واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: همراه با خبرنگاران حماسه نگار ایرنا در هشت سال دفاع مقدس خاطراتی از ورود به عرصه خبر تا تشکیل اتاق اخبار جنگ تهران - ایرنا - دوران دفاع مقدس و جنگ هشت ساله علیه ایران اسلامی دارای دستاوردهای بزرگی بود که خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) نیز در این عرصه تلاش های جدی برای انعکاس به موقع و درست اخبار داشت که نقل خاطرات از سوی فعالان این عرصه خبری در آن دوران شنیدنی است.
به همین منظور خبرنگار گروه اجتماعی ایرنا با «حمید هوشنگی» که از سال 1359 تا 1364 سمت معاونت خبر سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی را برعهده داشت، گفت وگویی انجام داده است.
او که پس از 22 سال در شهریور ماه جاری به ایرنا آمده بود با نقل خاطراتی تلخ و شیرین از کار خبررسانی دوران جنگ گفت : " نیروهای قدیم و جدید خبرگزاری در آن زمان داوطلبانه و شبانه روزی فعال بودند و اگر ایرنا در پوشش خبری جنگ دستاوردی داشته است به دلیل وجود همین نیروها بود که کار خبری را مانند نبرد در جبهه ها تلقی می کردند."
وی اظهار داشت: خبر رسانی در زمان جنگ مفهوم جدیدی پیدا کرد و در واقع خبر با تبلیغات به گونه ای در هم آمیخت که تنها از طریق یک فعالیت حرفه ای میسر می شد. من به دلیل مسئولیتم در مقام مدیر خبر و سپس معاون خبری خبرگزاری وظیفه سنگینی به عهده داشتم که در پنجم مهر سال 1360 همزمان با شکستن حصر آبادان و پذیرش قائم مقامی ستاد تبلیغات جنگ این مسئولیت ها دو چندان شد.
***تشکیل اتاق اخبار جنگ در دوران جنگ
ورود خبرهای خام از سراسر جبهه های گسترده جنگ و تنوع منابع خبری ایجاب می کرد که «اتاق اخبار جنگ» در خبرگزاری که مرکزیت ستاد تبلیغات جنگ نیز به عهده آن بود به وجود آید. در واقع با انتصاب دکتر کمال خرازی از سوی شورای عالی دفاع به عنوان رییس ستاد تبلیغات جنگ، خبرگزاری نیز به کانون تهیه و نظارت و انتشار تمامی خبرها در این حوزه تبدیل شد.
در آن دوران خبرگزاری به عنوان مغز متفکر تبلیغات جنگ عمل می کرد و تلاش می شد تا در اتاق اخبار جنگ، گزارش ها و مطالبی که قابلیت انعکاس دارند، به درستی و با رعایت اصول حرفه ای منتشر شوند و خبرهایی که جنبه منفی داشت تعدیل می شد تا به روحیه دفاعی رزمندگان لطمه ای وارد نشود و در واقع می توان گفت که مدیریت بحران اخبار جنگ در این اتاق به خوبی صورت می گرفت.
***همکاران ما بدون چشمداشت و دریافت ماموریت در اتاق اخبار جنگ کار می کردند
معاون خبری وقت ایرنا با بیان اینکه تمامی بچه های شاغل در خبرگزاری بدون چشمداشت مالی و دریافت حق ماموریت، اخبار جنگ را پیگیری می کردند، گفت: روزنامه نگاران و مطبوعات کشور به همراه واحد مرکزی خبر بازوهای دیگر ایرنا در ستاد تبلیغات جنگ بودند.
***فعال بودن دفاتر خبرگزاری در شهرهای مرزی غرب کشور در زمان جنگ
هوشنگی پس از دو دهه دوری از سازمان با ذکر جزئیاتی دقیق از دفاتر سازمان و مسوولان وقت آن ها در سراسر مرز غربی و جنوبی ایران از احمد بورقانی یاد کرد و گفت: گرچه او در ابتدای ورود به ایرنا از شاگردان من به حساب می آمد، اما با افتخار می گویم که احمد نقش استادی را پیدا کرد که در عرصه اخبار جنگ نمونه بود.
دفاتر خبرگزاری جمهوری اسلامی در زمان جنگ در ارومیه، سنندج، کرمانشاه، ایلام، اهواز، و بعدها در بوشهر فعال تر شدند و با کمک رابطین خبری و دفاتر کوچک شهری در تمامی غرب و جنوب کشور عملیات مختلف رزمندگان و حملات دشمن و بمباران های دوران جنگ را پوشش می دادند.
