پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1849604752
بررسی تاسیس حقوقی حضانت در قانون مدنی
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
بررسی تاسیس حقوقی حضانت در قانون مدنی
حضانت شامل همه اقداماتی میشود که برای ادامه حیات انسان و پرورش جسم و روح او لازم است. مواردی از قبیل غذا دادن به طفل، مراجعه به پزشک برای درمان بیماری او و پرداخت هزینههای تحصیل از جمله اقدامات متعارف برای نگهداری کودک به شمار میرود.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، مفهوم مصطلح حضانت که در میان جامعه رواج دارد، به معنای نگهداری و سرپرستی طفل توسط پدر و مادر است. در حقیقت حضانت واژهای عربي است كه به مفهوم حفظ كردن و پرورش دادن است و در اصطلاح نیز عبارت از نگهداری مادی و معنوی از طفل و پرورش و سرپرستی او توسط پدر یا مادر یا سایر کسانی است که قانون این تکلیف را برای آنها تعیین کرده است.
حضانت شامل همه اقداماتی میشود که برای ادامه حیات انسان و پرورش جسم و روح او لازم است. مواردی از قبیل غذا دادن به طفل، مراجعه به پزشک برای درمان بیماری او و پرداخت هزینههای تحصیل از جمله اقدامات متعارف برای نگهداری کودک به شمار میرود.
مفهوم حضانت از لحاظ حقوقی
با همه این تعابیر، لازم است که مفهوم این موضوع از لحاظ حقوقی به طور دقیقتر مشخص شود.حضانت از دیدگاه عرف، نوعی حق مبنی بر تعهد والدین نسبت به نگهداری از فرزندان محسوب میشود؛ این در حالی است که از لحاظ حقوقی، حضانت بیشتر از اینکه ماهیت حق داشته باشد، دارای ماهیت تکلیفی است و نوعی تکلیف و وظیفه محسوب میشود چرا که سرپرستی طفل باید به نحوی صحیح انجام شود و مواردی مانند تربیت، تامین نیازهای مالی و غیر مالی طفل وظیفه والدین است و طبق قانون، والدین مکلف به انجام آن هستند.
نگهداری طفل بر عهده چه کسی است؟
نگهداری طفل در درجه اول با والدین او خواهد بود. در صورتی که پدر از دنیا برود یا در موارد جدایی بین پدر و مادر، تا قبل از اصلاح ماده 1169 قانون مدني و به موجب ماده قانوني قبلي، وظيفه نگهداري از كودكان پسر تا سن 2 سال و وظيفه نگهداري از كودكان دختر تا سن 7 سال با مادر و بعد از اين سن، وظيفه نگهداري با پدر بود اما به موجب قانون اصلاح ماده 1169 قانون مدني مصوب 1314 كه در جلسه علني 6 مرداد 1381 مجلس شوراي اسلامي تصویب و در تاريخ 8 آذر 1382 با اصلاحاتي به تصويب مجمع تشخيص مصلحت نظام رسيد، براي حضانت و نگهداري طفلي كه پدر و مادر او جدا از يكديگر زندگي ميكنند، مادر تا هفت سالگي اولويت دارد و پس از آن، نگهداری با پدر است. همچنین طبق تبصره این ماده، بعد از هفت سالگي در صورت واقع شدن اختلاف، حضانت طفل با رعايت مصلحت كودك به تشخيص دادگاه است.
حق هر یک از والدین در مورد حضانت
در فرضی که والدین با یکدیگر زندگی میکنند، معمولاً مشکلی پیش نمیآید و پدر و مادر، هر دو مسئولیت دارند البته تعهد قانونی برای نگهداری و سرپرستی طفل بر عهده پدر است اما تا زمانی که جدایی والدین از یکدیگر اتفاق نیفتاده است، هر دوی آنها مسئولیت دارند. موضوع اصلی مربوط به زمانی است که به هر دلیل بین والدین جدایی میافتد که در این صورت بر اساس قانون، حضانت تا سن خاصی بر عهده مادر و به تعبیری حق مادر است و از 7 سالگی به بعد طفل، بر عهده پدر است.
