واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۸ شهريور ۱۳۹۳ (۰:۱۴ق.ظ)
ايران: رمزگشايي از استراتژي جديد اوباما
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه ايران چنين نوشت:
باراک اوباما، رئيس جمهوري امريکا براي نخستين بار اعتراف کرد که ايران مشکل منطقه نيست.
اوباما که با شبکه «ان.بي.سي» امريکا سخن ميگفت، تأکيد کرد که «من کاملاً واضح و شايد براي نخستين بار ميگويم که مشکل پيش رو براي کشورهاي سني متحد امريکا، ايران نيست و مسأله شيعه و سني هم نيست.» اظهارات اوباما از يک واقعيت کاملاً آشکار حکايت دارد که متأسفانه جريانهاي افراطي عربي، گروه فشار امريکا و لابي صهيونيستي طي 3 دهه گذشته تلاش کردند تا اين واقعيت را پنهان و حتي خلاف آن را در ميان افکار عمومي ترويج دهند.
هر چند در ادبيات ديپلماتيک، اين اعتراف نوعي عذرخواهي غير رسمي و غير آشکار رئيس جمهوري امريکا از ايران تلقي ميشود، اما در عين حال از وجود يک گام مثبت از سوي کاخ سفيد براي بازنگري در سياستهاي امريکا نسبت به ايران حکايت دارد.
باراک اوباما طي يک سالي که از عمر دولت يازدهم ميگذرد، بارها نشانههاي کاملاً مثبتي از واشنگتن به تهران ارسال کرده که تغيير رويکرد احتمالي سياست کاخ سفيد نسبت به ايران را به دنبال دارد. اگر چه تغيير سياست کاخ سفيد نسبت به ايران نيازمند رضايت کامل کنگره و لابي صهيونيستي است، اما اساساً سياستهاي کلان امريکا با دوگانگي کاملاً آشکاري همراه بوده و هست. باراک اوباما بشدت تلاش ميکند تا در دو سالي که از عمر رياست جمهوري وي باقي مانده، يک دستاورد تاريخي را در کارنامه سياسي خود ثبت کند.
اين دستاورد ميتواند در حوزه تعامل با ايران وحل موضوع هستهاي ايران باشد اما نبايد فراموش کرد که صرفاً حسن نيت شخصي اوباما براي برداشتن گام نهايي در اين خصوص کافي نيست. تماس تلفني سال گذشته باراک اوباما با رئيس جمهوري اسلامي ايران در حاشيه نشست مجمع عمومي سازمان ملل در نيويورک، احتمالاً ميتواند مؤيدي بر اين مدعا باشد که اوباما تلاش ميکند تا تعامل مثبتي با ايران داشته باشد. البته ترديدي نيست که حضور لابي صهيونيستي و گروه فشار وابسته به اسرائيل در ساختار قدرت امريکا، همچنين نفوذ مالي و اقتصادي برخي کشورهاي عرب منطقه در امريکا، قدرت مانور اوباما را براي حل اختلافات امريکا و ايران، بشدت کاهش ميدهد.
با اين که امريکا نوعاً داراي نهادهاي مدني گستردهاي است که به کاخ سفيد، وزارت خارجه و کنگره امريکا مشورت ميدهند اما سياست خارجي امريکا تابعي از اراده لابي صهيونيستي است و اين يکي از مشکلات رؤساي جمهوري اين کشور در حوزه ديپلماسي است.
اظهارات اخير اوباما در مورد اين که ايران و تشيع مشکل اصلي کشورهاي سني منطقه نيست، اگرچه يک واقعيت غيرقابل انکار است اما به نظر ميرسد کاخ سفيد به اين نتيجه رسيده که ظرفيت ايران براي ريشهکني تروريسم از ظرفيت مجموعه کشورهاي عرب بسيار بالاتر است.
دليل اين امر اين است که يکي از مقامات بلندپايه سياسي امريکا در سفر به عربستان سعودي، از مقامات اين کشور سؤال ميکند که آيا براي حل بحرانهاي منطقه طرح و برنامهاي دارند؟
مقامات عربستان پاسخ منفي ميدهند. پس از آن، ديپلمات امريکايي خطاب به مقامات سعودي ميگويد: تنها هنر شما سعوديها، بحرانسازي است! و براي مهار بحرانها ناتوان هستيد و تنها ايران است که در مهار بحرانهاي منطقه اين ظرفيت و توانايي را دارد.
به اين اعتبار از آنجا که ايجاد يک ائتلاف جهاني عليه گروهک تروريستي داعش بدون حضور جمهوري اسلامي محکوم به شکست خواهد بود، اظهارات اخير باراک اوباما را شايد بتوان نوعي دلجويي از ايران تلقي کرد.
کاخ سفيد و متحدان امريکا که با چالش جديدي به نام داعش مواجه هستند، به خوبي ميدانند که براي تشکيل يک ائتلاف جهاني در مسير ريشهکني تروريسم بايد به ايران متوسل شوند.
نويسنده:حسن هانيزاده
کارشناس روابط بينالملل
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]