با توجه به گستردگی جنگ و محدودیت های پرسنلی، مجبور به تشکیل شبکه های مردمی نیز بودیم و به همین منظور در دفاتر خبرگزاری خبرنگاران محلی و رابطین خبری زیادی را جذب کردیم.
*** تهیه چهار بسته خبری برای صدا و سیما
وی ادامه داد ، ستاد تبلیغات جنگ عموما چهار بسته خبری برای اخبار ساعت هفت صبح، دو بعد از ظهر، هشت شب تلویزیون و نیمه شب رادیو تهیه می کرد و این بسته های خبری دقایقی قبل از شروع اخبار به دست صدا و سیما می رسید و این کار نیز به خاطر محدودیت زمانی بسیار سخت بود، اما همیشه در بهترین موقعیت و زمان به دست آن ها می رسید. اگرچه کار ارسال اخبار برای مطبوعات ساده تر بود و با دست بازتری انجام می شد.
در آن سال ها که وسایل مدرن ارتباطی نبود، اخبار از طریق تلکس خبری به روی خروجی ها می رفت. ابتدا خبر توسط خبرنگار تهیه و به تهران گزارش می شد و پس از تائید صحت یا سقم آن در اتاق اخبار جنگ، ویراستاری و تائید سردبیر، پانچ می شد و به روی خروجی های اتاق تلکس می رفت.
هوشنگی تاکید کرد که ایرنا مستقل عمل می کرد و از لحاظ حرفه ای مورد اعتماد جامعه و مردم بود و وزرای کابینه نیز استقلال خبری سازمان را به رسمیت می شناختند.
او گفت اعتماد دکتر خرازی به من جرات زیادی داد و من توانستم با کمک بی دریغ یک گروه حرفه ای از کارکنان قدیم و جدید ایرنا شرایطی را به وجود بیاورم که به اعتبار سازمان در سطح منطقه و جهان تبدیل شد. تا آنجا که حتی امام خمینی (ره) نیز از خبرگزاری جمهوری اسلامی بسیار حمایت می کردند چرا که شرط کار در خبرگزاری رعایت بیطرفی سیاسی سازمان بود.
***بولتن های ویژه جنگ به دست امام راحل می رسید
هوشنگی گفت: در تمامی ساعات شبانه روز اخبار و اطلاعات عادی و محرمانه جنگ در ستاد تبلیغات جنگ تهیه می شد و به دست امام و مسوولان عالی رتبه کشور می رسید و اگر ارسال گزارش ها به دفتر امام در روزهای تعطیل با اندکی تاخیر صورت می گرفت، با تماس های مکرر از سوی بیت علت تاخیر پیگیری می شد.
گفتنی است که دکتر کمال خرازی در تاریخ 16 تیر ماه سال 1359 به عنوان مدیرعامل خبرگزاری پارس که بعدها با خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) تغییر نام یافت ، منصوب شد و حمید هوشنگی نیز در تاریخ 17 تیر ماه همان سال برای اولین بار به خبرگزاری جمهوری اسلامی ملحق شد.
وی درباره فعالیت در ایرنا همراه با دکتر خرازی گفت که ایشان در تمام عملیات نظامی رزمندگان علیه دشمن متجاوز پس از عملیات فتح المبین از سال 1360 تا 1364 در قبل و بعد از عملیات در جبهه بود و راسا بر انتشار اخبار و گزارش های رزمی نظارت و اعمال مسوولیت می کرد.
هوشنگی افزود، از وی (دکتر خرازی) بیش از چند عکس در این حضورهای مداوم وجود ندارد و یکی از عکس های همراه خبر در اتاق ستاد تبلیغات جنگ در قرارگاه کربلا در جریان عملیات والفجر یک تهیه شده است.
در کنار هوشنگی مرحومین تیمسار سرتیپ قاسمعلی ظهیرنژاد و احمد بورقانی و جواد جوان معبودی یکی از مسوولان وقت گروه فنی ایرنا حضور دارند و از بولتن های محرمانه جنگ دیدن می کنند.
این بولتن ها در همان اتاق در زمان عملیات چاپ می شد و در اختیار مسوولان نظامی و سپاهی قرار می گرفت.
هوشنگی کار خبر را از سال 1352 در رادیو تلویزیون ملی ایران آغاز کرد و چون تجربه کار در رادیو تلویزیون را داشت و فارغ التحصیل رشته روزنامه نگاری بود با استفاده از تجارب کار و تحصیل در غرب توانست نقش موثری در تحولات سال های ابتدای انقلاب در ایرنا ایفا کند.
اجتمام(4)**7268**1436
25/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]