ضمانت اجرای امتناع از قبول حضانت
در اینجا پرسشی مطرح میشود مبنی بر اینکه اگر هر یک از پدر و مادر که حضانت طفل را بر عهده دارد، از قبول حضانت خودداری کند، چه ضمانت اجرایی وجود خواهد داشت؟در پاسخ باید گفت که شاید مهمترین ضمانت اجرا در این زمینه، ضمانت اجرای اخلاقی و عاطفی باشد زیرا به طور معمول پدر و مادر برای مشخص شدن اینکه کدام یک از آنها باید از کودک نگهداری کنند، ممکن است با یکدیگر اختلاف داشته باشند.
در خصوص ضمانت اجرای حقوقی باید گفت، گذشته از اینکه به طور معمول حکومتها نیز برای نگهداری از کودکان بیسرپرست و بدسرپرست که به خوبی حضانت نمیشوند، مسئولیت دارند و برای این موضوع نیز معمولاً ساختارها و صندوقهایی را ایجاد میکنند اما از لحاظ قانونی بر فرض برخورداری از توانایی مالی، مسئولیت حضانت بر عهده هر یک از والدین است که ممکن است تمکن لازم برای عهدهدار شدن حضانت را داشته باشند بنابراین در صورت امتناع یکی از پدر و مادر از قبول مسئولیت حضانت ضمانت اجرای حقوقی وجود دارد و از نظر مالی نیز میتوان آنها را به پرداخت خسارت ملزم کرد.
کوتاهی والدین در نگهداری از طفل
اگر یکی از والدین یا هر دو نفر آنها در نگهداری از طفل کوتاهی کنند، اقدامی جز گرفتن طفل از حضانت آنها قابل انجام نیست البته از نظر حقوقی میتوان به طور مثال از پدری که تمکن مالی دارد و حضانت فرزندش را بر عهده نمیگیرد یا وظایفش را به درستی انجام نمیدهد، هزینهها را دریافت کرد اما انجام اقدام دیگری در این خصوص متصور نیست. به دنبال این موضوع، حکومتها و دولتها به دلیل اهمیت خاص مساله حضانت و در فرضی که والدین یا یکی از آنها که مسئول حضانت طفل است اما نمیتواند به نحو صحیح این وظیفه را انجام دهد یا از انجام آن اهمال کند، ساختارهایی را طراحی و ایجاد میکنند اما در نهایت غیر از این که بتوان هزینهها را از شخص مسئول دریافت کرد، اقدام دیگری نمیتوان انجام داد.
انحطاط اخلاقی دارنده حضانت
در فرضی که به طور مثال پدر دچار مشکلات اخلاقی است و مادر متقاضی عهدهدار شدن حضانت کودک است، حضانت به مادر داده میشود و طبیعتاً این موضوع در قوانین نیز پیشبینی شده است ولی در فرضی که هر دو نفر والدین دارای مشکلات اخلاقی باشند و شایستگی حضانت را نداشته باشند، برخی نهادهای حاکمیتی حضانت کودک را بر عهده میگیرند.
والدین تا چه زمانی مکلفند عهدهدار حضانت فرزند باشند؟
تا زمانی که کودک در دوران طفولیت به سر میبرد، والدین مکلفند حضانت فرزندانشان را عهدهدار باشند ولی از زمانی که فرزند از شمول تعریف طفل خارج شد، خودش مسئول است. در کشور ما با توجه به ماده 1210 قانون مدنی که درباره بلوغ و رشد مواردی را مطرح کرده است همچنین به دلیل عرف موجود در جامعه که 18 سال را سن خروج از طفولیت قلمداد میکند، اختلاف نظر بسیاری وجود دارد.
ملاقات با فرزند
در مواردی که با حکم دادگاه حضانت به یکی از والدین واگذار میشود، بر حق ملاقات طرف مقابل نیز تصریح میشود و به همین منظور دادگاه دورههای مشخصی را برای ملاقات تعیین میکند. اگر پدر یا مادری که حضانت طفل را بر عهده دارد، مانع از ملاقات دیگری با فرزند شود، میتوان از طریق دادگاه این حق را مطالبه کرد. این در حالی است که متأسفانه بسیاری از افراد ملاحظات انسانی را کنار میگذارند.باید تاکید کرد که به نحو قانونی، ممانعت از ملاقات یکی از والدین با فرزند امکانپذیر نیست اما برخی افراد، پدر یا مادری که عهدهدار حضانت نیست را آزار میدهند که به دنبال این موضوع وی ترجیح میدهد برای آسیب ندیدن فرزند، از ملاقات با او خودداری کند.
