محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827768870
مختصات روانی پوچ گرایی
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مختصات روانی پوچ گرایی تهران - ایرنا- یکی از پرسش های بنیادین که به ویژه برای جوان تر ها مطرح می شود تفاوت بین بی اهمیت انگاشتن زندگی مادی و ارج ننهادن به تجملات دنیا با پوچ گرائی یا نیهیلیسم است. پاسخ علامه فقید جعفری به این پرسش با تبیین ویژگی های پوچ گرائی یکی از پاسخ های درخور اعتنا و راهگشاست.
در روایات اسلامی بسیار شنیده یا خوانده ایم که ائمه (علیهم السلام ) علاقه به دنیا را از از ویژگی های افراد کوته بین یا بی ایمان دانسته اند و بعضاً با عباراتی بسیار تند و صریح بی علاقگی خود به دنیا ، مردم و ظواهر آن را ابراز داشته اند . به عنوان مثال، پیشوای عارفان، حضرت علی (ع) دیدگاهش به دنیا را با عباراتی اینگونه بیان می فرمود: " این دنیای شما، با همه زینت هایش، در نظر من از آب بینی ماده بزی که عطسه کند، بی ارزش تر است". و یا در عبارت دیگری از خطبه 21 نهج البلاغه در مورد دنیا و زندگی دنیایی می فرماید :
"بدانید که دنیا پیوند بریده است و روی در رفتن دارد و بانگ وداع برداشته و خوشی هایش جامه دگر کرده اند. آری ، دنیا پشت کرده و شتابان می رود و ساکنان خود را به سوی فنا می راند و همسایگان خود را به دیار مرگ می کشاند . شهد آن به شرنگ بدل شده و زلال آن تیره گردیده. از آن بر جای نمانده مگر ته مانده ای ، به قدر قطره ای چند در ته خردک مشکی یا به قدر جرعه ای که روی ریگی را که در ته قدحی افکنده باشند ، بپوشاند، که اگر تشنه ای آن را بمکد از او دفع عطش نکند . ای بندگان خدا آهنگ سفر کنید از این سرائی که ساکنانش دستخوش زوال اند. مبادا که در این سرای فانی گرفتار خواهش های نفسانی شوید و نپندارید که زندگی شما در آنجا به درازا خواهد کشید." ( نهج البلاغه ، خطبه 21)
از سوی دیگر ، امام خطبه ها و عبارات بی نظیری نیز در بیان شگفتی مظاهر آفرینش مسأله و خلقت داشته اند. مانند: " اندیشه کن در آفتاب و ماه، و درخت و گیاه، و آب و سنگ، و اختلاف شب و روز، و جوشش دریاها، و فراوانی کوهها، و بلندای قله ها و گوناگونی لغتها و تفاوت زبانها، که نشانه های روشن پروردگارند."
اندیشیدن در خصوص تفاوت این دیدگاه ها و مقایسه عبارات و نیز تأمل در سلوک و شیوه زندگی ایشان و سایر ائمه، سؤالاتی درباره تفاوت پوچ انگاشتن زندگی با عظمت زندگی و هدفدار بودن آن و در عین حال بی اعتنا بودن نسبت به آن را در ذهن متبادر می سازد.
بی شک برای فهم بهتر این موضوع ، به توضیحی تحلیلی که مبتنی بر استدلالات منطقی باشد نیازمند خواهیم بود. در ابتدای امر، شاید درک تفاوت ساختار معرفتی افراد عادی و دیدگاه و اهدافشان در زندگی نسبت به افراد بزرگ به لحاظ معنوی ، یاری رسا باشد. یعنی در واقع با دقّت در کلام و سلوک انسان های برجسته و عارف بالله، بفهمیم که تار و پود سست دنیای افراد ظاهر بین و هدف زندگی در نزد آنان - که همواره همراه با مسابقه های بی اهمیت و دویدن برای هیچ است- چگونه است؛ نیز مفهوم خالصانه برای خدا و در راه خدا زیستن را درک نموده و به اهمیت تفکر در عظمت آفرینش جهان و اسرار آن و اهداف زندگی پی می بریم.
