مامانم منرو به مدرسه برد، گفتن پر شده، جا نداریم، همین مدرسه امیرکبیر تو مولوی؛ پارسال همونجا درس خوندم، کلاس اول بودم اما امسال دیر رفتیم و گفتن نمیشه، نمیذاریم.»
علی بههمراه مادرش سراغ چند مدرسه دیگر هم رفته اما نتیجه نداشته و حالا گردوفروشی میکند. کنار دست او مجید نشسته. با 10 یا 15بسته دستمالکاغذی لولهای که سههزارو500تومان میخرد و پنجهزارتومان میفروشد. پدر مجید در بلورفروشها چرخکش است و کمردرد دارد و حالا خانهنشین شده. مجید از ته یک پلاستیک سیاه شیشه آمپولی درمیآورد که برای پدرش است. «ما پول نداریم بریم مدرسه، باید دوا بخرم، داداشمم میخره منم میخرم. داداشم نذاشت برم مدرسه به بابام داد زد که نباید بره، مامانم داره برامون بچه میاره دوباره و همهاش من و داداشم کار میکنیم.»
مجید همسن دانشآموزان چهارم ابتدایی است. او سال اول ابتدایی سر کلاس درس رفته و امسال سومین سال بازماندگی او از تحصیل است.
مدرسه درختی یهعالمه درخت داشت
فاطمه ابتداییترین نوع دستفروشی را انتخاب کرده. او هرروز از عمدهفروشهای میدان اعدام، دستمالکاغذی جیبی را بستهای 250تومان میخرد و آنها را در لابهلای مشتریان پارچهفروشیهای مولوی آب میکند. پاتوق او در منطقه پارچهفروشهای مولوی جایی است روبهروی مدرسه «شهید ابوذر غفاری». مادر فاطمه در چهارراه تهرانپارس گلفروشی میکند و او ظهرها بعد از آنکه سریاول دستمالکاغذیها را آب کرد، کورسکورس به سمت سهراه تهرانپارس میرود تا به مادرش برسد. مادرش، خواهر سهساله او را از قنداق باز میکند و فاطمه او را در پارک میخواباند.
«مامانم، بابامو ول کرد، منم ولش کردم نمیدونم الان کجاست.» فاطمه و مادرش یکسالی هست که از آمل به تهران آمدهاند. فاطمه امسال اگر به مدرسه میرفت نوآموز اول ابتدایی بود. «مامانم میخواست منو بذاره مدرسه درختی، اما اومدیم تهران.» «مدرسه درختی یهعالمه درخت داشت، بعدازظهرها اونجا تو زمین خاکیاش میرفتیم اما اومدیم تهران.» فاطمه بهخاطر شهریه 250هزارتومانی مدرسه از تحصیل جا مانده.
امسال کار میکنم سال بعد مدرسه میرم
شهر از کودکان خالی است. غیر از کودکانی که در کالسکه جا خوش کردهاند یا در آغوش مادرانشان. بازارها اما خلوتشدنی نیست. چهارراه گلوبندک جای سوزنانداختن نیست. درگاههای مترو فوجفوج مردم را به شلوغی بازار اضافه میکند. دستفروشها قابل شمارش نیستند. کالسکهها و لکوموتیوها در سبزهمیدان حسابی توی ذوق میزنند و کودکانی که متوسط سنی دستفروشها را کم میکنند. حسابی توذوق می زنند؛ بهزاد هفت، هشت کیف سنتی زنانه را به خود آویزان کرده و امسال باید به کلاس هفتم میرفت.
«خب زندگی خرج داره. خواهرم سریکاری میکنه تو خیاطی، مامانم چایی بستهبندی میکنه و بابام حماله تو بازار، سر مسجدشاه وایمیسه. من دلم تو مدرسه س اما پول ندارم.» بهزاد و خانوادهاش از خرمآباد به تهران آمدهاند. اول بهخاطر بیماری خواهرش و بعد بهخاطر کار پدرش در تهران ماندگار شدهاند. بهزاد با احتساب امسال که به مدرسه نمیرود، پنجسال از تحصیل جامانده «دیگه امسال آخرین سالیه که درس میخونم، تو خرمآباد همه معلما منو دوست داشتن، اینجا رنگ معلم هم ندیدم، امسال کار میکنم سال بعد حتما میرم مدرسه.»
