واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
خودروسازان به داد بورس رسیدند/ چرا رشد اقتصادی مثبت شد ولی بورس بازهم نزولی ماند؟ اقتصاد > بازار مالی - بررسی ها نشان می دهد تا زمانی که وضعیت بنگاه های صنعتی به سمت توسعه حرکت نکند، بورس نیز با رشد مواجه نمی شود.
احمد کشاورز: درحالي که وضعيت صنعتي کشور بهبود پيدا کرده ولي شاخص کل بورس همچنان روند نزولي را طي مي کند. به گفته مديران اقتصادي رشد اقتصادي کشور به عدد يک درصد رسيده است. پيش بيني ها نيز نشان مي دهد تا پايان سال اين رشد تا 2درصد ارتقاء پيدا مي کند. تحليلگران بازار براين باورند که در حال حاضر صنايع کشور دوران بهبود وضعيت را سپري مي کنند. طي سال هاي گذشته صنايع با کاهش بيش از 21درصدي در سرمايه گذاري هاي صنعتي مواجه بوده اند. برهمين اساس حتي رشد يک درصدي نيز نمي تواند منجر به بهبود وضعيت قطعي آنها شود. برهمين اساس درحال حاضر تنها صنايع کشور از وضعيت تعديل نيروها نجات پيدا کرده اند. مديران بورسي اعتقاد دارند تا زماني که فرآينده توسعه بنگاه هاي صنعتي آغاز نشود، احتمال بهبود وضعيت شاخص ها وجود ندارد. با اين حال وزيراموراقتصادي و دارايي به تازگي به مديران بورسي در مورد آينده اداره بازار سرمايه هشدار داده است. اما طي روزهاي گذشته بهبود وضعيت شرکت هاي خودرويي و انتشار اخباري تازه در مورد توافقات هسته اي و بخصوص لغو تحريم بانک مرکزي موجب شده تا شاخص کل بورس وضعيت بهتري پيدا کند. یرانخودرو، سایپا، گروه بهمن، سرمایهگذاری سایپا، پارس خودرو، ایرانخودرو دیزل، سرمایهگذاری رنا و زامیاد در جریان معاملات امروز بورس اوراق بهادار تهران بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص دارند. شرکت هاي دارويي نيز امروز به بهبود وضعيت بورس کمک کردند. در گروه دارویی احتمال افزایش 15 درصدی قیمت برخی اقلام دارویی در نیمه دوم امسال و افزایش محدودیت واردات دارو برای افزایش تولید داخلی محصولات قوت گرفته است. با اين حال بزرگترين نگراني بورس به وضعيت بانک ها مربوط است. با تاکيدات دولت براي فروش 26 هزار ميليارد تومان از اموال بانک ها و مقاومت بانک ها در برابر اين خواسته دولت، وضعيت سهام بانک ها در بورس نيز قدري متزلزل شده است.
در حال حاضر 8 بانك دولتي و 19 بانك خصوصي در ايران فعالند كه مالك شركتهاي بورسي و غيربورسي زيادي هستند که اطلاعات دقيقي از ميزان سهام تحت تملك بانكها اعلام نشده است. بانك صادرات در اطلاعيهاي كه از طريق سايت رسمي بورس تهران منتشر شد، اعلام كرد كه قصد دارد بلوك 10درصدي سهامش را در شركت سرمايهگذاري غدير بفروشد، به اين ترتيب با فروش اين ميزان سهام بانك صادرات براي هميشه از تركيب سهامداري شركت سرمايهگذاري غدير كه در حال حاضر با ارزشي معادل 3.8ميليارد دلار در رديف 6شركت بزرگ بورس تهران است، خارج ميشود. بانك صادرات در گذشته مالك اصلي سرمايهگذاري غدير بود كه در طول چند سال گذشته بخش عمده سهامش را در آن به سرمايهگذاري تأمين اجتماعي نيروهاي مسلح (ساتا) واگذار كرد. در حال حاضر شركت سرمايهگذاري تأمين اجتماعي نيروهاي مسلح بهصورت مستقيم و غيرمستقيم بيش از 75درصد از سهام سرمايهگذاري غدير را در اختيار دارد. پیش بینی فعالان بازار سرمایه حاکی از آن است که 10 درصد از سهام سرمايهگذاري غدير كه قرار است بانك صادرات آن را بفروشد، متقاضیان زیادی خواهد داشت. گمانهزنيها حاكي از آن است كه مجموعه صندوق بازنشستگي نفت كه در حال حاضر نزديك به 7 درصد از سهام غدير را در اختيار دارد، مشتري اين بلوك سهام است.
آغاز فروش اموال و بنگاه ها توسط بانک ها در آخرین روز از نیمه نخست امسال، شاید نشانه مثبتی برای ادامه این روند در ماه های آینده محسوب شود اما برخی گمانه زنی ها حکایت از آن دارد که بسیاری از بانک ها به ویژه بانک های خصوصی قصد دل کندن از بنگاه های سودده خود ندارند. در این راه پوشش هایی برای شرکت های زیرمجوعه در برخی بانک ها ایجاد شده است تا فعالیتشان بدون تابلوی بانک ادامه یابد اما با این وجود کاهش فعالیت های جانبی بانک ها و فروش بخشی از این اموال نیزمی تواند دست بانک ها را در اعطا تسهیلات به تولید بازتر کند تا شرایط خروج اقتصاد از رکود فراهم شود.
براين اساس در صورتي که وضعيت بانک ها قدري دچار تزتزل شود، شاخص بورس نيز با شتاب بيشتري روند نزولي را پيش مي گيرد. با اين وجود پيش بيني ها نيز نشان مي دهد که تا پايان سال 93 و نيمه سال 94 که وضعيت عمومي اقتصاد ايران و بنگاه هاي صنعتي به سمت توسعه نمي رود، اميد چنداني به رشد شاخص نمي توان داشت. 3535
کلید واژه ها: سازمان بورس و اوراق بهادار - بورس تهران -
یکشنبه 30 شهریور 1393 - 11:57:47
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]