محبوبترینها
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
سه برند برتر کلید و پریز خارجی، لگراند، ویکو و اشنایدر
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826042291
قوانین نانوشته مانع اجرای قانون اساسی میشود |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: قوانین نانوشته مانع اجرای قانون اساسی میشود
به نظر من آقای روحانی به دنبال این هستند که ساز و کاری را ایجاد کنند که نظارت بر اجرای درست قانون اساسی، به صورت نهادینه صورت گیرد. به عبارت دیگر، او میخواهد تمام نهادهای حاکمیتی، چه آنهایی که در زیرمجموعه قوه مجریه هستند و چه آنهایی که جزء دستگاههای اجرایی محسوب نمیشوند، به اصول قانون اساسی پایبند باشند.
کد خبر: ۴۳۰۳۴۳
تاریخ انتشار: ۰۸ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۹ - 30 August 2014
حسن روحانی در جریان سفر خود به اردبیل وعده داد انجام وظیفهاش بهعنوان مسئول اجرای قانون اساسی را آغاز کند؛وعدهای که حاکی از آن است که رئیسجمهوری، تاکنون آنطور که باید و شاید نتوانسته به وظیفهاش در قبال اجرای قانون اساسی عمل کند. روحانی حتی تاکید کرده است که انجام این وظیفه ممکن است برخی را نگران یا ناراحت کند. حال این سوال پیش میآید که آیا روسای سابق جمهوری اسلامی ایران هم با این مشکل دست به گریبان بودهاند؟ اگر اینطور بوده است، چه عاملی باعث میشود تا رئیسجمهوری نتواند به وظیفهاش عمل کند؟
فرهیختگان در این باره به گفتوگو با سیدابراهیم امینی، حقوقدان، نماینده سابق مجلس و عضو سابق هیات نظارت بر اجرای قانون اساسی پرداخته است.
آقای روحانی اخیرا اعلام کرد، میخواهد به وظیفه خود بهعنوان مجری قانون اساسی عمل کند؛ مگر رئیسجمهوریهای پیشین، که براساس قانون، مجری قانون اساسی بودند، این کار را نکردند که حالا صحبت از اجرای قانون اساسی میشود؟
موضوع مسئولیت رئیسجمهوری در اجرای قانون اساسی، همیشه ازجمله بحثهایی بوده که اختلافنظرهای فراوانی را به همراه داشته است. در دوران برخی از روسای جمهوری ایران، توجه به این موضوع به صورت حاشیهای بود اما برخی دیگر، آن را با جدیت بیشتری دنبال میکردند. از دورانی که آقای خاتمی بهعنوان رئیسجمهوری ایران انتخاب شد، با توجه به اینکه یکی از برنامههای تبلیغات انتخابات خود را بر محور حاکمیت قانون و دفاع از حقوق شهروندان، بنا کرده بود، اجرای قانون اساسی، اهمیت ویژهای پیدا کرد. به همین دلیل برای اولین بار، توسط وی، هیاتی تحت عنوان «هیات پیگیری و نظارت بر قانون اساسی» تعیین شد. این هیات وظیفه داشت مواردی را که در قانون اساسی نقض شده بود یا اجرا نمیشد، با دستور رئیسجمهوری پیگیری کند و کارشناسیهای لازم را درباره آن انجام دهد. در همین راستا، اگر نتیجه کارشناسی این هیات، این بود که رفع آن مشکل در حوزه وظایف قوه مجریه بود، دستورهای لازم توسط رئیسجمهوری ارائه میشد و اگر در حوزه سایر قوا بود، قوه مجریه سعی میکرد با تذکر و اخطار، برای عملیاتی شدن اصول قانون اساسی تلاش کند.
اتفاقی که مخالفتهایی را هم به دنبال داشت.
بله. از همان زمان که آقای خاتمی این هیات را تشکیل داد، مخالفتهایی را به دنبال داشت. مخالفان معتقد بودند مسئولیت رئیسجمهوری درباره اجرای قانون اساسی، محدود به قوه مجریه است.