دیگه درسخوندن کافیه
مسعود سختترین گزینه کار در بازار را انتخاب کرده؛ باربری. قد میلههای چرخ ایستاده با قد او برابری میکند و فرزند قندهار است. مسعود در زندگی فقط یکهفته رنگ مدرسه را دیده؛ یکهفتهای در قندهار که با فرار شبانه به سمت ایران تمام شد و حالا باربر چهارراه سیروس است. بهسرعت برق جعبههای کفش را بالا میبرد. «تو بازار من از همه سریعتر میرم. از لابهلای مردم و به پای هیچکس نمیزنم.»
مسعود خواندن و نوشتن بلد نیست و امسال 13ساله میشود. «در ایران اصلا وقت درسخواندن ندارم. شش صبح از کهریزک اینجا میام، بعدازظهر یه پاساژ تو خیابون مرویرو تی میکشم و تا به آخرین مترو میرسم دیگه ساعت 11 شده.» کنار دست مسعود، صالح نشسته با بساطی از ظرفهای پلاستیکی. صالح مردانه رفتار میکند. کودک کوچکتر از خود را امرونهی میکند و پولها را دوتا کرده و مرتب و سفت در دست گرفته.
«دیگه از ما گذشته. من شش کلاس خوندم و همینکه بتونم گلیممو از آب بکشم بیرون کافیه.» صالح بچه باغآذری است و جنسآبکن یکی از اقوام خود. «ما پول نداریم، پول روز رو میریزیم تو شکم یکی از فامیلامون. میخواستم ادامه بدم اما فرصت ندارم، تا شب باید این جنسهارو آب کنم و 60درصد این فامیلمونرو بدم که تو خونش نشستیم. بابام هم خیلی هنر داشته باشه، شیکم خواهر کوچیکمو سیر کنه.»
فاطمه خواب مدرسه درختی را میبیند
اول مهر در تهران باد خوبی میآمد. درختها تکانی به خود دادند. تاکسیها راس ساعت 12:30 دم در مدارس صف کشیدهاند. مادران و پدرانی هم کودکان خود را صبح اول وقت به مدرسه بردند و شب که برسد، کودکان حرفهای زیادی برای گفتن دارند. شب که تمام شود هم خوابهای زیادی برای دیدن دارند. این وسط اما سهمیلیون دانشآموز بازمانده از تحصیل در سرتاسر این کشور، شاید خوابهای متفاوتی برای دیدن دارند. مثل فاطمه که شاید خواب مدرسه درختی را میبیند.
