محبوبترینها
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
سه برند برتر کلید و پریز خارجی، لگراند، ویکو و اشنایدر
مراحل قانونی انحصار وراثت در یک نگاه: از کجا شروع کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1825828036
داستان قبیلههای پس از انقلاب
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
داستان قبیلههای پس از انقلاب وبلاگ > فرجادی، محسن - اگر اهل قبیله باشی که به همه چیز میرسی و اگر از آن قبیله نبودی، نیستی و محکوم به فنا. این قاعده زندگی در دیار ماست. زندگی و منافع مان بر اساس روابط مان تعریف می شود تا ضوابطی که زندگی انسانی را مدون و تعریف میکند.
اینگونه می شود که در تمامی سطوح روابط بر ضوابط می چربد و شان و جایگاه آدم ها را دوری و نزدیکی به حلقه مرکزی قبیله تشکیل می دهد. اگر قبیله ها بر سبیل، ریش سفید می چرخید قبیله های حالا بر اساس تصمیم گیری هیات مدیره حرکت می کنند هرچند که باز هم ریش سفید ترها همه کاره هستند.
قبیله گرایی در تاریخ و فرهنگ ایرانی تنیده است و جزئی از فرهنگ سیاسی به حساب می آید. حتی پادشاهی پهلوی که به عنوان بی اصل و نسب ترین سلسه های شاهنشاهی ایران زمام امور را به دست گرفت هم در باز تولید قبیله خود عقب نماند و خانواده هزار فامیل را به یادگار گذاشت.
در آن سازمان هرچه به خاندان دربار نزدیک تر و سرسپرده تر برخوردار تر. همین بی عدالتی بود که حس نابرابری و بی عدالتی را در جامعه پراکنده کرد و طبقه متوسط اجتماعی را به حق خواهی واداشت.
منازعه انقلاب اسلامی با هرگونه امتیاز و ویژه خواری و تعریف سهم و سهام و سهمیه تا آنجا بود که در سالهای آغازین این جمله رهبر انقلاب روی در و دیوار شهر و روستا نقش بست که «نگویید انقلاب برای ما چه کرد، بگویید شما برای انقلاب چه کردید»
تا کنون درباره بازتولید قبیله گرایی در دوره انقلاب اسلامی سخنانی گفته و نوشته شده است اما تلاش دارم تا از منظری دیگر به این موضوع بپردازم.
سهم خواهی از انقلاب و نظام جدید به منازعه ها دامن زد تا جایی که عده ای خود را دایه مهربان تر از مادر دیدند و دلسوزی شان اخگرهایی شد که به جان مردم و انقلاب افتاد. آن هم به اسم اسلام و انقلاب. در اینجا می توان بخش عمده تندروی های سالهای ابتدایی انقلاب را گنجاند؛ آنجایی که افراد و گروهها برای اثبات تعهد و تقید خود با مبانی انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی از هیچ کاری فروگذار نمی کردند. کارهایی که با مخالفت شدید امام خمینی(ره) مواجه می شد. وقتی روز بیست و چهارم آذرماه سال ۱۳۶۱شمسی، امام خمینی فرمان 8 مادهای خطاب به قوه قضاییه و ارگانهای اجرایی کشور صادر کردند بهانه از دست خیلی ها گرفته شد. ایجاد نارضایتی در میان اقشار مختلف مردم و نادیده گرفتن حقوق شهروندی دلیل ابتدایی این فرمان است که در زمینه حقوق خصوصی، حقوق بشر و حقوق شهروندی در مقابل حکومت و قدرت، یکی از ارزنده ترین آثار امام خمینی است و به عنوان «منشور کرامت انسان» نام گذاری شده است. در این فرمان در تمامی موارد به محترم شمردن حقوق افراد و رعایت ضوابط قانونی در برخورد با حقوق شرعی-مدنی تأکید شده است.
قانون نقطه مقابل قبیله گرایی بود و امام با این رذیلت فرهنگ سیاسی به مبارزه برخاست. او اینگونه تقدم قانون بر اجتهاد شخصی افراد فاقد صلاحیت را یادآور شد و پایبندی به قانون را متذکر شد.
اما با این همه جریانی که ورود و ماندگاری در خیمه انقلاب را نمایش تقید ظاهرگرایانه به اسلام و انقلاب درقالب رفتارهای هیجانی می دید همچنان در لایه های مختلف ماند و بخشی از هویت قبیله گرایانه را به خود اختصاص داد. 10 اردیبهشت 80 بزنگاه دیگری بود که حضرت آیتالله خامنهای، فرمان مهمی را در خصوص مبارزه همه جانبه و سازمان یافته با مفاسد مالی و اقتصادی، خطاب به سران قوا صادر کردند.