مخالفتشان پایه و اساس قانونی داشت؟
نه. این مخالفت و اظهارنظر درباره آن، کاملا برخلاف اصل 113 قانون اساسی بود. براساس این اصل، رئیسجمهوری، رئیس قوه مجریه و مسئول اجرای قانون اساسی است. به عبارت دیگر، مسئولیت رئیسجمهوری در اجرای قانون اساسی بهعنوان یک مسئولیت فراقوهای در عرض مسئولیت دیگر او، که ریاست بر قوه مجریه است، پیشبینی شده است. علاوهبر این، قانون دیگری در کشور با نام قانون حدود اختیارات رئیسجمهوری وجود دارد که در دوره ریاستجمهوری مقام معظم رهبری تصویب شد و به تایید شورای نگهبان هم رسید. براساس این قانون، یکی از مسئولیتهای رئیسجمهوری، مسئولیت او در راستای اجرای قانون اساسی است که در ذیل این عنوان، برای رئیسجمهوری حق دادن تذکر و اخطار به قوای دیگر در صورت نقض اصلهایی از اصول قانون اساسی پیشبینی شد.
اما بعضی از مخالفان میگویند بعد از بازنگری قانون اساسی، این قدرت از رئیسجمهوری گرفته شد.
آنچه پیش از بازنگری در قانون اساسی در ذیل اصل 113 قانون اساسی برعهده رئیسجمهوری بود و بعد از بازنگری از او گرفته شد، وظیفه تنظیم روابط قوای سهگانه بود. بعد از بازنگری، این مورد از دوش رئیسجمهوری برداشته و به مسئولیتهای مقام معظم رهبری اضافه شد اما مسئولیت قانون اساسی همچنان بر پایه همان اصل، برعهده رئیسجمهوری باقی ماند.
در این صورت میتوان تصور کرد که منظور آقای روحانی، زنده کردن همین بخش از قانون اساسی است؟
بله. به نظر من آقای روحانی به دنبال این هستند که ساز و کاری را ایجاد کنند که نظارت بر اجرای درست قانون اساسی، به صورت نهادینه صورت گیرد. به عبارت دیگر، او میخواهد تمام نهادهای حاکمیتی، چه آنهایی که در زیرمجموعه قوه مجریه هستند و چه آنهایی که جزء دستگاههای اجرایی محسوب نمیشوند، به اصول قانون اساسی پایبند باشند. منظور آقای روحانی هم قطعا از این تاکیدی که داشتند همین است که ساز و کارهای لازم را ایجاد کنند برای اینکه به صورت نهادینه بر اجرای قانون اساسی در تمام نهادهای حاکمیت نظارت شود.
این اختلافات ممکن است به دلیل این باشد که قانون اساسی آنطور که باید و شاید در این باره صریح نیست؟
موضع قانون اساسی روشن است. با وجود این یک واقعیتی در طبیعت بشر وجود دارد که باعث میشود، انسان با «بالاسر داشتن» ناسازگار باشد. طبیعتا همین یک دلیل کافی است که وقتی قرار باشد، یک نفر یا یک نهاد، بخواهد بر نهادی دیگر نظارت کند تا ببیند آیا آن نهاد، قانون اساسی را به درستی اجرا میکند، آنچنان به مذاق بعضیها خوش نیاید. به همین دلیل هم هست که میبینیم بعضی از وقتها قوای دیگر مدعی میشوند که رئیسجمهوری، تنها رئیس قوه مجریه است و بر همین اساس روسای دو قوه دیگر را از نظر جایگاه همعرض رئیسجمهوری در نظر میگیرند.
مگر اینطور نیست؟
نه. براساس همین اصل 113، رئیسجمهوری ارجحیتی نسبت به سایر روسای قوا دارد. این اصل میگوید که رئیسجمهوری عالیترین مقام رسمی کشور بعد از مقام معظم رهبری است؛ در نتیجه یک شأن فراقوهای برای رئیسجمهوری قائل است. دلیلش هم روشن است؛ رئیسجمهوری به اعتبار اینکه با رای مستقیم شهروندان انتخاب میشود، نماد جمهوریت و وحدت ملی است و به همین دلیل روشن است آن اموری که مربوط به حاکمیت است و اختصاص به قوه خاصی ندارد و در اصل 110 قانون اساسی هم جزء وظایف رهبری پیشبینی نشده، در حوزه اختیارات رئیسجمهوری است. برای نمونه میتوان به موضوع پذیرفتن سفرای کشورهای دیگر و اعزام سفرای ایران به کشورهای دیگر، تاکید کرد که گرچه امری است که به کل نظام بازمیگردد، عملا در حوزه وظایف و اختیارات رئیسجمهوری است. یا موضوع تدوین قانون بودجه که تنها برعهده رئیسجمهوری است و قوای دیگر نمیتوانند بگویند چون ما یک قوه مستقل هستیم باید برای خودمان سیستم بودجهریزی مستقل داشته باشیم.