** برای این منظور ، نقبی می زنیم به کلام ماندگار علامه فقید محمد تقی جعفری (قدس الله سره) . ایشان تشخیص ویژگی های احساس پوچی در زندگی را وابسته به دانستن "مختصات روانی انسان پوچ گرا" ، دانسته و می نویسد :
ما حقیقت و نمود این مختصات را نمی توانیم مانند یک پدیده فیزیکی ِ محسوس توصیف کنیم . زیرا هیچ یک از نمودها و فعالیت های روانی ، قابل توصیف فیزیکی نیستند. به همین جهت است که روان شناسان و روان پزشکان مجبور می شوند برای توضیح کافی درباره ی پدیده ها و فعالیت های روانی ، دست به تشبیهات حسّی بزنند.
- مختصات احساس پوچی
1: اساسی ترین مختص پوچ گرایی ، دگرگون شدن احساس حیات طبیعی است که نه تنها حیات را از جوشش خود می اندازد ، بلکه در عین حال آن را به عنوان یک ضرورت تنفّر آور در نظر انسان جلوه می دهد ، مانند اجباری که یک انسان تشنه ، خوردن آب گل آلود را پرارزش احساس نماید.
2: درهم پاشیدگی واقعیات و قوانین و روابط حاکم بر آن واقعیات که در روان پوچ گرایان صورت می گیرد. از دریچه چشم یک زنده بی هدف 2+2 قابل انعطاف به 8 +11 است و زیبائیها و زشتیها بی اساس اند؛ و بایستگیها و شایستگیها واقعیتی جدّی تر از خیالات ندارند. نه متغیرات برای او مفهوم دارند و نه ثابتها.
3: همواره موقعیت های لحظه ای است که روان انسان پوچ گرا را تحت تأثیر قرار می دهد و با سپری شدن همان لحظه ، یکی از دو راه پیش روی اوست: یا می اندیشد و نتیجه ای جز شوراندن واحد های ناراحت کننده درونی نمی بیند ، و یا با کوششی زیاد ، خود را از هوشیاری و احساس ِ " من " رها می سازد : می گریزند از خودی در بی خودی / یا به مستی یا به شغل ای مهتدی
4: سقوط ارزشها و مخلوط شدن عظمتها و پستیهاست که دامنگیر روان های پوچ گرا می شود.
به وجود آمدن مختصات چهارگانه در درون پوچ گرایان جریانی منطقی است که معلول ناتوانی آنان از تفسیر حیات و قوانین آن است . دچار شدن بسیاری از انسانها ، در هر دوره و جامعه ای به این بیماری ، گرچه ناگوار است ، ولی ناگوارتر و شگفت آورتر از آن ، این است که این بیماری را به شکل فلسفه و مکتب عرضه می کنند !
برای هواخواهان این گونه جهان بینی که حیات واقعی خود را چه در راه به دست آوردن شهوت و چه به جهت خودباختگی واقعی از دست داده بودند، حیات کلّی آدمیان پوچ جلوه کرد. آنان هیاهویی در این باره به راه انداختند و از آب گل آلود جوامع، ماهی ها بیرون کشیدند و حقیقت را به دست نیستی و نابودی سپردند.
عناصر تشکیل دهنده مسئله ی هدف زندگی از نظر خود انسان های جوینده هدف ، مختلف اند و هر کسی مقداری از واحدهای روشن این عناصر (واقعیات) را برای خود مطرح می سازد و هدف زندگی را در آنها می جوید.