این فرمان صریح بعد از چند سال تذکر و هشدار رهبر انقلاب اسلامی خطاب به سران قوا و دستگاههای اجرایی صادر شده بود تا از جان گرفتن بیشتر قبیله ای دیگر که خود را نشان می داد جلوگیری کند.
اقتصاد کشور در همه سالهای پس از جنگ به فرصت طلایی برای سودجویان تبدیل شد. سوداگرانی که خواسته و ناخواسته قبیله ای جدید را در دوره جمهوری اسلامی تعریف کرده بودند. بازتولید رفتارهای ضد ولی نعمتان انقلاب که همانا مستضعفین و طبقات فرودست جامعه بودند تا آنجا پیش رفت که آینده انقلاب اسلامی را هاله ای از خوف فرو برد. قبیله های برانداز
انقلاب اسلامی فرصتی برای بروز و ظهور استعدادهایی سرکوب شده بود. تجربه جنگ نشان داد که چطور یک دانشجو و بنا می توانند فرماندهی گروهان و گردان و لشکر را بر عهده بگیرند و با کمترین عوارض به نسبت تجربه ای که نداشتند و تحصیلات مرتبطی که طی نکرده بودند موفقیت کسب کنند. اما این یک روی سکه بود. فرصت طلبانِ بی هنر هم سوار قطار انقلاب شده بودند و با تظاهر، خود را مخلص نشان می دادند. این هویت بیشتر از آنکه جان بر کف در خط مقدم باشد با تزویر در شهر بودند و بیشترین لطفشان ساقدوشی عروسی خوبان بود.
انقلاب و جنگ آنقدر ایران را درگیر منازعات درونی و بیرونی کرده بود که بی سامانی فراگیر تا سالها پس از جنگ نیز ادامه داشت.
مردم انقلابی تاب کاغذ بازی و بروکراسی اداری را نداشتند، ساختارها در دوره جدید دستخوش تغیرات زیادی شده بود و نهادهایی که با پسوندهای انقلابی به ادارات و وزارت خانه ها اضافه شده بودند بر حجم بروکراسی افزوده بودند. این وضع در سالهای پس از جنگ با ادغام هایی همچون ادغام کمیته های انقلاب اسلامی و تشکیل نیروی انتظامی سامان دهی شد تا از تداخل ها، اصطکاک ها و هم پوشانی های هزینه آفرین جلوگیری شود.
اگر تا سالهای پس از جنگ بسیاری از محدوده ها مشخص نبود و بسیاری زندگی شان «خارج از محدوده» بود، اما پس از آن کم کم ساختارها و محدوده های جدید در شهرها شکل گرفت و به تبع آن تغییراتی دیگری به دنبال آمد.
در همه این سالها سیاست هم از آشفتگی و بی سامانی فزاینده بهره مند بود. انقلاب، دو گانه انقلابی و ضد انقلابی را ایجاد کرد. در همه آن سالها آدم ها یا سفید بودند یا سیاه و با کوچکترین حرکتی میشد به یکی از این دو سو غلطید. منافق می توانست تواب شود و انقلابی هم میشد که ضد ولایت فقیه شود.
در میان گروهها و احزاب انقلابی هم به میزان شدت و حرارت اعضا، گروهها قابل تقسیم بندی به تندرو و کندرو بودند. همین ارادت به مبانی انقلاب اولین بهانه ها را برای شکل گیری هویت های جدید فراهم کرده بود تا سالهای پس از آن نیز این هویت ها سر و شکل های دیگری پیدا کنند. اما هرچه بود در همان سالهای آغازین انقلاب اسلامی تنازع گروههای رقیب که تجربه بازی سیاسی قاعده مند را نداشتند اوضاع را به هم ریخت.
«حرکت خطی، حرکت خوبی نیست. حرکت خطی، غیر از این است که انسان مواضعی را به طور مدون قبول کرده باشد. حرکت خطی، یعنی گروهگرایی؛ یعنی کسی را که داخل یک مجموعه است، قبول میکند؛ به صرف اینکه در این مجموعه قرار دارد.