اما اینها هم با توجه به قانون اساسی برعهده رئیسجمهوری است.
بله. اما بحث نظارت بر اجرای قانون اساسی هم براساس همین قانون برعهده رئیسجمهوری است. بگذارید مثال دیگری بزنم. در همین سوگندی که برای روسایجمهوری پیشبینی شده تا پیش از آغاز کارشان آن را ادا کنند، آمده است که رئیسجمهوری باید پاسدار قانون اساسی باشد و بدیهی است پاسداری از قانون اساسی مستلزم نظارت بر اجرای آن است.
اما سوگند بیشتر حالت نمادین دارد.
درست است، اما اصل 113 قانون اساسی که نمادین نیست. از سوی دیگر باید به این نکته هم توجه کنیم که معمولا یک فرد، سوگندی را یاد میکند که در حوزه اختیاراتش باشد؛ وگرنه «من آنم که رستم بود پهلوان» که نمیشود.
پس چرا روسای جمهوری، همواره اعتراف میکنند که نتوانستند به وظایف خود در اجرای قانون اساسی عمل کنند؟
اجرای قانون اساسی نیاز به اهتمامی جدی دارد. حاکمیت و تمام قوا باید عزمی جدی داشته باشند که قانون اساسی را سرلوحه کار خود قرار دهند. آنها باید این را بپذیرند که قانون اساسی میثاقی مستحکم و قراردادی اجتماعی بین شهروندان و ادارهکنندگان کشور است. بر همین اساس آنها اختیار ندارند که هرطور دلشان میخواهد مملکت را اداره کنند. مردم آنها را انتخاب کردند و گفتند باید کشور را در چارچوبی که قانون اساسی تعیین کرده است، اداره کنند؛ یعنی این باید بهعنوان یک تکلیف، مورد توجه همه مسئولان نظام باشد.
این اتفاق میافتد؟
مشکل همین است که متاسفانه به این شأن و جایگاه قانون اساسی آنطور که باید و شاید توجه نمیشود.
یعنی اگر این توجه صورت بگیرد، مشکلات حل میشود؟
به نظر من ممکن است که این اتفاق بیفتد. مسئولان اگر به این باور برسند، حداقل برای اجرای اصول قانون اساسی تلاش میکنند. کشور ما امکانات لازم را برای اجرایی شدن قانون اساسی دارد. قانون اساسی هم به نحوی تدوین شده است که اجرای آن کار دشواری نباشد. اما به نظرم دلایل دیگری باعث میشود که این قانون به صورت کامل اجرا نشود.
