واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: بازار داغ «ائتلافهای بینالمللی» برای نابود کردن سرطانِ داعش / پای ایران ایران به ائتلافهای ضدتروریسم باز میشود؟
«ائتلاف ترکی-عربی- آمریکایی»، «ائتلاف مرکزی متشکل از کشورهای عضو ناتو»، «ائتلاف سوری-ایرانی-روسی» ، «نشست امنیتی پاریس» و در نهایت بازی نظامی آمریکا در خاک عربستان بدون حضور ایران، تلاش هایی که می رود تا خطر داعش را از منطقه خاورمیانه دور کنند.
به گزارش نامه نیوز، چهار ماه از «شوک» داعش در منطقه و جهان میگذرد؛ 2 روزنامه نگار آمریکایی و چند سرباز لبنانی سر بریده شدند و صدها نفر از مردم عراق و سوریه به طرز وحشتناکی قتل عام و هزاران نفر نیز آواره شدند.
در حالی که شکل گیری داعش در سوریه و پیشروی های این گروه تروریستی در این کشور بحران زده در سال های گذشته و به بهانه مقابله با حکومت سوریه از سوی بسیاری از کشورهای منطقه و غرب نادیده گرفته شده بود، امروز اما این گروه تروریستی درعراق به یکی از منفورترین گروه های تروریستی جهان تبدیل شده است تا جایی که هیچ شخص و کشوری را از تیغ تهدید حملاتش مصون نمیداند.
این درحالیست که داعش توانست به لطف اختلافات داخلی و پس زمینه بحران سیاسی در کنار ضعف ارتش و نیروهای نظامی عراق پیشرویهای گسترده ای را در خاک این کشور در روزهای نخستین پس از حمله به آن صورت دهد، «آژیر خطر» داعش برای غرب اما زمانی به صدا در آمد که این گروه تروریستی از یک سو توانست به مناطق کردنشین عراق دست پیدا کند، بزرگترین سد این کشور را در اختیار بگیرد و منطقه کردستان عراق و منافع آمریکا در این کشور را هدف تهدیدات جدی و گام بعدی حملات خود قرار دهد. از سویی دیگر تهدیدات این گروه تروریستی به قلب اروپا و آمریکا رسید.
اگرچه اوباما دستور حملات هوایی به مواضع داعش را صادر و با همراهی نیروهای عراقی و پیشمرگه کرد، داعش متحمل ضربات سنگینی شد اما تا پس از سربریده شدن «استیون ساتلاف» دومین خبرنگار آمریکایی ربوده شده، حرکتی هماهنگ و جامع و استراتژی مشخصی از سوی غرب و منطقه برای مقابله با این گروه تروریستی انجام نشد.
اوباما اما همچنان به دلیل انفعال و عدم اتخاذ تصمیمات مناسب و به موقع در قبال گروه تروریستی داعش از سوی افکار عمومی و همچنین منتقدان در آمریکا تحت فشار بود؛ وی که دو هفته گذشته به وضوح از عدم وجود استراتژی مشخص کاخ سفید در قبال داعش سخن گفته بود، خود را در قبال آماجی از حملات منتقدان و مخالفان داخلی و خارجی قرار داد تا اندکی بعد نه تنها دستور تشدید حملات به داعش در عراق و آغاز حملات نظامی آمریکا علیه این گروه در سوریه تا نابودی کامل آن در هرجای از جهان را صادر کند، بلکه متحدان و دوستان منطقه ای خود را نیز به تشکیل ائتلاف منطقه ای قدرتمند علیه این گروه رادیکالی دعوت کرد.
از نشست رهبران ناتو در ولز تا 10 وزیر خارجه در جده
اجلاس رهبران کشورهای پیمان نظامی آتلانتیک شمالی (ناتو) در ولز آغازی بر تشکیل ائتلافهای منطقه ای و جهانی علیه داعش بود؛ باراک اوباما در این اجلاس که بررسی بحران داعش یکی از موارد مورد بحث رهبران ناتو بود، از تشکیل ائتلافی مرکزی متشکل از آلمان، استرالیا، ایتالیا، انگلیس، ترکیه، دانمارک، فرانسه، کانادا و لهستان برای مقابله با داعش خبر داد.