منبع: شرق
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]
صفحات پیشنهادی
تغییر ضربتی کلاسبندی کارتهای سوخت نفت گاز |اخبار ایران و جهان
تغییر ضربتی کلاسبندی کارتهای سوخت نفت گاز کد خبر ۴۳۶۳۲۷ تاریخ انتشار ۳۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۲ - 22 September 2014 معاون صنایع و انرژی ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت از تغییر کلاس بندی کارتهای سوخت خودروهای زیر10 تن تا پایان امسال خبر داد به گزارش ایسنا مهندس حسین هاشمی با اعلامبازار مکاره یا کلاس رواندرمانی؟ |اخبار ایران و جهان
بازار مکاره یا کلاس رواندرمانی خانمی با پسر و دخترش در همایش شرکت کرده و به بغلدستی خود از این سمینار میگوید این همایش در دو روز و چهار نوبت برگزار شده و هربار همه صندلیها پر بوده کلاسهای روانشناسی معجزه میکنه میتونی بفهمی کی هستی و چی میخوای من خیلی وقت بود که خودایران با 277 ورزشکار به بازیهای آسیایی میرود |اخبار ایران و جهان
ایران با 277 ورزشکار به بازیهای آسیایی میرود کد خبر ۴۳۳۷۲۳ تاریخ انتشار ۲۰ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۴ ۴۲ - 11 September 2014 تعداد ورزشکاران اعزامی کاروان ایران به بازیهای آسیایی اینچئون 277 نفر اعلام شد به گزارش ایسنا کیومرث هاشمی رییس کمیته ملی المپیک در نشست صبح امروز با خبرنگارا6بازیکن فوتبالبه دلیل کارتهای جعلی بازداشت شدند |اخبار ایران و جهان
6بازیکن فوتبالبه دلیل کارتهای جعلی بازداشت شدند کد خبر ۴۳۶۲۴۰ تاریخ انتشار ۳۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۹ ۰۸ - 22 September 2014 روز گذشته 6 بازیکن از جمله مهاجم یکی از تیم های مطرح کشور توسط شعبه شماره 2 دادگاه اهواز به دلیل کارت معافیت جعلی بازداشت شدند به گزارش فارس در پی بررسیهای صسازوکار بررسی پروندههای بورسیه مشخص شد |اخبار ایران و جهان
سازوکار بررسی پروندههای بورسیه مشخص شد کد خبر ۴۳۳۳۴۸ تاریخ انتشار ۱۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰ ۳۴ - 10 September 2014 معاون پارلمانی وزارت علوم٬ تحقیقات و فناوری٬ با تاکید بر مشخص شدن سازوکار بررسی پروندههای بورسیه در نخستین جلسه کمیته تعیین مصادیق بورسیهها گفت سرپرست وزارت علوم درکارتون والیبالیست ها |اخبار ایران و جهان
کارتون والیبالیست ها کد خبر ۴۳۴۴۲۸ تاریخ انتشار ۲۳ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۸ ۰۴ - 14 September 2014 دانلود لینک لینک را کپی کنید دانلودآغاز سالتحصیلی یکمیلیونو۲۳۸هزار کلاس اولی |اخبار ایران و جهان
آغاز سالتحصیلی یکمیلیونو۲۳۸هزار کلاس اولی سال تحصیلی یک میلیون و 238 هزار کلاس اولی دقایقی پیش با نواخته شدن زنگ مدارس ابتدایی سراسر کشور آغاز شد کد خبر ۴۳۶۲۳۷ تاریخ انتشار ۳۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۸ ۳۵ - 22 September 2014 سال تحصیلی یک میلیون و 238 هزار کلاس اولی دقایقی پیش با نوتوضیح چرایی برگزار نشدن انتخابات میاندورهای |اخبار ایران و جهان
توضیح چرایی برگزار نشدن انتخابات میاندورهای کد خبر ۴۳۴۴۲۲ تاریخ انتشار ۲۳ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۷ ۱۱ - 14 September 2014 نجاتالله ابراهیمیان از نامه وزارت کشور به این شورا خبر داد و علت عدم برگزاری انتخابات میاندورهای در ۲ حوزه انتخابیه تفت و میبد و نهاوند را تشریح کرد نجاتانظر 6 نماینده درباره دریافت کارمزد از پایانه های فروش |اخبار ایران و جهان