در سال ۶۲ که دوجریانیِ خیلی عمیقی در حزب جمهوری اسلامی به وجود آمده بود و کنگرهی مفصلی هم در مدرسهی عالی شهید مطهری درست کرده بودیم، من صحبت کردم و از این دو جریان، به دو قبیله و دو طایفه تعبیر کردم! اصلًا بحث گروه و حزب نیست؛ چون دو حزب با مواضع فکریشان از هم جدا میشوند؛ اما این دو مجموعه، با خود افراد مجموعه از هم جدا میشوند، نه با مواضعشان؛ زیرا کسانی در این مجموعه هستند که خیلی هم مواضع این مجموعه را قبول ندارند، اما جزو اینهایند؛ کسانی هم در مجموعهی آن طرفی هستند که باز همهی آن مواضع را قبول ندارند، اما جزو آنها هستند؛ کأنه بحث بر سر تعصبات فامیلی و قبیلهیی است! به عبارت دیگر، وقتی کسی جزو آن عده باشد، این عده نگاه نمیکنند که خصوصیات اخلاقی او چیست و معیارها چهقدر بر او منطبق است؛ ردش میکنند؛ آن عده هم کاری ندارند که معیارها و ضوابط چیست؛ قبولش میکنند؛ این غلط است؛ بعضی اینطوری عمل میکنند؛ ولو اینکه در تصرفات شخصیشان آدمهای بدی هم نیستند.» این روایت حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی در دیدار اعضای هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات مجلس در 4 اسفند 70 است.
سخن گفتن درباره قبیلهگرایی گروههای سیاسی در دهه شصت شاید مورد توافق بسیاری از فعالان سیاسی نباشد اما زمانی که این ادعا مستند به تجربه یکی از اصلی ترین کارگزاران عالی جمهوری اسلامی است مساله فرق می کند.
«چرا همدیگر را تحمل نمیکنیم و عیبجویی میکنیم؟ در یک محیط واحد، با یک جهتگیری واحد، یک نقطه و خدشهی کوچکی موجب میشود که این گروه در مقابل آن گروه بایستد و آن گروه در مقابل این گروه. من این را به شما بگویم - با تجربهای که بنده از اول انقلاب تا حالا دارم - که غالبِ دستهبندیهای سیاسیِ کشور ما از این قبیل بود که متأسفانه بعد به دستهبندیهای عمیقتر هم منتهی شد. در آن سالهای ریاست جمهوریِ بنده، دو گروه در کشور بودند: چپ و راست. یک عدهای میگفتند چپ، یک عده میگفتند راست. بنده یک بحث تحلیلیِ مفصلی کردم - سالهای ۶۲، ۶۳ بود؛ حالا دقیقاً یادم نیست - و ثابت کردم که این اختلافات مثل اختلافات قبائل قدیمی عرب است. یک قبیله با یک قبیلهی دیگر بد بود؛ منشأش نه یک مبنای اقتصادی بود و نه یک مبنای اعتقادی. فرض کنید یک وقتی اسب این قبیله در مرتع یکی از افراد آن قبیله چریده، او هم مثلاً گفته بالای چشمت ابروست؛ این هم یک جوابی داده و احیاناً خونی هم بینشان ریخته شده یا نشده، اما این دو تا قبیله دیگر تا ابد باید با هم دشمن باشند! بنده ثابت کردم که اختلافات آن روزِ چپ و راست در کشور ما از این قبیل است؛ و بود. اختلافات عاطفی و اخلاقی به دستهبندیهای سیاسی تبدیل شده بود. البته امروز آنطور نیست. امروز یک عده عمیقاً با نظام جمهوری اسلامی مخالفند؛ حالا با زبانها و شعارهای گوناگون و تحت پرچمهای مختلف با اصل نظام مخالفند. مخالفت هم نه به خاطر اینکه یک جایگزین بهتری برای آن دارند. با همان شعارهایی که جمهوری اسلامی به خاطر مبارزه با آنها به وجود آمد، میخواهند با جمهوری اسلامی مخالفت کنند. جمهوری اسلامی براساس نفی سلطهی غرب و امریکا سرکار آمد؛ اما اینها طرفدار سلطهی غربند. جمهوری اسلامی برای گسترش دین و معنویت و مفاهیم اسلامی سرکار آمد؛ در حالی که اینها اصلاً مخالف گسترش این مفاهیمند. جمهوری اسلامی شعار خودش را وحدت دین و سیاست قرارداد؛ در حالی که اینها اصلا دشمنِ وحدت دین و سیاستند. بعضیها اینطوریاند؛ حالا کمند، زیادند، چه کسانیاند و چه هستند، اینها را کار نداریم، لکن باز در بین همین مجموعههایی که همفکرند و هم جهتند، انسان میبیند یک اختلافاتی هست که باز از قبیل همان اختلافات قبیلهای سابق است. راه مقابله با این بیتحملی چیست؟ این، تحقیق نظری میخواهد؛ به قول شماها کار تئوریک بکنید و بعد هم این را عملیاتی کنید. » رهبر انقلاب اسلامی این سخنان را 18 آبان 85 در دیدار دانشگاهیان سمنان مطرح کردند.