یعنی قوانین نانوشته؟
بله. واقعیت این است که وقتی قانون اساسی وجود دارد، قوانین نانوشته نباید جایگاهی داشته باشد. اما متاسفانه این اتفاق در بعضی مواقع صورت میگیرد. واقعیت این است که اهتمام به قانون اساسی، از اهمیت ویژهای برخوردار است اما متاسفانه برخی از مسئولان، حتی یکبار هم قانون اساسی را مرور نکردهاند چه برسد به اینکه بدانند قانون اساسی چه مسئولیتهایی را برایشان پیشبینی کرده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]
صفحات پیشنهادی
اجرای قانون اساسی برای خیلی ها خوشایند نیست |اخبار ایران و جهان|TABNAK
اجرای قانون اساسی برای خیلی ها خوشایند نیست رئیس جمهور با بیان اینکه دولت دست تنهاست تاکید کرد که رسانه ملی حاضر نیست خدمات دولت را تبیین کند و خدمات دولت را برای مردم بگوید کد خبر ۴۲۷۸۰۷ تاریخ انتشار ۳۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۵ ۲۴ - 21 August 2014 رئیس جمهور با بیان اینکه دولتمسئوليت اجراي قانون اساسي به چه معناست؟ |اخبار ایران و جهان
مسئوليت اجراي قانون اساسي به چه معناست آيا رئيس جمهور فقط رئيس قوه ي مجريه است به موجب اصل 98 قانون اساسي تفسير اين قانون به عهده ي شوراي نگهبان است بر اين مبنا براي رفع اختلاف ابتدا ميبايست به تفاسير اين مرجع رسمي رجوع کرد کد خبر ۴۲۸۸۴۷ تاریخ انتشار ۰۳ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۷ ۴۵گروههای سیاسی باید به قانون اساسی عراق پایبند باشند |اخبار ایران و جهان
گروههای سیاسی باید به قانون اساسی عراق پایبند باشند کد خبر ۴۲۸۰۱۸ تاریخ انتشار ۳۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۳ ۱۹ - 22 August 2014 نخست وزیر مکلف عراق ضمن درخواست از مسیحیان عراق برای عدم ترک این کشور گفت گروههای سیاسی باید به قانون اساسی پایبند باشند به گزارش ایسنا به نقل از شبکهماده قانوني ویژهای که اجرای آن معطل مانده است! |اخبار ایران و جهان
ماده قانوني ویژهای که اجرای آن معطل مانده است قانونی که در صورت اجرای آن يك سوم زندانيان و محكومان به اعدام آزاد ميشوند کد خبر ۴۲۹۵۲۸ تاریخ انتشار ۰۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۲ - 27 August 2014 جديدترين نظريههاي جرمشناسان در دنيا اين است كه زندان خودش منبع جرم است و موثرترين مجاآشتي ملي، چارچوب انقلاب و قانون اساسي |اخبار ایران و جهان
آشتي ملي چارچوب انقلاب و قانون اساسي چرا آقاي خاتمي به جاي اينكه معترض دوستان خود باشند هميشه معترض كساني است كه به دلايل مختلف ادعاي آنها را مبني بر آشتي ملي و فعاليت در چارچوب انقلاب و قانون اساسي يك دروغ آشكار ميدانند کد خبر ۴۲۹۲۰۱ تاریخ انتشار ۰۴ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۷ ۰۴ -اختلاف نظری با دولت قانون درباره تقسیم پستهای وزارتی وجود ندارد |اخبار ایران و جهان
اختلاف نظری با دولت قانون درباره تقسیم پستهای وزارتی وجود ندارد کد خبر ۴۲۸۴۶۱ تاریخ انتشار ۰۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۹ ۳۹ - 23 August 2014 یکی از اعضای ائتلاف شهروند عراق میگوید که اختلاف نظری با دولت قانون درباره تقسیم پستهای وزارتی وجود ندارد و گروهها و جریانهای سیاسی عراق برایروحانی فقط رئیس دستگاه اجرایی است! |اخبار ایران و جهان
روحانی فقط رئیس دستگاه اجرایی است عبارت مسئولیت رئیسجمهور در اجرای قانون اساسی مندرج در اصل 113 در ادوار ریاست دو رئیسجمهور پیشین خاتمی و احمدینژاد نیز محل بحث و مناقشه بوده است و هر دو رئیسجمهور و اطرافیانشان- همچون آقای روحانی و حلقه پیرامونش- با هدف افزایش اختیارات رکارتون: بورسیه غیرقانونی یعنی...! |اخبار ایران و جهان
کارتون بورسیه غیرقانونی یعنی کد خبر ۴۲۹۵۴۳ تاریخ انتشار ۰۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰ ۳۶ - 27 August 2014 نعيم تدين ـ شهروندممانعت کشاورزان از تغییرات کاربری اراضی |اخبار ایران و جهان
