تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 3 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس امر به معروف كند به مؤمن نيرو مى بخشد و هر كس نهى از منكر نمايد بينى منافق را ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832926009




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مختصات روانی پوچ گرایی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مختصات روانی پوچ گرایی تهران - ایرنا- یکی از پرسش های بنیادین که به ویژه برای جوان تر ها مطرح می شود تفاوت بین بی اهمیت انگاشتن زندگی مادی و ارج ننهادن به تجملات دنیا با پوچ گرائی یا نیهیلیسم است. پاسخ علامه فقید جعفری به این پرسش با تبیین ویژگی های پوچ گرائی یکی از پاسخ های درخور اعتنا و راهگشاست.


در روایات اسلامی بسیار شنیده یا خوانده ایم که ائمه (علیهم السلام ) علاقه به دنیا را از از ویژگی های افراد کوته بین یا بی ایمان دانسته اند و بعضاً با عباراتی بسیار تند و صریح بی علاقگی خود به دنیا ، مردم و ظواهر آن را ابراز داشته اند . به عنوان مثال، پیشوای عارفان، حضرت علی (ع) دیدگاهش به دنیا را با عباراتی اینگونه بیان می فرمود: " این دنیای شما، با همه زینت هایش، در نظر من از آب بینی ماده بزی که عطسه کند، بی ارزش تر است". و یا در عبارت دیگری از خطبه 21 نهج البلاغه در مورد دنیا و زندگی دنیایی می فرماید :
"بدانید که دنیا پیوند بریده است و روی در رفتن دارد و بانگ وداع برداشته و خوشی هایش جامه دگر کرده اند. آری ، دنیا پشت کرده و شتابان می رود و ساکنان خود را به سوی فنا می راند و همسایگان خود را به دیار مرگ می کشاند . شهد آن به شرنگ بدل شده و زلال آن تیره گردیده. از آن بر جای نمانده مگر ته مانده ای ، به قدر قطره ای چند در ته خردک مشکی یا به قدر جرعه ای که روی ریگی را که در ته قدحی افکنده باشند ، بپوشاند، که اگر تشنه ای آن را بمکد از او دفع عطش نکند . ای بندگان خدا آهنگ سفر کنید از این سرائی که ساکنانش دستخوش زوال اند. مبادا که در این سرای فانی گرفتار خواهش های نفسانی شوید و نپندارید که زندگی شما در آنجا به درازا خواهد کشید." ( نهج البلاغه ، خطبه 21)
از سوی دیگر ، امام خطبه ها و عبارات بی نظیری نیز در بیان شگفتی مظاهر آفرینش مسأله و خلقت داشته اند. مانند: " اندیشه کن در آفتاب و ماه، و درخت و گیاه، و آب و سنگ، و اختلاف شب و روز، و جوشش دریاها، و فراوانی کوه‏ها، و بلندای قله‏ ها و گوناگونی لغت‏ها و تفاوت زبان‏ها، که نشانه‏ های روشن پروردگارند."
اندیشیدن در خصوص تفاوت این دیدگاه ها و مقایسه عبارات و نیز تأمل در سلوک و شیوه زندگی ایشان و سایر ائمه، سؤالاتی درباره تفاوت پوچ انگاشتن زندگی با عظمت زندگی و هدفدار بودن آن و در عین حال بی اعتنا بودن نسبت به آن را در ذهن متبادر می سازد.
بی شک برای فهم بهتر این موضوع ، به توضیحی تحلیلی که مبتنی بر استدلالات منطقی باشد نیازمند خواهیم بود. در ابتدای امر، شاید درک تفاوت ساختار معرفتی افراد عادی و دیدگاه و اهدافشان در زندگی نسبت به افراد بزرگ به لحاظ معنوی ، یاری رسا باشد. یعنی در واقع با دقّت در کلام و سلوک انسان های برجسته و عارف بالله، بفهمیم که تار و پود سست دنیای افراد ظاهر بین و هدف زندگی در نزد آنان - که همواره همراه با مسابقه های بی اهمیت و دویدن برای هیچ است- چگونه است؛ نیز مفهوم خالصانه برای خدا و در راه خدا زیستن را درک نموده و به اهمیت تفکر در عظمت آفرینش جهان و اسرار آن و اهداف زندگی پی می بریم.
** برای این منظور ، نقبی می زنیم به کلام ماندگار علامه فقید محمد تقی جعفری (قدس الله سره) . ایشان تشخیص ویژگی های احساس پوچی در زندگی را وابسته به دانستن "مختصات روانی انسان پوچ گرا" ، دانسته و می نویسد :
ما حقیقت و نمود این مختصات را نمی توانیم مانند یک پدیده فیزیکی ِ محسوس توصیف کنیم . زیرا هیچ یک از نمودها و فعالیت های روانی ، قابل توصیف فیزیکی نیستند. به همین جهت است که روان شناسان و روان پزشکان مجبور می شوند برای توضیح کافی درباره ی پدیده ها و فعالیت های روانی ، دست به تشبیهات حسّی بزنند.