ادامه دارد این یادداشت در دو شماره هفته نامه مثلث منتشر شده است.
پنجشنبه 27 شهریور 1393 - 07:00:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]
صفحات پیشنهادی
لزوم آموزش نیروهای وزارت خارجه مبتنی بر نگاه صحیح به انقلاب اسلامی/ داستان انقلاب را یک بار دیگر مرور کنید
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران خطاب به ظریف مطرح کرد لزوم آموزش نیروهای وزارت خارجه مبتنی بر نگاه صحیح به انقلاب اسلامی داستان انقلاب را یک بار دیگر مرور کنید دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران خطاب به وزیر امور خارجه طی نامه سرگشادهای لزوم آموزش نیروهای وزارگفتوگوی فارس با کارگردان «انقلاب زیبا» توفیقی: «انقلاب زیبا» میتوانست چند پایان داشته با
گفتوگوی فارس با کارگردان انقلاب زیباتوفیقی انقلاب زیبا میتوانست چند پایان داشته باشد سری دوم داستان دیگری خواهد داشتکارگردان مجموعه تلویزیونی انقلاب زیبا گفت این سریال میتوانست با توجه به احوال شخصیتها چند پایان متفاوت داشته باشد اما ما بهترین پایان را انتخاب کردیم خبرگزاکارگردان «انقلاب زیبا»: بهترین پایان را برای سریال انتخاب کردیم/ سری دوم ،داستان دیگری خواهد داشت
کارگردان انقلاب زیبا بهترین پایان را برای سریال انتخاب کردیم سری دوم داستان دیگری خواهد داشت فرهنگ > تلویزیون - فارس نوشت کارگردان مجموعه تلویزیونی «انقلاب زیبا» گفت این سریال میتوانست با توجه به احوال شخصیتها چند پایان متفاوت داشته باشفیلم/ عیادت رئیسجمهوری از رهبر انقلاب
فیلم عیادت رئیسجمهوری از رهبر انقلاب لینک ۱۳۹۳ ۶ ۱۸بسيجي با جانش انقلاب را بيمه ميكند
بسيجي با جانش انقلاب را بيمه ميكند در ستون چهارشنبههاي پايداري به معرفي پيشكسوتان بسيجي ميپردازيم تا هم يادكردي از اين همه سال مجاهدت داشته باشيم و هم تجربهها و درسهاي ساليان سال فعاليت را ارائه دهيم از اين رو گفتوگويي كوتاه با محمد محمدي بسيجي پيشكسوت ترتيب داديم كه خومحمد کاسبی مقابل دوربین «هانیه» رفت/ مروری بر تاریخ انقلاب
فرهنگ و هنر رادیو و تلویزیون محمد کاسبی مقابل دوربین هانیه رفت مروری بر تاریخ انقلاب محمد کاسبی بازیگر سینما و تلویزیون روز گذشته 17 شهریور مقابل دوربین مجموعه تلویزیونی هانیه به تهیهکنندگی علی مهام و کارگردانی سیدجلال دهقانیاشکذری رفت جلال دهقانی اشکذری در این زمینه بمتن گپ و گفت دیروز هاشمی با رهبر انقلاب در بیمارستان
متن گپ و گفت دیروز هاشمی با رهبر انقلاب در بیمارستان روز گذشته هاشمی رفسنجانی با حضور در بیمارستان از رهبر معظم انقلاب اسلامی عیادت کرد به گزارش آخرین نیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران پس از اعلام خبر عمل جراحی مقام معظم رهبری مسئولان عالی رتبه نظام خود را برای ملاقات عصر آمادهانقلاب اسلامی ایران مرهون ایثارگری های شهدا است
در آیین معارفه فرماندار کنگاور کرمانشاه عنوان شد انقلاب اسلامی ایران مرهون ایثارگری های شهدا است خبرگزاری پانا استاندار کرمانشاه در آیین معارفه فرماندار کنگاور گفت بدون شک انقلاب اسلامی ایران مرهون ایثارگری های شهدا بود که الان از ثبات و آرامش خاصی در جهان برخوردار است ۱۳۹۳ سهمایش پیشگامان انقلاب اسلامی در کرمان برگزار شد
