واضح آرشیو وب فارسی:سیری در ایران: تاریخ خبر : 1393/6/22 – محمدرضا عابدينمقانكي
پژوهشگر فضاي كسبوكار و رقابتپذيري
روزنامه دنیای اقتصاد
براساس گزارشهاي سازمانهای بينالمللي از جمله گزارش سازمان جهانی جهانگردی، ايران مقصد بسيار مناسبي براي گردشگران تاريخي-باستانی و نيز گردشگران جوياي جاذبههای طبیعی است، بهطوريكه بارها گفته شده است، رتبه دهم جاذبههای تاريخي-باستانی را داراست و در ميان كشورهاي جهان، پنجمين كشور داراي برترين جاذبههای طبیعی است.
بهعبارت ديگر، ايران بهطور بالقوه يكي از بهترين مناطق جهان براي گردشگران در عرصه جهاني محسوب ميشود. اما در عمل اين كشور نتوانسته حتي يك درصد از گردشگران بينالمللي را نيز به خود جذب کند. دلايل گوناگوني براي اين امر بيان ميشود. اما ما در اينجا ميخواهيم از نظر شاخصهاي بينالمللي مساله را بررسی کنیم.
مجمع جهاني اقتصاد هر ساله گزارشی تحت عنوان گزارش رقابتپذيري گردشگري و مسافرت منتشر میکند كه آخرين مورد آن در سال 2013 منتشر شده است. در اين گزارش كه رقابتپذيري 140 كشور جهان در زمينه گردشگري با يكديگر مقايسه شده، ايران جايگاه نودوهشتم را به دست آورده است. البته اين رتبه 16 جايگاه بهتر از موقعيت آن در دو سال پيش از آن بوده است. سال گذشته، ايران در ميان 15 كشور مورد بررسي در منطقه خاورميانه و شمال آفريقا پيش از كويت، الجزاير، يمن و موريتاني و در جايگاه يازدهم قرار گرفته است.
از نظر پارامتريك، سه عامل اصلي تاثيرگذار بر اين جايگاه شامل چارچوب قوانين مرتبط با گردشگري، زيرساختها و فضاي كسبوكار در حوزه گردشگري و نيز منابع انساني، فرهنگي و طبيعي گردشگري بوده است. رتبه ايران در اين عوامل بهترتيب معادل 112، 96 و 74 بوده است. آنگونه كه مشاهده ميشود ايران از ديد شاخصهاي بينالمللي، به لحاظ چارچوب قوانين مرتبط با گردشگري در بدترين وضعيت در قياس با ساير عوامل مورد نظر قرار دارد. بررسي دقيقتر نشان ميدهد كه از ديدگاه اين سازمان بينالمللي، گردشگري در سياستگذاري دولتمردان ايران از اهميت اندكي برخوردار است؛ بهگونهاي كه ايران در ميان 14كشور از نظر اهميت دادن به گردشگري در مقام 130 قرار دارد. قوانين و مقررات مرتبط با گردشگري نيز با مشكلات ساختاري و پيچيدهاي برخوردار بوده و رتبه ايران از اين نظر 124 است. از نظر اين سازمان، رتبه ايران بهلحاظ امنيت در مقام 106 است. پايداري محيطي نيز وضعيت چندان رضايتبخشي نداشته و جايگاه ايران در اين زمينه 101 است. اما به لحاظ بهداشت و سلامت، ايران جايگاه نسبتا مطلوبي را داراست. ممكن است درخصوص قابليت اتكاي ايران به منابع و اطلاعات منتشره در سازمانهاي بينالمللي اختلافنظرهايي وجود داشته باشد، اما اين موضوعات از ديدگاه گردشگران خارجي و سياستگذاران بينالمللي اين حوزه اهميتي ندارد زيرا ايشان برای توسعه گردشگري ملي خويش يا تصميمگيري براي انجام سفر به يك كشور و حتي سرمايهگذاري در صنعت گردشگري يك كشور مقصد، نگاهي دقيق و قابل اتكا به گزارشها و آمارهاي بينالمللي مياندازند. بنابراين ايران اگر بخواهد موقعيت بينالمللي خود را در اين صنعت بهبود داده و بهميزان بيشتري از امكانات بالقوه را بالفعل کند، ميتواند بهعنوان يك فرآيند عملي، در انديشه بهتر كردن موقعيت كشور در اركان و شاخصهاي رقابتپذيري گردشگري اقدام کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیری در ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]