گویی آنکه به نظر میرسد که آمریکا خطر داعش را فراتر از منطقه خاورمیانه و بیخ گوش خود احساس می کند، جان کری وزیر خارجه آمریکا در یادداشتی که اخیرا در روزنامه نیویورک تایمز منتشر کرد، نوشت: تهدید داعش فراتر از منطقه خاورمیانه است و شواهد موجود نشان میدهد که اگر با این گروه مقابله نشود آنها فعالیت خود را به عراق و سوریه محدود نخواهند کرد. حملات هوایی به تنهایی کافی نیست. دنیا باید واکنشی بسیار کاملتر از خود نشان دهد.
وزیر خارجه آمریکا همچنین نوشت: واکنشی واحد به هدایت آمریکا و با مشارکت احتمالی طیف وسیعی از کشورها جلوی سرایت سرطان داعش به دیگر کشورها را خواهد گرفت.
اوباما در گام بعدی و برای تشکیل ائتلاف منطقهای به رهبری آمریکا، دوستان و متحدان خود در منطقه را به تشکیل ائتلاف واحدی دعوت کرد؛ وزرای خارجه کشورهای حاشیه خلیج فارس، مصر، ترکیه و آمریکا پنجشنبه گذشته راهی جده در عربستان شدند تا بدون حضور ایران، این همسایه شرقی ایران و مهمترین بازیگر کلیدی مبارزه با تروریسم در منطقه، تدابیر لازم برای مبارزه با داعش را اتخاذ کنند.
در نهایت باراک اوباما در سخنانی که روز چهارشنبه به صورت اجمالی خطاب به مردم امریکا ودر آستانه سیزدهمین سالگرد حملات تروریستی یازدهم سپتامبر ایراد داشت، از برنامه شفاف واشنگتن برای مقابله با داعش نام برد و علاوه بر اینکه برای مسلح کردن و حمایت از نیروهای مسلح مخالف در سوریه از کنگره این کشور تقاضای کمک مالی کرد، گفت که نیروهایی که قرار است برای مقابله با داعش آماده شوند در خاک عربستان سعودی آموزش خواهند دید.
از مانور نظامی واشنگتن در خاک ریاض تا دعوت از ایران برای حضور در نشست پاریس
علی رغم آنکه بحث همکاری نظامی ایران و غرب در عراق، یکی از موضوعات داغ محافل سیاسی و رسانهای است و بارها مقامات دو طرف به رغم صداهای متفاوت، آمادگی خود را برای رفع خطر داعش در خاک عراق عنوان کرده بودند، این اتفاق رخ نداد و ایران جایی در ائتلاف منطقه ای علیه داعش نداشت.
این در حالیست که باراک اوباما در سخنان و لحنی متفاوت تاکید کرد که اکنون ایران و یا مساله شیعه و سنی مشکل کشورهای عربی نیست بلکه افراط گرایی سنی که به شکل داعش درآمده است، مشکل کشورهای عربی منطقه است.
با این وجود به نظر می رسد واشنگتن بدون همراهی و همکاری با ایران در زمینه تروریسم و تنها با رهبری ائتلاف عربی، ترکی به دنبال مبارزه با داعش و به موازات آن پیشبرد و تمرکز بر مذاکرات هسته ای ایران و جلوگیری از تاثیرات این دو بر یکدیگر است؛ از سوی دیگر بسیاری از تحلیلگران منطقه و جهان بر این باورند که کاخ سفید بدون همراهی با ایران، این بازیگر کلیدی منطقه قادر به نابودی داعش نیست.
چرخش آمریکا به سمت عربستان سعودی و محوریت ریاض در نقشآفرینی نظامی واشنگتن در منطقه از یک سو و از سوی دیگر حضور مشاوران نظامی ایران در قلب بغداد و حمایت تسلیحاتی تهران از کردهای عراق نشان میدهد، که ایران و غرب اگرچه هدفی یکسان در زمین عراق دنبال میکنند اما علاقهای به متمایل شدن به سمت یکدیگر در زمینههای خارج از پرونده مهم هسته ای مادامی که مذاکرات در این باره همچنان ادامه دارد و در نقطه حساسی نیز قرار دارد، ندارند.
این در حالی است که در پی سفر غیرمترقبه فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه به عراق، خبر تدارک فرانسه برای دعوت از ایران برای حضور در نشست امنیتی پاریس بر خروجی رسانه ها قرار گرفت، حضو رمقامات ایران در این نشست که قرار است در سطح سران و دوشنبه آینده برگزار شود همچنان نامشخص است و نقش آفرینی تهران در یکی دیگر از اضلاع مثلث مقابله با داعش آن هم در زمانی که صداهایی از تشکیل ائتلاف سوری-ایرانی- روسی به گوش می رسد در هاله ای از ابهام قرار دارد.
۲۲ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۷:۵۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]