واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تخريب محيط زيست ايران شتاب گرفته است
آنگونه كه از اظهارنظرهاي كارشناسان و فعالان محيطزيست و برخي از مسئولان نظام بر ميآيد، بسياري از مسئولان سازمان محيطزيست بهرغم عملگرايي دولت به شعار متوسل شدهاند تا جايي كه حجم مشكلات اين حوزه نهتنها كاهش نيافته بلكه در يك سال گذشته بخشهايي از محيط زيست با بحرانهاي نوظهور و مخربي مواجه شده است.
نویسنده : علي خدايي بيجاري
آنگونه كه از اظهارنظرهاي كارشناسان و فعالان محيطزيست و برخي از مسئولان نظام بر ميآيد، بسياري از مسئولان سازمان محيطزيست بهرغم عملگرايي دولت به شعار متوسل شدهاند تا جايي كه حجم مشكلات اين حوزه نهتنها كاهش نيافته بلكه در يك سال گذشته بخشهايي از محيط زيست با بحرانهاي نوظهور و مخربي مواجه شده است.
با اين اوصاف از گزارشهاي منابع مطبوعاتي و پژوهشي بر ميآيد كه بخش اعظمي از مشكلات ناشي از مواردي چون «ضعف قوانين زيست محيطي»، «عدم نظارت و كنترل مناطق تحت حفاظت»، «دخالتهاي انسان در طبيعت كه خواسته و ناخواسته موجب آلودگي و تخريب طبيعت ميشود»، «فقدان فرهنگسازي و پيشگيري از تخريب و رقم خوردن فجايع زيست محيطي»، «شعارزدگي سازمانهاي حراست و حفاظت از محيط زيست و عدم انتقاد پذيري» ميباشد.
آيتالله شبستري: پيشرفت محسوسي در احياي درياچه اروميه نميبينم
نماينده ولي فقيه در آذربايجانشرقي گفت: از زمان روي كار آمدن دولت جديد شاهد صحبتهاي مكرر دولت در مورد احياي درياچه اروميه بودهايم، اما در عمل پس از گذشت يك سال هنوز پيشرفت محسوسي در اين زمينه مشاهده نميشود.
آيتالله محسن مجتهد شبستري در جلسه شوراي اداري استان كه با حضور محمدباقر نوبخت، سخنگوي دولت برگزار شد، اظهار كرد: ميدانيم احياي درياچه بسيار پرهزينه است، اما از طرف ديگر از اهميت فوقالعادهاي برخوردار است كه زندگي و حيات انسانها بر اثر موقعيت خاص آن به خطر افتاده است.
وي افزود: احياي درياچه اروميه مسئلهاي نيست كه بخواهيم در مورد آن درنگ كنيم و لازم است متوليان امر كارها را با سرعت بيشتري پيش برند و اين مسئله مهم را به سرانجام برسانند. شبستري در ادامه گزينش افراد صادق، متعهد و باكفايت، نظارت و كنترل عملكرد كارگزاران و برنامهريزي مؤثر را از ويژگيهاي دولت اسلامي خواند و گفت: در هر دورهاي براي دولت مشكلات و موانعي موجود خواهد بود و بر اين اساس بايد پروژههاي موجود در كشور اولويتبندي شوند، چراكه در زمان كوتاهي امكان تكميل تمام پروژهها وجود ندارد.
شكارچيان و زمينخواران عامل برخي آتشسوزيها
سخنگوي فراكسيون محيط زيست مجلس شوراي اسلامي ضمن ابراز نگراني مجلس از تكراري شدن آتشسوزيها در پارك ملي گلستان گفت: برخي آتشسوزيها در اين محدوده به طور تعمدي از سوي شكارچيان و زمينخواران صورت گرفته است.
غلامحسين مؤيد حسيني صدر با انتقاد از تكراري شدن آتشسوزيها در اراضي طبيعي كشور به خصوص پارك ملي گلستان اظهار داشت: بر همين اساس از مسئولان سازمان محيطزيست براي ارائه توضيحاتي در اين باره به مجلس شوراي اسلامي دعوت به عمل آورديم.
سخنگوي فراكسيون محيط زيست مجلس شوراي اسلامي در ادامه با بيان اينكه آتشسوزيهاي گسترده و پيدر پي در پارك ملي گلستان با خسارات فراواني براي چرخه طبيعي همراه است، به «فارس» گفت: عدم در اختيار داشتن تجهيزات لازم و كافي از جمله توضيحاتي بود كه مسئولان سازمان محيطزيست در اين جلسه عنوان كردند.
حسيني صدر بيان داشت: بر اساس گفتههاي مسئولان سازمان محيطزيست، آتشسوزيها عمدتاً ناشي از سهلانگاري نيروي انساني بوده يا اينكه به شكل عمدي از سوي شكارچيان و زمينخواران صورت گرفته است.
سخنگوي فراكسيون محيطزيست مجلس شوراي اسلامي ضمن ابراز نگراني مجلس از افزايش تعداد آتشسوزيها در پاركهاي ملي گفت: ايجاد ستادها و پايگاههاي ويژه براي جلوگيري از گسترش آتشسوزيها و مهار به موقع آتش در اراضي ملي و طبيعي كشور از جمله پيشنهادات فراكسيون محيط زيست مجلس شوراي اسلامي بوده است.
مرگ هزاران پرنده در تالاب ميانگران ايذه
دبير انجمن دوستداران طبيعت و محيط زيست ايذه از فاجعه زيست محيطي در تالاب ميانگران اين منطقه خبر داد.
هژير كياني در ايذه با بيان اينكه تنها منبع آبي تالاب ميانگران در تابستان، ورود آب فاضلاب به اين قسمت است، اظهار كرد: تنها يكهفته پس از به آتش كشيدن تالاب ميانگران توسط افراد ناشناس و سوختن بيش از يكهزار و 500 هكتار از اين تالاب و منطقه حفاظت شده، همزمان با خشك شدن كمسابقه اين تالاب در هشت كيلومتري سد كارون 3، هزاران پرنده بهدليل مرگ يكباره گونههاي آبزي و ماهيان كه خوراك اصلي اين پرندگان بودهاند، يكي پس از ديگري ميميرند و هزاران پرنده ديگر با گونههاي مختلف در انتظار مرگ به سر ميبرند.
دبير انجمن دوستداران طبيعت و محيط زيست ايذه تصريح كرد: اينك تالاب ميانگران با همه گونههاي جانوري و پرندگان زيبايش در سكوت و بيتفاوتي مسئولان محيط زيست و بهويژه محيط زيست شهرستان در آستانه يك فاجعه قرار گرفته است. كياني تصريح كرد: طبق تحقيق ميداني انجام شده بهدليل باتلاقي بودن اراضي تالاب هماكنون امكان نزديكشدن به نيزارهاي باقيمانده و محدودي كه چند صد برابر خود پرندگان مختلف را در لابهلاي خود جاي دادهاند، وجود ندارد و تلف شدن پرندگان بهدليل گرماي هوا و نبودن آب و غذاي لازم هر لحظه رو به افزايش است.
وي يادآور شد: اين در حالي است كه بسياري از اين پرندگان بهدليل نبود آب و استفاده از فاضلابهاي ساليان تالاب و تجمع انواع مواد شيميايي دچار بيماري و ضعف شديد شده و قدرت پرواز كردن ندارند. دبير انجمن دوستداران طبيعت و محيط زيست ايذه خاطر نشان كرد: همچنين برخي افراد سودجو در غروب با هجوم به محدود پناهگاههاي باقيمانده اقدام به شكار اين پرندگان ميكنند.
وي در ادامه گفت: هنوز هيچ واكنشي از سوي مسئول مستقيم اين فاجعه يعني محيط زيست شهرستان ايذه و همچنين اداره آب و فاضلاب براي نجات اين پرندگان صورت نگرفته است.
در پايان بايد خاطر نشان كرد كه اين مشكلات تنها به سياستها و نوع عملكرد سازمان محيط زيست مربوط نميشود و بخشهايي از مناطق بحران زده تحت حفاظت سازمان جنگلها و منابع طبيعي ميباشد. بنابراين بايد براي مرتفع كردن بخش عمدهاي از مشكلات زيستمحيطي، دو قوه مقننه و قضائيه نيز همراه و همگام قوه مجريه و نهادهاي دولتي شوند و براي مرتفع كردن معضلات مورد بحث بايد بخش فرهنگي را نيز به ياري طلبيد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۷ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۱:۰۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]