تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 16 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس فرزندش را ببوسد ، خداوند عزّوجلّ براى او ثواب مى نويسد و هر كسى كه او را...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1850887318




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

روزی در سرزمین سپند سخن - دکتر میرجلال الدین کزازی*


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: روزی در سرزمین سپند سخن - دکتر میرجلال الدین کزازی* از دید من هر روز در گاهشمار فرهنگی ایران می باید و می تواند روز شعر یا سخن باشد، زیرا که در میان هنرهای گوناگون هنجارها و قلمروها و بسترهای فرهنگی بسیار در ایران زمین، آنچه از نگاهی فراخ شالوده فرهنگ ایرانی را می ریزد، «سخن» است.


ایران ما در درازنای تاریخ خود همواره سرزمین سپند سرود و سخن بوده است. بارها گفته ام و نوشته ام که یکی از نازش های بزرگ ما ایرانیان آن است که نخستین سروده آئینی جهان در ایران آفریده شده است: گاهان زرتشت. این وخشور باستانی ایرانی در ترانه هایی رازآلود و سروده هایی نیایش گرانه با خدای خویش اهورا مزدا سخن می گوید. از این روی اگر ما به تاریخ ایران از آن روزگار تاکنون بنگریم، همواره برترین هنر، هنر سخنوری بوده است. بویژه در ایران پس از اسلام که این هنر، روایی و گسترشی بسیار می یابد.
این سخن به هیچ روی بیهوده و بر گزاف نیست اگر بگویم ایران بزرگترین سخنوران و شگرف ترین شاهکارهای ادبی را به جهان ارمغان داشته است. در هیچ سرزمینی و در هیچ فرهنگی مردی به سترگی و سالاری فردوسی در رزمنامه سرایی نمی توان یافت؛ مردی با ژرفای اندیشه مولانا در رازنامه سرایی یا مردی با همه سویگی و همه رویگی شگفت آور در سخن مانند سعدی یا مردی در نغزی و نازکی و رازگونگی سخن همتای حافظ، یا سخنوری در داستان های عاشقانه یا بزم نامه همبالای نظامی یافت نمی شود. چامه های پخته و ستوار و شکوهمند و شگفت پارسی هم در گونه های خود در جهان بی همتایند.
سخن، فرازنای فرهنگ ایران را می سازد. جهانیان ما را به پاس سخن می شناسند. بسیار کسان هنگامی که از این سرزمین یادی می رود در دیگر کشورها می گویند سرزمین خیام یا سرزمین سعدی، سرزمین حافظ، سرزمین مولانا، سرزمین فردوسی.
بیهوده نیست که حافظ آنچنان سخنور نامدار آلمانی گوته را بر می شوراند و آنچنان در جان او کارگر می افتد که دیوانی را به نام خواجه بزرگ شیراز می سراید. چارانه های خیام هنگامی که به انگلیسی برگردانیده می شوند، شیوه ای نو و دبستانی تازه را در سخن انگلیسی پدید می آورند که بر پایه نام کهین خیام، «عمریسم» یا «عمرگرایی» نامیده می شود.
هانری برگسون اندیشمند نامدار فرانسوی گفته است که اگر سخنور غزل پرداز مولانا جلال الدین محمد بلخی است، ما فرانسویان دیوان های شعر خویش را باید به آب بشوییم.
از این نمونه ها فراوان می توان آورد، اما من به این چند نمونه بسنده می کنم تا روشن بدارم که چرا بر آنم که شالوده فرهنگ ایرانی را سخن بویژه سخن پارسی می ریزد. سخن پارسی بستر دیگر شایستگی ها و والایی ها است در ایران زمین.
هنگامی که اندیشمندی جهان شناس می خواسته است اندیشه های خود را با دیگران در میان بنهد، آن را در جامه دلارای شعر می پوشیده است. از همین روست که حتی در زمینه هایی که پیوندی با سرود و سخن و پندار ندارد، شعر به گونه ای کاربرد می یابد و به نمود می آید.
سروده هایی هست که در آنها معنای واژگان از زبانی به زبان پارسی سروده شده است یا در دانش های گوناگون ما سروده هایی در پیشینه سخن پارسی داریم. از همین روی ذهن و روان و اندیشه ایرانی همواره از آن روی که زیباپرست بوده است و هنرجوی از سخن برای پیوند با دیگران بهره جسته است، پس تنها روزی یگانه روز سخن پارسی نیست. ما بازتاب و نمود سخن پارسی را از آن روی که همه نمودها و کارکردهای فرهنگ و منش ایرانی می یابیم، هر روز را می توانیم روز سخن پارسی بدانیم.
من این روز را که روزی است نمادین، به همه ایرانیان فرخ باد می گویم و آرزو می برم که انگیزه ای باشد نیرومند تا ما بدان سان که می سزد به سخن، به ادب، به آفرینش هنری در زبان بیندیشیم و آن را ارج بنهیم، زیرا سرزمین ما سرزمین سپند سخن است.
*استاد دانشگاه
*روزنامه ایران
اول**


27/06/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن