واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۳ شهريور ۱۳۹۳ (۹:۵۱ق.ظ)
عضو کميسيون انرژي مجلس در گفت و گو با موج؛ کشور از نبود برنامه مديريت آب ضرر مي کند/ جاي صنايع آب بر، در سواحل است نه در دل کوير گروه انرژي؛
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، آب و هوا به عنوان تنها عناصري که از بدو تولد تا مرگ هراه انسان هستند، براي لحظه به لحظه زندگي ما ارزشمند بوده و نبود آن حتي براي چند لحظه سخت و ناگوار است.
ايران که در منطقه گرم و خشک جهان واقع شده است در يک شرايط نادر خشکسالي قرار گرفته است که بر اساس گفته کارشناسان، ممکن است 30 سال به طول انجامد.
البته از اين 30 سال احتمالي، 7 سال را پشت سر گذاشته ايم، اما؛ مطمئنا با برنامه هاي فعلي تمي توان به مانند 7 سال گذشته، بدون بحران سپري شود و بي شک به برنامه ريزي مدون و قابل اتکا براي 23 سال آينده نياز است.
يکي از ارگان هايي که به لحاظ قانون گذاري مي تواند در گذر از شرايط فعلي به کشور کمک کند، مجلس است.
براي پي بردن به کمک هاي احتمالي مجلس به بحث تامين آب و دريافت ديدگاه مجلسي ها در مورد بحران آب و خشکسالي با حبيب آقاجري هم کلام شده ايم که ماحصل آن را در ذيل مي خوانيد.
*آقاي آقاجري با تشکر از زماني که در اختيار خبرگزاري موج قرار داديد، لطفا بفرماييد که از نظر شما راه حل بحران آب کشور چيست؟
به نظر من بهترين کاري که ما در ارتباط با مباحث آب و مشکلات آن مي توانيم انجام دهيم، مديريت درست منابع و مصرف است. ما ابتدا به يک برنامه مدون در بخش آب نياز داريم. اگر يک برنامه درست علمي بر اساس واقعيت ها داشته باشيم، مطمئنا نمي رويم در بالادست يک منطقه آب را براي توليد محصولي بي ارزش در بخش کشاورزي هزينه کنيم در حالي که در پايين دست همان منطقه، مردم با مشکل، آب شرب خود را تامين مي کنند.
خوب اين اتفاق سال ها در کشور ما مي افتاده است و تازگي ندارد؛ يعني تمام مشکل همين است؟
خوب اساس اين برنامه غلط بوده است. ما اگر شيوه کاري خود را تغيير داده و يک برنامه عملي بر اساس واقعيت هاي کشور و نيازهايي که داريم تدويم کنيم همه چيز درست مي شود.
نگاه کنيد؛ اگر براساس ظرفيت هاي هر منطقه و پتانسيل هاي توليدي هر منطقه، محصولي را براي کشت انتخاب کنيم که ارزش افزوده بالايي داشته باشد، آب کمتري هدر دهد و مهمتر از آن نياز کشور را بر طرف کند، مشکل توليد کشاورزي مان و راندمان پايين آن حل مي شود.
در حال حاضر چه در استفاده از منابع آبي و چه در کشت و کار اين مهم رعايت مي شود؟
خير. ما نيازمند يک شيوه جديد برنامه ريزي همراه با مديريت درست هستيم، اين جور نمي شود که هر جايي زور بيشتري داشت آب بيشتري هم استفاده کرد.
بايد بر اساس يک برنامه همه چيز پيش بيني و مشخص شود.
آقاي آقاجري! اما؛ مشکل آب بسيار حاد است. با آن چه کنيم؟
آب يک سرمايه ملي است و اگر ما در استفاده و حفظ آن درست عمل نکنيم، با توجه به شرايط جوي و اقليمي مانند دماي زمين، افزايش تبخير آب ها، کاهش بارندگي و خشکسالي هاي ادامه دار، با بحران آب روبه رو خواهيم شد.
جزو ضروريات کشور است که مسوولان 2 وزارتخانه نيرو و کشاورزي در مورد راه هاي حل مشکل آبي و مديريت هدررفت آب فعاليت ويژه اي کنند.
يکي ديگر از مشکلات کشور ما نداشتن طرح آمايش سرزمين به معناي واقعي است و اين کمبود باعث شده است که در جايابي صنايع هيچ توجهي به بحث آب نشود. نظر شما چيست؟
قبول دارم که برخي از صنايع به کار گرفته شده در مناطقي از کشور، آب بر بوده حال اينکه آن منطقه اساس آبي ندارد. حال بايد براي به حرکت درآوردن چرخ اين صنايع، آب را از يک نقطه ديگر با هزينه اي بالا انتقال دهيم. اين نکته هم درست است که ما به علت نداشتن يک طرح آمايش سرزمين صحيح و صنعتي نتوانستيم در راستاي پيشبرد اهداف صنايع خودمان حرکت کنيم، بنابراين ما نتوانستيم حتي در مکان يابي صنايع نيز درست عمل کنيم.
متأسفانه ايجاد برخي از صنايع در مناطق بي آب نه تنها باعث رشد اقتصادي و رفاه مردم منطقه نشده است، بلکه آب شرب مرم را نيز به هدر داده است. ما بايد ابتدا طرح آمايش سرزمين را تدوين کنيم تا وقتي صنعتي را به منطقه اي مي بريم، باعث رونق اقتصادي شود. در حال حاضر صنايع در برخي از نقاط هم آب شرب را مصرف مي کنند و هم باعث از بين رفتن کشاورزي آنجا مي شوند. اين کار نادرست و بيهوده است.
چرا از سواحل براي صنايع آب بر بهره نمي بريم؟
اين نظر هم درست است. ما بيش از 1200 کيلومتر ساحل با خليج فارس و بيش از 1000 کيلومتر ساحل با درياي عمان داريم و همين مقدار نيز طول ساحل شمالي ماست. دقيقا مي توانيم صنايع آب بر خودمان را به اين نقاط منتقل کرده حال اينکه آقايان اين صنايع را در دل کوير احداث مي کنند و سپس به چه کنم چه کنم مي افتند براي تامين آب و انتقال آب از حوزه اي به حوزه ديگر.
بنابراين براي حل مشکل آب و خروج از بحران، با يک کار علمي و بر اساس واقعيت ها بايد براي آب و حواشي آن برنامه ريزي کرد. براي برون رفت از شرايط فعلي هيچ راهي وجود نداريم به جز واقع نگري و تدوين يک برنامه کارشناسي که بر اساس نيازهاي جامعه تدوين شده باشد.
گفت و گو از:
محمد علي رفيعي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]