- ارکان مختصات زندگی هدفدار
علامه جعفری برای تبیین موضوع ویژگی ها و مختصات زندگی هدفدار را نیز به صورت زیر برشمرده است که با توضیحی مختصر عبارتند از :
1: تعهد برین : که عبارتست از شناخت موقعیت خویشتن در جهان هستی و ملتزم بودن به تکامل و به ثمر رسانیدن شخصیت. با بروز این ویژگی است که تعهدات اجتماعی و عمل به آنها نیز پرتوی از تعهد برین می گیرد و احساس سنگینی و فشار آنها مبدّل به نیروی محرک زندگی می گردد.
2: شناخت ارزش حیات: تنها زندگی هدفدار است که می تواند چهره ی واقعی حیات را نمودار سازد و آن را از مفهوم یک پدیده ی معمولی فشرده در میان عوامل جبری بالاتر برد و در منطقه ارزشها قرار دهد.
3: برخورداری از روشنایی و سعادت: منظور از روشنایی و سعادت آن نیست که همه شئون زندگی هدفدار روشن می شود بلکه مقصود این است هدف اعلی، در عین حال که جزئیات زندگی تاریک و رنج آور است ، شعاعی پرمعنا به تمام شئون انسان و جهان می اندازد و محصول کلی حیات ، روشن و سعادت آمیز تلقی می گردد.
4: جدی گرفتن جهان هستی: با نظر به حکومت مطلقه ی قوانین بر همه ی اجزاء و روابط عالم هستی که منشأ دانش ما شده است، این حقیقت که جهان هستی یک مجموعه سیستماتیک جدّی است اثبات می شود. اگر قوانین حاکم بر عالم هستی جدی تلقی نشود، در نتیجه خود ِ زندگی محکوم به شوخی و پوچی خواهد گشت .
5: به دست آوردن آزادی برین : که عبارتست از رهایی شخصیت آدمی از عوامل رکود و محدودیت در صندوق های خودپرستی و تخیلات.
6: آزاد ساختن انسان از مطلق تراشی ها : می توان گفت یکی از مختصات کارگاه مغز آدمی، مطلق تراشی است . هرگاه ذهن آدمی ، وابستگی یک پدیده در اشکال مختلف را به منبعی پیوند دهد ، مطلقی را مورد قبول قرار داده است.
مکتب های فلسفی و ایدئولوژیکی که شکاف های پرنشدنی در معارف ما به وجود می آورند ، به سه دلیل عمده ای که اغلب انسانها و حتی دانشمندان را از ارزیابی واقع بینانه ی مطلق ها محروم می سازند ، شامل الف : عشق به مطلقی که به دست آورده ، مانند وقتی که غریزه ی جنسی به عنوان یک مطلق فروید را به خود جلب می کند . ب : کم بودن فرصت برای اندیشه های همه جانبه و ج : شتابزدگی در تفسیر حیات، از به جهت مطلقی که عرضه می کنند ، تناقض هایی را به وجود می آورند که این تناقض ها جوّ مغزهای بشری را به پوچ گرایی سوق می دهد.
به بیان علامه جعفری در نتیجه ی این بحث، زندگی ِ هدفدار در جریان سیستم باز خود، مطلقی جز هدف اعلای زندگی نمی شناسد و کلیّات و مطلق های دیگر را وسایلی برای آن مطلق تلقی می کند.