نظر 6 نماینده درباره دریافت کارمزد از پایانه های فروش کد خبر ۴۳۶۹۲۳ تاریخ انتشار ۰۲ مهر ۱۳۹۳ - ۱۵ ۳۰ - 24 September 2014 دریافت کارمزد از پذیرندگان پایانه های فروش الکترونیکی در روزهای اخیر با واکنش جمعی از اصناف و نمایندگان همراه شده است چرا که آنها معتقدند این اقدام با فلسفهآیةالله مکارم: مجرمان دیروز قاضیان امروز شدند |اخبار ایران و جهان
آیةالله مکارم مجرمان دیروز قاضیان امروز شدند آیتالله مکارم شیرازی با اشاره به تشکیل ائتلاف علیه داعش گفت جالب است جای مجرم با قاضی عوض شده مجرمان دیروز قاضیان امروز شده و بر مسند قضاوت نشستهاند اینها تنها منافع خود را در نظر دارند و بقیه قربانی منافع آنها هستند کد خبر ۴لغو محدودیت ایمیل یاهو برای کاربران ایرانی |اخبار ایران و جهان
لغو محدودیت ایمیل یاهو برای کاربران ایرانی ساخت ایمیل یاهو بعد از یک سال مسدود بودن برای کاربران ایرانی ممکن شد کد خبر ۴۳۵۰۹۳ تاریخ انتشار ۲۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۲ ۰۹ - 17 September 2014 ساخت ایمیل یاهو بعد از یک سال مسدود بودن برای کاربران ایرانی ممکن شد به گزارش خبرگزاری فارسگزارش ربیعی از آمار بیکاری در صحن مجلس |اخبار ایران و جهان
گزارش ربیعی از آمار بیکاری در صحن مجلس کد خبر ۴۳۵۰۹۶ تاریخ انتشار ۲۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۲ ۱۴ - 17 September 2014 عضو هیئت رئیسه مجلس از حضور وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی در یکی از جلسات علنی مجلس در هفته آینده خبر داد و گفت قرار است ربیعی برای ارائه گزارشی از وضعیت اشتغال و بیکآغاز مذاکرات هسته ای با نهار کاری اشتون و ظریف |اخبار ایران و جهان
آغاز مذاکرات هسته ای با نهار کاری اشتون و ظریف وزیر امور خارجه کشورمان و تیم مذاکره کننده هستهای که به منظور شرکت در هفتمین دور مذاکرات جامع ایران و 1 5 و شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل بامداد چهارشنبه به نیویورک رسیده بودند مذاکرات خود را در قالب ناهار کاری با کاترین اشتوناسد خواستار اعمال فشار بر حامیان تروریسم شد |اخبار ایران و جهان
اسد خواستار اعمال فشار بر حامیان تروریسم شد رئیس جمهوری سوریه در دیدار با مشاور امنیت ملی عراق اعلام کرد همکاری مشترک میان رهبران سوریه و عراق در مقابله با گروه های تروریستی نتایج بسیار مثبتی در منطقه دارد و مبارزه با این گروهها با اعمال فشار بر کشورهای حامی تروریسم در سوریه وجان کری: آمریکا برنامهای برای همکاری با ایران علیه داعش ندارد |اخبار ایران و جهان
جان کری آمریکا برنامهای برای همکاری با ایران علیه داعش ندارد کد خبر ۴۳۳۶۵۸ تاریخ انتشار ۲۰ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۱ - 11 September 2014 وزیر خارجه آمریکا در بغداد گفت آمریکا برنامهای برای هماهنگ کردن حملاتش با ایران ندارد به گزارش تسنیم جان کری وزیر خارجه آمریکا کهمتن توافقنامه نهایی میان عبدالله و احمدزی |اخبار ایران و جهان
متن توافقنامه نهایی میان عبدالله و احمدزی رسانههای داخلی افغانستان از نهایی شدن متن توافقنامه سیاسی میان عبدالله و احمدزی خبر داده و مدعی شدهاند که این توافقنامه در یکی دو روز آینده و در حضور نماینده ملل متحد در کابل و رئیسجمهور افغانستان امضا میشود کد خبر ۴۳۴۴۵۹ تاریخ انتشhدعای مجدد انگلیس درباره کاربرد گاز کلر توسط نظام سوریه |اخبار ایران و جهان
hدعای مجدد انگلیس درباره کاربرد گاز کلر توسط نظام سوریه کد خبر ۴۳۳۶۶۵ تاریخ انتشار ۲۰ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۴ - 11 September 2014 وزیر امور خارجه انگلیس مدعی کاربرد گاز کلر توسط نظام سوریه شد به گزارش تسنیم به نقل از شبکه خبری اسکای نیوز فیلیپ هاموند وزیر امور خارجه انگلیس-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها