واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سیستان و بلوچستان جوانترین استان کشور از نظر زمین شناسی است زاهدان- ایرنا- رییس پژوهشکده علوم زمین و جغرافیای دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: مطالعات صورت گرفته نشان از آن دارد که این استان از نظر زمین شناسی جوان ترین استان کشور بحساب می آید.
دکتر ˈغلامرضا نوریˈ روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: هنوز پدیده های زمین شناسی در سیستان و بلوچستان فعال است به طوری که تغییرات در بستر توپوگرافی سواحل استان مشاهده می شود.
وی اظهار داشت: بر اساس مطالعات میدانی همکاران علمی پژوهشکده علوم زمین و جغرافیای دانشگاه سالانه بین یک تا سه میلیمتر، هر 10 سال یک تا سه سانتیمتر و هر 100 سال 10 تا 30 سانتیمتر سواحل دریای عمان سیستان و بلوچستان در حال بالا آمدن است.
وی با اشاره به اثرات این پدیده گفت: از آنجایی که بستر سواحل دریای عمان سیستان و بلوچستان همگن نیست این امر یعنی بالا آمدن سواحل دریا برای پروژه های سنگین صنعتی که تاسیسات هکتاری را به خود اختصاص می دهند از جمله پتروشیمی یا نفت و گاز بسیار خطر آفرین خواهد بود.
این محقق و پژوهشگر ادامه داد: تاسیسات در مقابل تغییرات توپوگرافی بستر دریا نمی توانند مقاومت کنند در نتیجه خطر شکسته شدن لوله ها یا مناطق حساس آن صنعت وجود دارد.
وی گفت: علاوه بر این موضوع سه خطر عمده زمین لرزه، سونامی و توفان های محلی به شدت سواحل دریای عمان سیستان و بلوچستان را تهدید می کنند.
وی افزود: احتمال وقوع این سه پدیده، تاسیسات و صنایع که چسبیده به سواحل جنوب سیستان و بلوچستان ساخته شده اند را به شدت آسیب پذیر خواهد کرد.
نوری اظهار داشت: مطالعات میدانی و یافته های علمی و مدل های رایج در جهان تایید می کنند در صورت وقوع هر یک از این پدیده ها صنایع نخستین قربانی ها هستند به عنوان نمونه شدت، عمق و ارتفاع نفوذ سونامی احتمالی که غیر قابل اندازه گیری دقیق است به حدی خواهد بود که می تواند سواحل فعلی فعال شهرستان چابهار و کنارک را نابود کند.
وی تاکید کرد: با توجه به این شرایط به مسوولان هشدار داده می شود به منظور جلوگیری از هدر رفت سرمایه ها بویژه در استانهایی مانند سیستان و بلوچستان قبل از هر فعالیتی باید از یافته های علمی و تحقیقات میدانی حاصل شده استفاده کنند.
رییس پژوهشکده علوم زمین و جغرافیای دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: به مسوولان توصیه می شود مطالعات هشداری و مخاطره ای را که سال هاست دانشگاهیان دانش آموخته در مقاطع تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد و دکترا تحویل جامعه می دهند را جدی گیرند.
وی گفت: در صورت شناخت جامع و کامل استان و پدیده های طبیعی که احتمال وقوع آن است می توانیم زندگی سالم و کم خطری را داشته باشیم.
وی از مسوولان خواست قبل از هر اقدامی بویژه در حوزه پتروشیمی از نظرات متخصصان و اساتید مجرب و صاحب نظر دانشگاههای استان در این رابطه استفاده کنند. ک/3
7307 / 653
26/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]