گروه اندیشه
23/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]
صفحات پیشنهادی
قفلهای توسعه کشور منتظر کلید عملگرایی
قفلهای توسعه کشور منتظر کلید عملگرایی یکی از مهمترین اصول توسعه برخورداری از دولتی چابک و عملگراست که بتواند با شتابی مناسب عقبماندگیها را جبران کرده و برای دستیابی به اهداف مورد نظر برنامهریزی کند چنین دولتی رو بهسوی آینده دارد نه گذشته و بنابراین بهجای اینکه از عملکرایروانی: اقتصاد مقاومتی نقشآفرینی اقتصادی را برای مردم تسهیل میکند
چهارشنبه ۱۲ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۷ ۴۸ یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت اقتصاد مقاومتی ترسیمکننده حرکت اصلی کشور در آینده است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه مرکزی همایش تبیین سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی در اراک برگزار شد محمد جواد ایروانی عضو مجمع تشخیص مصصیانت از بیت المال و قانونگرایی محور کارها در مدیریت جدید دانشگاه علوم پزشکی قزوین است
استانها مرکز قزوین مهرام صیانت از بیت المال و قانونگرایی محور کارها در مدیریت جدید دانشگاه علوم پزشکی قزوین است قزوین- خبرگزاری مهر رئیس جدید دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت صیانت از بیت المال دادن حق کارکنان قانون گرایی و فعالیت های پژوهشی آموزشی تامین نیازهای بهداشتی و دتوسعه اقتصادي نيازمند امنيت رواني و امنيت دفاعي است
۱۲ شهريور ۱۳۹۳ ۱۶ ۱۹ب ظ رئيس مجلس توسعه اقتصادي نيازمند امنيت رواني و امنيت دفاعي است رئيس مجلس گفت براي اينکه سرمايهگذاري و اقتصاد در کشور توسعه پيدا کند نيازمند دو اصل مهم هستيم که شامل امنيت رواني و امنيت دفاعي است به گزارش خبرگزاري موج علي لاريجاني در جمع نيروهاي مسلحهمگام با قاتلان روانی؛ از جنایت تا درمان
همگام با قاتلان روانی از جنایت تا درمان ویل بروس بیش از هفت سال است که در بیمارستان روانی بستری است این مرد آمریکایی که اکنون به شرایط عادی بازگشته در آستانه مرخص شدن از بیمارستان آرزو میکند دیگر گرفتار مشکلات گذشته نشود ویل پیش از این نیز در بیمارستان روانی بستری بوده استکاروانی از جنس امید
پنجشنبه ۱۳ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۵ ۴۲ کاروانی که حامل پیام نوع دوستی صلح طلبی همدلی و برادری و نفی خشونت و جنگ بود این هفته در قالب 13 تریلر کمکهای مادی و کالایی مردم استان کردستان برای کمک به آوارگان کرد عراقی عازم این کشور شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقهخشونتهای روانی، بدنی و جنسی علیه کودکان
خشونتهای روانی بدنی و جنسی علیه کودکان یونیسف نتیجه گیری کرده است که کودکان در سراسر جهان به طور گسترده ای در معرض خشونتهای روانی بدنی و جنسی قرار دارند به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس بین المللی جام نیوز بر اساس گزارش جدیدی که به وسیله سازمان ملل متحد منتشرتمرکز روانی فرانسوی ها، عامل برتری بر ایران
تمرکز روانی فرانسوی ها عامل برتری بر ایران سرمربی تیم والیبال فرانسه بعد از برد ایران گفت تمرکز زیادی روی مسائل روانی و بازی سعید معروف کردیم ایسنا لورنت تیلی بعد از پیروزی 3 بر یک مقابل ایران اظهار کرد ما دو روز گذشته را روی مسائل ذهنی صرف کردیم زیرا اگر بخواهیم پیروز شویمتيلي: مقابل ايران از نظر رواني آماده بوديم