- مختصات احساس پوچی
1: اساسی ترین مختص پوچ گرایی ، دگرگون شدن احساس حیات طبیعی است که نه تنها حیات را از جوشش خود می اندازد ، بلکه در عین حال آن را به عنوان یک ضرورت تنفّر آور در نظر انسان جلوه می دهد ، مانند اجباری که یک انسان تشنه ، خوردن آب گل آلود را پرارزش احساس نماید.
2: درهم پاشیدگی واقعیات و قوانین و روابط حاکم بر آن واقعیات که در روان پوچ گرایان صورت می گیرد. از دریچه چشم یک زنده بی هدف 2+2 قابل انعطاف به 8 +11 است و زیبائیها و زشتیها بی اساس اند؛ و بایستگیها و شایستگیها واقعیتی جدّی تر از خیالات ندارند. نه متغیرات برای او مفهوم دارند و نه ثابتها.
3: همواره موقعیت های لحظه ای است که روان انسان پوچ گرا را تحت تأثیر قرار می دهد و با سپری شدن همان لحظه ، یکی از دو راه پیش روی اوست: یا می اندیشد و نتیجه ای جز شوراندن واحد های ناراحت کننده درونی نمی بیند ، و یا با کوششی زیاد ، خود را از هوشیاری و احساس ِ " من " رها می سازد : می گریزند از خودی در بی خودی / یا به مستی یا به شغل ای مهتدی
4: سقوط ارزشها و مخلوط شدن عظمتها و پستیهاست که دامنگیر روان های پوچ گرا می شود.
به وجود آمدن مختصات چهارگانه در درون پوچ گرایان جریانی منطقی است که معلول ناتوانی آنان از تفسیر حیات و قوانین آن است . دچار شدن بسیاری از انسانها ، در هر دوره و جامعه ای به این بیماری ، گرچه ناگوار است ، ولی ناگوارتر و شگفت آورتر از آن ، این است که این بیماری را به شکل فلسفه و مکتب عرضه می کنند !
برای هواخواهان این گونه جهان بینی که حیات واقعی خود را چه در راه به دست آوردن شهوت و چه به جهت خودباختگی واقعی از دست داده بودند، حیات کلّی آدمیان پوچ جلوه کرد. آنان هیاهویی در این باره به راه انداختند و از آب گل آلود جوامع، ماهی ها بیرون کشیدند و حقیقت را به دست نیستی و نابودی سپردند.
عناصر تشکیل دهنده مسئله ی هدف زندگی از نظر خود انسان های جوینده هدف ، مختلف اند و هر کسی مقداری از واحدهای روشن این عناصر (واقعیات) را برای خود مطرح می سازد و هدف زندگی را در آنها می جوید.

- ارکان مختصات زندگی هدفدار
علامه جعفری برای تبیین موضوع ویژگی ها و مختصات زندگی هدفدار را نیز به صورت زیر برشمرده است که با توضیحی مختصر عبارتند از :
1: تعهد برین : که عبارتست از شناخت موقعیت خویشتن در جهان هستی و ملتزم بودن به تکامل و به ثمر رسانیدن شخصیت. با بروز این ویژگی است که تعهدات اجتماعی و عمل به آنها نیز پرتوی از تعهد برین می گیرد و احساس سنگینی و فشار آنها مبدّل به نیروی محرک زندگی می گردد.
2: شناخت ارزش حیات: تنها زندگی هدفدار است که می تواند چهره ی واقعی حیات را نمودار سازد و آن را از مفهوم یک پدیده ی معمولی فشرده در میان عوامل جبری بالاتر برد و در منطقه ارزشها قرار دهد.
3: برخورداری از روشنایی و سعادت: منظور از روشنایی و سعادت آن نیست که همه شئون زندگی هدفدار روشن می شود بلکه مقصود این است هدف اعلی، در عین حال که جزئیات زندگی تاریک و رنج آور است ، شعاعی پرمعنا به تمام شئون انسان و جهان می اندازد و محصول کلی حیات ، روشن و سعادت آمیز تلقی می گردد.
4: جدی گرفتن جهان هستی: با نظر به حکومت مطلقه ی قوانین بر همه ی اجزاء و روابط عالم هستی که منشأ دانش ما شده است، این حقیقت که جهان هستی یک مجموعه سیستماتیک جدّی است اثبات می شود. اگر قوانین حاکم بر عالم هستی جدی تلقی نشود، در نتیجه خود ِ زندگی محکوم به شوخی و پوچی خواهد گشت .
5: به دست آوردن آزادی برین : که عبارتست از رهایی شخصیت آدمی از عوامل رکود و محدودیت در صندوق های خودپرستی و تخیلات.
6: آزاد ساختن انسان از مطلق تراشی ها : می توان گفت یکی از مختصات کارگاه مغز آدمی، مطلق تراشی است . هرگاه ذهن آدمی ، وابستگی یک پدیده در اشکال مختلف را به منبعی پیوند دهد ، مطلقی را مورد قبول قرار داده است.
مکتب های فلسفی و ایدئولوژیکی که شکاف های پرنشدنی در معارف ما به وجود می آورند ، به سه دلیل عمده ای که اغلب انسانها و حتی دانشمندان را از ارزیابی واقع بینانه ی مطلق ها محروم می سازند ، شامل الف : عشق به مطلقی که به دست آورده ، مانند وقتی که غریزه ی جنسی به عنوان یک مطلق فروید را به خود جلب می کند . ب : کم بودن فرصت برای اندیشه های همه جانبه و ج : شتابزدگی در تفسیر حیات، از به جهت مطلقی که عرضه می کنند ، تناقض هایی را به وجود می آورند که این تناقض ها جوّ مغزهای بشری را به پوچ گرایی سوق می دهد.
به بیان علامه جعفری در نتیجه ی این بحث، زندگی ِ هدفدار در جریان سیستم باز خود، مطلقی جز هدف اعلای زندگی نمی شناسد و کلیّات و مطلق های دیگر را وسایلی برای آن مطلق تلقی می کند.
گروه اندیشه


23/06/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن