واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: چرخه8900 ميلياردي دارو در برابر چرخه 15هزارميلياردي لوازم آرايشي
اكنون سالهاست كه با آمدن نام «ناصرخسرو» كمتر آثار و ياد شاعر، حكيم و نويسنده معروف كشورمان در ذهن مردم تداعي ميشود؛ حالا سالهاست كه ناصر خسرو تداعيگر بازار سياه بسياري حوزهها به خصوص دارو است.
اكنون سالهاست كه با آمدن نام «ناصرخسرو» كمتر آثار و ياد شاعر، حكيم و نويسنده معروف كشورمان در ذهن مردم تداعي ميشود؛ حالا سالهاست كه ناصر خسرو تداعيگر بازار سياه بسياري حوزهها به خصوص دارو است. اين مسئله تا جايي پيش رفته است كه رئيس سازمان غذا و داروي كشور رسماً از فعاليت جديتر شبكه قاچاق داروهاي مكمل سخن گفت و عرضه اقلام دارويي و مكملها در ناصر خسرو را زخمي كهنه دانست. چالشهاي حوزه اقلام دارويي و بهداشتي اما به همين مسئله محدود نميشود و بازار 12 تا 15 ميلياردي لوازم آرايشي نيز امري است كه آسيبهاي متعددي را به دنبال دارد.
به گفته رسول ديناروند در حالي كه 8هزار و 900 ميليارد تومان از بازار ايران در اختيار حوزه داروست، 12 تا 15 ميليارد تومان از حجم اين بازار در اختيار لوازم آرايشي است. شايد به همين دليل است كه ايران رتبه هفتم دنيا را در مصرف لوازم آرايش دارد. بنا بر ديگر آمارهاي موجود 80 تا 90 درصد از اين لوازم به صورت قاچاقي وارد كشور شده و اكثر برندهاي معروف قاچاقي نيز تقلبي و ساخت كشورهاي نامآور در صحنه تقلب مانند چين، تايلند و تركيه هستند. رئيس سازمان غذا و دارو همچنين از بازار 75 هزار ميليارد توماني حوزه غذا در كشور طي سال جاري خبر داد و افزود: بخش مهمي از اين بازار خارج از صنعت پخش توزيع ميشود كه اگر مجموعهاي از آن در صنعت پخش و توزيع رسمي وارد شود به نفع مردم و كشور خواهد بود.
8 برابر شدن قيمت يك كيت تشخيصي از توليد تا مصرف
واردات قاچاق و پخش زيرزميني آفتي است كه بلاي جان صنعت غذا، دارو، تجهيزات پزشكي و لوازم آرايشي – بهداشتي شده و چالشهاي گوناگوني را در اين حوزه پديد آورده است. شكلگيري بازار سياههايي همچون ناصر خسرو و سكه شدن بازار دلالها و واسطهها به دليل سود بالايي كه در اين حوزهها وجود دارد، موجب شده است تا تخلفات گستردهاي را در اين بخش شاهد باشيم؛ از قاچاق گرفته تا توليد لوازم آرايش، دارو و مكملهاي تقلبي و حتي عرضه اين محصولات با قيمتهايي چندين برابر قيمت واقعي. رئيس سازمان غذا و دارو نيز در اولين همايش شركتهاي پخش كه روز گذشته برگزار شد با اشاره به نقش صنعت پخش در از بين بردن بساط واسطهگري افزود: هم اكنون تفاوت معنيداري در قيمت محصولات توليد تا عرضه وجود دارد. در برخي موارد مثلاً در كيتهاي تشخيصي و لوازم پزشكي گاهي تا هشت برابر قيمت توليد در عرضه افزايش قيمت وجود داشته است در حالي كه فاكتور به صورت مدام صادر ميشود و به ظاهر هم قانوني است. به باور وي حذف واسطهگري باعث ميشود اين مسائل برطرف شود.
بازگشت كالاهاي قاچاق جمعآوري شده به چرخه مصرف
بازگشت كالاهاي قاچاق جمعآوري شده به چرخه مصرف به جاي معدوم شدن، حقيقت تكاندهنده ديگري است كه رئيس سازمان غذا و دارو از آن پرده برداشت.