تيلي مقابل ايران از نظر رواني آماده بوديم سرمربي تيم واليبال فرانسه بعد از برد ايران گفت پس از اين مسابقه تمرکز زيادي روي مسائل رواني و بازي سعيد معروف کرديم لورنت تیلی بعد از پیروزی 3 بر یک مقابل ایران اظهار کرد ما دو روز گذشته را روی مسائل ذهنی صرف کردیم زیرا اگر بخپلیس آمریکا با شلیک 80 گلوله یک بیمار روانی را به قتل رساند + تصویر
پلیس آمریکا با شلیک 80 گلوله یک بیمار روانی را به قتل رساند تصویر 6 مامور پلیس آمریکا با شلیک 80 گلوله به صورت یک بیمار روانی او را به قتل رساندند به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران به نقل از نیویورک دیلی نیوز 6 مامور پلیس آمریکا با شلیک 80 گلوله به صورت یک بیمسرمربی والیبال فرانسه: مقابل ایران از نظر روانی آماده بودیم
پنجشنبه ۱۳ شهریور ۱۳۹۳ - ۲۳ ۱۰ سرمربی تیم والیبال فرانسه بعد از برد ایران گفت پس از این مسابقه تمرکز زیادی روی مسائل روانی و بازی سعید معروف کردیم به گزارش ایسنا لورنت تیلی بعد از پیروزی 3 بر یک مقابل ایران اظهار کرد ما دو روز گذشته را روی مسائل ذهنی صرف کردیم زیرا اگر بخواهوزیر کشور انگلیس داعش را «گروهی قاتل روانی» خواند
وزیر کشور انگلیس داعش را گروهی قاتل روانی خواندوزیر کشور انگلیس امروز در اظهاراتی در واکنش به قتل فجیع خبرنگار آمریکایی از سوی گروه تروریستی داعش این گروه تروریستی را گروهی قاتل روانی خواند به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شبکه تلویزیونی ITV ترزا می وزیر کشور انگلیس امروزپرسپولیس با دو برد دیگر از بحران خارج میشود/ جوانگرایی جواب نمیدهد
ورزشی فوتبال - فوتسال در گفتگو با مهر عنوان شد پرسپولیس با دو برد دیگر از بحران خارج میشود جوانگرایی جواب نمیدهد پیشکسوت باشگاه پرسپولیس معتقد است در فوتبال ایران همه به دنبال نتیجه هستند و جوانگرایی در این فضا جواب نمی دهد ادموند بزیک در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با پدست بردار از اصولگرایی نیستیم
دست بردار از اصولگرایی نیستیم حجتالاسلام تقوی با اشاره به اینکه اصولگرایی یک ظرفیت بالا و عمیقی است که اگر خوب مدیریت شود یک موج عظیمی در کشور ایجاد میشود اظهار داشت ما دست بردار از اصولگرایی نیستیم و باید اصول را ملاک قرار دهیم نه سلیقهها را خبرگزاری فارس حجتالاسلام والعوارض جسمانی یک بیماری روحی - روانی
16 عارضه جسمانی که از پیامدهای استرس است عوارض جسمانی یک بیماری روحی - روانی امروزه از واژه استرس برای بیان عامل مشکل و در عین حال واکنش به آن و وضع روحی فرد واکنشدهنده استفاده میشود اولینبار هانسسیله فیزیولوژیست کانادایی بود که استرس را به مفهوم جدید آن به کار برد او مجموتقوی: برخی به دنبال سیاهنمایی عملکرد 8 ساله دوره اصولگرایی هستند/ نباید نیروهای متدین منزوی شوند
تقوی برخی به دنبال سیاهنمایی عملکرد 8 ساله دوره اصولگرایی هستند نباید نیروهای متدین منزوی شوند سیاست > احزاب و شخصیتها - فارس نوشت حجتالاسلام والمسلمین سیدرضا تقوی امشب در نخستین نشست وحدت و همگرایی اصولگرایان لرستان در خرمآباد با اشاره به اینکه اصولاز آرمانگرایی طنازانه تا شغل ناصر فیض اگر به حوزه هنری نیامده بود!
فرهنگ و ادب ادیبات ایران نکوداشت ناصر فیض برگزار شد از آرمانگرایی طنازانه تا شغل ناصر فیض اگر به حوزه هنری نیامده بود در حالی که محسن مومنی در مراسم نکوداشت ناصر فیض وی را شاعری آرمانگرا و دغدغه مند در مسیر ارزش های انقلاب اسلامی نامید علیرضا قزوه در سخنانی اظهار دشات فیض اگ-
گوناگون
پربازدیدترینها