در فرضی که ملاقات با پدر و مادری که حضانت کودک را بر عهده ندارند، برای مصالح کودک مضر باشد یا خوف ضرر جانی برای کودک به دنبال داشته باشد، آیا دادگاه میتواند اقدامی انجام دهد؟اگر خوف ضرر جانی برای کودک وجود داشته باشد، طبیعی است که دادگاه همیشه میتواند در این موضوع دخالت کند ولی به صرف ادعا نمیتوان گفت که ممکن است ضرر جانی برای طفل وجود داشته باشد بلکه این موضوع باید اثبات و جهت آن مشخص شود که به چه دلیل این مساله مطرح شده است. همواره خوف ضرر جانی و حفظ جان کودک مهمترین مصلحت بوده و طبیعی است که در چنین مواردی دادگاه میتواند تصمیم بگیرد که ملاقات انجام نشود.
حضانت طفل در صورت فوت پدر
اگر پدر فوت کند، حضانت طفل با چه کسی است؟ در پاسخ باید گفت که اگر جد پدری در قید حیات باشد، ولایت به طور قهری با جد پدری است؛ اما حضانت از قیمومت قابل تفکیک است یعنی ممکن است به طور مثال ولی قهری وجود داشته باشد ولی دادگاه حضانت طفل را به مادر بدهد که به طور معمول نیز به مادر داده میشود همچنین در فرضی که ولی قهری وجود نداشته باشد، دادگاه میتوان هر فردی را به عنوان قیم انتخاب کند اما با اولویتهایی که در قانون وجود دارد، دادگاه معمولاً مادر را به عنوان قیم انتخاب میکند.
موارد سقوط حق حضانت
ماهیت حضانت، حق به مفهوم حقوقی نیست، در واقع حق موضوعی است که قابل اسقاط باشد؛ همچنین حق به نفع شخص است. به طور مثال فردی حقی بر یک ملک دارد و میتواند از آن اعراض کند یا آن را اسقاط یا واگذار کند. عنوان بعضی از حقوق، حق است اما ذاتشان اینگونه نیست و در اصطلاح به آنها حکم گفته میشود. این موارد ماهیت تکلیفی دارند و امتیازی برای دارنده آن محسوب نمیشوند.
ماهیت حضانت نیز چهره حق دارد و به طور مثال گفته میشود که والدین حق حضانت دارند ولی در عین حال حضانت تکلیفی برای والدین بوده و به نفع طفل است نه به نفع والدین. همچنین حضانت لزوماً قابل اسقاط و اعراض نیست و زمانی از بین میرود که بر اساس مبانی موجود در قوانین و منابع حقوقی خطری برای طفل داشته باشد./حمایت
تاریخ انتشار: ۲۸ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۱:۳۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
بررسی حقوقی ائتلاف نمایشی واشنگتن علیه متحد دیروز ائتلاف آمریکائی ضدداعش؛ کودتا علیه قانون و امنیت منطقهای
بررسی حقوقی ائتلاف نمایشی واشنگتن علیه متحد دیروزائتلاف آمریکائی ضدداعش کودتا علیه قانون و امنیت منطقهایآنچه آمریکا به عنوان ائتلاف بین المللی در پیش گرفته است تنها تجمیعی صوری از این کشور و معدودی دولتهای دیگر مبتکر و حامی تروریسم داعش است آمریکائیها که چند سال است در اجرایمصوبات قبلی شورا درباره بیمه توسعه به قوت خود باقیست/ بررسی نحوه اجرای ماده ۴۴ قانون بیمه مرکزی
مصوبه شورای عالی بیمه مصوبات قبلی شورا درباره بیمه توسعه به قوت خود باقیست بررسی نحوه اجرای ماده ۴۴ قانون بیمه مرکزی بیمه مرکزی نحوه اجرای ماده ۴۴ قانون تأسیس بیمه مرکزی و بیمه گری را در مورد بیمه توسعه بررسی میکند به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی ببررسی لغو قانون ممنوعیت ازدواج همجنسگرایان در سه ایالت آمریکا در دادگاه تجدیدنظر
