واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ائتلافی علیه امنیت منطقه تهران- ایرنا- دوره گردی جدید وزیر خارجه امریکا در منطقه برای تشکیل ائتلافی در پوشش مقابله با گروه بعثی- تکفیری داعش در عراق و سوریه، در شرایطی صورت می گیرد که اوباما پس از گذشت چند ماه از تحرک این گروه در عراق و اذعان به نداشتن استراتژی در نوع و نحوه مواجهه با تحرکات این گروهک دست ساخته، نهایتا چاره کار را در تشکیل ائتلافی از 40 کشور و در قالب راهبردی چهار مرحله ای می بیند.
روزنامه "جوان" طی تحلیلی به قلم «عباس حاجی نجاری» می نویسد: اگرچه فهرست کشور های عضو این ائتلاف نشان دهنده صوری بودن آن و تلاش امریکا برای کسب وجاهت بین المللی از اقداماتی است که برای آینده منطقه طراحی کرده است و خود بر عدم نتیجه بخشی آن در کوتاه مدت اذعان دارد، اما کاخ سفید در ورای این ائتلاف و اقدامات احتمالی علیه داعش، اهداف مهم تری را در منطقه دنبال می کند که به گوشه ای از آن اشاره می شود.
1- پدیده داعش و القاعده و... در واقع همان برند اسلام وهابی است که امریکا در برنامه ریزی برای ایجاد و تقویت آن به منظور مقابله با اسلام ناب و گفتمان انقلاب اسلامی، نقشی اساسی داشته و دارد که اوج آن به تحولات اخیر سوریه و حمایت های مالی و تسلیحاتی از این گروهک در مقابل دولت قانونی سوریه باز می گردد. اگر در خوشبینانه ترین حالت اقدام داعش در تصرف سه استان عراق را بدون هماهنگی و حمایت امریکا بدانیم، اقدام اخیر "باراک اوباما" و برخی از کشورهایی که به این ائتلاف پیوسته اند تنها با هدف پاک کردن نقاط سیاه کارنامه منطقه ای آنها در حمایت و تقویت این گروه صورت می گیرد.
2- استراتژی چهار مرحله ای اوباما برای مقابله با این گروه دست ساخته مانند چشم اندازی روشن برای نتیجه بخشی است، چرا که بر فرض اینکه امریکا در ادعاهای خود صادق باشد بمباران هوایی هیچ گاه نتوانسته گروهی را که به اذعان سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) قدرت یافته و در نقاط استقراری ریشه دوانده است از بین ببرد، بنابر این، این استراتژی جز به افزایش ناامنی و اوج گیری اقدامات تروریستی در منطقه و افزایش مصائب مردم کشورهای منطقه منجر نخواهد شد.
3- امریکایی ها بر این حقیقت واقفند که گروه های تروریستی همچون داعش جز با مقابله مردمی از بین نخواهند رفت و در مورد خاص این گروه این تنها ظرفیت اسلام ناب در منطقه با محوریت حامیان انقلاب اسلامی و مقاومت است که قادر خواهد بود این گروه را مهار کند، نظیر آنچه در آمرلی اتفاق افتاد. تحقق این امر که چشم انداز آن کاملاً روشن است، سبب تثبیت هر چه بیشتر موقعیت ایران در منطقه خواهد شد و لذا بخشی از هدف راهبردی امریکا در شکل دهی به اینکه ائتلاف و با شاخصه حذف ایران، این هدف راهبردی را دنبال می کند.
4- امریکا در شرایطی مدعی برنامه ریزی برای مقابله هوایی با این گروه در عراق و سوریه است که در عین حال بر ضرورت حمایت از گروه های معارض دولت قانونی سوریه که یکی از آنها همین داعش است، تأکید می کند.
ضمن اینکه برای خود نیز این امتیاز را قائل شده که فضای سوریه را نیز به بهانه مقابله با داعش در اختیار بگیرد. این راهبرد امریکا این گمانه را در ذهن تقویت می کند که کاخ سفید که در گذشته نتوانسته بود مجوز اقدام نظامی علیه دولت قانونی سوریه را از سازمان ملل دریافت کند، این بار در پوشش این ائتلاف و به بهانه مقابله با داعش قصد تجاوز به حریم هوایی سوریه و به تبع آن حمایت از معارضه را دارد و به همین دلیل این گمانه تقویت می شود که ورود داعش به عراق بخشی از سناریوی امریکاست تا از آن طریق بتواند بحران سوریه را حل و قدرت و نفوذ انقلاب اسلامی را نیز مهار کند.
5- روند تحولات منطقه و اوج گیری اختلافات بین عربی پس از تحولات سوریه و مصر، سبب کاهش حوزه نفوذ امریکا در منطقه از یک سو و تشدید اختلاف میان کشور های حامی امریکا در منطقه شده است، به گونه ای که اجلاس اخیر شورای همکاری خلیج فارس به رغم سال های گذشته نه تنها به نتیجه روشنی دست نیافت، بلکه اختلاف درونی آنها اوج گرفت. ائتلاف مذکور که حتی تلاش دارد کشور های حوزه خلیج فارس را در کنار اسرائیل و برخی کشور های عضو ناتو بنشاند، در اصل، ایجاد هماهنگی و انسجام میان این کشور ها را دنبال می کند.
6- مجموعه تحولات فوق، ایجاب می کند که موضع گیری ایران در برابر این پدیده باید بسیار هوشیارانه تر باشد و واکنش شتابزده سفیر ایران درعراق در استقبال از این ائتلاف (آنگونه که رسانه های غربی مدعی شده اند) و به تبع آن نوع واکنش امریکایی ها، زیبنده دیپلماسی قدرتمندانه مورد انتظار از دستگاه سیاست خارجی کشور نیست زیرا حتی اگر ائتلاف مورد ادعای امریکایی ها شکل واقعی بگیرد و آنها وارد فاز عملیات شوند، باز هم ظرفیت و توان میدانی ایران در حل بحران عراق بسیار بیشتر از ائتلاف مذکور است.
24/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]