همایش پیشگامان انقلاب اسلامی در کرمان برگزار شد کرمان - ایرنا - همایش پیشگامان انقلاب اسلامی در کرمان همزمان با سالروز قیام خونین 17 شهریور در کرمان برگزار شد به گزارش ایرنا سرپرست مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه جنوبشرق کرمان عصر دوشنبه در این همایش گفت وظیفه این سازمانپای رئیس جمهور روی دم ضد انقلاب
پای رئیس جمهور روی دم ضد انقلابشما آن بار در شورای امنیت شرکت نکردید برای اینکه نمایش بود الان شما دارید مقدمات پایان نمایش را فراهم میآورید و شرکت در شورای امنیت این بار نه به معنای سازش با لیبرالیسم بلکه موفقیتی بزرگ برای اسلام و مکتب جا زده میشود به گزارش گروه حماسه و مقاسرشار دبیر نخستین دوره جشن انتخاب چهره سال هنر انقلاب اسلامی شد
فرهنگ و ادب فرهنگ عمومی سرشار دبیر نخستین دوره جشن انتخاب چهره سال هنر انقلاب اسلامی شد محمد سرشار طی حکمی از سوی محمد حمزهزاده معاون هنری حوزه هنری به عنوان دبیر نخستین دوره جشن انتخاب چهره سال هنر انقلاب اسلامی منصوب شد به گزارش خبرگزاری مهر محمد سرشار که هم اکنون ریاسبابایی در گفتوگو با فارس مطرح کرد برپایی جشنواره داستان تابستان در پارک ایرانشهر
بابایی در گفتوگو با فارس مطرح کردبرپایی جشنواره داستان تابستان در پارک ایرانشهرشهردار سابق منطقه 20 گفت جشنواره داستان تابستان با بیش از 70 غرفه تا 6 مهرماه در پارک ایرانشهر برپاست به گزارش خبرگزاری فارس از جنوب استان تهران عظیم بابایی پیش از ظهر امروز در حاشیه زیارت حضرت عباین خبر بهروز میشود ولیمه سلامتی رهبر انقلاب در کویت/ ناگفتههایی از لیست سیاه داعش
این خبر بهروز میشودولیمه سلامتی رهبر انقلاب در کویت ناگفتههایی از لیست سیاه داعشگروه فضای مجازی خبرگزاری فارس هر روز برخی اخبار رسانههای دیگر را در بسته خبری چند خبر آن طرفتر منتشر میکند گروه فضای مجازی خبرگزاری فارس برخی اخبار رسانههای دیگر را هر روز در ساعت 12 در قالبزاهدان میزبان چهارمین جشنواره شعر انقلاب می شود
استانها شرق سیستان و بلوچستان ذوالفقاری خبر داد زاهدان میزبان چهارمین جشنواره شعر انقلاب می شود زاهدان-خبرگزاری مهر رییس حوزه هنری سیستان و بلوچستان گفت چهارمین جشنواره سراسری شعر انقلاب در زاهدان برگزار میشود محسن ذوالفقاری در گفتگو با مهر اظهار داشت حوزههنری سیستولیمه سلامتی رهبر انقلاب در کویت
ولیمه سلامتی رهبر انقلاب در کویت حوزه علمیه امام حسن مجتبی ع در کویت شامگاه امروز سه شنبه اقدام به ضیافت شامی به مناسبت سلامتی مقام معظم رهبری خواهد کرد به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر از مشرق حوزه علمیه امام حسن مجتبی ع در کویت اعلام کرد اقدام به برپایی ضیافت شامی به شعیادت جمعی از مسئولان از رهبر انقلاب |اخبار ایران و جهان
عیادت جمعی از مسئولان از رهبر انقلاب کد خبر ۴۳۳۱۸۳ تاریخ انتشار ۱۸ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۳ ۰۶ - 09 September 2014 دانلود لینک لینک را کپی کنیدحمله پلیس یمن به انقلابیون در صنعا یک کشته برجای گذاشت
حمله پلیس یمن به انقلابیون در صنعا یک کشته برجای گذاشتدر درگیری پلیس یمن با انقلابیون در صنعا یک نفر کشته شد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه در ناآرامیهای امروز پایتخت یمن و اعمال خشونت پلیس این کشور علیه تظاهراتهای مسالمتآمیز مردمی یک نفر کشته شد در حال ت-
گوناگون
پربازدیدترینها