بنا به تأكيد ديناروند حجم عظيمي از كالاهاي قاچاق كه وارد كشور ميشوند، خارج از شبكههاي رسمي توزيع است. وي افزود: در حوزه سلامت كالاها نميتوانيم با يك آزمايش ثابت كنيم كه يك كالا سالم است چراكه نميتوان مسير توليد را تا مصرف رديابي كرد، اين در حالي است كه كالاهايي كه قاچاق است و جمعآوري ميشود به جاي معدوم شدن گاهي به دليل قيمت بالا دوباره به چرخه بر ميگردند و دعواهايي كه ما با برخيها داريم بر سر همين است چراكه نميگذارند اين كالاها معدوم شود.
به گفته رئيس سازمان غذا و دارو كالاهاي پزشكي قاچاق ميتوانند حتي از بيمارستانها هم سر در بياورند. وي در اين باره خاطر نشان كرد: با اينكه عمده مصرفكننده لوازم پزشكي بيمارستانها هستند اما چون ضابطهمند نيست و از هر كسي خريداري ميكنند كالاهاي پزشكي غيرمجاز بسيار است.
ناصر خسرو زخم كهنهاي در صورت نظام سلامت
بازار گسترده مكملهاي بدنسازي و ورزشي قاچاق در كشور نيز تا اندازهاي فعال است كه رئيس سازمان غذا و دارو رسماً اعتراف كرد، شبكه قاچاق فعالتر از بخش رسمي عمل ميكند. اين در حالي است كه به گفته وي اين مكملها هم واردات رسمي دارند و هم توسط شركتهاي معتبر توليد ميشوند.
ديناروند از تفاهمنامه جديد با وزارت ورزش در اين زمينه خبر داد و گفت: در اين تفاهمنامه باشگاههاي ورزشي از ارائه فرآوردههاي غيرمجاز دارويي و مكملهاي بدنسازي به ورزشكاران منع ميشود.
وي در رابطه با فروش مكملهاي قاچاق در بازار ناصرخسرو و برخورد نيروي انتظامي گفت: عرضه اين اقلام دارويي در بازار ناصرخسرو موضوع كهنهاي است كه اگر عرضه قانوني را توانمند كنيم و نيازهاي واقعي را برآورده كنيم، بخش زيرزميني به فرآوردههاي تقلبي و قاچاق محدود ميشود و در اين صورت نيروي انتظامي ميتواند با آنها برخورد كند.
سهم قاچاق غذا، مكملها و آرايشيها از سهم رسميشان بيشتر است
به گفته ديناروند وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو تصميم دارند وضعيت بازار مكملهاي آرايشي، بهداشتي، طبيعي، سنتي و تجهيزات پزشكي را ساماندهي كند.
وي تصريح كرد: در مورد دارو تلاش كرده تا انحصار آن در دست شركتهاي پخش قرار گيرد و امسال نيز ساماندهي تجهيزات پزشكي را دنبال ميكند. سعي خواهيم كرد كه ساير خدمات سلامت محور مانند كالاهاي آرايشي و بهداشتي، فرآوردههاي طبيعي و سنتي، مكملها، مواد غذايي و تجهيزات پزشكي ساماندهي شوند تا مبارزه با قاچاق بهتر انجام شود.
ديناروند گفت: اعداد و رقم قاچاق بسيار سرسامآور است و به اقتصاد كشور زيان ميزند. اين در حالي است كه در زمينه كالاهاي سلامت محور وزارت بهداشت كمترين قاچاق در حوزه دارو است و مكملهاي غذايي، ورزشي، آرايشي و بهداشتي سهم قاچاقشان از سهم رسمي بيشتر است.
رئيس سازمان غذا و دارو گفت: حتي در فرآوردههاي غذايي سهم قاچاق بالاست و بسياري از فرآوردههايي كه مجوز ندارند، در فروشگاهها يافت ميشوند و بيانگر اين است كه شبكه قاچاق در كشور فعال است و اگر شركتهاي پخش ساماندهي شوند، فعاليت شبكه قاچاق نسبت به سال گذشته كاهش مييابد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۸ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۰:۴۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]