واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: محققان ایرانی : امکان ساخت نانو پودرهای سرامیکی پایدار در دمای محیط تهران - ایرنا -محققان دانشگاه صنعتی اصفهان در راستای تولید نانوپودرهای سرامیکی پایدار، روشی جدید پیشنهاد داده اند که نتایج این تحقیقات مورد توجه صنایع مختلفی از جمله صنایع هوا فضا، تولید سرامیک ها و پیل های سوختی قرار خواهد گرفت.
به گزارش ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ،ویژگی اصلی نتایج این کار، ایجاد ساختارهایی از زیرکونیاست که در شرایط عادی، تنها در دماهای بالاتر از 1200 درجه سانتی گراد پایدار هستند.
محدوده اندازه ذرات تولید شده حدود 50 نانومتر است.
با کاربرد این روش تولید، در هزینه های تولید تجهیزاتی همچون حسگرها و پیل های سوختی، صرفه جویی خواهد شد. کاهش هزینه ها و آلودگی های ناشی از فرایندهای تولید زیرکونیم از دیگر فواید روش پیشنهادی است.
محسن گلزارشهری دانشجوی دکترای نانومواد دانشگاه صنعتی اصفهان گفت :در این تحقیق ابتدا سعی شد با استفاده از آسیاکاری ساختارهای چهار وجهی و مکعبی را در دمای محیط ایجاد کرده و سپس این ساختارها را پایدار نماییم. نکته ی قابل توجه در این فرایند، تولید نانو ذرات زیرکونیای چهار وجهی و مکعبی از پودر مونوکلینیک اولیه است.
در این پژوهش ابتدا با استفاده از آسیاب گلوله ای سیاره ای، پودر زیرکونیا آسیاکاری و در مراحل مختلف فرایند، پارامترهای موثر بر آن بهینه شد.
با استفاده از پارامترهای بهینه و انجام فرایند در زمان های مختلف (از 2 تا 150 ساعت) ساختارهای مختلف زیرکونیا به صورت پایدار و نیمه پایدار تولید گردید. در نهایت نیز ساختارهای حاصله با استفاده از اکسیدهای مختلف و طی فرایند آسیاکاری مشابه پایدار شد.
گلزار شهری در ادامه به فواید استفاده از ساختارهای زیرکونیا اشاره کرد و افزود: فاز چهار وجهی می تواند فازی نیمه پایدار باشد. چنانچه میزان کافی از فاز چهاروجهی نیمه پایدار در بدنه یک قطعه (مثلاً بدنه موشک) وجود داشته باشد و تنشی بر آن اعمال شود، با افزایش میزان تنش در نوک ترک، تبدیل فازی چهار وجهی به مونوکلینیک رخ داده و افزایش حجم اتفاق می افتد. این افزایش حجم موجب می شود ترک تحت فشار قرار گرفته شود و از رشد آن جلوگیری شود. فاز مکعبی زیرکونیا نیز دارای رسانایی گرمایی بسیار پایینی است.
این مسئله منجر می شود تا از این ماده به عنوان پوششی در برابر حرارت (TBC) در جت و موتورهای دیزلی استفاه شود.
نتایج این تحقیقات در مجله Ceramics International به چاپ رسیده است.
این مطالعات حاصل همکاری دکتر علی سعیدی، دکتر علی شفیعی- اعضای هیأت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان و محسن گلزار شهری بوده است.
علمی **1354**1436
20/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]