واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سعوديها هرگونه مردمسالاري ديني ا عليه خود ميدانند / رياض براي انزواي حوثيها، تكفيريها را تقويت كرد
يك تحليگر مسائل غرب آسيا بر اين باور است كه عربستان هر گونه مردم سالاري ديني را به معني افزايش انگيزه هاي انقلابي و ضدحكومتي در كشور خودش خواهد ديد و آنها درباره حكومت هاي مرزهاي اطرافشان نظير بحرين، عراق و مصر مخالفت مي كنند؛ طبيعتا درباره يمن كه مرزهاي بسيار طولاني با عربستان دارد و همجوار با عربستان در جنوب غربي اين كشور است، خطر بيشتري را احساس مي كنند بنابراين سعي مي كنند كه هر گونه حركات انقلابي را سركوب كنند.
جوانآنلاين: جعفر قنادباشي در گفتوگو با «جوانآنلاين» در خصوص نقش حوثي ها در ساختار سياسي يمن و مداخله عربستان در امور اين كشور اظهارداشت: حوثي ها حضورشان در قدرت به معناي تحول اساسي در ساختار سياسي يمن خواهد بود؛ آنچه كه طي سه سال و نيم گذشته اتفاق افتاده احياي رژيم علي عبدالله صالح با يك سري تغييرات جزيي بوده است.
وي تصريح كرد: عربستان طي اين سه سال كوشش كرد تا گروه هاي انقلابي و گروه هايي كه خواستار تحول در يمن و روي كارآمدن مردم سالاري ديني هستند را دچار انزوا كند و حتي درباره حوثي ها در ادامه تحركاتش سعي كرد در سركوب نظامي آنها مشاركت كند.
اين تحليگر مسائل غرب آسيا اضافه كرد: عربستان براي سركوب حوثي ها پيوسته ارتش و نيروهاي مسلح يمن را تقويت كرد و در كنار آن گروه هاي افراطي تكفيري كه در هفته هاي اخير از طريق داعش و قبل از آن از طريق القاعده و نيز ديگر گروه هاي تكفيري را بسيج و هزينه هاي عملياتي شان را تامين كرد تا حوثي ها را در انزوا قرار دهند و حتي آنها را تبعيد كنند.
قنادباشي ادامه داد: اما حوثي ها با توجه به يك استراتژي بسيار درست و با توجه به تجاربي كه در صحنه ي يمن دارند از مجموع شرايط استفاده كردند و توانستند كه جذابيت زيادي را بين گروه هاي ديگر و طوائف يمن و حتي گروه هاي يمني پيدا كنند.
وي بيان داشت: بنابراين حوثي ها زماني كه با رژيم منصور هادي صحبت مي كنند به عنوان يك گروهي كه بخش قابل ملاحظه اي از جمعيت يمن را هدايت مي كنند، سخن مي گويند و اين امر بسيار در صحنه ي سياسي يمن اهميت دارد؛ زماني كه اتهامات مربوط به گروه گرايي و طائفه گرايي آنها يا اينكه آنها را به عنوان گروه هاي شورشي مطرح مي كنند، ديگر جايگاهي ندارد و در واقع با حركت آرام، درست و فراگير و نيز با پذيرشي كه در ميان مردم پيدا كرده اند، كليه اتهاماتي كه به آنها شد را خنثي كردند.
اين تحليگر مسائل غرب آسيا تاكيد كرد: در حال حاضر عربستان در صدد است تا مردمسالاري ديني روي كار نيايد زيرا آنها نمي توانند تحمل كنند يك مردمسالاري ديني در كنار مرزهايشان شكل بگيرد؛ كما اينكه در مورد بحرين هم كه در شرق عربستان قرار دارد، نتوانستند و نيز همان طور كه در شمال عربستان عراق هم نمي توانند ايجاد يك مردمسالاري ديني را بپذيرند حتي از طرف غرب عربستان هم آن سوي آب هاي درياي سرخ هم نتوانستند مردم سالاري ديني را تحمل كنند.
قنادباشي عنوان كرد: به نظر مي رسد عربستان هر گونه مردم سالاري ديني را به معني افزايش انگيزه هاي انقلابي و ضدحكومتي در كشور خودش خواهد ديد و آنها درباره حكومت هاي مرزهاي اطرافشان نظير بحرين، عراق و مصر مخالفت مي كنند؛ طبيعتا درباره يمن كه مرزهاي بسيار طولاني با عربستان دارد و همجوار با عربستان در جنوب غربي اين كشور است، خطر بيشتري را احساس مي كنند بنابراين سعي مي كنند كه هر گونه حركات انقلابي را سركوب كنند.
به گفته وي، اينگونه حركت عربستان يعني سركوب مستقيم يا غيرمستقيم حركت هاي انقلابي در يمن كه همسو با سياست هاي امريكا است چرا كه امريكايي ها مي دانند كه يمن در پايه يك حكومت مردمسالاري ديني و تشكيل يك حكومت مقتدر در يمن به معناي در خطر قرارگرفتن منافع اقتصادي، سياسي و نظامي آنها در خاورميانه است.
اين تحليلگر مسائل غرب آسيا ادامه داد: يمن مسلط به آبراه بسيار مهم و استراتژيك باب المندب است كه داراي منابع نفتي عظيم است كه اگر به تنهايي اين مردم سالاري ديني در آنجا شكل بگيرد مي تواند به يك كشور ثروتمند مستقل تبديل شود چرا كه يمن قابليت هاي بسيار زيادي دارد.
وي تصريح كرد: هم مي تواند نفت از يمن استخراج و صادر شود، هم مي تواند منافع خوبي از راه ترانزيت دريا داشته باشد و نيز مي تواند درامدهاي بسيار خوبي بخاطر گردشگري و توريست داشته باشد. چرا كه يمن يك كشور بسيار تاريخي است؛ همچنين معادن سنگ هاي گران قيمتي كه يمن دارد مي تواند درآمد خوبي را نصيب اين كشور كند اما به دليل سياست هاي امريكايي و عربستان در حال حاضر يمن بيشترين مشكلات اقتصادي را در جهان عرب دارد.
قنادباشي يادآورشد: مردم يمن روزانه يك وعده غذا بيشتر نمي توانند مصرف كنند و اين بر مي گردد به سياست هاي سركوبگرانه و نيز كمك عربستان به ادامه ي يك ديكتاتوري كه حقوق مردم را ناديده گرفته و هيچ گونه تحولي را بعد از رفتن عبدالله صالح تحمل نكردند.
به گفته وي، متاسفانه آنچه كه هست تنها مسائل اقتصادي نيست و در عرصه سياسي نيز اجازه ي فعاليت به گروه هاي مردمي را ندادند همان طور كه فعاليت روزنامه ها محدود شده است و حتي اداره امور داخلي يمن هم كه شامل همه چيز است،فلج شده و آموزش و پرورش، كشاورزي، صنعت و غيره به دليل سياست هاي عربستان و امريكا در يمن محدود است.
منبع : جوان آنلاين
تاریخ انتشار: ۰۳ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]