واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: توسعه روستایی جم نیازمند اندیشه هایی نو بوشهر- ایرنا - پایگاه اطلاع رسانی خلیج فارس نوشت :شهر جم به دلیل عبور شتابان از سنت به مدرنیته دچار تعارض های جدی است.اما روستاهای شهرستان وبه خصوص بخش مرکزی به دلایل مختلف بیش از شهر در میانه راه سنت و مدرنیته قرار گرفته اند
این پایگاه که مطلب یادشده را به قلم سجاد بهزادی منتشر کرده است یادآورشده است:اکنون به نظر می رسد که تنها 25 درصد جمعیت ایران روستایی و 75 درصد جمعیت، شهری شده است. ارزانی دیدن روستاها وعدم توجه به برنامه ها واندیشه های کلان در گذشته، روستاهای ما را نحیف وکم جمعیت کرده است.مسله ای که برای رهایی از آن نیازمند تحول برنامه ای ومدیرانی قوی هستیم. درشهر جم شرایط متفاوتی به نسبت بسیاری از نقاط کشور برای روستاها وجود دارد.
شرایط متفاوت روستاهای جم چیست؟ وچرا در جم علیرغم کوچک بودنش نیازمند بخشداری بزرگ هستیم؟ همه می دانیم در روند اجتناب ناپذیر توسعه یافتگی جم در سالهای اخیر(به نسبت قبل تر)، روستا ها نیز رشد اندکی یافته اند. اما رشد روستا های جم مبتنی بر متفاوت بودن انها نیست بلکه روند آرامی را که در کل کشور در جریان است در این روستاها نیز طی میشود.
شرایط خاص جغرافیایی جم و عدم توجه کافی به توسعه کلان روستاها باعث شده است که تمرکز واقعی بر روی شهر جم باشد و روستاها چندان جدی نگریسه نشوند.این درحالی است که روستاهای جم بدون اینکه دعوای شهر شدن به خود بگیرند به شدت قابلیت توسعه را دارند.در این میان روستاهای بهارستان،اسلام آباد،صیدی،علی آباد ، روستای بهر باغ و... نمونه هایی از این دست هستند.توسعه مسکونی وارزشمند تر شدن زمین های تجاری ومسکونی در این مناطق در حالی اتفاق افتاده است که مسولین شهر ما کمترنگاه توسعه ای به این مناطق داشته اند و این توسعه که البته بسیار ناقص است به صورت خودجوش صورت گرفته است.
در همه مناطق روستایی مدیران دغدغه مهاجرت افراد به شهرها را دارند اما هنوز می توان گفت که بسیاری ازمردم روستاهای شهرستان جم با احساس تعلق خاصی در زادگاه خود مانده اند وبه دنبال رونق بخشیدن به این زادگاه هستند.این جریان هم خودجوش وبه خاطر دلایل پیدا وپنهانی است که به دور از برنامه های مسولین شکل گرفته است.
شهر مرکزی جم نیز بسیار گران وبا هیاهوهای خاص خودش جلو می رود..حالا عده ای از سرمایه داران واندکی از جوانان جویای مسکن به سوی روستاها یی می روند که فاصله انها تا مرکز شهر شاید تنها 5 دقیقه باشد.
اهمیت این مسله و تجربه تراژیکی که روستاهای ذکر شده به خود گرفته اند تنها یک مورد از حساسیتی است که به نظر می رسد بخش جم نیازمند بخشداری قوی با نگاهی توسعه محور است. وضعیت روستاهای جم به دلیل ذکر شده خیلی مهم تر از ان است که با نگاهی ارزان محور به آن بنگریم. نگرانی ها ودغدغه ها در مورد طرح هادی یک روستا یا محصول فروش نرفته یک کشاورز یا نشست با دهیاران باید در افقی وسیع تر به آن نگاه کرد ونه همه توسعه یک روستا.
نمی دانم آیا بخشدار ما اصولا به این مسایل توجه جدی دارد یا اینکه هنوز سیمای روستا ها را ارزان و آن را تنها مرکز سنت می داند؟ آیا بخشدار مرکزی ما می داند که در نگاهی کلان تر به موضوع وظیفه دارد تلاش کند فاصله توسعه ای روستا ها با شهر جم کم ترشود ودر این باره دهیاران را آموزش دهد؟ شهر جم به دلیل عبور شتابان از سنت به مدرنیته دچار تعارض های جدی است.اما روستاهای شهرستان وبه خصوص بخش مرکزی به دلایل مختلف بیش از شهر در میانه راه سنت و مدرنیته قرار گرفته اند و اگر وضعیت تغییر نکند تعارض های سنت و مدرنیته در این روستاها بیش از مرکزشهرخشونت بار،بدقواره و عریان میشود.
روستا های بخش جم در چشم انداز توسعه ای شهرستان دارای حساسیت های متفاوتی است وبرنامه ها برای این روستا ها نیز باید متفاوت باشد.بدون شک دیگر این روستاها به سواد و غذای مناسب دسترسی دارند ونخبگانی دارند که کل شهرستان به آنها افتخار می کند. مسکن یک روستایی دیگر کیفیتی بهتر از گذشته دارد، در خانه اش از لوازم خانگی و مبلمان و امکانات روز استفاده می کند.
از نظر شاخص های بهداشت و سلامت ارتقا یافته است اما لزوما اینها به معنای خوشبخت تر شدن روستاییان جم نیست.این روستاها در چشم انداز توسعه ودیدگاههای کلان مغفول مانده اند.آیا بخشدار مرکزی شهر توان درک این موضوع رادارد؟
معاونت اجتماعی واقتصادی فرماندار محترم در یک مطالعه عمیق نگر به خوبی می توانند به این عامل پی ببرند که پویایی و فعال شدن روستاهای جم به شدت باید مورد توجه قرار گیردو عامل کلیدی توسعه و رشد شهرستان است وعدم توسعه روستایی شهر جم ضررهای جبران ناپذیری در حوزه های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، محیط زیست و به خصوص امنیت دارد.
با درک وباور به این موضوع مهم، ماموریت بخشدارمرکزی حساس تر ونظارت بر نوع تفکر ،اندیشه وبرنامه های توسعه ای وی می بایست جدی تردنبال شود.ک/1
628
23/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]