بررسی لغو قانون ممنوعیت ازدواج همجنسگرایان در سه ایالت آمریکا در دادگاه تجدیدنظردر راستای روند قانونی کردن ازدواج همجنسگرایان این بار دادگاه تجدیدنظر به بررسی حکم ممنوعیت ازدواج همجنیسگرایان در ایالتهای نوادا هاوایی و آیداهو میپردازد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگآشنایی با اصطلاحات حقوقی در قانون
دانشنامه حقوقی آشنایی با اصطلاحات حقوقی در قانون از آنجایی که جهل به قانون رافع مسئولیت نیست بنابراین آموزش مباحث حقوقی و آشنایی مردم با قوانین از اصول مسلم حقوق است به گزارش خبرنگار حقوقی قضایی باشگاه خبرنگاران یکی از مسایل مهم در زندگی آشنایی با مفاهیم و اصطلاحات حقوقی اسفعالیت امداد خودرو در جاده های گيلان مستلزم تاسیس شرکت و رعایت مفاد قانونی است
استانها شمال گیلان رضایی فعالیت امداد خودرو در جاده های گيلان مستلزم تاسیس شرکت و رعایت مفاد قانونی است رشت – خبرگزاری مهر رئیس اداره ایمنی - ترافیک اداره کل حمل و نقل و پایانه های گیلان گفت هرگونه فعالیت در زمینه امداد خودرو در جاده های استان از سوی بخش خصوصی یا تعاونی مسواکنش تند وزیرعلوم دولت دهم به بورسیههای غیرقانونی: بروند از سال ۶۸ بررسی کنند/ سیاهی برای زغال است
واکنش تند وزیرعلوم دولت دهم به بورسیههای غیرقانونی بروند از سال ۶۸ بررسی کنند سیاهی برای زغال است جامعه > آموزش - مهر نوشت وزیر سابق علوم تحقیقات و فناوری درباره اینکه عنوان شده بورسیههای غیرقانونی در دولت دهم به برخی افراد واگذار شده است گفت دولت برود ببررسی ماهیت فقهی و حقوقی مَهریه
بررسی ماهیت فقهی و حقوقی مَهریهمَهر هدیهای بلاعوض و برخوردار از ارزش نمادین است در صورتی که عرف موجود امروز آن را بهمنزلة عوض و وثیقه تلقی میکند چکیده تعابیر فقیهان امامیه دربارة ماهیت مَهریه متفاوت به نظر میرسد از ظاهر برخی از تعابیر چنین برمیآید که نکاح از عقود معافاجعه حقوقی مشترک دولت روحانی و شورای نگهبان قانون اساسی |اخبار ایران و جهان
فاجعه حقوقی مشترک دولت روحانی و شورای نگهبان قانون اساسی من سرهنگ نیستم حقوقدانم اوج اظهارات رئیسجمهوری است که وزارت کشورش به این بهانه که پول ندارد زیر میز برگزاری انتخابات زده و انتخابات میاندورهای مجلس را در دو شهر بدون نماینده برگزاری نمیکند حتی اگر پیش از این از نامزدبررسی اصل یکصدوسیزدهم قانون اساسی مسئولیت رئیسجمهور در اجرای تفسیر شورای نگهبان از قانون اساسی
بررسی اصل یکصدوسیزدهم قانون اساسیمسئولیت رئیسجمهور در اجرای تفسیر شورای نگهبان از قانون اساسیرئیسجمهوری در اجرای قانون اساسی مسئولیت سنگین تری دارد و آن تعهد به عمل و اجرای تفاسیر شورای نگهبان از قانون اساسی است جناب آقای دکتر روحانی در سفر به استان اردبیل بر اجرای قانون ابررسی اصلاحیه قانون مبارزه با مواد مخدر در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام
بررسی اصلاحیه قانون مبارزه با مواد مخدر در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام تقاضای وزارت تعاون کار و امور اجتماعی در خصوص تفسیر مفاد تبصره 2 ماده 15 اصلاحیه قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب سال 1389 در جلسه امروز شنبه مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح و مورد بحث و بررسی قراربررسی راهکارهای قانونی برخورد با تقلب فعالیت های علمی
بررسی راهکارهای قانونی برخورد با تقلب فعالیت های علمی برنامه افق روشن راديو سلامت 24 شهریور با نگاهی آسيب شناسانه به بررسی تقلب در فعالیت های علمی می پردازد به گزارش حوزه رادیو تلویزیون باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی رادیو سلامت این برنامه دوشنبه 24 شهریور موضوبررسی اصلاح قانون مبارزه با موادمخدر در مجمع تشخیص/ تمام هزینه های ترک اعتیاد بیمه می شود
بررسی اصلاح قانون مبارزه با موادمخدر در مجمع تشخیص تمام هزینه های ترک اعتیاد بیمه می شود جامعه > آسیبها - جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام روز پانزدهم شهریورماه به ریاست آیتالله هاشمی رفسنجانی تشکیل شد و به بررسی اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر اختصاص داشت به گزارش خبرنقد و بررسی پیشنویس قانون سازمان نظام رسانهای بخش دوم
نقد و بررسی پیشنویس قانون سازمان نظام رسانهای بخش دوم وبلاگ > بهشتی پور حسن - در بخش اول به بررسی پیش نویس سازمان نظام رسانه ای جمهوری اسلامی ایران پرداختم در بخش دوم تلاش کردم نکات مهمی را که در فصل دوم این سازمان رسانه ای قابل توجه است ارائه کنم که امیدوارم موردبررسی نحوه ممنوع الخروجی اشخاص حقوقی بدهکار در کمیسیون مشترک رسیدگی به لایحه رفع موانع تولید
بررسی نحوه ممنوع الخروجی اشخاص حقوقی بدهکار در کمیسیون مشترک رسیدگی به لایحه رفع موانع تولید تهران-ایرنا-عضو کارگروه مشترک رسیدگی به لایحه رفع موانع تولید مجلس گفت نحوه ممنوع الخروجی اشخاص حقوقی بدهکار و تسویه بدهی آنها در کمیسیون مشترک رسیدگی به لایحه رفع موانع تولید بررسی شدمخالفت عضو کمیسیون قضایی و حقوقی با گشت ارشاد: غیرقانونی وغیر قابل توجیه است
مخالفت عضو کمیسیون قضایی و حقوقی با گشت ارشاد غیرقانونی وغیر قابل توجیه است سیاست > مجلس - خانه ملت نوشت عضو کمیسیون قضایی و مجلس ضمن برجسته دانستن خلاهای حقوقی بحث های مطرح شده در رابطه با گشت موتوری حزب الله نسبت به تبعات هرگونه قانون شکنی هشدار داد محمدعلی اسمصوبه شورای عالی بیمه مصوبات قبلی شورا درباره بیمه توسعه به قوت خود باقیست/ بررسی نحوه اجرای ماده ۴۴ قانون بیم
مصوبه شورای عالی بیمهمصوبات قبلی شورا درباره بیمه توسعه به قوت خود باقیست بررسی نحوه اجرای ماده ۴۴ قانون بیمه مرکزیبیمه مرکزی نحوه اجرای ماده ۴۴ قانون تأسیس بیمه مرکزی و بیمه گری را در مورد بیمه توسعه بررسی میکند به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی بیمه مرکزی جمهوری ابررسی 557 پرونده درکمیسیونهای پزشکی قانونی فارس
مدیرکل پزشکی قانونی استان فارس خبر داد بررسی 557 پرونده درکمیسیونهای پزشکی قانونی فارس خبرگزاری پانا مدیرکل پزشکی قانونی استان فارس گفت در چهارماهه اول امسال تعداد 111 پرونده قصور پزشكان در این سازمان بررسی شده است ۱۳۹۳ يکشنبه ۱۶ شهريور ساعت 16 04 به گزارش خبرگزاری پانا دكت-