ممانعت کشاورزان از تغییرات کاربری اراضی قائم مقام وزیر در امور مجلس گفت کشاورزان مانع از تغییرات کاربری و باعث حفظ اراضی کشاورزی شوند کد خبر ۴۲۹۹۳۳ تاریخ انتشار ۰۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۵ ۰۹ - 28 August 2014 قائم مقام وزیر در امور مجلس گفت کشاورزان مانع از تغییرات کاربری و باعث حفظماجرای عزل 5 سفیر توسط احمدی نژاد |اخبار ایران و جهان
ماجرای عزل 5 سفیر توسط احمدی نژاد جلسه ای بود بین برخی سفرای درگیر در مذاکرات هسته ای با حضور آقای احمدی نژاد و متکی آقای احمدی نژاد سیاست های خودش را در این جلسه مطرح کرد سفرای کشورهایی که درگیر بودند به خصوص تیم هسته ای نظرات خود را مطرح کردند در این جلسه 5 سفیر دیدگاه های رماجرای قالیچه اهدایی احمدینژاد به بانکیمون |اخبار ایران و جهان
ماجرای قالیچه اهدایی احمدینژاد به بانکیمون اصغر تسلیمی تولیدکننده اصفهانی این فرش میگوید سال 80 بود که توسط اداره صنعت معدن و تجارت اصفهان بازرگانی سابق از دکتر فرجی رییس وقت مرکزملی فرش ایران برای من وقتی گرفته شد آمدم تهران ایشان را دیدم و نمونه فرش را به ایشان نمبادلات غیرقانونی کشورهای عربی در کوزوو |اخبار ایران و جهان|TABNAK
مبادلات غیرقانونی کشورهای عربی در کوزوو رسانه های خبری کوزوو گزارش دادند که بیش از 25 میلیون یورو درطی سال گذشته میلادی و6 ماه اول سال جاری از کشورهای عربی وارد این منطقه شده که گمان برده می شود از این پول ها برای کارهای غیر قانونی استفاده شده است کد خبر ۴۲۷۹۰۵ تاریخ انتشار ۳۰تحریمها مانع فروش محصولات شیمیایی ایران |اخبار ایران و جهان
تحریمها مانع فروش محصولات شیمیایی ایران معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به خبرگزاری بلومبرگ میگوید تحریمها هنوز باعث ایجاد موانعی بر سر راه فروش محصولات شیمیایی ایران هستند کد خبر ۴۲۹۸۴۸ تاریخ انتشار ۰۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۹ ۲۰ - 28 August 2014 معاون مدیرعامل شرکت ملزوم اجرای آبیاری تحت فشار در مزارع |اخبار ایران و جهان|TABNAK
لزوم اجرای آبیاری تحت فشار در مزارع کد خبر ۴۲۷۸۵۵ تاریخ انتشار ۳۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۷ ۲۵ - 21 August 2014 نماینده مردم علی آباد کتول در مجلس گفت متأسفانه تا به امروز پیشرفتی در صنایع دستی کشاورزی استان گلستان صورت نگرفته به همین جهت تقویت این حوزه از سوی دولت نیازمند به برنامه ریزدو تهدید اساسی برای جانسپاری دریای خزر |اخبار ایران و جهان
دو تهدید اساسی برای جانسپاری دریای خزر چنانچه بخواهیم دریای خزر را با خلیجفارس مقایسه کنیم باید بگوییم وضع این پهنه آبی اصلا خوب نیست به گونهای که باید گفت آلودهترین نقطه در خلیجفارس پاکتر از تمیزترین نقطه در دریای خزر است کد خبر ۴۲۸۲۲۹ تاریخ انتشار ۰۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۸ ۴احیای دریاچه ارومیه وارد فاز اجرایی شود |اخبار ایران و جهان
احیای دریاچه ارومیه وارد فاز اجرایی شود نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی گفت احیای دریاچه ارومیه مهمترین دغدغه مردم آذربایجان است و دولت نیز نگاه ویژهای به این مسئله دارد اما متأسفانه در طول یکسال گذشته تنها بخش مطالعات احیای دریاچه مورد بررسی قرار گرفته و انتظار میرود اقدبورسيه غيرقانوني نوعي حرامخواري است |اخبار ایران و جهان
بورسيه غيرقانوني نوعي حرامخواري است يک عضو انجمن اسلامي مدرسين دانشگاه گفت افرادي که بورسيه غيرقانوني گرفتهاند بايد بدانند اين بحث و حرکت نوعي حرامخواري است که حتما آثار وضعي در زندگي آنها خواهد داشت کد خبر ۴۲۹۲۰۴ تاریخ انتشار ۰۴ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۷ ۲۳ - 26 August 2014 يک ع-
سیاسی
پربازدیدترینها